Лоше ЛЕД лампе: мит и истина

ЛЕД лампе су тек недавно почеле да освајају животе људи, тако да спор о њиховој користи или штети још увек није умањен. Да би се бавило овим питањем, спроведено је много великих студија, а њихови резултати су понекад били дијаметрално супротни. Зато покушајмо да саставимо све информације и донесемо закључке.

Штета и корист од ЛЕД лампи

плусеви

  • Исплативост. Ово је главни плус ЛЕД лампи. У поређењу са конвенционалним сијалицама, економска ефикасност ових лампи износи 3-5 пута. У условима све скупље струје, економија постаје веома опипљива.
  • Трајност. Ако је вијек трајања конвенционалне жаруље око 1000 сати, тада ће ЛЕД свјетло трајати око 30.000 сати.
  • Безбедност. У производњи ЛЕД сијалица не користе се никакве штетне компоненте, као у производњи других врста електричних лампи, на пример, живе. Поред тога, спољна оплата лампе није стакло, као што се на први поглед чини, већ танак, прозирна пластика. Стога, чак и ако се поквари, то неће нашкодити здрављу других људи.

Треба напоменути да неки бескрупулозни произвођачи указују на вијек трајања ЛЕД жаруље док се потпуно не угаси. Према томе, на паковању се може написати да је "радни век 60.000 сати (или више)". Али у стварности, с обзиром на посебности рада ЛЕД лампи, након 30-35 хиљада сати његове употребе, светлосни флукс је смањен на 70% од оригиналног.

минуси

  • Утицај на очи. УседКада користите ЛЕД лампу, УВ извор може оштетити очи особе. Лампе произведене модерном технологијом минимизирају овај ризик. Међутим, неки произвођачи, ради уштеде трошкова, могу користити застарјеле технологије које повећавају фактор ризика.
  • Лагани талас. На раду било које свјетиљке из електричне мреже постоје бљескови свјетла с одређеном фреквенцијом. Због инерције људског вида, обично не примећујемо ове појаве. Али ако се технологија производње поквари, пулсирање лампе може постати видљиво и донети менталну нелагодност.


ЛЕД жаруља жаруље

Бела светлост коју видимо када радимо са лед лампом није баш бела. Извор емитује светлосни талас дужине 470 нм, који одговара плавој боји. На врху је посебна композиција, луминофор, која има максимум у жутом делу видљивог спектра. То је комбинација наших очију и доживљава као бијели свијет.

Утицај на људско тело

Утицај на визију

Као што је већ поменуто, ЛЕД светло емитује светлосни талас плаве. Поновљени експерименти су потврдили да што је радијација ближа ултраљубичастом (плава и љубичаста), то више стреса осјећају наше очи. Они уопште не носе такве светлосне таласе. Због тога се за изворе вештачког светла уводи скала светлосне токсичности, од инфрацрвеног (најудобнијег) до ултраљубичастог (најнеудобнијег).

Према овој скали, степен 4 је класификованризик, од нуле (безбедно за здравље) до четвртог (најопаснијег), у зависности од времена излагања. Испитивања разних узорака ЛЕД лампи показала су да се могу приписати, у зависности од коришћене технологије, првом или другом степену (низак или умерен ризик).

Зато је при куповини веома важно пажљиво бирати произвођача ЛЕД сијалица.

производња мелатонина

Мелатонин је главни хормон одговоран за регулисање дневних ритмова у људском телу. Поред тога, има снажан антиоксидативни ефекат и благотворно делује на имуни систем. Повреда њеног развоја може довести до разних психичких поремећаја, ау неким случајевима до озбиљнијих посљедица: дијабетеса, проблема са кардиоваскуларним системом, гојазности и чак рака. У принципу, сузбијање његове секреције може осветлити било који спектар. Али плаво светло има највећи утицај.

Треба такође узети у обзир чињеницу да је штетан ефекат повећан од утицаја на особу било ког светла у време када морамо бити у мраку, на пример, касно ноћу или ноћу.

Због тога се на местима предвиђеним за спавање препоручује замена ЛЕД сијалица обичним, пожељно тамним бојама.

ЛЕД лампе и околина

Не треба заборавити утицај производње, транспорта и употребе ЛЕД сијалица код куће на животну средину.

Већ смо приметили да производња таквих лампи не користи агресивно или штетносупстанце, као што је жива у производњи флуоресцентне. И премда се алуминијумске лампе које се користе у ЛЕД-има такође односе на штетне материје, њихова количина је минимална и не може проузроковати значајне штете по здравље. Нису ли ове жаруље када се користе у свакодневном животу, нису трауматичне. И након истека животног века ЛЕД сијалице не захтевају посебне услове рециклирања.

Према томе, можемо рећи да, уопште, њихова употреба не штети околишу. Због своје ефикасности смањује потрошњу ресурса.

Жао нам је или добро!

Имајући у виду горе наведено, могуће је извући неке закључке о употреби ЛЕД сијалица у свакодневном животу. Исплативост и трајност њихове употребе помоћи ће да се смањи терет за породични буџет, што је њихова главна предност.

Да би се смањили сви негативни фактори утицаја, потребно је пажљиво размотрити избор произвођача таквих сијалица. И пре куповине консултујте специјалисте. За лампе са ниским стопама пулсирања, најбоља мјеста за кориштење у свакодневном животу, бит ће мјеста гдје мушкарац не борави дуго: купаонице, оставе, стубишта или освјетљење дворишта у приватној кући. У спаваћој соби се препоручује да се не користе лампе "хладне боје". И најбољи савет за осветљење вашег дома је да користите природну светлост што је више могуће. Неће бити замењена никаквом модерном лампом.