Глетовање сухозида: цијена китова

Када планирате поправке, сваки кућни мајстор покушава да максимизира трошкове и израчуна количину материјала који ће бити потребан за завршетак радова. Трошак гитаре за 1 м2 на сухозиду такођер мора бити унапријед израчунат тако да након поправка не остане непотребно радно рјешење или, још непожељније, није било недостатка овог материјала у завршној фази поправака.

На којим факторима зависи брзина протока мешане смеше

Количина коришћеног раствора зависи, пре свега, од квалитета премаза супстрата на који се примењује раствор. Финиш и главни пуњач такође имају различите протоке материјала. Коначна смеша се увек наноси у танком слоју, тако да се користи у малој количини. Почетни слој ће увек бити дебљи.

Ако се кита наноси на плафон, онда се композиција шпатуле на хоризонталној равни треба нанети у танком слоју у поређењу са радом, када се изравнавање површине сувог зида врши у усправном положају.

Температура и влажност ваздуха такође могу благо да утичу на потребну количину мешавине шпатуле.

Повремено, повећани трошкови могу довести до нетачног израчуна када кит остане неупотребљен и мора бити одбачен након завршетка радова.

Ако лопатицу изводи искусни мајстор, употреба смјесе за завршне радове биће минимална. Радни почетник треба вишевреме и радно решење.

Потрошња гипса, цемента, полимерног гита

Количина решења која ће бити потребна за обављање посла може значајно варирати у зависности од њеног типа. За израчунавање узорка потребне количине материјала прихваћено је коришћење следећих стопа потрошње шпатулине мешавине:

  • Гипс раствор - 1 кг /м2
  • Цементни малтер - 1,1 кг /м2
  • Стање полимера - 0,8 кг /м2

Наведени трошак кита на сухозиду на 1 м2 је индикативан и може значајно одступати и на мањој и на већој страни. Посебно је уочљива разлика у цијени мјешавине лопатице при наношењу стартног и завршног кита.

Потрошња кита за почетак и завршну обраду

Број мешавина стартног и завршног гитова, као што је већ споменуто, значајно се разликује током рада. Мања потрошња завршног слоја је посљедица чињенице да се мјешавина наноси на добро поравнату површину. Ако је подлога припремљена исправно, онда ће завршни слој мешавине спужве бити око 0,8 кг по квадратном метру добијене површине. Овај индикатор је просечан и зависи углавном од конзистенције завршног раствора и дебљине слоја.

Кугла стартног кита може имати више од десет пута већу дебљину. Приближно истом пропорцијом повећат ће се цијена гитова за сухозид, који ће се примјењивати директно на сухозид.

Трошкови пуњења Церезит, Фугенфуллер и Схитроцк

Међукит који користе професионални мајстори за поравнавање зидова са ГКЛ, следећи брендови су посебно популарни:

  • Тсерезит

Решење је спремно за употребу и може се нанети директно на суви материјал. Гит има јединствене квалитете, укључујући: паропропусност, еколошку сигурност, бијелу боју. Церезит је одличан за спакирање сухозида, а зид након третмана овом композицијом биће апсолутно беле. Рјешење има рекордно ниску потрошњу завршног гитова за 1 м2 на сухозиду. У просеку, коначна количина коришћеног раствора не прелази 0,7 кг на 1 м2. Први слој захтева вишу цену радног раствора. Почетни третман, ако зид има велики број пукотина, може достићи 2 кг по 1 м2. Дебљина слоја при таквој цијени може досећи и до 4 - 4 мм.

  • Схитрок

Готови кит; садржи винил везива, захваљујући којима је могуће постићи висококвалитетне премазе уз релативно ниску цијену. Један килограм кита може да поднесе два и по квадратна метра површине гипсаних плоча.

  • Фугенфуллер

То је сува мешавина гипса која треба да се разблажи са чистом водом да би се добила радна отопина. Цијена гитаре за зид од 1 м2 гипсаних плоча износи око 1,5 кг. Завршни слој се наноси у дебљини не већој од 1 мм и има проток од око 0,8 кг. Рад са филерима Фугенфуллер би требао битиизрачунати тако да се целокупна запремина раствора потроши у року од 30 минута, иначе ће се раствор замрзнути, и неће бити могуће радити са њим.

Како правилно очистити кит

Да би зид од гипсаних плоча имао атрактиван изглед, мора бити правилно растављен пре наношења кита. Овај процес, који је неопходан само за рад са сувим смешама, треба да се обавља у следећем редоследу:

  1. Вода се сипа у чисту пластичну посуду. Запремина пуњења не треба да прелази 1/3;
  2. Контејнер је напуњен сувом мешавином. Количина смеше се израчунава из односа од 1 до 2,5. У овом случају, 1 л воде ће захтијевати 2,5 кг сухог кита;
  3. Требало би да сачека око 30 секунди док суви прах потпуно не остане;
  4. Мешавина је добро измешана. Најпогоднија опција је употреба бушилице са специјалном млазницом. Конзистентност готовог раствора треба да личи на густу павлаку. Да би се проверила исправност припреме радне мешавине, довољно је да се спусти са лопатицом, која треба да остане у усправном положају и да не мора самостално одступати.

Треба имати на уму да ће трошкови завршне обраде на сухозиду увијек бити мањи него код примјене првог слоја, тако да приликом израде прелиминарних прорачуна произвођач препоручује да се вриједност подијели најмање два пута. За почетни слој можете користити препоручене вредности на паковању, али само за стандардну дебљину слоја.