Принцип колектора са мерачима протока за топли под

Данас многи власници кућа преферирају системе гријања у стамбеним насељима, гдје је водеће мјесто за подове топлих вода. Користећи топлотну енергију течног расхладног средства, можете постићи високе индикаторе квалитета у загревању дома. Сама конструкција система грејања на први поглед даје све основе да се овакав начин грејања сматра ефективним. Принцип водених подова у корену се разликује од традиционалних метода грејања. У овој ситуацији, важна функционалност сваког елемента, уређаја и уређаја укључена је у један сет опреме.

Квалитет рада система грејања у великој мери зависи од тога колико добро се расхладно средство троши у водоводним цевима воде. Овим задатком сакупљачи топлог пода, који заједно са мерачима протока обезбеђују рационалну дистрибуцију котловске воде у кругу грејања. Шта је технолошка веза "колектор - мерач протока", колико су важне њене функције и како функционише? Покушаћемо да боље погледамо ова и многа друга питања.

Топли под и место које заузима колектор са мерачима протока

Посебност топлог пода као система гријања је то што се гријани носач топлине, који се креће дуж круга гријања, преноси дио топлинске енергије површине пода. Тако, због загревања пода, пренос топлоте ваздушне масе кружи унутар просторије, у правцу одоздо према горе.Снабдевање топлом водом у кругу грејања, интензитет и брзина протока су укључени у више уређаја, укључујући:

 • трокраки вентил;
 • циркулациона пумпа;
 • колектор.

Контрола расподјеле расхладног средства врши се мјерачем протока за топли под. Овај уређај игра једну од кључних улога у раду цијеле групе за мијешање пумпи. Колектори за топли под су намењени за снабдевање топлом водом и сакупљање отпадне топлотне подлоге за даљу употребу у цевоводном систему грејања. У пумпно-мешалној јединици мешање топле воде која долази из извора грејања, од повратка у коло са расхладним средством - токарење. На овај принцип деловања заснива се функционалност и ефикасност гријаних подова.

Заједно са радом сигурносних вентила, ротатори су дизајнирани да регулишу температуру расхладног средства у одвојеним воденим контурама. Захваљујући овим уређајима обезбеђена је потребна количина припремљене воде која улази у подни систем топле воде. Другим речима, ова опрема прати количину расхладне течности у топлотној цеви воде, а самим тим и функционалност читавог система грејања.

функција мерача протока

Ротаметар, или, ако се даје потпуна дефиниција овог чвора, ротатор са пловком, на први поглед, је конвенционални механички уређај. Основа дизајна производа је пластична футрола (постоје модели од месинга), унутар којих се налази полипропиленски пловак. Случај је транспарентансијалицу на којој је нацртана скала. Помицање пловка горе и доље унутар уређаја показује одређену вриједност на скали, што се може оцијенити количином расхладне текућине која циркулира у систему цјевовода - да ли је довољна за правилан рад кругова гријања.

Са теоретске тачке гледишта, систем гријања може радити без овог уређаја. У овом случају, биће потребно ручно регулисати запремину која улази у контуру воде, на основу личних осећања када се мења температура ваздуха у просторији.

Напомена: у складу са звуком радне пумпе и интензитетом загревања топлог пода, може се проценити степен пуне вредности снабдевања топлим носачем топлоте свих кругова грејања.

За одбијање употребе мјерача протока за уградњу топлих подова угрожавају се сљедећи проблеми:

 • одвојене контуре воденог пода ће бити опремљене расхладним средством без узимања у обзир карактеристика просторије, што ће резултирати различитим температурама подне површине просторија за гријање;
 • Потрошња енергије која се користи за рад уређаја за гријање (електрична енергија или плин) ће се повећати.

На пример, планирате да истовремено грејете купатило и дечију собу. Аутономни гасни котао ће загрејати воду за купање и децу идентично, у истом температурном режиму. Међутим, купатило је мање од тог простора, а за његово грејање ће бити потребно мање котловске воде него за снабдевање топлим подом у расаднику. Постигните оптималну испорукуРасхладна течност топлих подова у свакој соби може бити помоћу мерача протока. Сходно томе, захваљујући раду овог уређаја моћи ћете постићи у купатилу и дјечјој соби индивидуално за удобност температуре.

Оцјењујући рад и принцип уређаја, можемо извести сљедеће закључке:

 • уређај функционише потпуно аутономно, без потребе за додатним напајањем;
 • принцип рада мерача протока омогућава стварање оптималног протока расхладне течности за грејне кругове, чиме се значајно смањује потрошња енергије уређаја за грејање;
 • конструкција уређаја омогућава визуелну контролу количине воде у цевоводима;
 • колектор заједно са мерачима протока за топли под знатно олакшава контролу над радом читавог система, лако се инсталира и непретенциозан у раду.

Важно! Инсталација уређаја је строго у вертикалном положају, једноставно окретање уређаја у посебну прикључницу колектора. Фиксирање апарата са матицом.

Напомена: Приликом уградње топлог пода, покушајте да постигнете исту дужину.

Принцип рада мерача протока. Монтажа и подешавање

Приликом уградње колектора и повезивања круга грејања на топлом поду, мерач протока се поставља на сабирни чешаљ у који долази отпадна вода. Кадатемпература расхладне течности достигне претходно одређену вредност, у задњем делу колектора, вентил ради, сужавајући или потпуно покривајући зазор за довод воде. Да би систем функционисао према описаној схеми, чвор за мешање пумпи и колектор су опремљени термостатима.

Да би се ниво воде у транспарентној боци поклопио са расподелом скале водоравно, уређај треба да буде у вертикалном положају. Због тога, за нормалан рад контролне групе, колектор треба да се инсталира коришћењем нагиба или нивоа мехурића, тражећи строго хоризонтални положај компоненте опреме. Постављање колектора са одступањима може довести до неправилног рада опреме за гријање.

Важно! Завршетком просторија, постављањем колекторског ормарића могу се оштетити поједини елементи групе миксера, тако да јединице и уређаји система гријања требају бити компактни.

Постављање и подешавање уређаја врши се у складу са упутством за инсталацију и рад, обично у следећем редоследу:

 • употребом кључа за завртање мерача протока у технолошки отвор колекторског склопа;
 • окретање сијалице протока у смјеру супротном од казаљке на сату, припрема уређаја за рад;
 • раставити фабрички осигурач (обично у облику прстена);
 • за подешавање потребног притиска окретањем у правцу казаљке на сату месингани прстен у кућишту до жељене ознаке - локација пловка ће бити приказананаправљено поравнање;
 • да би се спречило механичко оштећење уређаја да би се затворио месингани прстен са специјалном подлошком;
 • провјерите рад апарата као дио цијелог сустава гријања.

У закључку

Када се користи под са топлом водом, сијалица мерача протока на колектору мора бити доступна визуелној контроли и, ако је потребно, одржавању.

Сваки водни круг прикључен на колектор је опремљен појединачним мерачем протока.

Квалитет система гријања и функционалност водног подног система не утичу посебно на избор модела уређаја - могуће је постићи потребне показатеље за уградњу било којег уређаја високих перформанси, уз поштовање правила инсталације и рада опреме за подно гријање.