Електрични котао за гријање приватне куће властитим рукама: схема, фото, видео, потрошња електричне енергије

Да би систем грејања радио што ефикасније, потребно је користити модеран котао. Постоје многе врсте ових јединица, које раде на широком спектру горива - гас, чврста горива, електрична енергија - све што може произвести топлотну енергију иде у току. Пажња савременом потрошачу на тржишту даје се велики избор модела котлова, али ако постоји схема, материјали и довољно знања, да се електрични котао са својим рукама може сваки.

Шта је електрични аутомобил?

У принципу, електрични чамац је обичан метални спремник опремљен са ТЕН (термички електрични гријаћи елемент). У нашој земљи најпопуларнији модели електричних котлова, снаге од 6 кВ. Типично, за гријање малог стана или куће ове снаге довољно "за очи".

Пример електричног калема који је направљен сам

Најкорисније је да се као помоћни уређај користи електрични котао израђен властитим рукама, ако је главна јединица инсталирана у кући, која ради на другој врсти горива - текућем или чврстом. Ако у вашој кући нема такве опреме, можете користити неколико котлова. Самопомоћ да превазиђемо ову некомпликовану знаност једноставно, иако не тако брзо као што бисмо жељели.

Електрични аутомобил властитим рукама, компетентно и по свим правилима, модеран је уређај, који се савршено носи са аутоматском подршком датог температурног режима у просторији.

Потребни структурни елементи

Да би уређај могао потпуно да се носи са својим одговорностима, захтева аутоматску контролу електричног намота и неколико сензора. Веома је важно користити аутоматску јединицу - на прописно програмираном нивоу гријања котао за гријање неће прегријати текућину у систему, а истовремено одржавати потребан температурни режим. Ово је сјајна прилика да се сачува.

Електрични котао са сопственим рукама треба да се обавља само ако сте потпуно сигурни у своје знање и вештине. Ако то није случај, онда то не би требало радити. Прихваћене грешке нису само нерадни уређај, већ и висок ризик од пожара из спаљеног ожичења у кући.

Још једна изузетно важна тачка за све уређаје, која није важна, је трговина или самоуслужни електрични котао за гријање који се користи - треба бити уземљен. Ово се мора запамтити, иначе у неком тренутку (најчешће неочекивано) можете ударити струјом такве моћи, која се уопште не показује.

Како направити уземљење

уземљење уземљења

У идеалном случају, када се повлачење врши у фази изградње куће, али ако не постоји таква могућност, прикладан је сљедећи приступ.

У тлу се спуштају 3 челичне шипке пречника 3-4 мм на малу дубину (у бајонету лопате), а на удаљености од 200-220 цм једна од друге. Добит ћете трокутни обрис. Затим ископајте мали јарак гдје поставите О8-10 челичну жицумм и комбинујте га за заваривање шипки. Загризите жлеб и доведите крајеве жице до олова и такође заварите.

Неки власници бацају уземљење на металне ограде, цеви за бунаре итд. Ово није најбоља идеја, јер је утицај струје ако није убијен, али ће бити прилично опипљив.

Врсте електричних јединица за гријање

Пројектовање електричног штедњака у сопственој режији

Електрични котао за гријање који се загријава може се направити у двије варијације избора. Може бити електрода или ТЕН. Ту су и индукциони котлови који загревају воду помоћу магнетног поља, али да би направили такав уређај самостално - задатак је нереалан.

ТЕН котао са сопственим погоном

Дизајн котла ТеНи

Да би направили уређај типа Типе, прво морате пронаћи одговарајући резервоар, чији облик не игра посебну улогу. Гријање воде у таквом котлу проводи се успостављеним сјенама које ће се морати купити у трговини у количини која је потребна за вашу схему. Обично за стандардни електрични намотај, дизајниран за загријавање не велике површине, довољно двије или три нијансе. Купљене сенке одмах имају главу са концем, тако да ће их окретати.

Размотримо како направити електрични аутомобил. Шта ће бити потребно:

 1. Обични кугласти вентил.
 2. Матице и сенке.
 3. Вишеструке млазнице. Три ће бити довољно. Обратите пажњу - њихов пречник не сме бити мањи од пречника цеви за грејање у систему.
 4. Парплоче пречника 15 центиметара.
 5. Челична цев пречника 15 цм.

Да би направили електрични котао који је сам направио, важно је да исправно подигнете његову величину. Будуће тело котла требало би да буде много дуже него ТН. На крају будућег котла потребно је прокухати чепове. Са стране, потребно је склопити двије цијеви - за напајање и повратак.

Сада је друго решење како организовати сенке. И тако је јасно да ће локација грејача бити вертикална, питање у другом - дно или врх да их инсталирате.

Разлика је сљедећа: ако су у електричним гријачима са својим рукама Сјенке постављене испод, онда у случају њихове дестилације замијенити из котла, морат ћете прво спојити текућину, а затим је наточити, што треба времена. С друге стране, овај распоред обезбеђује максимални контакт између расхладног средства и грејних елемената, а такође смањује ризик од спаљивања спирале, која није потпуно одбачена у воду.

Ако радите супротно - замена сенки ће бити лакша, вода у систем неће морати да се додаје. Али с друге стране - у горњем дијелу јединице често ће се акумулирати зрак. Али овај проблем се решава једноставним инсталирањем аутоматског гасног пражњења.

И прва и друга опција имају своје плусеве, а избор остаје за вас. Онда је све једноставно - на резбаријама вратила вијамо матице одговарајућег пречника и скухамо их. На дну агрегатора постављена је млазница за практично пражњење течности. Након што све млазнице буду навучене за прикладно повезивањесистеми грејања.

То је све - уређај се може инсталирати на круг гријања и прикључити на мрежу.

Самостални котао, који ради на електродама

Котао типа електроде загрева расхладно средство мало другачије. Садржи две електроде, од којих је једна напуњена негативно, а друга позитивна, а кретање јона између њих и загрева течност.

Цртеж котла за електроде са сопственим рукама није толико компликован, а сам уређај ће вас коштати јефтино. Чак и ако купите све детаље, то ће и даље бити јефтино.

Схема уређаја за опрему електрода

Дакле, оно што вам је потребно:

 1. Гума за заптивке, неколико вијака и матица.
 2. Диелектрик по вашем избору Овај материјал није проводник струје. Можеш узети текстолит.
 3. Прирубница. Најбоље се уклапа.
 4. Вишеструке навојне спојнице изнутра.
 5. Штап од метала, дебљине 2 цм.
 6. Пипе. Најбоље је узети пречник од 5 цм

Помоћу заваривања, спојницу поставити на један од крајева, а други на бок, ближе крају, који се налази на другој страни, на који је потребно заварити прирубницу. Онда узмемо металну шипку, избушимо је и исечемо унутар резбаре. Ова рупа је неопходна за вијак са којим ћемо причврстити диелектричну електроду. Обавезно изолујте електроду од судара са кућиштем, у супротном ће се закључати.

Да би се котао електрични самопроизводио окренуо се уредно, из диелектричног круга за резање по величини прирубнице. У кругу бушимопотребне рупе у средини и за причвршћивање. Пре склапања јединице затегните шипку. Да би спој био поузданији, можете ставити гумену бртву између прирубнице и диелектрика, а затим затегните све вијке. Све, уређај је спреман за употребу.

Наравно, овдје је "програмски минимум", али можете додати контролну јединицу термопарови на уређај, а други поједноставити управљање уређајем. Али, слажем се, све се показало да није тако тешко као што се на први поглед чинило, али можете добити квалитетан и јефтин уређај за гријање.

Како сакупити електрични котао властитим рукама:

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4