Базалтна топлотна изолација, својства базалтне изолације

У изградњи објеката различите намјене, често се користе материјали који су дизајнирани за складиштење унутарњих просторија, међу којима се поштује базалтни гријач, због својих високих техничких карактеристика. Ова врста гријача може носити различита имена - минерална минерална или базалтна вуна, али се његова суштина не мијења од ње.

Историја појаве базалтне вате

Базалтну топлотну изолацију стварају саме силе природе, када врућа лава, која лети из кратера вулкана и судара са хладним ваздухом, лети до малих влакана. Пре две стотине година на Хавајским острвима, вулкан Кипауела је често показивао своју насилну нарав. Његове активности изазвале су ужас на локалним Абориџинима, који су видели како се на небу појављују комадићи косе који се смањују.

Након ерупције на земљи људи су пронашли замрзнуте збуњене влакна. Оптерећени хавајани су били убеђени да ништа осим косе богиње Пеле, која их је растргала у великом гневу. Ови проналасци су постали познати научницима у Европи, и они су се заинтересовали за порекло косе богиње. Посматрање понашања вруће лаве навело је научнике да размишљају о стварању грејача од камена.

Прво искуство добијања минералне вуне из високог пећи у Енглеској је спровео Едвард Перри, али је процес његове производње био толико штетан за здравље радника да се овај пројекат није даље развијао. Поновљени материјал је набављен у немачкој металуршкој фабрици 30године, и скоро у једном веку у Шведској, основана је прва индустријска производња грејача од природног камена.

Технологија производње базалтне вуне

Базалтни топлотноизолациони материјал добија се талином дробљених камених стена на температури од 1.500 степени, која се у будућности претвара у танке нити специјалном опремом. Дебљина влакана се класификује по седам индикатора од влакана од микровлакана пречника од око 0.6 микрометра до грубог, чији је пречник око 50-500 микрометара. Сваки тип се користи за прављење грејача различитих функционалности и техничких карактеристика.

Добијена минерална влакна су изложена ваздуху или гасним млазницама, након чега се повезују помоћу:

 • битумен;
 • фенол формалдехид или уреа смола;
 • бентонитна глина;
 • композитни материјали.

Влакна у готовом производу су у хаотичном стању. Често се, као везиво, користе феноли и формалдехиди са додатком хидрофобних супстанци.

Подручје примјене

Опсег таквог материјала као базалтног гријача је прилично широк. Идеалан је за топлотну изолацију многих конструкцијских елемената зграда и објеката, како капиталних тако и привремених. Због својстава материјала, може се користити као топлотна и звучна изолација:

 • спољни и унутрашњи зидови;
 • преклапања;
 • подови;
 • фасада са природном вентилацијом;
 • затворене конструкције подрумских и мансардних подова;
 • подруми и кровови;
 • пећи, димњаци и камини;
 • технички цјевоводи са високом температуром транспортоване течности и расхладне коморе и друге конструкције.

Базалтна вата се користи иу индустријској производњи сендвич панела иу уређењу противпожарне заштите различитих производа и конструкција.

Својства базалтне изолације омогућавају да се она користи у различитим индустријама, а не само у изградњи за изолацију конструкција, већ у другим као заштита од прекомјерне буке, топлоте и хладноће. На пример, са распоредом поткровља, базалтни грејач помаже у одржавању топлоте у поткровљу у зимском периоду и спашава од летње врућине.

У зависности од пречника камених влакана, неткани материјал се може користити у производњи филтера за чишћење гасова и течности, који се користе у агресивним срединама, на високим температурама, у дренажним и хидрауличким конструкцијама.

Спецификације

Базалтни топлотноизолациони материјал је произведен са различитом густином, која варира у опсегу 40 - 200 кг /м3. Поред функције загревања материјал је способан да: \ т

 • Пропусти пару на нивоу од 0,3 мг /мхПа, што доводи до кондензације на конструкцијама. Сва влажност остаје на вањској страни материјала.
 • Вредност очувања топлоте је изведена из коефицијента проводљивости топлоте, који има следеће вредности - 0,035-0,039 В /м * К.
 • Не упијајте влагу више од 5% своје масе, што осигурава оптималну влажност.
 • Одржавати расподељено оптерећење до 70 кПа.
 • За запаљивост материјал припада класи НГ (негорив), издржљивим температурама које прелазе 1000 степени Целзијуса. Међутим, треба имати на уму да се везујуће формалдехидне смоле спаљују већ на температури од 400 степени, а након њиховог потпуног сагоревања, базалтна вуна се распршује на одвојеним влакнима.

У свом изгледу, гријач од базалтног влакна је сличан обичној памучној вуни, само сивој или смеђој.

Облици производње базалтног памука:

 • ролне;
 • мајка;
 • од крхотина.

Димензије тепиха су најразличитије по дужини и дебљини. Ширина је увек 60 цм, а разноврсност димензионалних серија вам омогућава да изаберете мајку за ефикасну изолацију различитих структура, без додатних резова и формирања додатних спојева.

Треба напоменути да трошкови грејача директно зависе од његових техничких карактеристика. Што су више, то је цијена базалтне вате већа.

Предности и недостаци грејача

Користи од базалтне изолације одавно су цењене од стране потрошача. И они су следећи:

 • Велика отпорност на паљење.
 • Мала топлотна проводљивост због порозне структуре материјала.
 • Паупрнизаемост, која обезбеђује константну сувоћу грејача и недостатак кондензације.
 • Отпорност на агресивну околину - киселине, базе,отапала и друге хемикалије.
 • Екологија, пошто је материјал направљен од сировина природног порекла.
 • Не емитује мале честице које иритирају кожу.
 • Ниска биолошка активност, због које материјал не развија микроорганизме и патогене бактерије.
 • Висок степен звучне изолације, што је осигурано присутношћу у гријачу зрачних слојева између влакана.
 • Довољна снага због хаотичне локације микровлакана.

Међутим, не постоји материјал који би био савршен у сваком погледу. Постоје и недостаци базалтне вуне:

 1. високи трошкови;
 2. мостови хладноће могу да се формирају на местима споја;
 3. упркос еколошкој прихватљивости, када се ради са изолацијом, обавезни су начини заштите респираторног и очног.

Безбедност током рада базалтне вуне


Савремене технологије које се користе у производњи базалтних грејача, доприносе чињеници да се мала влакна практично не одвајају од материјала, тако да мала количина њих улази у околни ваздух. Осим тога, изолација од влакана је направљена од природног камена, а за разлику од стакла, они не изазивају иритантне ефекте на кожу и нису узрок алергије.

Такође се користи у производњи таквих супстанци као што су формалдехид и фенолне компоненте, чије име одмах указује на опасности материјала.

Није вредан праска због односа базалтних влакана иПовезани у готове производе не више од 2%. Поред тога, пар фенола се може изоловати само на температури која прелази 1000 степени, што се не догађа у свакодневном животу.

Врсте базалтне изолације

Базалтна вата се производи са различитим густинама, али не само овај индикатор се разликује у различитим типовима овог материјала. Главна разлика је у њеним облицима:

 • ролл;
 • тепих или пећ;
 • плацерс

У ролнама се користи влакно пречника 25 микрометара чија је дужина од 5 до 1500 мм.

За производњу тепиха узима се влакно са истим параметрима.

Лабави базалтни материјал, који се добија од грубих влакана до пречника до 500 микрометара, користи се као замена за металне арматуре помоћу адстригентног средства.

Постоје мајке, у структури од којих се користе два слоја различите густине. Произведен је и материјал на једној страни који је залијепљен на фолију, која може рефлектовати токове хладног ваздуха и вруће, чиме се повећавају карактеристике загревања материјала.

Начини изолације конструктивних елемената зграда

Површина базалтне топлотне изолације је широка, али ћемо укратко размотрити само изолацију грађевинских конструкција.

Загревање зидова изнутра

За ефикасну изолацију зидних конструкција са базалтном вуном у просторијама, препоручује се да се постави парна брана, која се поставља у облику посебног филма преко изолације. Мора се урадитивентилациони размак између материјала за заштиту од паре и завршне обраде зидова. У овом случају, влага која долази из просторија која неће бити апсорбована од стране гријача. Ако погледате у одељак на изолованом делу зида, видећете следеће слојеве:

 • носећи зид;
 • базалтна вуна;
 • материјал за заштиту од паре;
 • вентилисани простор;
 • Завршна обрада.

Базалтна вата са густином од 50 кг /м3 ће радити ефикасније ако је украс фасаде направљен од материјала који могу да прелазе паре влаге.

Загревање спољашњих зидова

С обзиром на дужину употребе базалтне вуне, одлична је за изолацију зидова зграда извана, ако користите материјал густине од 80кг /м3. То може бити вентилисана фасада или мокри малтер на зидовима. Вентилирана фасада подразумијева употребу водљивих елемената, који се причвршћују на фасаду јаким типлама. Код изолације ове конструкције зграде препоручује се употреба двослојног материјала. У овом случају, слој са мањом густином треба да буде лоциран на зиду. Након тога се врши уградња фолије отпорне на вјетар, која се полаже директно на базалтну вуну. Поред заштите од ветра, постављене су и додатне водилице које су дизајниране тако да стварају простор између вентилатора и завршног материјала декорације фасаде.

Код жбукања фасада, носачи се монтирају на зидове помоћу љепила и додатно причвршћују специјалним пластичним типлама, имају поклопац моторакао гљива Теписи су опремљени арматурном мрежом и израђени су обични малтери.

Изолација пода и плафона

\ т

Ако је грејач постављен на под, обавезно је хидроизолациони материјал. Поготово ако се изолација изводи у приватној кући или у приземљу вишеспратних зграда. Такође, неопходно је монтирати парну баријеру преко базалтне вуне. Парна брана може имати слој фолије, у овом случају је сложен са фолијом према доле, и са фолијом горе.

Не препоручује се употреба материјала који не пропушта ваздух и пару влаге уместо посебне филмске баријере.

Између фолије и завршног пода пода мора се одржавати отвор за вентилацију, величине 4-5 цм.

кровна изолација

Када је изолација кровног материјала густине од 40кг /м3, у правилу, затворена између рогова. Али претходно постављени хидроизолациони слој. Мајке морају изабрати дебљину која је мања од висине рогова неколико центиметара. Изолациони материјал се држи дрвеним трачницама, дебелом ловном траком, најлонском врпцом која се причвршћује за греде. На потпорним елементима постоји парна брана, и тек тада се монтира.

Основна тачка чланка

Базалтни термоизолациони материјал је нашао примену у многим областима, због своје техничке иоперативне карактеристике. Када су изолационе конструкције, различите у својој функционалности, неопходно пратити технологију уградње и одабрати материјал, одговарајуће густине и величине.