ВВГ жице: техничке спецификације

Врсте ВВГ каблова

Жичани тип ВВГ је нашао широку примјену у индустрији и на нивоу домаћинства. Ово је постигнуто захваљујући широком опсегу модификација кабла.

Да, да, нисмо погријешили, то је сам кабл. Уосталом, ако говоримо строго по слову ГОСТ, онда је ВВГ кабл. Чак и модели са малим делом односе се посебно на кабл. Али хајде да се вратимо на ред.

Декодирање и изградња кабла ВВГ

Да бисмо разумели сврху за коју треба користити ВВГ кабл, хајде да разумемо, и каква врста је у ствари, и која је разлика између ових типова. То ће нам помоћи да дешифрујемо означавање каблова, као и детаљније разматрање структуре кабла у различитим изведбама.

Декодирање ВВГ кабла

Почнимо дешифровањем скраћенице назива кабла. За познату особу, може много рећи не само о типу кабла, већ ио његовој главној сврси.


Декодирање ВВГ кабла

 • Од првог слова ознаке ВВГ, жице могу ући у ћорсокак непознате особе. Чињеница је да прво писмо није.

Као што знате, производи од проводника су углавном направљени од бакра или алуминијума. И тако прво слово у имену жице или кабла треба да означи материјал проводника. Симбол "А" значи да је жица направљена од алуминијума. Било би логично претпоставити да је "М" бакар. Али бакар је одлучио да не одобри писмо. То јест, ако име било којег кабла почиње са "А", онда је то алуминијумски кабл. Ако не постоји "А" онда је то бакаркабл

 • Друго слово је "Б" . Она говори о типу кабловских изолационих каблова. "Б" означава употребу таквог материјала као што је поливинил хлорид или као што се назива и винил.
 • Следеће слово је опет "Б" . Такође означава изолациони материјал. Само овај пут љуска кабла.
 • Последње слово у акрониму "Г" . То значи да кабл нема резерву. Због тога је много флексибилнији. Понекад се ово писмо дешифрује као голо, али то није у потпуности технички исправно. Иако то значи исто.


Скраћеница за означавање каблова

также:

 • Поред главне ознаке, кабл може садржати додатне знакове. Они говоре о структури кабла и указују на његове спецификације.
 • Дакле, симбол "П" кроз цртицу говори о перформансама равног кабла. Може бити врло погодно за полагање у дебла и на другим местима са ограниченим простором. Симбол "К" говори о његовој округлој форми, а "Ц" о секторском облику.
 • Симбол "ц" говори о попуњавању простора између вена. Такви каблови се називају и запечаћени.
 • Симболи "оз" говоре о извршењу једног кабла. Симбол "Т" означава његову имплементацију, дизајнирану за земље са тропском климом.
 • Савремени захтеви за безбедност од пожара су посебан проблем. Дакле, кабл који не шири опеклине означен је са "нг". Кабл са смањеним испуштањем гаса и дима испод сагоревања биће означен као "нг - ЛС". То је већ међународни систем означавања жица, у којем знакови "ЛС" означавају "ниски дим" или у преводуна руском "мало дима".


Означавање каблова за заштиту од пожара

 • Поред тога, у ознаци можете упознати симбол "од". Означава попуњавање простора између вена. Овај простор може бити испуњен винилом или гумом. Али само под условом да уклањање љуске не оштети изолацију.

Означавање величине кабла ВВГ

Посебно питање треба размотрити декодирање ВВД жице у односу на број живих и његових раскрсница. Уосталом, овде су његове карактеристике које нису инхерентне другим жицама.

Означавање величине кабла ВВГ

 • прва цифранакон алфанумеричке скраћенице означава број каблова. У зависности од класе напона, то могу бити бројеви од 1 до 6.
 • Следећа цифраозначава пресек ових живих. За каблове напона до 660 В, раскрсница може варирати од 1,5 до 50 мм 2, а за напон до 1000В пресјек може бити од 1,5 до 240 мм 2, а за напоне до 6000 В од 10 до 240 мм 2. Али ту су њихове нијансе у погледу броја живота.

Кабл са различитим пресеком проводника који носе струју

Али то није све. Према ставу 1 ГОСТ 16442-80, ЕВАВ са низом низова од три до пет може садржати једну вену мањег раскрснице. А жица са шест жица може да садржи две вене са попречним пресеком који је различит од стандардног. Ово се ради за нултог проводника и проводника уземљења (види Гроундинг и Зеро Вире: Како направити разлику). И важно је да се пресеци ова два проводника могу разликовати једни од других.

Захтеви за пресек главног, нула и венауземљење

У овом случају, означавање кабла преко знака "+" садржи параметре и они су живи. Прво се означава број, а затим његово пресек. Поред тога, ознака мора садржати ознаку сврхе ове вене. "Н" - значи нулту језгру, а "ПЕ" - уземљење земље.

Обратите пажњу! Ако постоје две вене мањег пресека, и ако је њихово пресек исто, онда се то може показати кроз 2? 50 (Н, ПЕ). Ако је пресек ових живота различит, онда знак "+" означава пресек сваког од њих 1? 50 (Н) +1? 35 (ПЕ).

Структура кабла ВВГ

Пошто је оборена са ознакама можете ићи на структуру кабла. У овом одељку, детаљније ћемо размотрити колико је времена употријебљено за стрес и који одређује флексибилност кабла.

Прије свега, погледајмо који облик ВХД кабла може живјети. Уосталом, то зависи од њихове структуре, својстава и наравно цене.


ВВГ кабл са округлим жилама

Обични ВВГ кабл је направљен од живог округлог дијела, који има своју изолацију, преко које се наноси љуска. Према одредби 2.2.1 ГОСТ 16442 - 80, ове жиле треба да одговарају класама 1 или 2 на флексибилности.


Класа каблова за флексибилност

Што је већа класа флексибилности, то је већа флексибилност кабла. На основу чињенице да за све такве класе постоји 6 можете схватити да кабл ВВГ није најстрожи.


Димензије и пресеци жица у кабловима различите флексибилности

Флексибилност кабла се постиже израдом каблова за кабловенеколико жица мањег раскрснице. У складу с тим, што је мањи пресек појединачних жица и више њиховог броја, тако је сваки појединац живио и кабл као цјелина је флексибилнији.


Номинални параметри кабловских проводника друге класе

ГОСТ 22483 - 77 утврђује минималне стандарде за број и пресек појединачних жица у сваком кућишту за жице и каблове различитих класа. На пример, неповезани кабл ВВГ попречни пресек од 50 мм2 треба да се састоји од најмање 19 жица.


Компримовани ВВГ кабл

Као што кажемо на дешифровању ВВГ кабла, постоји и запечаћени кабл. Карактеристика овог кабла је да између вена постоји заптивка од диелектрика. Може бити поливинил хлорид, вулканизирани полиетилен и други материјали. Ова заптивка може бити интегрална и може бити изведена у неколико навоја.

У овом извођењу, флексибилност кабла је значајно смањена као резултат одсуства шупљина у њему. Дакле, употреба великог броја жица за производњу појединачних вена нема смисла. За такву жицу минимални број жица истог кабла са пресеком од 50 мм 2 је 6 комада.


ВВГ кабл са обликованим жилама

Поред тога, постоји и тзв. Кабл са обликованим или секторским жилама, као у видеу. Особитост таквог производа је у томе што је живо створено не округло, већ коврчаво. Облик такве вене зависи од њиховог броја и облика љуске и треба да попуни цео простор љуске што је више могуће.


ВВГ кабл са секторским и округлим жилама

Због тога, кабл испод љуске практично нема празнина. Сходно томе, његова флексибилност је много нижа. Тако да се не исплати користити велики број жица да би се направила одвојена вена. Исти кабл попречног пресека од 50 мм2 треба да се састоји од најмање 6 жица.

Па, овде је структура била жива. Међутим, осим што је жив, структура каблова подразумијева присуство живе изолације и шкољки. А за нас важан аспект је његова дебљина.

Свака инструкција ће вам рећи да дебљина изолације директно зависи од напона на који је кабл намењен. А ако узмете сав исти кабл у дијелу од 50 мм2 на напону до 660В, онда дебљина његове изолације не би требала бити мања од 1.3 мм.

А за кабл исте секције, али већ до 1 кВ, дебљина изолације не би требала бити мања од 1,4 мм. За жице намијењене за напон на 3 или 6 кВ, разлика је још значајнија.


Дебљина изолације језгра кабла ВВГ

Дебљина љуске је такође строго стандардизована ГОСТ 23286 - 78. Она зависи од пречника кабла и варира од 1,2 мм до 3,0 мм или више.

Карактеристике ВВГ кабла

Имајући идеју о структури кабла, ВВГ може говорити о његовим главним карактеристикама. Сви се они могу увјетно подијелити на електро и механички. А за детаљнију анализу, размотримо их одвојено.

Електричне карактеристике кабла ВВГ

Почнимо са електричним карактеристикама које су одлучујуће за било који електрични уређај.

И ту смо на првом мјестузаинтересовани за ефикасност и поузданост:

 • Једна од најважнијих електричних карактеристика било ког проводника је његова отпорност. Ова вредност вам омогућава да одредите губитке у каблу и директно зависи од његовог пресека. На пример, за живи кабл попречног пресека од 1 мм2 отпор треба да буде не већи од 18,1 Охма /км дужине кабла. А за кабл са попречним пресеком од 10 мм2, та вредност не би требало да буде већа од 1.83 Охм /км.

Обратите пажњу! Као што знате, отпор проводника може значајно варирати у зависности од његове температуре. Да ли су вредности дате за каблове са температуром од 20? Ц. Ако су направљене промене за проводнике са различитим температурама, они морају бити наведени за температуру од 20 ° Ц.

 • Следећи важан параметар је отпор изолације кабла. Она такође директно зависи од температуре иу ГОСТ-у је дата за температуру од 20 ° Ц. Али овде зависност није само на раскрсници, већ и на номиналном напону кабла.


Отпорност на изолацију нити ВВГ кабла

 • На пример, кабл номиналног напона до 660 В и попречни пресек већи од 10 мм 2 треба да има изолациони отпор од најмање 7 мама. И исти кабл, али при номиналном напону од 6кВ, треба да има минимални изолациони отпор од 50Мом.
 • Важна вредност за одређивање електричних параметара је испитни напон. Пре пуштања у рад, сваки кабл мора проћи улазни тест. Дакле, извођење електричног ВВГ-а на напону до 660 В мора бити најмање 10 минута издржати напон од 3кВ. И кабловеназивни напон од 6кВ и уопште мора издржати 4 сата напона од 18кв.

Механичке карактеристике кабла ВВГ

Механичке карактеристике нису ништа мање важне. А то се односи не само на кабловску инсталацију, већ и на њен рад. Уосталом, у механичким карактеристикама су такви важни параметри као што су дозвољене температуре, ниво могућег истезања и још много тога.


Радијус савијања каблова

 • Један од најважнијих параметара за било који кабл је његов степен флексибилности. Као што смо већ споменули, овај кабел није флексибилан. Дакле, полупречник његовог завоја мора бити најмање 10 величина његовог пречника.

Занимљиво је напоменути да европске компаније производе кабел сличан ВВГ. Зове се НУ. И овде када одговарамо на питање која је жица боља НУМ или ВВГ често преферирају страни аналог. Треба размотрити краће растојање савијања, које не би требало да прелази 4 пречника кабла, као и неке температурне параметре. Али, у исто вријеме, не можемо заборавити да НУ нема тако широко распрострањеност номиналних укрштања и напрезања, као и да се издаје само у компримираној верзији.

 • Важан параметар је такозвано заморче. Тако да ВВГ кабл треба да издржи обрт од 20 или 15 пречника, једноланчани и вишејезични. Дозвољено одступање након посјете не смије прелазити 5%.
 • Што се тиче температурних параметара рада, они су прилично широки. Тако ВВГ кабл можеКористи се на температурама од -50 ° Ц до +50 ° Ц. У исто време, нормална радна температура кабла може да достигне 70 ° Ц
 • .


На фотографији главне карактеристике ВВГ каблова

 • Али ако дођете да монтирате ВВГ кабл својим рукама, онда морате знати. Не препоручује се уградња на температурама испод -15 ° Ц. То је због могућности оштећења изолације.
 • У исто време, максимална температура проводника кабла може да достигне 350 ° Ц. Али то је дозвољено само у случају струја кратког споја кроз кабл и врло ограничено време.


ВХГ цабле баи

 • Што се тиче перформанси, ВВГ каблови се обично испоручују са гаранцијом од 5 година. Али живот таквог проводника се израчунава за 30 година. Али под исправним условима рада, може се значајно проширити.

закључак

Електричне жице ВВГ су одлична опција за употребу у готово свим, па и веома неповољним условима. Широк спектар и техничке спецификације омогућавају да се он практично користи за све електричне инсталације. Главни недостатак је његова ниска флексибилност, која искључује његову употребу за повезивање привремених електричних пријемника, као и за мобилне уређаје као што су дизалице, витла и други механизми за подизање терета.