Висина плафона у приватној кући: која би требала бити оптимална и стандардна висина у цигленој и оквирној конструкцији

Приликом изградње приватне куће, при одлучивању о висини стропа, многи интуитивно бирају избор у корист стандарда.

Схватите колико је ова одлука одговарајућа, она ће бити могућа тек након изградње куће и пребивалишта у њој. Али да би се разумеле неке нијансе, проценити предности и мане још увек може бити у фази планирања.


прихваћени стандарди

Потребно је узети у обзир, прије свега, неке постојеће стандарде и стандарде. Поред чисто практичних правила, у зависности од сложености посла и трошкова, постоји законски извршни код СНиП (грађевински прописи и правила). Овај документ утврђује минималну дозвољену висину стамбеног простора, полазећи од пожарне сигурности и сигурности изградње објекта.

Према његовим речима:

 • висина просторија и кухињских просторија не смије бити мања од 2,5 м;
 • висина ходника и ходника - 2,1 м;
 • висина поткровља зависи од угла нагиба и износи 1,3 м под углом од 30 ° и није нормализована са угљем 45 ° или више.


Стварање мањих висина не само да ће бити неугодно, већ и опасно.

Минимална висина, нормализована правилима, није увек оптимална. Међу градитељима постоје њихови стандарди, подржани искуством и познавањем случаја. Наравно, све зависи од сваког појединачног случаја.

На пример, за луксузну камену вилу, није потребно правити плафоне исте висине као за скромну дрвену кућу у селу, али ако наставите са просечном величином цигле или дрветаЗа викендицу је стандардна висина 2,7-2,9 м.


Овај број вам омогућава да пронађете равнотежу између стискања ниских плафона и скупих максимума. Већина кућа на селу је изграђена по овом обрасцу. И то није за ништа: стандардна висина има огромне предности које многи не примећују.

Предности и недостаци стандардне висине

Просечна вредност приликом изградње приватне сеоске куће је најчешће оптимална. Када је циљ изградити удобан дом без непотребних трошкова и узбуђења, најбоље рјешење ће бити поштивање стандарда.

Недостаци високих плафона

 • Изградња високих плафона је много скупља, с више материјала. Ово се посебно односи на двокатне зграде, тако да су плафони на другом спрату обично мањи него на првом.
 • Због повећања запремине просторије повећавају се трошкови гријања.
 • Врло често то нема никаквог смисла: неколико десетина горњих центиметара остаје неискориштено, спуштање са непотребним простором.


Недостаци ниских плафона

 • Психолошки осјећај компресије и нелагоде.
 • Сложеност избора намјештаја и прибора. Неопходно је одабрати намјештај тако да не компримира простор и не испоручује неугодности.


Избор стандардне висине ће вам омогућити да заобиђете све ове недостатке и учините боравак код куће што угоднијим.

\ т

Постоје разне нијансе, а не увијекстандардна висина је најбоља. За изградњу једноставног, јефтиног, али истовремено удобног и удобног дома - наравно, али у случајевима када је важно направити кућу и изванредан, истакнут, софистициран, боље је да се понаша другачије.

Стандардна висина је оптимална, просјечна за све показатеље, али то је и њен главни недостатак ако је циљ изградити нешто јединствено. Поред тога, постоје и приватни приступи за различите појединачне случајеве.


У случају изградње кућишта, висина је обично мања, што смањује плафон на 2.3-2.5 м

На пример, у Финској је већина зграда изграђена на овај начин. То се објашњава брзином изградње и штедњом. Али, ипак, живот у таквим кућама није ништа мање пријатан за њега: постаје све уже, становање постаје удобније.


Куће од цигли за изградњу и проширење за пар десетина центиметара су прилично једноставне, поред тога, ако се правилно греју, могу се лако загрејати, тако да се плафони у таквим зградама могу повећати. Подигавши се на 3-3.2 м, можете привући занимљива дизајнерска рјешења и постићи модеран, лијеп дизајн интеријера.


У кућама са гредама, повећање висине може летети у пени иу смислу изградње иу смислу садржаја. Због тога је управо за такве зграде стандардна висина стропа највише ергономска. Греда - тежак материјал и брига за њега захтијева посебан, тако да је важно узети у обзир његове значајке тијеком изградње.


Што се тиче поткровља, као и двокатница, као што је већ споменуто, постоје и други стандарди. Да би уштедели на изградњи и грејању, плафон на другом спрату, по правилу, направљен је 10-20 центиметара ниже него на првом. Ако постоји поткровље, онда све зависи од угла нагиба. Главна ствар је да чистоћа стропова не доноси нелагоду, а све остало - питање цијене. Потребно је водити рачуна о површини просторије и функционалном простору. За велике дневне собе треба направити виши плафон, а за купатила и ходнике - низак.

У појединачним пројектима, закони су потпуно различити и зависе од личне жеље купца и дизајнера.


Типс

Како би животни простор приватне куће био естетски угоднији, постоје многа унутрашња рјешења која већина људи једноставно не зна. За људе који су изабрали стандардни плафон висине, могу се направити следеће препоруке за додавање визуелне лепоте и простора:

 • Вриједи користити бриљантне растегљиве стропове - они извлаче простор, прожимају рефлексију свјетлости;
 • да дода више вертикалних линија и огледала на зидове, што ће учинити простор дубљим и визуелно вишим;
 • пожељно је обојити зидове и плафон једним тоном, а под је тон нижи, односно тамнији;
 • боље је направити стропно свјетло;
 • треба поставити ближе стропу тако да се на њему може наћи више свјетла него на поду.Дизајн

Избор стандардних висина плафонаотвара изгледе за разноврстан и јефтин дизајн: од баналних тапета (боље је преферирати тапете са пругама, јер они чине да је изглед префињенији) до замршених ауторских образаца који могу направити занимљиве идеје у унутрашњости собе. Искористивши мале љестве, можете самостално доћи до највиших дијелова зидова и украсити их.


Простор са стандардном висином стропа може се поредити са стандардним листом папира који је уобичајен за креативност. Постоје, наравно, велики формати, и мали, али стандард је толико уобичајен и погодан за стварање нечега свог.

Психологија

Зграде су грађене за људе и људе који у њима живе, њихова осећања и утисак живљења у једној или другој кући - главна ствар је навигација. Нормална висина је она која не доноси непријатне емоције: не притиска, не чини вам да се осећате нелагодно, али у исто време не ствара осећај боравка на јавном месту.

Кућа је мјесто гдје се морате опустити, осјетити на свом мјесту, опустити се. Од висине стропа, колико је чудно, у овом случају овиси пуно.

Треба имати на уму да собе могу бити веома мултифункционалне. За гласне забаве потребно је једно, за мирне библиотеке - друго. Плус стандардна висина је да се може прилагодити било чему. Поред тога, ово је апсолутно тачно вин-вин опција у случају када је тачно одредиште собе непознато. Осјећаји који те осјећајусоба, - главна ствар коју соба може дати особи.


Планирање сеоске викендице - важан процес и приступ вриједан је свих страна, али прије свега из властитих осјећаја. Правити стропове стандардне висине или не - избор градитеља, што је важно приступити одговорно и озбиљно, јер је вјероватно да неће бити могућности прераде. Морамо све да исправно анализирамо, проценимо изгледе, тако да су након завршетка изградње и насељавања утисци били само најлепши.

У следећем видеу наћи ћете више информација о избору висине куће.