Цеви за водоводне цевоводе: како се не би погрешили са избором?

Опскрба водом у земљи, чак и ако је то љетна, привремена опција, обавља многе важне функције. То је залијевање града и врта, уличне потребе, љетни туш, водоводна купатила, чак и код куће, ако је дизајн изведен у великој верзији. Да би систем био сретан и да ради глатко, морате обратити пажњу на све његове компоненте. Посебно је важан прави избор цијеви - различити материјали служе различитим намјенама. На пример, функције и изградња водовода у сеоској кући са ПНД-ом суштински се разликују од привремене верзије гумених црева.

Карактеристике водоводног канала дацха

Пре него што водите рачуна о дацха водоснабдијевању, морате одлучити о опцији водоснабдијевања. У градском стану све је изузетно јасно: вода је потребна у купатилу, купатилу, кухињи. Што се тиче опције давања, онда прије него што одаберете материјале за рад, морате одлучити зашто вам је то потребно?

Најједноставнија опција је годишњи разноврстан дизајн за наводњавање, потребе за баштом и туш на улици. Његова особина је да се цијеви полажу на површину тла, а зими се демонтирају и чисте на топлом мјесту. Стога материјали за његово креирање могу бити практично сви. Могућност стационарног годишњег снабдијевања водом не укључује употребу посебно издржљивих материјала. Цеви се у овом случају налазе у рововима испод земље, али зими се вода из њих испушта, што значи да се не могу прегријати и испуцати.

То је сасвим друга ствар - главни водовод је константан. Направљено јепрема свим правилима, са полагањем цеви испод земље у изолацији отпорној на мраз. Такав систем је погодан за рад током целе године. Дакле, овде су посебно јаке цеви, које нису страшни мразеви, температурне флуктуације, врела вода унутра. Осим тога, они би требали бити издржљиви, јер сваке двије или три године копају земљу и мијењају водоснабдијевање - не највише задовољство, аи врло скупо.

Након што сте утврдили који систем и за које сврхе требате, можете изабрати цијеви за снабдијевање водом у земљи.

Које цеви постоје

Крајем прошлог века није било сумње у избор водоводних цеви. Све зато што није било избора: металне цеви - једина опција на тржишту прошлости. Сада се углавном користе пластичне цеви. Али пластика - то је прилично конвенционалан концепт. Варијанте полимерних материјала су бројне, а свака од њих има своје предности и недостатке.

Међутим, металне цеви не би требало да се задужују са рачуна, већ се и даље користе, иако не толико раширене као различите пластичне варијанте. Говорећи уопштено, онда можете сопственим рукама да направите снабдевање водом у земљи из следећих материјала:

 • гумена црева;
 • црни челик;
 • поцинковани челик;
 • металне пластике;
 • полипропилен;
 • ХДПЕ (полиетилен ниског притиска);
 • ПВЦ (поливинил хлорид).

Избор материјала зависи од тога како се користи водовод. Према томе, не може се рећи који је материјал бољи, него горе.


Лаган, једноставан за употребу за летње опције рушењадобро познате цијеви. За капитал, међутим, они који су отпорни на корозију добро подносе температурне флуктуације, притисак и друге акције.

типови цеви

Сви материјали имају своје предности и недостатке. Затим, размотримо више него што су различите епрувете другачије него што субоље , али горе од својих "конкурената".

Гума

Гумена црева - опција дацха водоснабдевања, ако је то летња разградња. Гума је флексибилан материјал, тако да се ове цијеви могу лако налазити на површини тла, без ометања било каквог рада и кретања по локацији. Систем наводњавања, тј. Онај који се користи искључиво за наводњавање пољопривредног земљишта, добар је због гуме, захваљујући својој флексибилности, управљивости и лакоћи уградње.

Предности Недостаци
флексибилност ниска чврстоћа
Лака инсталација Ограничен живот
Једноставно растављање Мала отпорност на температуре, притисак, механички утицај

Црни челик

Црни челик је материјал високе чврстоће. Међутим, у данашње вријеме није популарна због чињенице да је комплицирана у инсталацији, подложна корозији. Први проблеми са таквим цијевима могу се појавити након пет година. Али цеви од црног челика се не боје готово никаквог механичког удара. Они су јаки, отпорни на ударце, издржавају висок притисак, као и његове флуктуације и температурне варијације.

предности Недостаци
високоснага склоност ка корозији
Отпорност на пад притиска Ограничен живот
стабилност температуре сложеност инсталације

Поцинковани челик

За разлику од свог претходника, црни челик, галвански отпоран на корозију, истовремено задржавајући високу механичку чврстоћу. То би био одличан материјал, ако не и компликована инсталација. Дакле, за рад са металом, потребно је заваривање, као и стварање резбаре.

предности
висока чврстоћа Висока цена
Отпорност на пад притиска сложеност инсталације
стабилност температуре Неопходност заваривања и нарезивања
Отпорност на корозију

металне пластике

Ова опција комбинује предности метала и полимерних материјала. Приликом израде такве конструкције, између два полимерна слоја поставља се алуминијумска цев. Тако се испоставља да је метал сигурно заштићен изнутра и извана, те стога није подложан корозији. А због металне базе, испада да је цев јака, отпорна на сваки удар.

У исто време, метал-пластичне цеви на тржишту су представљене у различитим опцијама по приступачној цени, а инсталација је прилично једноставна.

\ т
Недостаци
висока чврстоћа скупе арматуре
Повољна цена
Разноврсност облика и величина
једноставна инсталација

полипропилен

Полипропилен је у суштини врста пластике. Дизајн годишњег водовода у земљи од полипропиленских цијеви је прилично робустан, лако се монтира и демонтира. Поред тога, овај материјал је погодан и за целогодишњи капитални систем, јер је представљен на различите начине:

 • за канализацију;
 • за снабдевање хладном водом;
 • за снабдевање топлом водом;
 • за грејање.

Водоводна цијев од полипропилена је отпорна на вруће и хладне температуре. Стога се овај материјал користи не само у приватним фармама, већ и за индустријске потребе. Ове цеви су повезане помоћу шиљака.

предности Недостаци
висока отпорност на хабање Потреба за посебним монтажним алатима
Температурна отпорност
једноставност инсталације Разноликост опција
приступачност скупе фитинге

ХДПЕ (полиетилен ниског притиска)

Тренутно је један од најпопуларнијих материјала. Може се рећи да су ИПА цеви за водоснабдијевање кућице - идеална опција. Судите сами. Да, овај материјал вам омогућава да саставите систем без употребе додатне опреме, јер су сви прикључци већ опремљени навојем и могу се стегнути рукама без много напора.

ИПП систем цеви је веома јак, може да траје и до 50 година. Све зато што овај материјал није хрђав, није кородиран, отпоран је на хемијска и механичка својстваутицај. Осим тога, може издржати високе температуре, а када се смрзавање вода не распрсне, већ се растеже. Стога, чак и ако заборавите да одводите течни цевовод од ИПД цеви до зиме, ништа страшно се не дешава.

Различите опције за такве цеви су погодне за ниски и високи притисак.

\ т \ т
Предности Недостаци
Велики број опција Мала отпорност на високе температуре
Отпорност на пад притиска
једноставност инсталације Мала отпорност на механичке ударе
еластичност

ПВЦ (поливинил хлорид)


ПВЦ - још једна популарна модерна опција за производњу цеви. Њихова цијена је нижа од цијене полиетилена. Међутим, неке особине су такође ниже. Конструкција конструкције изводи се хладним заваривањем. Ако се правилно користи, период употребе је и 50 година.

Међутим, такав цјевовод се боји механичког утицаја. У присуству огреботина трпи се чврстоћа цијеле конструкције, тако да варијанта апсолутно није погодна за љетни водовод. Ако изаберете ПВЦ за стационарни дизајн, онда морате узети у обзир две тачке. Прво, могу се поставити само у изолацији. Друго, не издржавају температуре изнад 45 и испод -15 степени Целзијуса. И тако, ПВЦ водоводне инсталације ће одговарати само за летњу стационарну хладну воду.

\ т
предности Недостаци
једноставност инсталације Мала отпорност на високе и ниске температуре
Отпорност на пад притиска
Флексибилност и еластичност Мала отпорност на механичке утицаје

Фитинзи за пластичне цеви

Приликом израде летње водоводне цеви од пластичних цеви, важно је изабрати не само варијације овог материјала, већ и да покупимо потребне елементе. Најчешће се користе:

 • спојнице спојница за заптивање спојева цеви истог пречника;
 • прелазне спојнице за повезивање цеви различитих пречника и спајање на главни вод;
 • спојница за лако скидање течности;
 • спојница са навојем за комбиновање цеви са дугогодишњим водоводним системом са навојним спојевима;
 • прикључак са прирубницом за повезивање са колектором за одвод воде;
 • спојница за повезивање цеви мањег пречника са главном линијом;
 • утикач за заптивање краја цевовода или за одвајање.

Поред тога, имајући у виду чињеницу да, на пример, цеви са АПА се не савијају под правим углом, постоје специјални спојни ротациони прикључци.


Важно је да чврстоћа водоводне цеви из полиетиленских цеви у многим аспектима зависи од правилно одабраних прикључака и правилно постављене инсталације.

Постоје и друге варијанте опреме. У било којој продавници, при одабиру цијеви, можете одабрати и додатне релевантне ставке.

могућности инсталације

Детектован са карактеристикама снабдевања водом, можете почети да припремате и инсталирате одабране дизајне.

 1. Саставите план. Схема уређења цјевовода водоводне мреже треба да узме у обзир све карактеристике парцеле. Потребно је извршити и сва потребна мјерења.
 2. Ми бирамо материјале. Требате изабрати и купити материјале, тек након што одредите које цеви ћете користити и колико им је потребно.
 3. Ослободи заплет. Током инсталације, ништа не би требало да омета процес.
 4. Почињемо земљане радове. Ова тачка је релевантна ако се гради велико снабдевање водом. Ако је систем површан, није потребно копати ров.
 5. Изводимо монтажу цеви. Цеви су сложене на месту, причвршћене заједно.
 6. Повезујемо све системе. Затим можете спојити систем на пумпну станицу и провјерити његово функционирање.

Ако након инсталације све ради на најбољем плану, можете закопати ровове, не заборављајући на загријавање, наравно.

закључак

Тренутно није проблем изабрати цијеви за стварање водовода у земљи. Мноштво материјала, облика, величина је огромно. Постоје цеви за све прилике и за различите ситуације: за грејање, за хладну и топлу воду у земљи, за канализацију. Различити и пречник цеви, њихова отпорност на температуре, притисак.

Предности су сада дате различитим варијантама цеви од пластике, полиетилена. Снажне су, отпорне на корозију, хабање. Конструкције полимерних варијанти не рђају и са исправном,пажљива експлоатација може трајати много година.