Топли под - мајка и њихове особине

Доношењем одлуке о уређењу подног гријања вашег дома, сватко се суочава са многим питањима, од којих је главни избор гријаћег елемента. Данас се купцима нуде различити дизајни, од којих сваки има своје предности и недостатке. Недавно, људи све више бирају топли под, мајку у којој дјелују као расхладно средство. Шта је то и које су њихове техничке карактеристике - у нашем чланку.

Опште информације

Оригинални грејни лист, који се производи у облику ваљака. У својој основи, кабл малог промјера, који кроз пролаз електричне струје, издваја топлинску енергију. Сам топлотни носач је датим кораком причвршћен на еластичну термореактивну решетку од стаклопластике. У ствари, ви већ купујете део унутрашњег грејача који је спреман за уградњу, а који само треба да се положи и осигура. У ту сврху се по правилу користи адхезивна подлога која се у будућности користи за полагање завршног премаза - ламината, плочица, паркета итд.

Наравно, за уређај са пуним дизајном унутрашњег грејног чвора, потребно је извршити још неколико операција, али ћемо о њима мало касније. А сада бих желео да истакнем предности ове опције скривеног подног грејања.

предности система

Дакле, мајка топлог пода има следеће предности:

 • нема потребе за пуњењем цементне кошуљице, као што је потребно за уградњу кабла ијединица за подно гријање воде;
 • Једноставна инсталација;
 • добре перформансе;
 • високе фигуре заједно са малом дебљином платна;
 • дизајн топлог пода, мајка у којој служи као извор топлоте, није релативно висока.

Захваљујући конструктивним перформансама термомати за топли под су савршено комбиновани са различитим подним облогама. Штавише, њихова примјена не захтијева проведбу значајног броја поправака.

ВИДЕО: Термомат црасх теста

Како одабрати термомате

Треба одмах напоменути да пре избора топлог пода, термомата који ће служити као извор топлоте, треба обратити пажњу на неколико додатних аспеката. У великој мери зависи од њих снага унутрашњег грејног блока.

Дакле, платно се може користити у два правца:

 • као додатак постојећим радијаторима за грејање;
 • као индивидуални, једини извор топлоте.

Дакле, ако изаберете ову расхладну течност за потпуно грејање код куће, онда се побрините да је њена снага важнија него она када делује као помоћна веза у систему грејања.

Мајка је смештена искључиво на отвореном простору, без кућних апарата, намештаја и друге опреме која ће "загрејати" храну. Коришћени термомат за топли под се налази само у таквим зонама, иначегубитак топлоте се једноставно не може избјећи.

Према томе, према величини слободне површине, одређује се потребан капацитет расхладне течности.

Што је већа површина за гријање, то је већа снага термалне подлоге.

Одређени показатељи снаге могу се наћи у консултантима или техничкој документацији производа, али у сваком случају, као водич треба узети сљедеће параметре:

 • от 100 вт на 1 кв.м. подручје, ако термомати дјелују као додатна веза у суставу гријања у угријаној кући;
 • од 130 вати на 1 м2. простор ако је то додатна веза у систему грејања делимично изоловане зграде;
 • од 150 вати до 1 м2. ако је топли под као независни извор грејања.

Монтажа грејне тканине

Чим се одреди потребна снага, можете купити термални лим. Из овог индикатора зависи конфигурација и тип грејног елемента.

Полагање овог извора топлоте састоји се од неколико фаза:

 1. Припрема основе. На првом месту, потребно је очистити површину за будућу грејну опрему. Ако је потребно, ако је стари вијак напукнут, уклоните га и сипајте нови. Немојте занемарити ову препоруку, иначе ће ефикасност инсталације гријања бити изузетно ниска.
 2. Топлотна изолација и парна брана. Да би се повећала ефикасност грејне јединице и смањио ризик од појаве плијесни потребно је поставити парну баријеру, која ће апсорбовати.кондензат, који се формира на температурној разлици на комаду и на рекуперацији бетона. Ако то не учините, на крају ће морати да се демонтира читав систем.

Слој топлотне изолације за спречавање губитка топлоте кроз под, ако се користи фолија, топлота неће једноставно нестати, већ ће се одразити, она ће се вратити у просторију, чиме ће се повећати ефикасност система.

 1. Израда шеме. Захваљујући овом приступу могуће је унапред одредити локацију на којој ће се налазити грејни елемент, као и израчунати количину материјала потребног за скривени грејни чвор уређаја.

 1. Одредите локацију термостата. Изгледа да је термостат повезан са грејним елементом за грејање? И не! Ако смо говорили о систему за загревање воде (ради се о индивидуалном грејању), онда у овом случају нема разлике где ће се термостат налазити - где ћете га уклонити, тамо ће бити. Наша ситуација је нешто другачија. Тако се крај грејног кабла излази на сензор, који се налази у непосредној близини термостата. Због тога, уградња тепиха мора почети од мјеста на којем ће се регулатор температуре уклонити. А што се тиче локације термостата, то је ваше задовољство.
 2. Чим се направи шипка испод жица од сензора до температуре контролне јединице и када се уклони све остатке, могуће је наставити са полагањем грејног лима. Запамти томонтирамо га у складу са изабраном или индивидуално дизајнираном шемом.

Термички отирачи се постављају на под, тако да се кабл "посматра". Барем тако много професионалаца ради. Ако урадите супротно, онда ова грешка неће бити, јер данас не постоји јасна инструкција о полагању овог расхладног средства.

 1. Када су сви грејни елементи распоређени у складу са шемом, они морају бити фиксирани на било који начин који вам је познат. За то можете користити мјешавине љепила, текуће нокте, љепљиве траке или друге, идентичне по функционалности причврсне подлоге.

Обратите пажњу на промену правца кабла у завоју

 1. Следећа фаза је избор одговарајућег декоративног премаза. То могу бити ламиниране плоче, паркетне плоче или плочице. Међутим, у последње време људи све више користе термореактивне плочице, јер се овај премаз сматра најповољнијом опцијом за уградњу грејања. Поред тога, због постављања тепиха у слој љепила за плочице, нема потребе за израдом гломазне стезне конструкције, која је условљена повећањем висине пода за малу количину.

Овдје, у ствари, цијели циклус термоматске монтаже. Слажем се, упоређујући га са кабловском грејном јединицом и водоводном цеви, у овом случају све је прилично једноставно и, што је најважније, веома брзо.

ВИДЕО: Монтажа топлог пода (грејна подлога)