Терминал ТВ утичница и њене карактеристике

Терминал ТВ соцкет

У овом тренутку, телевизијске утичнице су прилично широко заступљене на тржишту и постају све раширеније. У исто вријеме, често можете наћи притужбе на њихов рад и квалитету телевизијског сигнала који се преноси таквим утичницама.

Али, у већини случајева, ове жалбе су неосноване, а лош квалитет сигнала је последица погрешног избора самих утичница. Зато, да се не разочарамо у овој електричној опреми и да не бацамо новац на ветар, погледајмо ово питање.

Схеме повезивања ТВ утичница

Прије свега, размотримо могуће опције за повезивање телевизијских утичница. На крају крајева, ово додатно директно зависи од избора врсте ТВ утичница за инсталацију. Тренутно се користе активне везе - тип пролаза и звјездаста шема.

пролазни круг

Почнимо са мање уобичајеним, али јефтинијим и једноставнијим у погледу монтаже пролаза. Суштина ове шеме је консекутивно повезивање свих ТВ излаза са накнадним повезивањем на прву антену.


Преносна кола за повезивање ТВ утичница

 • Главна карактеристика ове шеме је да је за сваки следећи излаз претходни извор сигнала. У вези са тим, постоје одређени проблеми повезани са нивоом губитка сигнала и потребом да се смањи ниво рефлектованог сигнала.
 • Да би се испунили ови захтеви, утичница се користи за ТВ и утичнице.Терминална утичница се инсталира на крају ове петље, а сви други ТВ излази у петљи морају бити проходни.
 • Главни недостатак овог типа везе је смањење нивоа сигнала на сваком следећем излазу. Тако обично пад снаге сигнала на сваком следећем излазу износи најмање 13-15 дБ.

Обратите пажњу! Према ГОСТ 28324-89 ниво сигнала треба бити 57 - 83 дБ. То јест, чак и са максималним нивоом примљеног сигнала инсталација више од два пролазна утичница ће смањити њен ниво испод максимално дозвољених вредности. У том смислу, вероватно је да је квалитет слике смањен.

 • Соцкет тв едге није изузетак, а пад нивоа сигнала на њему није ништа мање. Чињеница је да се у циљу смањења нивоа рефлектованог сигнала користи посебна шема која потискује тај сигнал. Споредни ефекат овог потискивања је да се смањи ниво сигнала. Ако она "одгризне", као што неки мајстори сугеришу, онда је прилично вероватно ефекат наметања слика различитих телевизора у петљи.
 • Није непогодност, али значајно ограничење, немогућност коришћења шеме проласка за стварање мреже дигиталне телевизије. У том смислу, ТВ утичница и пролаз са САТ излазом, дизајнирани за сателитску дигиталну ТВ, неће бити ефикасни. Истовремено, терминалне утичнице се активно користе у дигиталној телевизији, ако је то једина утичница повезана са пријемником.

Шема "звезда"

За имплементацију такозване "звезде" шеме, поред директних утичница, биће вам потребан разделникили како се назива мултипликатор сигнала. Цена овог уређаја није тако висока, али ниво сигнала у свим утичницама ће бити исти.

Поред тога, у већини случајева долази са уграђеним појачалом, што вам омогућава да постигнете идеалан ниво сигнала.


Шема повезивања ТВ "звезда" утичница

 • За шему "звезда", наша упутства препоручују коришћење само појединачних утичница. Посебно зато што је њихов трошак нешто нижи него код других врста ТВ станица. То је због чињенице да немају никакве додатне шеме. На крају крајева, елиминише се сметње у разделнику и оне нису потребне директно у утичници.
 • Ниво пада сигнала у таквим утичницама обично не прелази 1 -3дБ. И у великој мери, овај пад је последица само процеса пребацивања. Дакле, ако је веза високог квалитета, онда се такви губици могу занемарити.
 • Главни недостатак шеме "звијезда" је његова већа цијена и сложеност инсталације. То је повезано са инсталацијом додатне опреме и потребом за постављањем више кабловске телевизије. Али како рећи квалитет захтева жртве.

Обратите пажњу! Приликом инсталирања телевизијске мреже према "звезданој" схеми, није препоручљиво инсталирати ТВ каблове у једном потезу. Поред тога, пожељно је раздвојити телевизијске каблове од енергетске опреме. Уосталом, струјне жице могу не само да ометају, већ и да оштећују читаву телевизијску мрежу, ау најгорем случају и све повезане телевизоре.

Изаберите иприкључак терминалних утичница

Као што видите, једноставно схвативши у шемама повезивања ТВ утичница, утврдили смо гдје и када се користи утичница регионалне телевизије и каква је разлика од других типова ТВ утичница. Сада остаје да одлучите на шта да обратите пажњу када бирате и како да повежете такве уређаје.

Изаберите ТВ утичнице

Прије свега, хајде да одлучимо о параметрима које треба узети у обзир приликом одабира коначног ТВ излаза. Неке од њих су већ споменуте, али сада ћемо се детаљније осврнути на њих.


Како изабрати ТВ излаз

 • Сваки прикључак има одређени ниво пада улазног сигнала. То је због процеса пребацивања, као и начина причвршћивања жице на утичницу. У овом тренутку се користи метода завртања и стезања, а који од њих је боље рећи прецизно. Али, на нивоу губитака, обратите пажњу на то да је обично могуће смањити ниво сигнала око 1 -3дБ.
 • Али као што смо већ споменули, гранични прикључак садржи тзв. Филтер. На њему је пад нивоа сигнала много виши и обично варира унутар 10 - 15дБ. Ако је ова вредност нижа, онда ће вам квалитет овог филтера поставити питања.
 • Као што знате, видео и аудио сигнали могу се преносити у великом спектру фреквенција, што је ограничено стандардима. Дакле, најчешћи је ЕН500837. Он подешава параметре у опсегу фреквенција 30 - 2150 МХз. Наш ГОСТ Р 52023 дефинише параметре у опсегу од 40 до 1000 МХз. Али ДОЦСИС в.2.0 стандард се протеже од 47 до 862МХз. Обично распонФреквенције ТВ утичница испуњавају један од ових стандарда.
 • Па, последњи параметар на који треба обратити пажњу је поузданост причвршћивача и изглед утичнице. Употреба пластике лошег квалитета често је угушена од стране мало познатих произвођача. Такође, обратите пажњу на јасноћу методе причвршћивања каблова за вас. На крају крајева, многи познати произвођачи производе утичнице са лаганим, али "мудрим" методама инсталације.

Повезивање прикључка терминала

И на крају, на питању је повезивање утичница на крају цијеви. Да бисте то урадили, сасвим је могуће својим властитим рукама и посебно знање за то неће бити потребно. Да, и специјални алат.

Повезивање ТВ излаза

 • За повезивање, прво, обришите кабл . Како то урадити можете видјети на фотографији.
 • Сада затегните вијке за причвршћивање директно у утичницу. Уметните кабл и проверите да плетеница није у контакту са централним језгром. Затим спојите кабл. Ова веза је завршена.
 • Неки произвођачи су покушали да олакшају инсталацију утичнице што је више могуће. За то постоје разни стезни елементи.Тако произвођач Легранда нуди ТВ утичницу са стезаљком на бази забачене браве, од којих неке нуде опружне стеге и тако даље. Опишите сваку од њих практично не стварну. Али све се заснивају на поузданом причвршћивању одвојено плетеног кабла и одвојеног централног живљења.

закључак

Коначни ТВ прикључци су прилично једноставни за инсталацију и не захтевају специфичнезнање Али да би се постигао висок квалитет слике, изузетно је важно да исправно изаберете праву утичницу.

Уосталом, мислим на неки коначни један прикључак, који доводи до грешака у селекцији и накнадној тортури због лошег квалитета слике. Дакле, пре него што купите ТВ утичницу, уверите се да је то управо оно што вам је потребно и да су његови параметри одговарајући.