ЛЕД трака 220 волти

Још једно достигнуће произвођача ЛЕД производа је ЛЕД трака која ради са 220В АЦ. Визуално се мало разликује од својих нисконапонских колега, али његов дизајн има своје посебности. Данас су високо-напонске траке веома тражене, што јасно указује на то да су заузеле своју нишу на тржишту потрошача.

Посебна потражња за 220В траком је уочена у схов бусинессу и разним комерцијалним структурама, гдје уз помоћ јаких свјетлосних ефеката можете привући пажњу људи. То може бити позадинско осветљење билборда, дизајн сцена за концерте, креирање фонтана у боји или огромних натписа и фигура. За некомерцијалне сврхе, ЛЕД трака са струјом за 220 се користи као декоративно осветљење у унутрашњем и спољашњем дизајну. У овом чланку, погледајмо ближе ЛЕД производ, сазнајмо о његовим сортама, разлике од нисконапонских аналога, предности и недостатке.

врсте

Класификација ЛЕД трака на 220В не разликује се од класификације аналогних нисконапонских и заснива се на техничким параметрима. По врсти коришћених чипова, високонапонске ЛЕД траке су подељене на више типова. Важно је напоменути да се већина производа производи на СМД ЛЕД 2835, 3014, 3035, 3528, 5050, 5060 или на модернијим, моћнијим СМД 5630.

Тип и број чипова у једном метру зависи од струје потрошње и светлосног тока траке.

По правилу, степен заштите високонапонских трака се дели на два типа: ИП67 и ИП68. Висок ниво заштите елиминише случајни судар особе са деловима ЛЕД траке који преносе струју и дозвољава му да ради у отвореном окружењу.

Као и нисконапонске, високонапонске траке се разликују по снази и боји сјаја.Према врсти инсталације, ЛЕД трака за 220В може бити самољепљива или да нема љепљиви слој.

Вриједи споменути 220В РГБ ЛЕД диоде, које се прикупљају на тробојним ЛЕД (обично СМД 5050). На ПЦБ-у имају 4 контакта, а њихова веза је преко посебног РГБ контролера.

Важно.На интернету је често могуће сусрести се с концептом "двоструке ЛЕД траке", која може имати двоструко значење. У последње време, онлине продавнице су почеле да називају светлеће флексибилне траке са напајањем од 220В. То није сасвим тачно. У ствари, дуралигхт лампа је провидна врпца направљена од флексибилног полимера, унутар које су се налазиле прве сијалице са жарном нити, а сада ЛЕД диоде. Унутрашњи простор кабла је испуњен поливинил хлоридом да би се повећала снага и степен заштите. У изгледу и начину употребе траке на 220В и дуралигхт каблу су врло слични, што, у ствари, ствара конфузију.

Принцип рада и уређаја

На дну ЛЕД траке су проводни путеви који повезују СМД ЛЕД и отпорнике са једним електричним колом. Онда Флекибле Принтедпокрити елементе силиконским слојем или створити љуску од прозирног ПВЦ-а.

Главна карактеристика дизајна 220В траке је одсуство претварача који се користи као извор енергије. Уместо скупог импулсног регулатора напона, јединица за напајање (БП) се састоји само од диодног моста, који се налази у затвореном кућишту.С једне стране, то укључује кабл, а са друге - жицу са конектором за повезивање са траком. Напон на излазу исправљача је константан и износи око 200В. Да би ЛЕД-ови радили без преоптерећења, они су групирани заједно, компензирајући отпорнике вишка напона.

Обично се користе у тракама, ЛЕДс имају пад напона од око 3.3В, тако да свака група укључује 60 чипова.

Напон након исправљача је по природи импулсиван, што јасно утиче на квалитет свјетла. Исправљени импулси са фреквенцијом од 100 Хз, иако су непримјетни за људско око, али негативно утичу на рад мозга и нервног система у цјелини.

Извори светлости са тако високим пулсирањем не могу се користити као главно осветљење за рад и читање.

Чини се да се проблем може ријешити инсталирањем капацитивног филтра на излазу диодног моста. Међутим, то ће повећати просечан исправљени напон на 280В, што је неприхватљиво високо. Разматрајући логично, произвођачи би могли повећати број ЛЕД диода које се редовно укључују у сваки ланац, али док су такви производи унема продаје.

Свака струја флуоресценције може бити контролисана светлосним флуксом. Штавише, ово се може урадити опционо (накнадно и по жељи) или одмах обезбедити удобно место испод димера. У случају РГБ производа, потребно је да инсталирате специјални контролер чија је функционална оптерећења много већа од оне пригушивача. На пример, РГБ контролер који има даљински управљач може да подеси било коју нијансу сјаја.

Разлике од нисконапонских трака

Они који су држали траку са напајањем од 12В, вероватно су приметили линије реза, примењене у малим интервалима. ЛЕД траку не можете одрезати на 220В. У њему је линија резања вишеструка 50 или 100 цм (зависи од густине инсталације ЛЕД диода), односно сваких 60 зрачења. Ово је прва разлика, која има тежину приликом пројектовања просторија, јер због велике вишеструке дужине могу остати непотребни "репови". Рад електронске опреме је израчунат на радном напону мреже од 220-230В. И колико реалних волти у утичници? Мјерењем уобичајеног волтметра, може се видјети било који број који се разликује од норме и налази се у распону од 190 до 240. Чудно је да се такво распростирање сматра нормом постојећих стандарда, и због тога електрични уређаји морају дуго издржати такве пропусте мреже.

Будући да нема стабилизацијске функције у ЛЕД јединици напајања за 220В, ЛЕД диоде су присиљене да раде на напону који им је дат. На Усетт = 220В, излазни дио диодног моста ће бити 198В, што јеИдеално за 60 ЛЕД диода. Ако је излаз мањи од 30В, узимајући у обзир коефицијент исправљача на излазу ће бити 170В. Лако је погодити да свака ЛЕД неће добити довољно око 0,5 В, што ће неизбјежно смањити свјетлину кроз њену дужину. Повећани напон мреже, напротив, преоптерећује сваки елемент свјетлосног ланца, настојећи равномјерно расподијелити на сваки ЛЕД.

Краткорочни пропусти у мрежи не могу драстично смањити радни ресурс производа. Ако Усети је више од 240В сматра "нормално", боље је примијенити регулатор напона тако да трака не почне брзо губити свјетлину. На нисконапонској мрежи ЛЕД трака за 220В је у штедљивом режиму и може наставити са радом без стабилизатора, али због слабог светла његова примена је у сумњи.

ЛЕД трака за повезивање до 220В

Шема укључивања високонапонских трака је изузетно једноставна.Цела секвенца везе се може поделити на неколико узастопних фаза:

  1. Жељена дужина, помножена са минималном дозвољеном дужином траке, је одсечена.
  2. На крају реза уметнут је пин конектор и фиксиран лепком или заптивном масом.
  3. Након поларитета, конектор се спаја на излаз исправљача.
  4. Задњи део сегмента је затворен са утикачем.
  5. Сва конструкција се проверава на непропустљивост и поузданост спојева.

Предности и недостаци

Најочигледније достојанствоТраке за 220В су недостатак гломазног и скупог напајања. Замењује минијатурне блокове улазним и излазним каблом. Приликом повезивања на 220В мрежу довољно је купити потребан диодски мост и танке бакарне жице или посебне конекторе. Због употребе високонапонске струје снага у оптерећењу је мала, што омогућава жици да користи попречни пресек 0,75-1 мм2.

Због потрошње од само 20-150 мА по метру дужине, интегрални комад врпце може достићи и до 100 метара, што је важно за стварање великих рекламних пројеката.

Највећа дужина траке ниског напона, напајана са једног краја, само 5 м.

Главни недостаци су ограничена подручја примјене због штетног треперења на фреквенцији од 100 Хз и опасног напона који се протеже по цијелој дужини. Осим тога, не можете проћи тако очигледне недостатке:

  • Непоправљив, јер замена СМД чипа ће пореметити запечаћени слој;
  • минимална мултиплицитет од 50 или 100 цм;
  • лош квалитет јефтиних кинеских производа;
  • недостатак адхезивне базе у неким моделима.