пригушна трака

Многи покушавају добити раван бетонски под без пукотина. Овоме може помоћи и пригушна трака која игра улогу компензатора.

У изградњи било којих објеката треба строго придржавати се различитих технологија. Те технологије су разјашњене бројним експериментима. Дакле, слагање треба урадити тачно и без недостатака. Стручњаци увијек покушавају да олакшају и побољшају овај процес.

Након увођења естриха у технологију, постигнуто је изравнавање површине пода и отклањање могућих недостатака. Али истовремено је потребно користити додатна средства и материјале за смањење притиска на естрих. Један од ових материјала је трака за пригушивање естриха.

Опис и функције

Трака за пригушивање припада групи грађевинских помоћних материјала за уградњу пливајућег пода. Оно што је пригушна трака заснована на квалитативним карактеристикама. То је пјенасти полиетилен, украшен у облику врпце. Има заштитну површину која преузима терет. Постоје два омота на многим врстама трака. С једне стране, то је заштитна прегача. На другој страни траке се налази база за лепљење. Материјал је затворен по ободу просторије или у подјели великих површина.

Да би се разумело зашто је потребна трака за пригушивање, неопходно је раставити процес кошуљице. Бетон са температурним променама може почети да се шири. Она се заснива на физичким својствима. После цементног пескамешавина се суши, долази до ослобађања топлоте. То утиче на проширење кравате. Проширени вијак почиње притискати зидове. Као резултат тога долази до пуцања, а понекад и до отицања премаза због крутости материјала зида.

Напомена: Приликом полагања пода у просторији од 20 квадрата, очврсла површина бетона може се повећати за 1 цм

Како би избјегли појаву пукотина, градитељи су почели стављати бртве између зидова и пода. Како се користе јастучићи, четке, линолеум деке и други алати. Али сви имају своје недостатке. Након увођења пригушне траке на тржиште, градитељи су је почели активно користити као компензатор тлачне чврстоће бетона на зидовима.

Услед присуства пјенастог полиетилена, материјал има следеће основне функције:

 • спречавање промена деформација и прелома цементно-песковите мешавине;
 • неутрализација температурних флуктуација;
 • апсорпција вибрационих дејстава;
 • заптивање и пуњење шупљина, спојева;
 • стварање додатне изолације топлоте;
 • спречавање уласка воде.

Ове функције су због својстава полиетилена. На крају крајева, ова компонента има меку, дуктилност, отпорност на воду, агресивне медије, промене температурних услова. Трака за пригушивање за топли под је незамјењив материјал.

Предности и недостаци

Победјује траку за естрих у односу на друге материјале. Ово је због следећих предности материјала:

 • Полиетилен пружа одличне изолационе особине у односу на топлоту, воду, звук и друге вибрације;
 • одлична водонепропусност, што је плус за под;
 • способност компресије и обнављања форме под дејством притиска из бетона;
 • не колапсира под утицајем наглих промена температуре;
 • осигуравање чврстоће и чврстоће спојева;
 • није изложен бактеријама које труне;
 • примјена дуго времена (више од 10 година);
 • једноставност инсталације.

Материјал је еколошки прихватљив, па се може користити у стамбеним просторијама. Али он има један недостатак. Ово је висока цена. Али ако желите да покријете квалитет, овај недостатак иде у позадину.

сорти

Трака за пригушивање може се купити у различитим изведбама. Уосталом, произвођачи материјала покушавају да диверзификују своје производе додавањем додатних ставки.Али постоје три главна типа:

 • Дирецт (обичан) - представља обичну полиетиленску траку која се причвршћује текућим ноктима.
 • са сукњом - трака има избочени дио по ободу. Сукња је израђена од издржљивог алеонског материјала. Овај елемент олакшава заптивање угла између пода и зида.
 • Самољепљива - на вањској страни је љепљива трака која је прекривена облогом. Приликом фиксирања материјала потребно је уклонити подлогу и залијепити поштену страну на зид. Због присуства лепљиве стране нема пристрасности траке приликом сипања естриха.

Директна трака за демпфер се односи на најјефтиније опције у поређењу са другим типовима.

Напомена: када се користи материјал са сукњом, потребно је уклонити заштитни слој јер се залијепи на површину зидова.

Сви типови су доступни у облику ролни различитих дужина и ширина. Дужина може бити унутар 10-100 мм, а ширина је 50-150 мм. У верзији са сукњом величина додатног елемента је 30-100 мм. Дебљина трака може бити различита. Од 0,3 цм до 1,0 цм, а за велики број кућишта дебљина је 5 мм. Али с обзиром на тип собе можете одабрати траке са различитим параметрима.

Додатна поља употребе

Трака, као што се назива, не користи се само као компензатор за подну инсталацију. Поред главне функције, она може играти улогу баријере у примени раствора за излијевање. Са великом површином естриха морате се поделити на секције. Стога ће употреба таквог одвојивог материјала бити корисна.

Напомена: када се налази танки слој или трака за пуњење, трака за пригушивање ће бити предмет отпада. На крају крајева, расути подови или нивиллуми се односе на поравнање контактне површине.

И деформациона полиетиленска трака се користи у вањским радовима. Наиме, у процесу постављања пећи. Доприноси очувању бетона током периода температурне разлике. Да бисте то урадили, ставите га у фуге одвода и зидова.

Правила избора

Одживотни век материјала у великој мери зависи од услова коришћења, па произвођачи често покушавају да диверсификују различите опције. Иако се код избора многи руководе ценом и површином простора. Али треба обратити пажњу на квалитет предложених материјала. Ово је због једнократних касета. Завршава се једном и до наредних већих поправки.

Приликом избора, морате узети у обзир следећа правила:

 • складиштење материјала треба да се врши у сувом вентилисаном простору;
 • трака треба да буде уврнута у ролу;
 • не сме бити оштећења или мрља;
 • Када се бира самолепљива трака, потребно је проверити густину ролне (снопови, празнине се искључују).

Приликом уградње топлога пода у просторију, треба израчунати површину и висину естриха. Полазећи од датих параметара за куповину материјала.

монтажни круг

Пуњење материјала до зида је потребно након затварања подне облоге филмом. Филмске траке такође треба причврстити. Тип фиксације траке се бира на основу сорте. Уобичајена трака се може причврстити текућим ноктима, вијцима, специјалним кламерицама. Ако се купује самољепљива трака, процес се поједностављује због присутности љепљивог слоја. Варијанта са сукњом укључује проналажење сукње испод кравате.

Стандардни материјал издржава притисак од ширине вијка од 10 м. Када се прекорачи ова вриједност, потребно је повећати компензацијски слој.

Технологија монтаже укључујеследеће кораке:

 • Направите слагање из угла просторије и дуж периметра без икаквих пукотина (најбоље је направити круг како би се спријечило да отопина уђе унутра). У присуству партиција или колона држите стог око њих.
 • Када користите самолепљиве траке, морате очистити подручје од прашине и других честица.
 • Код поновног хватања непрекидног типа велике површине, потребно је осигурати одвајање компензирајућих шавова са угловима за монтажу.
 • Трака се поставља на висину од 1,5-2,0 цм од површине пуњења.
 • Након повратка на почетну тачку, изрежите материјал.
 • Након сушења бетона, материјал се мора сећи. Многе траке имају резове за лако уклањање неискоришћених површина.
 • Приликом полагања завршног премаза у облику плочице, прво морате трљати шавове, а затим уклонити траку.

Приликом уградње подне плоче на декоративни поклопац, не можете уклонити истурени дио траке, јер га она скрива.

Приликом уградње топлог пода потребно је прво инсталирати хидроизолацију, која ће бити у слоју баријере паре или између гријаћих компонената и филмске баријере. Онда можете поправити траку за пригушивање.

Популарни брендови

Произвођачи врпци нуде материјал по различитим цијенама. Али њихов квалитет је другачији. За фиксирање можете пронаћи јефтине варијанте које немају лепљиви слој.

Обси производители:

 • Тилит Супер;
 • Упонор;
 • Теплофлекс;
 • Енергофлек Супер;
 • Упонор Минитец;
 • Кнауф.

Цена материјала варира у оквиру 100-700 рубаља. Многи не желе купити самољепљиву траку због високе цијене. Зато изаберите директни материјал.

Преферирајући пригушну траку, можете продужити вијек трајања естриха и елиминирати недостатке приликом постављања бетонске облоге. Употреба супститута (пена, пена, изолатор, пена) неће произвести квалитативну звучну и топлотну изолацију и на крају ће се непотребно трошити. Употреба практичног и функционалног материјала ће обезбедити дуг животни век подне облоге.