Светлеће степенице са ЛЕД траком, лампе - сопственим рукама

Власници кућа и станова, гдје се налази степениште, цијене прилику да се шетају по мраку тијеком дана без ризика за здравље. Због тога је инсталација ЛЕД осветљења степеница најповољнија опција за ваш дом. То ће вам омогућити да се крећете низ степенице без страха од пада, прескакање степеница или једноставно не у мраку, што је посебно важно у породицама са дјецом.

Предности осветљења степеница помоћу ЛЕД траке

ЛЕД трака брзо добија на популарности захваљујући многим квалитетима. У наставку се налази листа предности лед траке:

 • мала величина траке омогућава да се причврсти чак и под малим корацима;
 • трошак траке је много већи од других извора расвјете;
 • дуг радни век;
 • могућност подешавања осветљености ЛЕД траке;
 • вишебојна гама, која вам омогућава да изведете своје одважне дизајнерске идеје;
 • могућност инсталирања властитим рукама;

Флексибилност ЛЕД траке омогућава да му се да било који облик, тако да инсталација долази са минимумом трошкова. Низак излаз топлоте спречава појаву проблема повезаних са прегрејавањем. Трака је еколошки сигурна и лако се рециклира.

Можете изабрати ЛЕД траку као једну боју и РГБ (боје у осветљењу ове врсте постепено се мењају једна за другом).

Типови осветљења степеница.

Постоје четири главна типа степеница и распона осветљења:

 1. ЛЕД риббон.
 2. Рефлектори (они су уграђени или у зид поред сваког корака, или стављени директно у тело степена).
 3. Зидне лампе (украсне протезе изнад степеништа).
 4. Велики лустер или декоративне лампе.

Главни извор осветљења у облику лустера или композиције лампе изгледа лепо, али његова стална употреба није јефтина због велике потрошње електричне енергије.

Зидни носачи се лако користе, али њихов нормалан рад зависи од многих фактора као што су: доступност сервиса, употребљивост малих делова, локација далеко од извора влаге.

Спот светла су издржљивија, али их неправилна инсталација или неодговарајућа нега брзо отклањају. На пример, у случају неправилне инсталације рефлектора, губитка делова, брзог паљења лампе и других делова лампе, па чак и затварања жица. Такође, због специфичности монтаже, тешко је замијенити и одржавати лампе спот-типа.

Најефикаснија опција је ЛЕД трака која је погодна за инсталацију и рад. Брзо се исплати, јер је трајна. Чињеница да ЛЕД трака троши малу количину електричне енергије омогућава да се користи без жртвовања торбице.

Осветљење степеница уз помоћ ЛЕД лампи

ЛЕД лампице се уграђују директно у зид изнад степеница. То вам омогућава да уштедите простор иподесите осветљење сваког корака засебно. Тип ЛЕД уређаја има неколико начина рада:

 • главни мод вам омогућава да покријете велику количину простора;
 • ноћни режим карактерише чињеница да лампе емитују меку белу боју која не реже очи;
 • комбиновани режим укључује оба горенаведена.

ЛЕД лампе се постављају дуж дужине степеништа, преко сваког корака или у пару њиховог броја. За равномјерну расподјелу освјетљења користи се посебна расипна мрежа. Пример локације светлећих светала може се видети на фотографији.

Позадинско осветљење степеница помоћу ЛЕД лампица изгледа сјајно, а меко бело светло не заслепљује очи и даје вам могућност да ходате низ степенице без страха за ноћ.

Аутоматско ЛЕД осветљење и његови додаци

Ако одлучите да у вашој кући инсталирате степенице освијетљене ледом, одлично рјешење за то ће бити куповина сета ауто ЛЕД свјетала. Комплет садржи склоп са контролором и неколико сензора покрета (за повезивање сензора на траку прочитајте овдје).

Контролер обавља функцију укључивања и искључивања освјетљења сваког корака, те је одговоран за глатко укључивање освјетљења, израчунавање алгоритма људског кретања.

Сензори покрета реагују на особу и преносе сигнал контролеру. Ово вам омогућава да укључите позадинско осветљење на страни покрета. У зависности од типа регулатора и сензораМотион може бити подешен тако да укључује и искључује позадинско осветљење, или укључивање и одлагање искључивања.

Пре уградње аутоматског светла, пажљиво проверите захтеве за рад и размотрите дизајн ентеријера. Пошто се аутоматски системи, у зависности од типа, могу монтирати и на зид, и поставити испод степеница.

Постављање лаганих степеница властитим рукама.

Ако се одлучите да сами направите ЛЕД осветљење степеница, прво морате измерити степен, припремити комплет алата и купити потребне материјале.

Да бисте инсталирали ЛЕД траку требате:

 • Љепљива ЛЕД трака;
 • алуминијумски оквир (шина);
 • вијци;
 • Бушилица за бушење рупа;
 • стабилизатор и конектор.

Исто тако, прије почетка инсталације потребно је проводити жице и спојити их на регулатор напона.

Фазна монтажа ЛЕД траке

 1. Увек припремите алуминијумски профил. Треба да га исечете на делове праве величине. Затим заврните профил до дна фазе помоћу вијака. Остаје само одмашћивање површине оквира и разреда алкохолом, ацетоном или посебним раствором.
 2. Сада припремите самољепљиву ЛЕД траку. Да бисте то урадили, исеците комад траке жељене величине, покушавајући да не оштетите ЛЕД диоде и њихове полуводиче. На ивици траке, јер је ближе зиду, причвршћенаконектор На њега су спојене двије жице.
 3. Затим уклоните заштитну фолију са траке и учврстите је у шини лепком.
 4. Остаје само да се сакрију жице испод степеница, или да се одбије зид. Затим спојите жице на стабилизатор и примените напон.


Ово би требало да изгледа као спремна опција ако све урадите како треба

Повезивање ЛЕД светала

Да бисте рукама инсталирали лампе на степеницама, требате:

 • са пробојцем за извођење рупа у зиду испод светла, сензора покрета и продубљивања испод жица;
 • припремити мешавину цемента и упаковати жице у пластични водоотпорни намот;
 • у готовим рупама монтираним под-носачима и поклопцима за учвршћење (укључени у комплет);
 • су додатно инсталиране лампе које причвршћују споне. Све отворе ставити у мјешавину цемента. На овај начин се фиксирају све лампе и сензори покрета.

Сви инсталациони радови морају бити обављени у складу са сигурносним прописима.

У приложеном видеу видећете како да правилно подесите аутоматско ЛЕД осветљење на степенице независно. Цео процес је праћен детаљним објашњењима и коментарима.

Сумминг уп

Основна сврха овог чланка била је да се бави врстама и врстама степеница за ЛЕД осветљење. Његови плуси и минуси. Такође сазнајте како да сами радите на инсталацији осветљења. И идентификовати главне фазе припреме и инсталације.