Како поправити утичницу ако не ради и има светла

Нису сви поправци ожичења потребни специјалисти. Разумјети како поправити утичницу, често довољно школског знања из физике (посебно структуре електричних кругова), те обавити сам посао, доступност потребних минималних алата и слободног времена. Такође, треба имати на уму да прије поправка утичнице треба искључити уводну машину.

неопходни алати

За једноставан рад ожичења који се може обавити код куће, потребан вам је мали скуп алата:

  • Индикатор напона. Електрична струја невидљивог ока и одређивање њеног присуства, додиривање руке на проводника, без последица, није дато свима. За прелиминарну процену стања ожичења, најједноставнији индикатор ће се уклопити, али је боље ако је то осетљив уређај који реагује на електромагнетно поље - понекад је потребно сазнати у ком правцу жица долази из утичнице.
  • Диелектричне клешта. Сматра се да се одликују присуством гумених поклопаца на оловкама, али сада је и такав стандардни алат за обраду метала завршен - како се не би клизало у руци, па се на папирном диелектрику сматра да су тестирани, ау пракси само са изолацијом. Ако код куће постоје само старе клешта са неизолованим ручкама, онда их треба само замотати изолационом траком. У исто вријеме, потребно је прво нанијети пар трака попречног пресјека на доњи дио ручке, а затим омотати главни дио.
  • Одвијачи - најчешћекоришћени су крст, али може бити користан и јасан.
  • Нож. Најмање - потребно је само за чишћење изолације од жица.
  • Чекић и носач. Потребно у екстремном случају, ако морате копати зид у потрази за кутијама, али како пракса показује, они ће у сваком случају бити корисни - барем као постоље.

Овај сет би требао бити довољан, али ако користите стандардну сонду, и даље ће вам требати неки мали уређај за даљњу провјеру утичнице - барем столну лампу. И даље можете припремити комад жице тако да недостаје из утичнице до краја простора - можда ћете морати да позовете жице једну по једну.

Могући проблеми и методе њихове елиминације

Ако соцкет не ради, сви његови кварови се могу поделити на експлицитне и имплицитне услове. Прве су оне које су одмах видљиве голим оком, а да би се открио други, потребно је распакирати кутије за дозирање и понекад искључити контакте. Судопер у соби је обично неколико комада. Неки се могу припојити оригиналном плану електрификације стана, док се други додају у процесу његове експлоатације.

У складу с тим, никада није могуће искључити могућност да се један или више продајних мјеста питаних из дистрибуцијске кутије налазе у другој просторији. На основу тога врши се примарна дијагностика свих проблема у кућном електроенергетском систему.

Не ради један излаз - изолована изолација

Размажена утичница у стану може јасно "показати"да је изван редоследа или у њој једноставно нестаје струја. Први случај је најлакши - на случају видљивих тачака топљења, што јасно указује на највјероватније мјесто електричног круга, које треба поправити.

Ако се утичница утиче и не ради, врло је вероватно да би могла да запали контактну жицу. Када се утичница растави, све ово ће бити видљиво голим оком.

Ако је у жици, онда је потребно погледати онај дио који је уврнут у утичницу. Овдје је потребно процијенити стање живе жице и изолацију. Ако се прегријавање понавља, постоји велика вјероватноћа уништења самог метала у монтажном положају. Метал постаје крхак, ау неким случајевима престаје да проводи електричну струју - то јест, изгледа да је уврнут у контакт, али струја се не држи. То значи да морате уклонити комад жице на мјесто гдје је опет флексибилан и пластичан. У најгорем случају, цијела жица која се налази у под-носачима је покварена и да би дошла до његове нетакнуте површине, мораће да расклопи ремен у који је постављен.

У повољнијој коинциденцији само ће се изолација оштетити - могуће је ставити каменчиће на голу површину или омотати изолационом траком. Ако у исто вријеме на утичницама контаката има тамњење, онда они морају бити пажљиво класифицирани назхдацхка.

Случај сличан горе описаном детаљно је описан у овом видеу:

Најнеугоднији од очигледних неуспјеха ожичења је кратки спој. То је најједноставнијеза дијагностицирање - затворени дио жице је једноставно одсутан, а унутрашњост подупарача је прекривена уљаним цватом. Поправак утичнице у овом случају је неодговарајућа, чак и ако се чини да су сви детаљи нетакнути. Разлог је у томе што се, када дође до кратког споја, локално ожичење одмах загреје до тачке кључања метала, и једноставно се прска преко читаве унутрашње површине кутије помијешане са чађом из изолације. Добијени плак има одређени електрични отпор, али у неким случајевима почиње проводити електричну струју, која је у суштини минус одложеног дјеловања. Могуће је темељно очистити формирану чађу, али ако је могуће замијенити утичницу, боље је да је не занемарите.

Постоји светлост, али нема напона у утичницама - где гледати

Типичан случај имплицитног слома - у истој просторији нема утичница, у њему има светла. У том случају, напон је такођер у утичницама других просторија. Ако је негдје дошло до грешке, онда би било потребно покренути улазну машину или запалити чеп, али све је радило како треба, али утичница није радила. То значи да постоји потпуно или делимично спаљено подручје жице на путу од уводног строја до саме зидне утичнице.

У случају таквог квара, добра помоћ неће бити омалтерисана или не запечаћена са зидним терминалним кутијама, јер се у већини случајева у њима мора тражити квар. Врло добро, ако постоји схема ожичења електроенергетског система, ставите на план стана или куће - његову доступност како бисте поједноставили и убрзали рад.

Али пошто у већини случајева ти подаци нису доступни,онда морате бити способни без њих:

  • Прва ствар на коју треба обратити пажњу - не ради, на примјер, једна или сва мјеста у кухињи. Ако је један, онда је неопходно да га раставите и прво потражите разлог.
  • Друга ствар коју треба имати на уму је да је електрични круг оштећен у слабим подручјима као што су увијање и било које друге везе. Ако све ради исправно унутар излаза, онда се прекид круга не треба тражити у зиду, већ у разводној кутији. Није неопходно да спаљени контакт буде видљив одједном - вероватно је да ће за то морати да одмотате изолацију на увртању жица.
  • Трећа важна ствар - баш као што је напон нестао - једноставно је престао да разрађује утичнице или прије него што је могао радити улазни аутомат. У другом случају, он је једном нокаутирао или је "пуцао" и након укључивања.
  • Последњи - неисправан отвор је заједнички или се испоручује одвојено, на пример, за снажну пећницу или електрични штедњак.

Одговори на ова питања су обично сасвим довољни да би се разумело шта даље.

Претраживање и уклањање квара у електричном кругу

Најтежа опција када један или више стандардних утичница више не раде, што је непознато одакле су повезане. Поједностављује задатак чињенице да је цјелокупно постављање, барем велики његов дио, направљено према стандардима, што значи да можете замислити како се он налази. Први завој би требао бити у истој просторији у разводној кутији. Налази се на висини од око 15-20 цм од стропа (као и главног жице), али најчешће се испостављаскривени испод тапета или чак слој жбуке. Ако не можете визуално одредити његову локацију, потребно је очистити зидове.

Када је кутија пронађена и откривена, она обично има врући контакт, или морате тражити другу кутију, од које жица иде до већ провјерене. Понекад постоје прилично бизарне шеме веза, када је главни разводни орман у ходнику, чини се да из њега жица треба директно ући у кухињу, али у ствари се испоставља да ожичење иде око стана кроз све просторије и тек тада последња грана пада у кухињску разводну кутију. Без очигледне шеме овде не можете погодити - потребно је само доследно прозванити сав круг и добро ако за то постоје специјални уређаји, без којих само искусни електричар може да обави тај задатак.

Да бисте разумели уређај за ожичење у стану помоћи ће овај видео:

Најчешћи и истовремено непожељни разлог зашто утичница не ради - када се на неки начин открије покварена жица унутар зида. То може бити кратки спој услед поновног прегревања и хлађења ожичења или случајног удара у жицу током бушења зида. Ако звоно означава да ово подручје не пролази струју, морат ће отворити ремен и промијенити жицу. У најбољем случају могуће је одредити локацију литице и разбити само дио зида, али ако је жица затворена, боље је да је потпуно промијените.

Једина алтернатива како да се уради без схтротление зидова - искључитипокварена жица из разводне кутије и уместо постављања нове површине на зид - направите отворено ожичење.