Како поправити облоге на сувом зиду

Комбинована зидна декорација је популарна дизајнерска рецепција. И поред декоративних својстава, овај метод може имати и функционалне предности. На пример, причвршћивање облога на сувом зиду до нивоа рамена у хали ће заштитити површину зида од механичких оштећења. Главна ствар је да одаберете прави начин причвршћивања и причвршћивања.

Могу ли причврстити плочу за облагање на суву зиду

Да би се могло говорити о томе да ли је могуће причврстити плочу за облагање на суву зиду без летве, потребно је процијенити тежину једног панела, одабрати одговарајући носач и израчунати број точака за причвршћивање.

Важно! Није могуће поуздано ослонити на поузданост инсталације са хефталицом и чавлима због крхкости гипса и њихових ниских капацитета држања у сухозиду. Једина опција су вијци.

Квадратни метар најзаступљеније борове облоге дебљине 15 мм је тежак 6,5 кг. Приближно исте тежине у укрцајној табли од јасена и јохе, ау храсту и пепелу готово двоструко више - 11-12 кг. Ове бројке су приближне (густина дрвета није физичка константа), али дају општу идеју. Испоставља се да најтврђа платна, храстова или јасенова плоча дебљине 15 мм, ширине 10 цм и дужине 3 м, неће тежити више од 4 кг.

Такође је потребно узети у обзир препоручени корак причвршћивања облоге за облагање летвица. Не би требало да буде више од 60 цм, а оптимално се сматра корак од 50 цм, тј. На 1.5 м треба 4 тачке фиксирања, а 3 м - 7 бодова (узимајући у обзир ниво нуле).

Сада о главној ствари. ОрдинариСамодељени СГД 3,5 у сухозиду може да издржи терет од 3 кг. А то је око пет пута више него што је потребно за плочу храста (да не спомињем бора). Због тога, панеле причврстите завртњима директно на суви зид без додатних решетки и типлова.

Могуће је причврстити дио вијака на профиле оквира - као мјеру повећања носивости причвршћивања на ГКЛ.

Како причврстити облоге на сувом зиду

Постоје два начина причвршћивања даске са профилом "шиљатог утора":

  • Опен ор дирецт

Приближно у средини панела, пробушене су рупе. Онда је ставите на место и завијте завртњеве, лагано увући њихове главе у дрво. Главе саморезних вијака се затим маскирају китом испод боје дрвета.

  • Основа шиљака

За "стандардне" или "мирне" облоге ова метода се сматра скривеном - монтажна глава се затвара са жлебом сљедеће плоче. Рупе су бушене под углом од 45 °, тако да вијак пролази кроз тело плоче.

Избор вијака за оба типа монтаже је мали. За дебљину облоге 12-16 мм потребан је или фосфатни вијак за ГКЛ и дрво СГД 3,5х32 (3,5х35) "ријетки корак", или "жути" вијци КДХ на дрву и иверици промјера 3,5 и дужине 30-35 мм Мање пречника не можете узети - смањите носивост причвршћивања. И са дужином од 25 мм, вијак не "искривљује" суви зид.

Пречник бургије за рупу зависи од саморезног вијка - он би требао бити нешто мањи од унутрашњег пречника монтаже. За СРС 3.5 је 2.1 мм.

Како поправити тканину на профилу

Најједноставнија опција за фиксирање плоче на профил за суву градњу је могућа када нема декоративне завршне обраде - приликом изградње преграде или облагања зидова.

Једини недостатак облоге као завршног материјала је то што се обично налази вертикално, а скакач у оквиру је често само један ниво. У овом случају можете са сигурношћу говорити само о три тачке причвршћивања на профил - до два водича и један џампер. Причвршћивање између њих ће се морати изводити до самог платна.

Када су хоризонталне или дијагоналне инсталације панела, оне се могу фиксирати на профил дуж цијеле дужине.

Методе причвршћивања су исте - равне (отворене) или у подножју шиљака под углом. Разлике само у избору привржености. За профил вам је потребан вијак са "честим кораком" - металом.

Гипсани картон је крхак само код прекида или штрајка. Као део дизајна са носећим оквиром направљеним од металних профила, може издржати теже оптерећење од танке и уске облоге, даске од дрвета или плоче од влакана.