Степенице од камена: 2 занимљиве варијанте

Улепшајте ентеријер луксузно и елегантно помоћу прекрасног каменог степеништа, а камене степенице чине унутрашњост природнијом. Ова верзија корака корака дошла нам је из средњег вијека, када су сви дијелови двораца покушали да је учине јаком и издржљивом. Сада су такви дизајни више декоративни него практичне функције, али њихове изванредне карактеристике се не могу уочити. Ако размишљате о украшавању степеница у врту или у кући са таквим материјалом, онда морате знати неке нијансе.

Предности камена окренутог степеништу

Камене степенице се разликују по свом скупом изгледу. Често се користе у викендицама и луксузним палачама, јер таква обрада -

је знак просперитета.

Међутим, јављају се многа питања: "Да ли је степениште толико практично?" Једнозначни одговор на ово питање је немогућ, јер такви степени имају своје предности и недостатке.

Предност камених степеница је у томе што је јака и веома поуздана

Један од главних недостатака таквих степеница је чињеница да пећ извлачи топлину из просторије, док је хладна. Шта се може учинити како би се исправила ова негативна нијанса? У центру степеница направите тепих. Још једно решење овог проблема биће ходање мердевинама у ципелама.

Многи нису задовољни високом цијеном камених степеница. Ако желите да Ваш ентеријер буде луксузан, али не можете себи приуштити скупе природнематеријал, сасвим је могуће замијенити га јефтинијим умјетним каменом.

Многи су збуњени великом тежином камених конструкција. Да би се смањила озбиљност степеница, може се користити дјелимична облога од камена. На пример, можете ставити камену облогу на дрвено степениште.

Главне предности камених степеница:

 1. Производи од камена су веома издржљиви и поуздани. Наравно, камен може пукнути са јаким механичким утицајем, али су шансе за такву штету минималне.
 2. Префињеност камених степеница чини их одличном опцијом за украшавање класичних интеријера. Такви кораци за додатни ефекат могу бити обезбеђени позадинским осветљењем.
 3. Велики број боја природног и вештачког камена омогућава вам да направите различите дизајне.
 4. Такође, камене степенице су веома практичне. Не боје се влаге и лако се пере.

Камени поклопац је елегантан и чврст, али има и недостатке. У зависности од тога који квалитет имате у приоритету, можете изабрати одговарајући дизајн за себе.

Скупо степениште од природног камена

Степенице од природног камена - то су величанствени и скупи дизајни. Они су знак статуса и високог обиља, па им је потребан одговарајући аранжман. Ако сте се одлучили за унутрашње степенице са таквим каменом, онда морате знати које се камење сматра посебно погодним.

Одговарајући камен за обраду степеништа:

 1. Гранит - пасмина настала као резултат вулканске активности. Овај камен се разматраневероватно чврста и поуздана, тако да је веома популарна. Такође, гранит се не боји влаге и не појављује се чипирање, ако за ову љествицу одаберете овај материјал, онда ће он нестати стољећима. Још једна особина за коју се гранит тако често бира да направи степенице - то је његова невероватно лепа природна шара.
 2. Мермер се често користи и за израду степеница. Овај камен је мање издржљив од гранита, али изгледа прозрачнији. Мермер може имати различите боје и узорке, тако да производи из њега увијек излазе јединствени и јединствени. Поред тога, овај материјал је савитљив и једноставан за обраду, тако да су га мајстори одрезали од софистицираних балустера и стубова.

При избору природног камена за производњу степеница обратите пажњу на његов квалитет и чврстоћу

Степенице од вештачког камена могу бити два типа: интегрални и надземни. Разликују се по тежини, цијени и начину уградње.

Интегрални кораци камена су од велике важности. То су блокови спремни за уградњу у дебљини од 10 до 20 цм, а цијена за такве степенице је висока, али конструкција чврстог камена се не боји влаге, отпорна је на абразију и врло је издржљива.

Стубови изнад главе постављени су на готовој подлози, која може бити израђена од бетона или метала. Овакви степени представљају танку подлогу камена, чија се инсталација врши преко завршених фаза и подступанкова.

Степенице од мермера ће увек бити глатке и сјајне. Гранит може бити полиран или неполиран. ИнУ првом случају, степенице ће имати сјајни сјај, неплешено лице не сија, али не утиче на његову лепоту, осим тога, уопште не клизи.

Иасхма, оникс и андезит се такође користе у производњи степеница. Међутим, ове стијене се не могу назвати посебно издржљивим, тако да могу носити само неке елементе конструкције степеница.

Степенице од вештачког камена

Цена за степениште од природног камена је веома висока. Ако си не можете приуштити такав луксуз, немојте журити да се узнемирите, јер постоји вештачки аналог, који се по изгледу практично не разликује од природног камена.

Декорирати ентеријер могу бити степенице од умјетног камена

Степенице од вештачког камена такође могу бити целе или изнад главе. Интегрални су дебљине 10-20 цм, а изнад свега 2 цм

.

Изгледа веома интересантне металне степенице, третиране таквим материјалом као декоративни камен. Падобран је боље урадити кривотворен.

Степенице од акрилног камена не изгледају горе од дизајна од природног материјала. Поред тога, они имају много позитивних страна.

Предности степеништа од вештачког камена:

 • Цена вештачког камена је мања од цене мермера и гранита;
 • Чврстоћа вештачког материјала, иако је мања од гранита, још увек је висока;
 • Вештачки камен је издржљив материјал;
 • Украсни камен се лако чисти;
 • Због разноврсности нијанси и величанствености умјетног камена, може се користити за имплементацију најсмјелијих идеја у везистаир десигн.

Унутрашње степенице од вештачког камена - одлична је алтернатива скупим конструкцијама од природног материјала. Обрадивши ваше мердевине на овај начин, добићете елегантан и луксузан дизајн.

Камен за степенице у башти

Степенице од камена могу се користити не само за декорацију куће, оне изгледају невјеројатно лијепо у врту. Таквим каменим стазама придодат ће се простор и осјећај бајке чак и најмањем приградском подручју.

Лепа камена степеница ће изгледати у врту

Вртне степенице од природног камена изгледају дивље. Племенити мермер или гранит се овде не користи. Најбоље је да такве структуре изаберу чврсте камене блокове, али је њихова цијена прилично висока.

Ледене степенице неједнаких равних камена које су постављене једна по једна на падини лакше се монтирају него исправне конструкције од блокова. Да бисте направили праве степенице од камених блокова у врту, прво морате ојачати базу бетоном и чврстим пунилом.

Да бисте смањили трошкове љестве за врт, можете користити камене плоче које нису саставни, али равне и широке стијене различитих облика. Можете користити цементни малтер да их чврсто држите на мјесту.

Практичне камене степенице (видео)

Степенице од камена изгледају скупо и поуздано. Користите такве дизајне да украсите свој дом и башту, а краљевски ентеријер ће одушевити ваше очи заувек.

Дизајн степеница: украсни камен (унутрашња фотографија)