Стакленик за краставце властитим рукама - 3 најбоље варијанте + упуте за уградњу!

Краставци - један од омиљених поврћа, могу се наћи у готово сваком врту. Међутим, ово поврће је захтјевно према увјетима узгоја и даје добру жетву само на стабилној температури зрака и тла. Да бисте обезбедили краставце, жељена микроклима је прилично једноставна: потребно је да инсталирате врт или сезонски стакленик на град. О томе како да направимо стакленик за краставце властитим рукама, описат ћемо у овом чланку.

Стакленик за краставце властитим рукама

Намена и типови пластеника

Стакленик је компактан објекат за узгој топлотних усјева или раних зеленила. За разлику од стакленика, има малу висину, а подручје је потпуно заузето креветом. Ова функција вам омогућава да максимално искористите простор у врту, што је важно за мале парцеле у врту.

Поликарбонатска легла за краставце

У зависности од пројекта, стакленик може бити:

 • лучни;
 • два језика;
 • једно брдо;
 • продубили.

типови пластеника

Лучни стакленици су капитални (од профилних цеви и поликарбоната) и склопиви (од лукова, покривени филмом или покривним материјалом). Растављени засвођени стакленици се инсталирају у вријеме прољетних мразева, а затим уклањају, омогућујући краставцима да расту. Капиталне структуре, које се користе неколико година за редом, стављају се на оквир греде, даске или шкриљца.

лучни стакленик

Двослојни и једнокрнасти стакленици производе се од различитих материјала - дрвета, металног профила, цијеви. Као поклопацКористе се за филмске, поликарбонатне или остакљене оквире.

Једнослојни стакленик са дрвета и двоструко шарки метални профил

двокрилни стакленик

Дубоки стакленици се могу наћи у регионима са хладном климом - такви пројекти боље штите биљке од ниских температура и мраза. Израдите дубоке пластенике од дрвених шипки и оквира са двоструким стаклом. У таквим стакленицима је прихватљиво садити саднице без чекања на потпуно топљење снијега. Рубови стаклене баште могу бити наслагани сламом, што јој даје додатну топлотну изолацију.

дубоко стакленик

Материјали за производњу стакленика

Пре него што настави са изградњом стаклене баште, потребно је размотрити могуће опције пројектовања и одредити материјале за његову производњу.

За употребу оквира:

 • дрвене греде и даске;
 • пластичне цеви (ПНД, ПВЦ, полипропилен);
 • метални поцинковани профил за суву градњу.

Као покриће за заштиту биља од мраза, користе се различити материјали:

 • полиетиленски филм, укључујући ојачан;
 • покривни материјал (спунбонд, лутрасил);
 • целуларни поликарбонат;
 • Стакло.

Предности и недостаци материјала описани су у табели 1.

Табела 1. Материјали за изградњу стакленика за краставце.

материал предности недостаци

Плоче и плоче

Довољна снага, дрво може издржати значајна оптерећења. Мала топлотна проводљивостостаје топао чак иу мразу. Може се користити са било којим премазом. Роттинг, захтева импрегнацију антисептицима. Тешко је дезинфиковати. Није погодан за лучне конструкције.

пластичне цеви

Једноставна и брза инсталација. Добро опрано, не склоно труљењу. Не скидајте филм. Имају ниску топлотну проводљивост. Мала снага. Не може се користити са стакленим оквирима.

метални профил

Висока чврстоћа, може издржати тешка оптерећења. Није склон трулежи. Лако се пере и дезинфикује. Брзо се хлади, ствара хладне просторе. Оштри рубови кидају филм.

Филм, платно

Ниска цена, одличан избор. Брзо се монтира и уклања. Погодан је за привремено и капитално склониште. Ниска чврстоћа, подерање и спуштање. Не баш добра топлотна изолација.

поликарбонат

Добра изолација при малој тежини. Лако се монтира на било који тип стакленика. Добро продирање светлости. Релативно висока чврстоћа. У страху од механичких оштећења и огреботина, потребно је пажљиво руковање. Прилично висока цена.

Стекло

Добра топлотна изолација, висока пропустљивост. Чврстоћа за статичка оптерећења, отпорност на огреботине, трајност. Доноси значајне температурне варијације. Крхак материјал, када се удара и захтијева замјену. Потребна је велика тежина, чврсти скелет и дрвени оквири.

Обратите пажњупажња! Материјали за стакленик се могу комбиновати. На пример, бочни зидови и крајеви су направљени од дасака или поликарбоната, а врх је покривен филмом.

Израчунавање величине стаклене баште

Димензије стаклене баште зависе од броја корена краставаца које желите да посадите. Сматра се да се на 1 м2 могу засадити 2-3 грмља. У овом случају, биљке се неће претјерано засјенити, имат ће довољно хране и влаге. Принос краставаца у стакленику, у зависности од сорте, је 5-10 кг од грма. Дакле, узимање просјечне вриједности од 7 кг из грма и густоће садње 3 биљке по 1 м2, од стакленика у величини од 1 4 метра може се добити у љето око 80 кг зеленсова.

При одређивању величине такође је важно оријентисати се на стандардне димензије материјала. Ширина плоча од поликарбоната је 2,1 метар, тако да је дужина пластеника прекривена овим материјалом обично вишеструка 2 и износи 4 метра. Филм се може одабрати за било коју величину стакленика - његов распон је прилично широк.

Висина стакленика за краставце није јако важна, обично је 0,8 - 1,3 м. Стакленик таквих величина брзо се загрева, док се биљке у њему налазе сасвим слободно. У продубљеној структури висина може бити још мања, али је вриједно смањити густоћу слијетања.

примери дизајна

Једнослојна стакленика: а) - општи поглед, б) - бочни поглед

Напредни двослојни стакленик

Пример продубљеног стакленика

Избор и припрема места за стакленик

Традиционално, стакленици и пластеници су оријентисани од истока према западу - то омогућава сунцу да максимизира свој унутрашњи простор. Међутим, краставац боље носи лагану нијансу од јаке топлоте, па се краставац може оријентисати и од севера до југа, посебно ако је на отвореном. У том случају, меки јутарњи и вечерњи сунчеви зраци ће бити неометани да продру у биљке, а од подневног сунца ће бити заштићени завршним зидом, који може бити прекривен обојеним поликарбонатом или спанбондом.

оријентација стаклене баште

Стакленик треба да буде раван или благо нагнут према југу. Тло је потребно ископати лопату, додати гнојива, компост или хумус, тресет и исећи преко пиљевине. Овакав састав земљишта омогућиће биљкама да се правилно развијају у почетној фази вегетације, када исхрана може да спали деликатне корене.

За лечење земљишта у стакленику, гнојиво са сламом може се увести испод плодног слоја. То је потребно урадити најкасније три седмице прије садње садница или засијавања. Најбољи је коњски стајњак, омогућава да се земљиште загреје на 60-70 ° Ц, док бактерије и вируси, ларве штетних инсеката умиру. Можете користити и кравље или перад, док загријавање не прелази 40-50 ° Ц, али ће се обука смањити на двије седмице.

Важно! Приликом полагања ђубрива, компост и азотна ђубрива се не уводе у плодни слој.

Лук стакленика са премазом филма

Најлакши и најбрже монтирани металконструкције - лучне цјевчице у стакленику, прекривене филмом. Може се покупити у прољеће за неколико сати, а на јесен се демонтира и пресели на друго мјесто, након ротације усјева.

Арцхед Греенхоусе - Про анд Цонс

За потребе стакленика:

 • ширине плоча 15 цм и дебљине 3-4 цм;
 • антисептик за дрво;
 • углови и чавли или вијци;
 • обрезивање челичног прибора дужине 40-60 цм;
 • ПВЦ цев О20-О25 мм;
 • жица за причвршћивање, боље у изолацији;
 • филм или омотач.

Количина материјала зависи од дужине стаклене баште. Цеви су боље узети три метра или шест метара - тако да ће бити мање комадића. Лукови се налазе у 0,5-1,0 м, поред тога, требаће вам три уздужне везе једнаке дужини стакленика.

Боље је одабрати филм или покривни материјал за цијеви од три метра у ширини од 3,5-4 метра да би се осигурао од дна. Дужина пене мора бити већа од дужине стаклене баште на 3 метра. Ради лакшег сналажења, можете креирати скицу у стакленику, означавајући све величине на њој.

греенхоусе скетцх

Корак 1. Израда базе. Кутија за стакленик обавља двоструку функцију: фиксира оквир и чува плодно тло. Кутија је једноставнија за израду од дрвене греде у пресјеку 10к10 цм или од плоча. Резана грађа се распршује у величини претходно нацртане скице и повезује се у правокутник уз помоћ углова и саморезних вијака. Да би се продужио век трајања стаклене баште треба да се покрије антисептиком. За привремена склоништа не базирајтебудите сигурни

База од снопа испод стаклене баште

Корак 2. Припрема цеви и фитинга. Ојачање се реже на комаде 40-60 цм уз помоћ Бугара. Цеви се, по потреби, секу на сегменте од 2,9-3 м. На таквој дужини лука висина стакленика ће бити 0,9-1,0 м, што је довољно за успјешну вегетацију и плодне краставце.

Припрема цеви и спојница

Корак 3. Монтирање прикључака. Означите локацију лукова на земљи или на земљи и убијте обрезивање арматуре чекићем у земљишту од 20-25 цм. Обришите га са обе стране стаклене арматуре на истом нивоу.

монтажа арматуре

Корак 4. Подешавање лука. Цеви се савијају у луку и стављају штапић из подземних прикључака. Да бисте фиксирали цијев, можете је ухватити за оквир помоћу перфориране траке. Ако су цијеви јако уврнуте, привремено их можете повући жицом или конопцем, дајући им исти облик.

Арц инсталација

Корак 5. Повезивање лукова вијцима. Затезање је направљено од једне дуге или неколико кратких. Стезаљка за затезање постављена је на травњаку у стакленику и везана за лукове помоћу жице. Да бисте појачали дизајн, можете направити још два вијка на обје стране. Поред јачања стаклене баште, ови елементи ће помоћи да се спречи снажно спуштање филма.

Спајање лукова вијцима

Корак 6. Завршетак крајева. Врхови се могу затворити на различите начине: зашити их армираним филмом, поликарбонатом или једноставно прихватити слободне рубове филма и извадити их гумицом.

Странице стакленика су прекривене вишком филма

Корак 7. Фиксирање филма. Филм се реже са залихом од 3 метра, одсеца рукав и изравнава. Ставите на врх стаклене баште. Филм можете фиксирати на лукове на различите начине. Практично причвршћивање се може направити из старог баштенског црева, гаћи га на делове од 10-15 цм и резати по дужини. Црево се носи на луковима изнад филма, фиксирајући га.

Причвршћивање фолије или спунбонда на лукове

\ т

Обратите пажњу! Ако фиксирате филм на стакленичку траву, можете отворити само једну страну. То је згодно у дану са промјењивим облаком, када отворени стакленик може бити хладан, ау потпуно затвореним биљкама се може спалити.

Вентилација у стакленицима под променљивим облацима

Видео - Производња лучног стакленика на сат

Стакленик и поликарбонат

Комплекснија изградња капиталног стакленика, изградња ће захтијевати више времена и материјала. У таквом стакленику постоје неоспорне предности - конструкција постаје чврста, топла и издржљива.

Оне-хингед греенхоусе - про анд цонс

За дрвени једнокраки стакленик потребно је:

 • дрвена шипка 40к50 мм за оквир;
 • дрвена шипка 40х20 мм за средње регале;
 • антисептик за дрво;
 • углови и завртњи за повезивање детаља каркасе;
 • вијци за поликарбонат од термосајла или конвенционалних вијака и металне траке;
 • целуларни поликарбонат дебљине 8-10 мм зазидови
 • филм или покривни материјал за шкриљевац;
 • електрични виљушкар или нож;
 • одвијач;
 • мерни инструмент и маркер.

Величина стакленика на доњим сликама - 4х1,2х1 м. Можете изградити стакленик било које величине, а потребно је осигурати удобну обраду свих садјених биљака и жетву. Због тога се не препоручује ширина већа од 1,2 метра.

Шема земаљског пластеника с једним трупом

Стакленик може бити смјештен на отвореном простору, или причвршћен за кућу, шупа или постојећи стакленик. У овом случају, нагиб стаклене баште треба да буде усмерен на југ, југоисток или југозапад. Глуви задњи зид ће штитити биљке од хладних сјеверних вјетрова.

Корак 1. Изградите оквир. За изабране величине, 40к50 мм доњег оквира се бере из шипке. За повезивање шипки у њима одаберите уторе на 1/4, комбинујте их и причврстите на углове и завртње. Изведите угаоне шипке бара 40к50 мм, издржите висину леђа и предњих зидова. Спојите полице са горњим оквиром на углове и завртње. Направите неколико средњих регала из шипке 40к20 мм. Укрштања на падини могу се направити и из шипке 40к20 м - оптерећење на њима је незнатно, а тежина конструкције у исто вријеме ће се смањити.

Конструкција оквира од шипке

Корак 2. Инсталација и обрада оквира. Да бисте инсталирали оквир морате направити базу од дрвета или цигле. Да бисте то урадили, уклоните траву, поравнајте површину земље и направите шпатулу дебљине 5 цм.На величину се шипке стављају на песак, проверавају на нивоу и спајају уз помоћ углова конструкције и самонарезивања. Изнад оквира је инсталиран стакленик. Све дрвене површине се оскурирају и прекривају антисептиком или морилком на бази лака.

Инсталација и обрада скелета

Корак 3. Уградња поликарбоната. Поликарбонат покрива све зидове стаклене баште. Ако је стакленик постављен у близини зида или ограде, задњи зид се може зашити даскама, ОСБ-ом или равним шкриљцем. Поликарбонат треба поставити тако да су унутрашње шупљине усмерене вертикално.

Поликарбонат се реже по величини зидова помоћу алата са тестером на металу или пластици. Поликарбонатни крајеви за бољу топлотну изолацију обрађени су специјалним штаповима или металним вискилом. Причврстите листове завртњима из термосхауба или обичним путем танке металне траке.

причвршћивање поликарбоната

Корак 4. Учвршћивање покривног материјала или филма. Врх стакленика је прекривен материјалима од ваљака - што олакшава вентилацију. Филм се реже на величину горњег оквира стаклене баште са додацима од 30 цм са сваке стране. Нанесите филм на горњи оквир и поравнајте га. Причврстите филм на врх задњег зида, притискајући га шипком 40к20 мм. Предњи део за мерење фиксира између две шипке 40к20 мм, повлачећи их на шрафовима. Да бисте отворили стакленик, довољно је да окренете филм око тих шипки и ставите га на врх оквира.

Материјал за причвршћивање

Обратите пажњу! У одсуству поликарбоната, зидови стакленика могу бити направљени од ојачаног филма. Причвршћује се са спољне /унутрашње стране оквира. У овом случају формирају се двоструки оквири са одличном топлотном изолацијом.

Ојачани двослојни филм замениће поликарбонат

Дееп греенхоусе фром олд фрамес

Најранија берба краставаца може се добити у продубљеном стакленику са загрејаним зидовима и био-загревањем. Такав стакленик може бити конструисан врло једноставно, јер је могуће користити импровизиране материјале.

Дееп Греенхоусе - Прос анд Цонс

За продужени стакленик је неопходно:

  \ т
 • дрвене греде за темеље;
 • шипка и поликарбонат или стари прозорски оквири;
 • слама или тресет за топлотну изолацију зидова;
 • стајњак и други органски материјали за био-загревање.

Димензије продубљеног стакленика су обично мале. Послуживање оваквог стакленика је неугодно - морате се тешко савијати да бисте бринули о биљкама и убирали плодове. Стога, они засађују само неколико грмова краставаца како би добили рану жетву. Схема стакленика је приказана на слици.

Шема продубљеног стакленика

Корак 1. Обрезивање. Уређај се може загријати стаклеником одмах након појаве снијега и одмрзавања горњег дијела тла. На изабраном месту урадите ров дубине 50-60 цм и ширине 80-100 цм, а дужина зависи од жељене количине раног поврћа. У растреситом земљишту зидови рова појачавају плоче. На глини и иловини то радене нужно

Тренцх фор деепенинг греенхоусе

Корак 2. Пуњење рова биогоривом. На дну рова стог стајњака, помешаног са сламом или пиљевином у односу 1: 2, слој од 30 цм, пажљиво газите. Одозго сипати 20 цм плодног тла. Врх је прекривен сламом - послужит ће као гријач и неће допустити клијање ка корову.

Пуњење рова биогоривом

Корак 3. Израда кутије стаклене баште. Кутија може бити направљена од дасака, шкриљаца или цигли. Зидови са спољне стране су прекривени слојем тресета за топлотну изолацију. Као зидови можете користити бале пресоване сламе, које издрже оптерећење оквира и истовремено стварају одличну изолацију. У овом случају, зрак у стакленику није нарушен.

Израда стаклене кутије

Корак 4. Израда и постављање оквира. Када се користе стари оквири прозора, довољно је ставити их на припремљену кутију. Ако користите кутију са табле, оквир се може причврстити на њу на петљи. На структури сламе су једноставно сложени одозго. Ако нема оквира, треба да их подигнете од шипки и подигнете са поликарбонатом.

Кадрирање оквира

Корак 5. Загревање кревета. Земљиште у стакленику се одваја топлом водом. Покријте кревет слојем филма, затворите оквире и оставите 2-3 тједна да се загрије и распадне гној. Током овог времена не само сама стаклена башта, већ и околно земљиште се загрева због распадања органске материје.

Залијевање дубљег стакленика топлом водом

\ т

Греенхоусе "Пролисок"

У овом чланку наћи ћете све што требате знати о камину Подстесник: техничке спецификације, погледи, инсталација властитим рукама! Препоручујемо и читање о томе како да изрежете поликарбонат својим рукама.

Садња семена или садница краставаца у таквом стакленику је могућа крајем марта или почетком априла, у зависности од региона. Чак и када се температура улице спусти испод нуле, у стакленику се одржава стабилна микроклима. Осим тога, могуће је ноћу затворити оквир слојем сламе или покривног материјала. У овом случају, први краставци ће се појавити на столу у мају.

\ т

Обратите пажњу! Да би се добила рана берба краставаца у стакленицима боље је изабрати самооплодне сорте и хибриде

Стакленик за краставце ће произвести добру жетву чак иу хладном времену и кишном љету. Због стабилне температуре и влажности биљке неће осјетити стрес, а активан раст фетуса ће трајати до јесењих мраза.