Спојите топли под на котао - Преглед

Проблеми са грејањем стамбених просторија у хладном периоду су најрелевантнији за већину становништва наших градова. Није неопходно надати се квалитативном побољшању централизованог грејања. Процес опремања кућевласника аутономним системима грејања је релативно спор. Ако говоримо о урбаним становима у зградама старе зграде, онда ситуација генерално изгледа критично. Жеља становника да опреми стан додатним изворима гријања сусреће се са забраном контролних организација.

Упркос незаконитости инсталације, многи становници стамбених зграда покушавају да свој стан опреме топлим подом, системом грејања, који је до сада препознат као најефикаснији. Једна жеља за топлим подом у вашем стану није довољна. Постоје бројни технолошки проблеми које ће морати ријешити они који желе побољшати удобност властитог дома.

Сам монтажа не изазива посебне проблеме. важно је придржавати се технологије полагања. Друга ствар је извор грејања (грејни уређај). Плински котлови, централно гријање и системи ПТВ-а, све ове опције спајања имају практичну примјену. У том контексту биће занимљиво сагледати са технолошке тачке гледишта могућност повезивања топлог пода са кућним котлом.

Покушај повезивања топлог пода са кућним котлом. оправдање

Израчунавање и пројектовање система гријања за сваког од нас представља рјешење проблема у којем морајуПостоје два одговора - уштеда новца и постизање жељеног ефекта. У већини случајева, покушавамо да олакшамо задатак, учинимо грејање у вашем стану што ефикаснијим, а истовремено трошимо минимум средстава. То је разлог зашто тражимо алтернативне начине спајања грејних кругова. Идеја да се у ту сврху користи електрични котао није идеална, али ова опција има право на живот.

Главни проблем је у томе што ће се рад електричног котла у овом случају сматрати ненамјенском упорабом, што природно може довести до квара грејног уређаја унапријед. Котлови за домаћинство су дизајнирани да обезбеде становницима топлу воду за кућне потребе. Да би се на електрични апарат ставио додатни терет, значи фундаментално промијенити технолошки капацитет уређаја.


До одлуке о коришћењу котла као извора топлоте за расхладну течност може се гурнути само хитна потреба и жеља да се брзо ријеши проблем гријања дома.

Електрични бојлери. карактеристике дизајна

Систем грејања, који се заснива на електричном загревању воде, није нешто посебно. Котао је уређај у којем се загријавање воде врши на трошак електричне енергије. У принципу, котлови се дијеле на два типа:

  • кумулативно;
  • ток.

За моделе са резервоаром за складиштење главни елемент дизајна је ТЕН, који обезбеђује загревање воде. Грејни елементи се обично инсталирајуу резервоару, где долази вода из славине. Начин укључивања и искључивања грејних елемената се обезбеђује аутоматски.

Напомена: Технолошки гледано, котао за складиштење је више као термос. Унутрашње тело греје воду. Спољно кућиште уређаја врши заштитне функције, штитећи унутрашњи резервоар од механичких оштећења и смањујући губитак топлоте. Простор између кутија је испуњен изолационим материјалом (минерална вуна или пјенасти полистирен).

У нормалном раду уређаја, у зависности од снаге ТЕН и запремине резервоара, загревање воде се врши у року од 2-3 сата. Вода у котлу на трошак двоструког кућишта одржава постављену температуру дуго времена (12-24 сата). На дијаграму је приказана унутрашња структура котла за складиштење, који је повезан са аутономним системом грејања пода.

Због својих високих радних параметара, котао за складиштење његовог дизајна је најпогоднији за пружање топлог пода у вашем стану.

Ако говоримо о електричном котлу типа протока, онда је главна схема потпуно другачија. Акумулациони резервоар је одсутан, а цео процес се одвија у компактној сијалици опремљеној мајицом. За разлику од акумулационих уређаја, проточни котлови су опремљени ТЕН-овима веће снаге (6-20 кВ), способни да обезбеде интензивно загревање протока воде у кратком временском периоду.

Важно! Вода у токугрејачи се загревају на потребну температуру у минутама (30-120 секунди), тако да се оптерећење кућне мреже нагло повећава.

Како направити прави избор уређаја за грејање

За топли под, котао типа протока може се сматрати неприкладним. Нема потребе улазити у детаље ове одлуке. Постоји једна очигледна чињеница - велика количина струје!

Зауставимо се на котловима спремника. Приликом одабира модела обратите пажњу на снагу уређаја. Овај параметар одређује интензитет и брзину снабдевања водом из славине. Снага бојлера директно је везана за количину утрошене електричне енергије. Котлови за домаћинство по правилу имају капацитет од 1,5-3 кВ.

Напомена: Електрични котлови су доступни за продају, чији је капацитет много већи од предложених параметара (6-10 кВ). Такви уређаји су специјално дизајнирани да раде заједно са системима грејања. Једини недостатак таквих модела је висока потрошња електричне енергије. Јесте ли спремни за ово, купите га!

Након напајања, обратите пажњу на количину спремника. Што више добијате топлу воду, то ће бити мање учестало периодично укључивање уређаја за загријавање воде која циркулира у кругу воде. За кућне апарате, обично је запремина резервоара 50-100 литара. Индустријски котлови који се користе у систему грејања имају капацитет складиштења од 250-300 литара.

Неки котлови који су посебно пројектовани за рад са системима грејањаразлике од кућних апарата. Главне разлике су следеће:

  • такви уређаји имају другачији распоред улазних и излазних млазница;
  • улазни отвор излазних отвора /улаза;
  • велика величина спремника.

У првом случају, ради се о начелу локације млазница улаза и излаза воде. Улаз за снабдевање хладном водом, који се налази испод, а излаз за топлу воду, налази се на врху резервоара. Захваљујући локацији млазница, постиже се максимална могућа циркулација воде у систему грејања. У погледу пречника улаза и излаза, прихватљиви пречник је најмање 2 мм.

За референцу: у домаћим котловима, промјер отвора је? у.

Снага уређаја за загревање воде одређује се према традиционалним параметрима од 1 кВ - 10 м2 грејне површине. Дакле, кумулативни котлови за домаћинства за гријање стамбених простора нису прикладни. Могу се користити за инсталирање топлог пода у затвореном простору (купатило).

Структурне карактеристике топлих подова на бази електричног котла

Приликом пројектовања сопственог система за грејање треба узети у обзир:

  • број грана и дужина цјевовода. Што више имате водене кругове, што је дужа њихова дужина, то спорије циркулише топла вода кроз систем;
  • Ако је снага котла опремљена величином грејног простора испод прага, можете наићи на време сапад ефикасности загревања воде. Излазак из ситуације - купите котао са резервом капацитета од 20%.
  • трајно збрињавање стања бојлера. Редовно чишћење резервоара и ТЕН-а из скале ће вам омогућити да задржите воду у топлом поду у нормалном стању и продужите животни век уређаја за грејање.

Усклађеност са свим овим факторима ће вам омогућити да директно пређете на инсталацију система гријања пода гријања, а затим га прикључите на котао. Инсталација котла се обично врши у купатилу или у близини просторије која ће бити загрејана. Да бисте повећали ефикасност вашег система за грејање, можете инсталирати циркулациону пумпу. Захваљујући овом уређају могуће је постићи непрекидно снабдевање расхладним средством у водени круг.

Важно! Боље је да повежете циркулациону пумпу стручњацима који имају идеју о раду овог уређаја.

закључци

Процјена сложености и ефикасности система гријања "топли под из котла" већ је у току рада. Наравно, на овај начин грејање има своје предности. Инсталација цијелог сустава гријања је једноставна. Направите водени круг, спојите се на уређај за гријање и коначно инсталирајте котао, можете самостално. Главна ствар је да се јасно прати технологија и инструкције. Није вредно одсећи рачуне и ниску цену таквог система грејања. Котлови су реда величине мањи од електричних котлова.

Међутим, постоји и овај системњихове мане. Најважнији и најзначајнији - високи трошкови електричне енергије. Сталним радом топлих подова током грејне сезоне, интензивном потрошњом топле воде за домаћинство, трошкови ваше струје ће значајно порасти. Оптимална опција за коришћење оваквог система грејања, грејање купатила или мале куће је мала кућа.