Сидератес: када можете сијати и када закопати?

Сидерате - то су зелена ђубрива, посебно узгојена за обнављање тла након вегетације, обогаћивање азотом и микроелементима и инхибиција раста корова. Име долази од латинског "сидера", што значи "звезда која добија моћ с неба". Сидератион - најважнија компонента органског узгоја. Сидерати брзо добијају зелену масу биљака које косе и леже у земљишту или остављају на својој површини да заштите горњи слој, а коријени сидерата који се налазе у земљи, труле, служе за обогаћивање тла и подземља.

Приликом закапања сидерата

Одсечите сидерате, обично пре почетка цветања. Ово се ради помоћу Фокиновог плоснатог или обичног култиватора. Тло након резања сидерата у сваком случају не копају, иначе ће значење цијелог потхвата бити сведено на нулу.

• засијане у рано прољеће, сидерати се одсијецају не раније од маја, када досегну фазу пупања;

• Летња зелена ђубрива обично се саде на одморнике у овогодишњим креветима, сијеку се и закопају прије цватње садница;

• Ако сте у јесен посадили сидерате, они се могу пререзати прије мраза и положити у земљу, али га можете оставити до сљедећег прољећа (то вриједи за зимске усјеве).

Стручњаци кажу да орање "зеленог ђубрива" омогућава бољу структуру тла, као и избјегавање збијања обрадивог слоја. Препоручује се запупировање или зариванииа "зеленог ђубрива" 7-14 дана пре садњеглавна култура. Не треба заборавити да сидерате треба да се секу или режу пре почетка периода пупања. Одсечени горњи делови сидерата временом постају компост, при чему се ослобађа много азота. Коренов систем, који у исто време остаје у земљишту, због микроорганизама и кишних црва постепено се распада, што доводи до формирања хумуса.

Који сидерат је бољи

У ствари, нема савршених сидерата - за различите засаде, оне требају своје биљке. Објасните то једноставно - сидерати припадају различитим породицама биљака и имају своје особине, на примјер, да очисте подручје од кобилице, након купуса, не можете засадити друго крушковито поврће: ротквицу, репу, као и горушку бијелу или ротквицу.

Поред тога, различите биљке имају различите степенице степеница, вегетацијски циклус и потребе тла.

На примјер, грашак грашка боље расте на лаганим пјесковитим тлима, слабо на тешким. На иловачу је погодно да се засади пасуљ и пасуљ.

Киселост и састав земљишта

Усјеви у великој мери зависе од киселости земљишта. Тестирање киселости је потребно сваких 4-5 година, јер може варирати. Поред тога, у различитим деловима места киселост може бити различита. Киселост земљишта одређивала су наша предака. Међутим, могуће је одредити киселост тла у њеном учешћу и на други начин. Обратите пажњу на присуство дивљих биљака. На киселом тлу расте пољска преслица, дивља метвица, боквица. На неутралном тлу растугритсикс, лобода, коприва (испод ње је одлично), влажније. Биљка јабука, вишња, крушка, орлови нокти, малине, лук, шаргарепа, бели лук, репа, копар, ротквице. Од цвећа - астера, тулипана, хризантема, флокса.

Како припремити ђубриво из биљке Сидератес

Зелена ђубрива су сидерати, један од китова, који је органска (природна) пољопривреда. То су биљке које се узгајају како би се побољшала плодност тла.

У пракси пољопривреде, зелена ђубрива се користе од памтивијека. У Европи је ова техника, позајмљена из Кине, почела да се шири у земљама Медитерана још од времена старе Грчке. Било би прикладно овдје цитирати ријечи римског писца и учењака Плинија Старијег, који је живио у 23-79 година наше ере. Плиније Старији је аутор 37-волумне "Природне историје", која представља свеобухватну енциклопедију свих врста знања о древном свету о природи. Највећи део овог рада посвећен је опису биљног царства. Што се тиче зеленог ђубрива, Плиније каже: "Сви се слажу са чињеницом да нема ништа корисно за лупину, ако се формира пасуљ у земљишту са плугом или дуплим мољцем, или гроздовима лупине, одсеченој близу површине тла, закопан у близини корења воћака и жбуња ... То је исто добро ђубриво, као стајњак. "

У ери минералне гнојидбе, од средине прошлог вијека до данас, зелена гнојива су се вратила у позадину и готово се никада нису користила. Сада, са поновним рођењем органске пољопривреде, она поново добија своју вредностод великог значаја.

Сидерати се могу конвенционално поделити у групе извршних функција

  • акумулација азота из атмосфере - пасуљ;
  • трансфер фосфата у асимиловане облике - махунарке, сенф и хељда;
  • апсорпција азота из земље, заштита од минерализације земљишта и прање хранљивих материја у супстрату - крстови, житарице;
  • дубоко попуштање земљишта - сенф, ротквица, лупина, еспарсет, хељда;
  • заштита од нематода - пасуља, сунцокрета, лешника, љуља.

суштина седерације

За брзорастуће биљке - сидерате - укључују сенф, уљану репицу, уљану репицу, зимску раж, грашак, лупину, вику, дјетелину, луцерку и друге. Ови технички усјеви не доносе усјеве у уобичајеном смислу за нас. Уместо тога, они користе своју зелену масу - након сечења она се полаже у земљиште за обогаћивање, а понекад се користи и као малч.

Када сидерат заспи

Препоручује се сијати земљиште са сидератима ако у њему нема већих биљака. Овај период долази од претпоследње седмице јула и траје до почетка августа. Није потребно повући ову ствар и сијати је у јесен, јер је потребно прикупити потребну биомасу прије почетка хладног времена.

Често, сидерати сеју пре него што посаде главни усев - у пролеће. Неко време расту заједно. Зимска ђубрива су најбоље посејана у јесен, наравно, ако их желите оставити на кревету за зиму. Пре него што почнете да сијате биљку, пажљиво испитајте које је годишње доба најбоље. Неке биљке се сије у прољеће, а неке у јесен. Не постоје посебни критерији заСадња земље са сидератима, главна ствар је знати шта зелена ђубрива седе до зиме.

Сидератион главних грешака

Сваки јазавчар се суочио са проблемом смањења плодности земље свог града. То доноси много проблема. Поврће губи укус, постају попут пластике, усјеви се смањују, биљке се разбољевају, труне, углавном изгледају некако сиромашне, избледеле и безбојне. То се дешава зато што туристи често игноришу правила било које агрономије, за градове или поља.

Често се дешава да је град исцрпљен сталним искрцавањем истих усјева, они стално "извлаче" исте хранљиве материје. Након неког времена, уопште нема корисних минерала. Слично томе, садња истих култура угрожава накупљање болести у земљишту, као и штеточине које нападају ову културу. Након дужег боравка на земљи, они већ утичу не само на једну културу, већ и на цијелу обитељ. Град је негативно погођен. Слично томе, такве акције убијају органску материју, што доводи до чињенице да земља постаје пјесковитија.