Зелена табла "Сибирски" - величине, карактеристике, монтажа сопственим рукама

У тешким условима сибирске климе, узгој усева на отвореном терену је значајно компликован, ау неким ситуацијама постаје потпуно немогућ. Дакле, они који желе да негују не увозе, већ своје поврће и јагодичасто воће, морају се прилагодити и тражити начине да заштите биљке од прехладе, ветра и ноћних мраза. Једно од најефикаснијих решења за све ове проблеме био је стакленик "сибирски" из компаније "Рус-Теплитса". Производња таквих стакленика, иначе, бави се бројним другим компанијама, али су величине и карактеристике исте.

Стакленик "Сибирски"

Сибирска клима

Период погодан за гајење поврћа и других култура на отвореном тлу, у Сибиру је веома мали и креће се од 80 до 100 дана, а то је у релативно топлим регионима региона. Главни разлог за такву озбиљност је хладна - зима је дуга, снијег може остати до краја маја - почетком јуна. У исто вријеме је љето кратко, ау коловозу се могу почети промрзлине, што пријети уништењем свега што расте на дворишту. Осим тога, земљиште у Сибиру снажно замрзава за зиму, до 2-3 метра.

Хибискус "Сибирски" ХХХХЛ

Не додаје привлачност растућем поврћу и бобицама и оштрој континенталној клими са значајним температурним варијацијама. И последњи важни фактори који чине Сибир тешком земљом су јаки ветрови и генерални недостатак сунчеве светлости. Због последњег фактора у узгоју неких усевапостаје потпуно немогуће.

Хибискус "Сибирски" - најбоља опција за оштре зиме

"Сибирски стакленик" појавио се у таквим условима као ефикасно и релативно јефтино решење проблема са којима се суочавају становници земље. Како је она уређена и како да изгради сопствену? Одговоре на ова питања можете наћи у овом чланку.

конструкција

"Сибирски" је засвођен стакленик од поликарбоната, састављен на металном оквиру. Она је, пак, направљена од челичне поцинчане цијеви попречног пресјека 25к25 мм, која осигурава трајност зграде, као и отпорност на корозију и оптерећење снијегом. Можете промијенити дизајн стакленика и замијенити профил дрвеним гредама или пластиком, али то није пожељно. Елементи оквира међусобно се спајају са Т-обликованим и крижним конекторима, јер се за причвршћивање користе вијци и матице са подлошкама. Ако је потребно, можете користити заваривање, али у овом случају оквир се неће моћи одвојити.

Оквир стакленика "Сибирски"

Напомена! Као алтернатива, дозвољено је користити метални профил или поцинковане цеви попречног пресека 20к20 мм или више. У одсуству антикорозивног премаза на материјалу, потребно је фарбати.

За такав стакленик је обавезно створити темељ и фиксирати га на основу оквира. Тиме се смањује ризик од оштећења грађевине због јаких удара вјетра. Осим тога, темељ ће се одвојити од остатка земље земљом у стакленику - загријати га у прољећемного лакше.

Грејна кућа у растављеном облику

Као омотач се не користи танак филм или крхко стакло, а ћелијски поликарбонат је најјачи од транспарентних полимера. Материјал има у својој структури низ ћелија испуњених ваздухом, које служе као добра топлотна изолација која штити биљке од раног мраза. За већу ефикасност, сви спојеви и места причвршћивања елемената облоге постављени су што је више могуће - у стакленику су пукотине непожељне. Поред тога, конструкција може бити опремљена аутоматским системом вентилације, наводњавања и гријања, као и "монтер", дизајниран да не испушта топлину приликом уласка или изласка из стакленика.

Хибискус "Сибирски" 6х3х2,1 м

Табела. Главни параметри опција пластеника "сибирски".

Дужина, м 4.2 6.3 8.4 10.5
Ширина, м 3 3 3 3
Висина на највишој тачки лука, м 2.1 2.1 2.1 2.1
Унутрашња површина, м2 12 18 24 30
Тежина оквира стаклене баште, кг 70 90 110 130

Исцртавање и стварање темеља

Рад на стварању "сибирског" стакленика почиње одабиром локације на којој ће се налазити. Прво, процијените ниво освјетљења - биљке у стакленику требају бити под сунцем тијеком дана што је дуже могуће, сјенчање од сусједних зграда или дрвећа је непожељно. Друго, проучите пејзаж - да ли постоји пристрасност и у ком правцу, колико ће бити тешкопоравнајте парцелу. Треће, "Сибирски" стакленик треба да буде правилно оријентисан на странама света - уским ивицама окренутим према западу и истоку, и дугим зидовима - на северу и југу, респективно.

Распоред стакленика

Исправно рјешење је инсталирање стакленика на удаљености од неколико метара од ограде на сјеверној граници локалитета - ограда ће покрити градњу од хладног вјетра.

Сљедећи корак у изградњи стакленика је припрема градилишта. Очистите земљиште од биљака, камења и малих остатака, поравнајте га. Одвојите подручје уз помоћ клинова (или дијелова арматуре) који су усисани у земљу, а конопац напет између њих. Проверите да ли су нивои дијагонално између углова будућег стакленика.

Припрема места за фондацију

Сада је вријеме да се оснује фондација. Ако немате жељу или могућност да то учините, већ да заштитите структуру од вјетра, можете то учинити са металним иглама, убијеним у земљи на дубини од 25 до 50 цм

.

Корак 1. Одредите простор кроз који ће се игле убити. У већини случајева, интервал између елемената таквог "темеља" је један метар.

шема обележениа

Корак 2. Приликом прављења оквира, избушите рупе испод пречника пинова у бази или фиксирајте металне монтажне конзоле на истим местима.

Корак 3. Поставите на тло и поравнајте га хоризонтално.

Корак 4. Поставите игле на рупе на дну оквира или носача и почните их скупљати у земљу. Већи је од нивоа земљеостаните око 10-15 цм јастука.

Локација пинова

Шав се кује у земљу

Корак 5. Савијте крајеве пинова у облику слова "Г".

пинови

Напомена! Развијање идеје о стакленику на пиновима може бити помоћу шрафова са вијком или Т-облика.

Ако одлучите да и даље направите темељ за стакленик, онда је најједноставнија могућност изградња дрвених греда попречног пресјека 150к150 или 100к100 мм. Материјал не би требао имати значајне дефекте или велики број чворова.

Корак 1. Повуците темељ са клиновима и конопцима. Проверите једнакост дијагонала.

Обележавање платформе за темељ греде

Корак 2. Копати ров испод ширине греде на дубини од 10 до 20 цм

Корак 3. Показао дрво за дужине жељене дужине.

сечење снопа

Корак 4. Третирати материјал антисептиком, битуменским мастима или бакарним сулфатом.

Корак 5. Напуните шљунак, песак или њихову мешавину у ров и пажљиво затегните.

Корак 6. Ставите дрво по ободу рова. Уверите се да је равна или да се дужине дијагонала поклапају.

Шема уређаја за темељење из греде

Корак 7. Повежите шипку помоћу углова и завртања. Алтернатива може бити "пола шумовит" спој помоћу истих саморезних вијака или комада фитинга који су забодени у спојеве.

Жичани спојеви

Корак 8. Уметнитепо ободу темеља, металне игле или сидрене вијке са интервалом од 1 м. Након тога, уз њихову помоћ, одобрили сте основу оквира стаклене баште на греди.

У складу са технологијом резања дрва са антисептиком, темељ стакленика ће вам послужити у истом износу као и облога - 8-10 година.

Темељ блока - алтернативна верзија

А за оне који би били заинтересовани за већу издржљивост , постоји темељ на боцама, бетону и циглама.

Подрум од стаклених боца

Корак 1. Сакупити велики број празних стаклених боца приближно исте величине. Оперите их и осушите.

Корак 2. Заврните ров испод темеља на дубини од око 0,5 м.

Корак 3. Ставите јастук од песка или шљунка на дно рова.

Пјешчани јастук испод темеља

Корак 4. Направите први слој боце - обод рова, врат извана. Поспите их земљом или сипајте бетон. Али запамтите да добра адхезија на стаклу захтева квалитетан цемент.

Корак 5. На начин описан у кораку 4, ставите још 4 слоја боце.

Постављање базе из боца

Корак 6. Сипајте 5-1 слој преко тла и ставите црвену циглу на њу (у два слоја).

Корак 7. Уметните сидрене вијке или игле у слој раствора између блокова од опеке, на који ће оквир бити фиксиран у будућности.

За узгој усева у зони са веома неповољном климом, разумно решење би било стварање термо стаклене баште. За разлику од уобичајеног"Сибирски", практично је сва његова висина закопана у земљу, а изнад земље остаје само кров. Дизајн термос стаклене баште подсећа на земуницу, а уз присуство вештачке расвете и грејања може да узгаја поврће и бобице чак и зими.

Пример стаклене термос

Хибискус "Сибирски" - збирка скелета

Прије свега, потребно је одредити број лучних елемената у оквиру стакленика. Два од њих припадају забатима, док се други налазе између њих у интервалима од 0,6 до 1 м. Што је мањи размак између лукова, то веће оптерећење може носити оквир (а посебно његову тежину).

Лучни елемент стаклене баште у облику је сличан не толико полукружном, већ обрнутом слову "У". Њене равне површине имају висину од 0,6 м, а на њима - полукруг радијуса 1,5 м. Као резултат, лук досеже висину од 2,1 м, ширину 3 м и укупну дужину од 5,91 м. Као и сви елементи стакленика, Израђена је од поцинчаних профилних цијеви попречног пресјека 20к20 мм.

Шема лучног елемента

За израду лучног елемента биће вам потребна машина за савијање алатних машина. Може се сакупити самостално (што је тешко) или позајмљено од некога (али поред машине је потребна и вјештина за рад с њим). Најједноставнија опција је да се равна профилна цијев окрене у лук у облику слова У да се окрене мајсторима који имају и савијање цијеви и искуство с њим.

Машина за савијање цеви

\ т

Напомена! Поред употребе специјалне опреме, постоје и алтернативни начини за савијање цеви. Али у таквим случајевима постоји ризик или смањењеподручје оквира, или поквари његов изглед.

Следећи корак након производње лукова - распоред забата. Можете се упознати са њиховом конструкцијом на цртежу испод. Поред основног и лучног елемента, забат се састоји од оквира за врата са фурниром и два хоризонтална скакача, који повећавају крутост конструкције. За спајање свих његових делова, међусобно се користе Т-облика и угаона причвршћења за профилне цеви, као и метални углови и шалови.

цртежи у стакленицима

Корак 1. Припремите лук и подножје дужине 3 м. Ако је потребно, изрежите их ковачком пилом.

Корак 2. Спојите лучни елемент са базом помоћу два угла и саморезних вијака. Такође је дозвољено користити троугласту мараму.

фраме

Корак 3. Инсталирајте вертикалне регале. У подножје их причврстити на Т-обликоване вијке и матице, а на лук - помоћу металних маказа и вијака 4.2х16. Размак између регала треба да буде 650-800 мм (у зависности од ширине врата).

конструктивни елементи

Корак 4. На висини од 50-60 цм од тла, поставите хоризонталне скакаче између лука и вертикалних носача. Повежите их помоћу Т-облика затварача.

Корак 5. Поставите хоризонталне елементе оквира врата.

Корак 6. Сакупите врата и прозор као што је приказано на цртежу.

Врата и стаклене стаклене

Корак 7. Направите рупе у оквиру, врата и заклопке за шарке, оловке илатцхес

Корак 8. Користећи шарке, инсталирајте врата и прозор на забат. Поставите дугмад и резе само након завршетка пластифицирања пластеницима са поликарбонатом.

Корак 9. Проверите да ли су прикључци проверени на трајност.

\ т

Гараж "Уралочка ојачан"

Ако вјерујете у повратну информацију, онда се "Уралоцхка" савршено носи с вјетром и снијегом, не боји се мраза, ау неким регијама чак и зима сигурно може стајати без сталних инспекција. Прочитајте више овде.

Након склапања два забата, наставите са креирањем другог оквира стаклене баште. Монтирајте базу стаклене баште са равним профилним цевима. Ако дужина конструкције прелази 6 м, онда сваки елемент базе иде на њихове 2 цеви, причвршћене спојним држачем и завртњима.

база пластеника

Корак 1. Избушите рупе за постављање оквира на постоље у подножју.

Корак 2. Поставите на темељ, причврстите на клинове или анкер вијке.

Корак 3. Користећи спојнице Т-облика и М6к30 вијке, поставите лукове с једнаким размаком између њих. Проверите да ли се налазе вертикално.

уградња лука

Пример монтаже помоћу Т-облика конектора за профилну цев

Корак 4. Са крајева стаклене баште, уградите наслоне, фиксирајте их на земљу уз помоћ угла или троугластог мараму, причврстите вијке.

инсталација забата

Корак 5. Инсталирајтехоризонталне ивице оквира. Са забатима су причвршћени Т-обликованим конекторима, а са унутрашњим луковима - крижним конектором. Оба вијка и матице са подлошцима се користе као прикључак.

Пример причвршћивања укрштеним конектором

Монтажа хоризонталних ребрастих ребара

Корак 6. Провјерите димензије и пажљиво прегледајте све вијчане спојеве.

Ако сте све урадили у складу са овим упутствима, онда морате да добијете поуздан и трајан оквир, који сада треба да буде покривен поликарбонатом.

Дужина "сибирског" стакленика може се додатно проширити уметањем модула од 2 м. Уметак се може користити и као "стаклени" екстеријер ако не желите да се топлина из зграде уноси током уласка /изласка.

Схема пластеника "Сибирски" с модуларним уметком

Упутство за инсталирање стакленика "Сибирски". Преузмите датотеку (кликните на линк да бисте отворили ПДФ у новом прозору).

Упутства за инсталацију

Облагање "Сибирских" пластеника

Процес облагања оквира стаклене баште почиње са постављањем слоја целуларног поликарбоната (или скраћеног СПК) на педименте. Као прикључак се користе кровни вијци из термосаил. Дебљина коришћених лимова СПК - 4 мм.

Корак 1. Са стандардном крпом изрежите стандардни лист целуларног поликарбоната у два дела, дужине 3 м и ширине 2,1 м.

резање поликарбоната

Корак 2. Уклоните заштитну фолију са обе стране листа.

Корак 3. Узмите један од делова и нагните га споља са спољашњом заштитном површином. Слово СПЦ мора у потпуности покрити забат.

Корак 4. Причврстите лист на забат помоћу стезаљке или уз помоћ асистента.

Причвршћивање поликарбоната до краја

Корак 5. Затегните завртње на угловима забата иу горњем делу.

Корак 6. Наставите да држите лим, завијте завртње дуж целе дужине лука и на бази. Будите опрезни у исто вријеме, не можете дозволити стварање удубљења и отклона у подручјима монтаже.

Корак 7. Замотајте завртње на оквир врата, врата, вентилационе отворе и друге елементе забата.

Саморезни завртњи на оквиру врата

Корак 8. Пресеци поликарбоната одсеците канцеларијским ножем тако да лист одговара величини забата и добије полукружни облик.

Прекомерно одсечен поликарбонат

Корак 9. Одрежите врата и крило врата од плахти. Као "линије пресека" треба да служе њиховим оквирима.

царвед доор

Корак 10. Одрежите рупе испод шарки врата. Поставите дугмад и резе.

Корак 11. Поновите претходне кораке с другим дијелом листа и стаклеником са супротним забатом.

Након пењања на педименте потребно је почети радити с другим стакленим рамом.

Корак 1. Уклоните заштитну фолију са СПК фолије.

Заштитни филм је уклоњен са СПК листа

Корак 2. Ставите га на стабилизирајући оквирлаиер оут. Зидови ћелија треба да буду распоређени у паралелним луковима.

Корак 3. Поравнајте слово темеља и лукова. Затворите крајеве СПЦ-а перфорираном траком.

Поравнање листа по луковима

Корак 4. Завијте вијке на дну плоче на лијевој и десној страни стакленика.

У доњем делу завртња за вијке

Корак 5. Поновите претходни корак другим вијцима дуж цијеле дужине лука.

Корак 6. Поставите друга слова СПЦ-а на сличан начин. За већу непропусност, могу се монтирати надвишење или употребити раздвојени прикључни профил.

Причвршћивање последњег слоја поликарбоната

Побољшана топлотна изолација може се постићи ако се стаклени стаклени стаклени поликарбонат виси у два слоја - један споља, један унутра. Између плоча СПЦ-а бит ће дебљина слоја зрака од 2 цм, што може значајно смањити губитак топлине.

Препоручује се да се упознате са следећим видео снимком - приказан је поступак склапања оквира сибирске стаклене баште и њене облоге са листовима ћелијског поликарбоната.

Видео - Колекција пластеника "Сибериан"

Хибискус "Сибирски" - додатна опрема

Додатна опрема у стакленику ће помоћи да се побољша његова функционалност и уштеди време и труд. Прва ствар која би се требала појавити у њој - систем аутоматске вентилације, представљен термоцилиндрамима. То су хидраулични цилиндри, у којима се као радни флуид користи уље које се повећава у запремини са повећањемтемпературе У овом тренутку, клип термоцицлера се креће и отвара прозор. Према томе, када се температура смањи, течност се компримира, клип се враћа назад и подразумева вентил за вентилацију.

Термичка врата за стакленике

Напомена! Будући да је стакленик "Сибирскаиа" дизајниран за рад у тешким увјетима, гријачи и свјетиљке за дневну свјетлост ће бити корисна аквизиција за то. Уз такву опрему и паметну топлотну изолацију могуће је узгајати поврће, бобице, па чак и плодове у тешким мразима.

Расвета у стакленицима зими

Да би се уштедело време и енергија, као и да се повећа принос у стакленику, помоћи ће у инсталацији система аутоматског наводњавања кап по кап. Постоји много варијанти које се разликују по дизајну, сложености и вриједности.

Систем за наводњавање капљица

"Сибирски" стакленик је веома ефикасан у хладној и неповољној клими. Уз правилан однос према случају богати и квалитетни усјеви ће у потпуности платити све трошкове полагања темеља и ојачаног костура.