Шта прво: стропови за затезање или тапете? Шта радите пре, строп или лепе зидове

Растегнути плафони чврсто су ушли у наше животе. Свака особа која планира да поправи свој дом, прибегава реновирању плафона. У процесу обраде многи се питају шта је прво учињено - растегнути стропови или љепљене тапете?


методе инсталације

Мишљења по овом питању категорички се разликују. Да би се лакше одредио избор, потребно је проучити методе инсталације и самог уређаја.

Постоје два начина за уградњу затезног плафона:

 • Харпун. За њега ће бити неопходно претходно измерити површину просторије да би се произвела тканина жељене величине. Након тога, стручњаци ће инсталирати багет у посебне нокте, који зачепљују зид. Такав дизајн одузима око четири центиметра. Затезни премаз се загрева под утицајем топлотног пиштоља и затеже у целом подручју. На крају, материјал се једноставно затвара;

 • Нездраво. У њој је тканина густо стезање, као тканина на тканини. Ова опција се односи на лакши и јефтинији, јер за његову имплементацију није потребно проводити прелиминарну замрзавање просторије и направити платно према заданим параметрима.

Недостатак се може приписати могућности опуштеног материјала.

Тканина је растезљива. Такав материјал смањује ризик од улегнућа, јер тканину карактерише велика густина. Монтажа се изводи без гријања. Тренутно се користипопуларан плафон за напетост тканине са уметничком бојом.

Први - зидови

Многи људи одлучују о првом љепилу за тапете, а затим почињу да бирају таваницу. Ова опција је погодна за почетнике.

Ако сте забринути да су зидови контаминирани након постављања затезног стропа, користите правила која ће помоћи да се избјегне ова ситуација:

 • Пре постављања затезних плафона, припремите зидове. Прво направите рупу у којој ће се причврстити профил или багет. Касније ће им бити потребно да обесите платнени плафон. Такви отвори немају утицаја на третман саме просторије, јер ће бити скривени испод багета.


 • Немојте се плашити да ћете уништити тапете са високим температурама. Упркос чињеници да се плафон загрева посебном опремом на температуру од 80 степени, за папирне тапете овај индикатор није опасан. Винил и течни тапети се такође не боје таквих утицаја.
 • Налепнице за зид треба да се израђују на припремљеним зидовима. Пре лијепљења, поравнајте површину како би поправке биле квалитетне.


 • Не можете усмерити ватру пиштоља на зидове. Сваки чаробњак мора прочитати ово правило.
 • Затезно платно се не може поставити одмах након што је тапета омотана. Сачекајте најмање три дана. Дато време ће бити довољно да се лепак осуши и тапете седе на површину зидова. Ако игноришете ово правило, у областима судара са високом температуром, вашелепљење зидова ће почети да нестаје.

Многи људи лепе тапете пре него што истежу строп. Нема потешкоћа у томе што не виде ово и кажу да је такав пријем прилично згодан.

За стартере - плафон

Исти метод већ користе професионални занатлије. Уградња затезне тканине за омотавање тапета омогућава да се не брине о грађевинском отпаду који може загадити површину зидова.

Ако одлучите сами монтирати напонски плафон, размотрите сљедеће нијансе.

 • Пре свега, мораћете да причврстите багет на зидове. У ту сврху ће вам бити потребан чекић;
 • Затим морате загрејати ПВЦ за затегнуту тканину. Температура експозиције је 100 степени. Доступно на продају тканине. Овај тип стропа смањује ризик од оштећења зидова и тапета.


 • Стропни поклопац се фиксира у багету уз помоћ лопатица. По жељи можете користити ограду. Скрива празнине које остају између багета и зидова. Запамтите да жлијеб не може бити залијепљен између тапета, јер ће премаз изгубити своју привлачност.
 • Како би се спријечило да плафон привезака не буде упропаштен приликом лијепљења тапета, а не контаминиран првим слојем, причврстити багет, а затим нанесите тапете на профил и фиксирати плафон. Ова метода ће вам омогућити да платно за затезање буде чисто.

 • Ако сами тапацирате тапете, користите траку са налепницама. АкоИсти плафон је прљав с љепилом, одмах уклоните контаминацију влажном крпом.
 • Ако изаберете начин на који прво морате да инсталирате напонски плафон, а затим обојите зидове, одбијте да то учините. Можете инсталирати багет, али платно је обично напето након што су зидови украшени.
 • Залепили тапет што је могуће прецизније, без обзира на напетост или спуштени строп који сте одабрали. Искључите контакт платна ножем приликом резања тапета.

Такође, овај метод користе људи који су одлучили да надограде своју собу када мењају тапете. По правилу, препаковање се обавља једном у пет година, а тензиони плафон ће трајати најмање 10 година.

Пошто је реновирање зидова у пару са плафонима прилично скупо, већина људи одлучује да једноставно замени тапете без додиривања плафона.

Предности и недостаци сваке методе

Да бисте утврдили који вам метод више одговара, требало би детаљније размотрити предности и недостатке сваке методе.

Ако одлучите да повучете затезну траку напред, обратите пажњу на следеће погодности.

 • Обратите пажњу на материјал зидова. Ако имате црвену циглу у вашој кући током изградње, током бушења зидова наићи ћете на црвену прашину која ће замутити зидове. За светлу позадину, таква "комуникација" може постати последња. Када су поправке направљене од стране професионалаца, они држе млазницу усисивача под бушењем да би се елиминисала контаминација зидова. Уклањање бетона или дрвене прашине се може обавити употребоммеком четком или усисивачем.

 • Поклопац за напонски плафон се често поставља и раније, у случају да не можете одредити боју тапета или очекивати испоруку наруџбе. Одабиром сличног низа моћи ћете да уштедите време.
 • Ако планирате инсталацију на плафон скупог постоља, боље је да не размишљате о теми која је залијепљена у почетку. Редослед треба да буде како следи: прво напонски плафон, а затим тапета. Са накнадним поправкама ризикујете да разбијете вијенац директно са тапетама. Због тога их је потребно залијепити испод подне плоче, како би се у будућности једноставно одрезали вишак ножем.


Они који више воле да постављају горњу границу прво ризикују да се суоче са следећим проблемима:

 • Тканина за затезање плафона има малу дебљину и може се оштетити у растегнутом стању. Да би се ризик од оштећења свео на најмању могућу меру, загладите тапете помоћу ваљка или тканине.
 • Затезни плафон се може запрљати лепком и мораћете га очистити од лепљиве масе.

Ако се одлучите за супротно, прођете тапете, а затим почнете да радите на плафону, обратите пажњу на једну, али важну предност изабраног метода - нећете наићи на ситуацију у којој је неопходно направити уградњу тапета испод зглобова са стропом и изрезати додатно комада материјала.

Такође, нећете морати да залијепите позадину на врх. Након завршетка радова, сакријете руб испод носача и добићете идеално равну површину.

Овај аргумент је одлучујући и утиче на ред поправних радова у собама.

 • Уградња вијенца на плафону ће бити изведена изнад тапета. Ова карактеристика сужава избор врсте инсталације и повећава шансе за контаминацију зидова;
 • када уклоните старе позадине са накнадним поправцима, морате их одрезати дуж подне плоче или је узети равно;
 • након оматања зидова морат ћете причекати неколико дана, чекајући да се љепило осуши. То доводи до повећања трајања поправних радова.

Типс анд Трицкс

У великој мери ћете олакшати ток поправке ако послушате препоруке стручњака:

 • Професионалци не препоручују покретање инсталације затезног плафона док не поравнате зидове. Такође треба да завршите цео завршетак. То је због чињенице да су такви процеси праћени великом количином прљавштине и прашине, која ће се смирити на нову плафонску облогу;
 • Након завршетка грубе обраде, потребно је уземљити зидове. Ова процедура може оставити мрље на напрезању које се не могу опрати. Да би се заштитила ивица затезне тканине од контаминације, нанети је са лепљивом траком;

 • Ако поравнате зидове помоћу сувог зида, мораћете да подесите профил на који ће бити приложена ГЦЛ слова. Под чврстим платном за извођење такве процедуре је неугодно, у вези са којим ће прилог бити лажан;
 • користити у радуспецијални алати и усисивач. Такво решење ће помоћи да се спречи појава прашине на зидовима током поправки;


 • Ако одаберете "клизни строп", узмите у обзир да ће вам за такав дизајн бити потребан посебан профил који се потпуно крије испод плафона. На рубовима стропа налази се ЛЕД позадинско освјетљење. Извана се може чинити да строп виси одвојено од зидова, додајући соби мистериозну и космичку атмосферу;
 • Ако сте већ урадили чисту завршну обраду пода, немојте заборавити да буде прикладна. Ова радња је потребна како би се осигурало да се премаз не огреби током поправке;
 • уклања собне биљке из собних биљака, домаћица и драгоцености које могу бити покварене ефектима високих температура.

За више информација о овој теми, можете сазнати гледајући видео мало ниже.