Шта да радим ако жаруља трепери?

Проблем са треперењем и трептањем ЛЕД сијалица добија на замаху. Неугодан светлосни ефекат за очи може бити узрокован разним разлозима: нискоквалитетним кинеским производима, нестабилним напајањем и утицајем спољашњих фактора. Али све је у реду.

Мало о структури и раду ЛЕД сијалица

Док се за осветљење стана користиле жаруље са жарном нити и халогене сијалице, ниједно трептање није било језик. Напон мреже примијењен је директно на спиралу, која дјелује као активна отпорност на оптерећење. Уређаји за осветљење на бази компактних флуоресцентних или ЛЕД сијалица су различити, јер је њихов уређај много компликованији. Модерни умјетни извори свјетла садрже електронски претварач у облику извора возача или напона.Када се укључи, струјна путања у ЛЕД лампи лежи од базе до претварача напона, а затим до серијски спојених смд ЛЕД-ова. Квалитет струје оптерећења (облик, стабилизација) зависи од сложености кола претварача. У добрим ЛЕД сијалицама, изграђен је управљачки програм који претвара нестабилни наизмјенични напон у стабилни ДЦ и може издржати све вањске утјецаје (разлике у напонским водовима, сметње фреквенције).

Код слабије ЛЕД диоде, умјесто возача унутар базе, скривено напајање на бази искључује кондензатор и диодни мост с капацитивним филтром који не може ометати негативне вањске утјецаје.мреже. По правилу, због тога јефтина ЛЕД сијалица трепери. Штавише, неугодно за очи бљеска се може манифестовати и након укључивања и након искључења.Шта урадити у ситуацији када се плаћа новац за нову генерацију осветљења, а он трепће у офф или под условом? Да бисмо решили проблем, размотрићемо детаљно све начине решавања овог проблема са ЛЕД сијалицама.

Узрок трептања када је светло искључено

Да бисте одговорили на питање: "Зашто жаруљица трепери када је свјетло искључено?" Прво морате одредити узрок ове појаве. Има их неколико. Размотрите сваки од ових разлога детаљније.

Проблеми са грешкама и ожичењем

Ако лампица трепће након одређене периодичности, прво морате сазнати одакле долази фазна жица из кутије: на контакту прекидача или на ЛЕД лампи? Ако је фазна жица један од контаката прекидача, онда је то исправна шема везе. У супротном, електронско коло покретања ће бити испод потенцијала, а да би се уклонило трептање ЛЕД лампице неће се појавити без обзира на било какву даљњу акцију. Уопштено, овај корак би требао бити први корак ка рјешавању задатка.

Да бисте лако разликовали фазне жице од нуле помоћу индикатора одвијача.

Ако је прва фаза завршена, али лампица још увијек трепери, разлог за то може бити напон или, на једноставном језику, мрежа. Појава потенцијала наИскључена жица је могућа у случају да се паралелно с њим положи још један струјни вод. Важно је озбиљно размислити о замјени ожичења када се ЛЕД лампа управља једноставним прекидачем без позадинског освјетљења. Ако се прекидач користи са позадинским осветљењем, потребно је прво се упознати са једноставнијим опцијама за решавање проблема.

Присутност прекидача са осветљењем

Замена сијалице са жарном нити са ЛЕД лампом у лустеру повезаном са прекидачем са позадинским осветљењем може довести до непријатног изненађења у облику краткотрајних трептаја мале снаге. Зашто ЛЕД лампица трепће? Чињеница је да у искљученом стању, кроз индикатор (неон или ЛЕД), пролази микро струја, довољна за његов сјај. Круг струјног тока је затворен кроз напајање сијалице, невољно пуњење кондензатора. Након што је укуцао довољно капацитета, овај кондензатор покушава да упали ЛЕД диоде, али је пуњење довољно за само један блиц. Ово се догађа циклично.

Овај проблем се односи на све лампе са електронском контролном јединицом: ЛЕД и флуоресцентне. Па како уклонити фрустрирајуће треперење и остати са прекидачима?

Да би се уклонило треперење ЛЕД сијалица може бити помоћу отпорника или кондензатора, који је паралелно повезан са лампом. Ради лакшег сналажења, радио јединица се налази на задњој страни прекидача или унутар кертриџа. У првом случају може бити потребан неполарни кондензатор капацитета од 0,1 до 1 μФиздржати 630В. Боље је инсталирати метал-филмски кондензатор са натписом на страни 104-630В или 105-630В. Предности капацитивног елемента: не троши активну снагу, не загрева се, компензује сметње мреже од других електронских уређаја.

У другом случају, мораћемо да покупимо отпорник од 0.5-1 В са отпорношћу од 1 МΩ. Он је око три пута мањи од кондензатора, што је важно у ограниченом простору. Малопродајна цијена таквог отпорника не прелази три рубље. У случају двоструке стезаљке, за сваку групу лампе одвојено су потребна два кондензатора или два отпорника.

Запамти! Отпорник и кондензатор у овом кругу укључују - елементе опасности од пожара. Приликом уградње потребно је обезбедити додатне мере предострожности: да се искључи контакт са жицама и случај електричне енергије, изоловати стезну цев.

Ако је у шасији постављено неколико паралелно спојених кертриџа, онда се проблем треперења са искљученим прекидачем може решити без додатних електронских елемената. Да би то урадили у сусједном стропу довољно да се окрене лампа са жарном нити било које снаге. Она ће преузети улогу шант отпорника.

ЛЕД лампе ниског квалитета

С обзиром на ниске приходе већине грађана у Русији и земљама ЗНД-а, куповина јефтиних кинеских ЛЕД диода је нормална појава. Одавде и ту су сличне сметње. У њиховој јединици за напајање, омотан је кондензатор капацитета око 4,7 μФ, који се пуни кроз диодни мост и изазива трептање. Вриједи га замијенити аналогијом вишег квалитетаса уграђеним драјвером и ЛЕД лампицом када се искључе, неће више реаговати на светло позадинског осветљења прекидача.

Искључивање светла за укључивање

Коначно, неколико ријечи о најлакшем начину да се ријешимо иритантног намигивања. Да бисте то урадили, морате раставити искључени прекидач, доћи до његових електричних контаката и уклонити позадинско осветљење. Ово је радикално, али лако решење, омогућиће вам да се ослободите треперења сијалице када се светло искључи.

Трзање са прекидачима

Покушајмо сада да схватимо зашто ЛЕД жаруља трепери када се укључи светло и како да се реши овај проблем.

Пренизак напон у мрежи

Најчешћи разлог за трептање ЛЕД лампице у укљученом стању је поднапон у мрежи. У неким урбаним насељима и на селу, људи су поднели оставку са напоном у утичници, који не прелази 200В. У таквим стамбеним насељима, висококвалитетни уграђени возач може ефикасно и ефективно да ради само са сијалицом.

Препоручује се куповина ЛЕД сијалица са опсегом радних напона од 180 до 250В.

Такође, пад напона на сијалици може да се појави током његовог повезивања кроз димер. Ако модел не подржава затамњење, онда ће први почетак бити жива потврда - када се осветљење не укључи при пуној снази, сијалица ће трептати. Даљњим окретањем дугмета регулатора са порастом до номиналног напона трептања нестаје.

Волатилни напон 220В мреже је лош за све потрошаче енергије, укључујући и лед-лампе. Ако електропривреда није у стању да је стабилизује, онда је излаз један - инсталација стабилизатора са капацитетом од неколико киловата, који може вратити напон у цијелој кући. Са таквим "асистентом" ЛЕД лампи, гарантован је дуг радни век.

Треба посебно поменути о сијалицама са напајањем од 12В, тј. Које су повезане са извором напона напајања. Њихово трептање може бити узроковано недостатком снаге напајања, што резултира оптерећењем терета. Таква ситуација се по правилу јавља приликом замјене извора халогених свјетала ЛЕД-у у спот свјетлима, гдје су паралелно спојени.

Проблем производа лошег квалитета

Када ЛЕД лампице трепере са малом амплитудом, тада такав феномен може бити видљив и невидљив за људско око. Проблем лежи у лошем напајању ЛЕД диода, које не могу у потпуности угасити исправљени напон мреже. Превелики таласи штетни су за њихове дугорочне ефекте на очи. У том смислу, произвођачи ЛЕД производа на амбалажи треба да наведу параметар "коефицијент таласања". У Русији, дозвољене вредности ЦП су регулисане од стране СанПиН 2.2.1 /2.1.1.1278-03. Међутим, у случају кинеских мало познатих брендова, стварни докази о ЦП-у су значајно већи од наведених вриједности.

Самопобољшање техничких карактеристика сијалица мање познатих Кинезазаиста, али не увек лако. У већини случајева, потребно је отворити поклопац сијалице и замијенити глаткији кондензатор у аналогни с већим капацитетом. Главна ствар је да се нови кондензатор постави унутар поклопца.

Разматрани разлози и начини њиховог рјешавања још једном доказују да се негативни бљескови ЛЕД лампи могу фиксирати властитим рукама. Да бисте то урадили, потребно је само да се опремите знањем и жељом да побољшате квалитет рада ЛЕД светала у кући.