Шта је дизел грејач? Све о грејачима на дизел гориву

Широк спектар грејача који се користе за одржавање задатог опсега унутрашњих температура обухвата групу уређаја за грејање на течно гориво који се разликују по врсти горива и, сходно томе, у конструкцији. Имена таквих грејалица долазе од имена горива које се користи:

 • дизел грејач;
 • гријач керозина;
 • склоп за лож уље за грејање.

Ови уређаји (осим склопова за ложиво уље), због компактности, приступачности, ниске потрошње горива и релативно ниске цијене, добра су алтернатива за гријање на гас, што захтијева гасификацију конструкције или просторија, те је стога популарно.

Ове грејне јединице су пројектоване за грејање великих површина просторија у којима нема снабдевања гасом, ограничена потрошња енергије или значајни трошкови грејања нису изводљиви.

Размотрите породицу дизелских грејача, који се састоје од сорти које се разликују по дизајну.

Типови грејача на дизел гориво

Јединице за грејање које раде на дизел гориву, методом преноса топлоте, подељене су на:

 • инфрацрвени грејачи - испуштају се, као и сви загрејани изнад температуре од 60 степени субјеката, зрачећа топлота - електромагнетни таласи у опсегу дужине 0,5-350 микрона;
 • пренос топлоте таквим уређајима конвекцијом и контактом са околним објектима (нпр. Полом) је такође присутан, али његов удео у укупној размени топлотенеупоредиво мали - до 8%;
 • топови ваздуха:
 • директно грејање;
 • индиректно грејање;

преноси топлоту коришћењем усмереног млаза ваздуха који греје горионик.

Инфрацрвени дизел-грејачи-ормарићи

Грејни уређаји овог типа, у зависности од снаге, намењени су за грејање пространих (до неколико стотина квадратних метара) просторија и одржавање температуре у подручју од 25 степени.

Важно! Одсуство такве изолације у зидовима зидова није непремостива препрека - капацитет уређаја на дизел гориву довољан је да у таквим просторијама обезбеди задовољавајуће услове, чак и при јаком мразу.

Кабина за грејање на дизел гориво

Гардероба је опремљена са најмање два точка како би се олакшало кретање и стога се може лако поставити на право мјесто. У доњој, затвореној прегради ормарића, налази се горионик, у горњем дијелу, цијевни свитак је благо сужен према горе, који истовремено дјелује као измјењивач топлине и димњак, иза којег је уграђен рефлектор зрцални рефлектор.

Закривљени облик цијеви је посљедица повећања површине зрачене топлине површине, али у димњаку овог облика постоји и пратећи недостатак - потешкоћа проласка дима кроз завоје канала, тако да су у гријачима-ормарићима осигуран вентилатор за присилно повлачење дима из завојнице.

Важно! Дизајн система сагоревања ормара-грејача је обезбеђен катализатором,што повећава ефикасност сагоревања горива на вредност која обезбеђује одсуство мириса непеченог соларијума у ​​окружењу - у зависности од савршенства уређаја, до 99%.

Контролни систем се налази на предњем или бочном панелу и може бити извршење на додир и тастер. Грејачи имају неколико начина рада са могућношћу аутоматског подешавања жељене температуре, као и трајања грејања помоћу тајмера. Модерни модели опремљени су функцијом даљинског управљања из пријеносног даљинског управљача и чак паметног телефона.

Карактеристике кабинета-грејача на соларном уљу

Топлотни капацитет грејача на дизел гориво може бити у распону од неколико хиљада до неколико десетина хиљада калорија на сат. У овом случају, потрошња дизел горива, у зависности од модела и капацитета, варира од неколико стотина милилитара на сат до неколико литара. Потрошња енергије уређаја је 50 - 150 В.

Ниво буке ормара обично не прелази 50 дБ.

Просечна цена инфрацрвеног грејног ормарића на дизел гориво је 50 хиљада рубаља, што је оправдано његовом трајношћу и ефикасношћу примене.

Топлотни топови ваздуха

Други тип грејача на дизел гориво је топли ваздух топ - уређај за хлађење грејања и усмерени ваздушни млаз, који је расхладно средство.

Уређај за топли ваздух - колица су опремљена резервоаром за гориво са гориоником на врху, који, у одређеној мериТемпература грејања се уграђује у грејном елементу "пиштољ" од керамике или метала. По доласку у измјењивач топлине одређене температуре, укључује се електрични вентилатор који се кроз овај гријаћи елемент одводи у хладни зрак просторије.

Струја топлог ваздуха грејача може се ротирати на одређени објекат или у удаљеном углу просторије како би се смањио пратећи ефекат подизања прашине. Овај начин грејања је сличан конвекцији, када се топли ваздух након контакта са измењивачем топлоте диже према горе, али у ваздушном пиштољу брзина протока вентилатора из вентилатора је пута већа од конвективне, а млаз се може дати било ком правцу.

Топлотни топови ваздуха се разликују по поузданости, брзом загревању просторија и економичности. Капацитет резервоара за гориво мјери се у десетинама литара, тежина гријача - неколико десетака килограма (овисно о капацитету), продуктивност врућег зрака је од неколико стотина до неколико тисућа кубних метара на сат, потрошња горива је 0,5 - 5,0 кг /х.

Модерни модели опремљени су електронским системом за стабилизацију пламена и штите уређај од прегријавања термостата. Топлотни пиштољ на дизел гориву може да загреје неколико стотина квадратних метара простора у року од неколико минута, радећи готово тихо, а затим искључујући на следећи циклус грејања.

По дизајну топови ваздуха су подељени на уређаје за директно и индиректно грејање, који се разликују по удобностиапликацију и, сходно томе, по цијени.

Топлотни топови са директним грејањем

Пројектовање таквих грејача је релативно једноставно, тако да је цена топова са директним грејањем нижа. Пламен горионика у овим грејачима није изолован од загрејаног ваздуха, а производи сагоревања горива бацају се у просторију. Модерни грејачи директног грејања опремљени су филтерима за гориво и уређајима који повећавају сагоревање горива на скоро 100%, а опет јединице овог дизајна инфериорне су у удобности рада топлотних топова индиректним грејањем.

Да би имали потпунију идеју о уређају директног топовског гријања топови ће помоћи конвенционалном дизајну дизајна таквог гријача, гдје плаво означава проток хладног зрака, а црвено - излаз вруће.

Дизајн топова са директним грејањем је такође последица њиховог коришћења као грејача у просторијама са привременим људским присуством: гаража, радионице, складишта (непрехрамбене), итд.

Индиректно грејање топлотних топова

Код оваквих типова грејних система, рад горионика је изолован - измењивач топлоте се загрева изнутра, а производи сагоревања горива излазе из система димних гасова (димњака) напољу. И хладни ваздух при кретању од вентилатора је у контакту са врелим телом измењивача топлоте напољу без мешања са производима сагоревања, што искључује њихов негативан утицај на састав ваздуха у просторији и чини рад јединице угодним. Због тога се топлотни топови индиректног грејања могу користити у стамбеним објектимазграде и просторије као главни грејни медијум.

Уобичајена шема уређаја за индиректно загревање топлотног пиштоља је следећа:

Предности и недостаци дизел грејача

Код грејача на дизел гориво, без обзира на тип, многе уобичајене предности које не захтевају детаљан опис - лако је навести:

 • снагу, поузданост и једноставност дизајна;
 • мобилност агрегата;
 • ефекат велике брзине;
 • лакоћа рада и свакодневна брига;
 • велики распон модела снаге;
 • високо аутоматизовано управљање;
 • могућност одабира уређаја за одређене радне услове;
 • профитабилност;
 • висок степен аутономије;
 • могућност поправљања многих чворова властитим рукама.

Недостаци ових грејача су много мањи, али су још увек:

 • подизање прашине у ваздуху млазом из вентилатора;
 • потребу за редовном периодичном вентилацијом просторије (сагоревање кисеоника при раду горионика);
 • високе цене индиректних грејача;
 • присуство продуката сагоревања у ваздуху из рада јефтинијих јединица - топова са директним грејањем.

Безбедност на раду

Сваки модерни уређај за гријање, без обзира на дизајн, захтијева поштивање сигурносних правила, јер користи један или други тип горива и извор је не само топлине већ и нуспроизвода његовог рада.

Важно! Тода би се избегле несреће и преурањени кварови опреме, приликом коришћења грејача на дизел гориво, морају се поштовати следеће мере предострожности:

 1. Грејач треба да буде уземљен.
 2. Забрањена је употреба других врста горива, осим оних наведених у упутству за рад на дизел уређајима за загревање.
 3. Забрањено је постављање гријача у близини запаљивих предмета, директног инфрацрвеног зрачења на њих или протока врућег зрака.
 4. Употреба нездравих грејача, њихово напуштање у бризи о деци или ноћу није дозвољено.
 5. Превентивне инспекције и замена потрошног материјала (филтери, заптивке, итд.) Треба да се обављају благовремено.

закључак

Да би грејач на дизел гориво покрио трошкове његове куповине, потребно је ускладити његове снаге и пројектне карактеристике са стварним потребама за грејање просторија за које се купује, јер је куповина недовољно јаке или прекомерно производне јединице неразумна трошкови