Самоусисна пумпа: аутономни водоводни систем

Да бисте покренули самоусисну пумпу, најбоље је прво прочитати детаљне упуте.Најчешће, приватне куће, сеоске куће, као и сеоске куће морају инсталирати водоводни систем. Вагане пумпе ће вам обезбедити ефикасно аутономно заливање. Самоусисавајућа пумпа оправдава своје име. Способан је да подигне чак и речне воде из дубине, обично под условом да овај уређај није далеко од извора водозахвата. Модели самоусисних пумпи које нуди тржиште разликују се по техничким карактеристикама и намјени. Ово треба узети у обзир приликом одабира пумпе за кућну употребу.

Уређај са центрифугалном пумпом: принцип рада

Центрифугална пумпа се разликује од осталих типова самоусисних пумпи по димензијама. То је његова главна разлика. Масивнија је од других, али на послу не ствара много буке. Приликом изласка из центрифугалног уређаја ствара се релативно мали притисак воде од других типова самоусисних пумпи.

Бесмислен рад и низак притисак воде на излазу могу се сматрати достојанством центрифугалне самоусисне пумпе. Погодан је када се залије, што не захтијева велики притисак воде како би се избјегла ерозија тла и оштећење коријена биљака.

Поред тога, стручњаци препоручују да се проучи принцип рада пумпе пре њеног рада

Структура центрифугалне пумпе је једноставна. Радна камера је направљена као пуж. Импелер је ојачан у средини коморе. Долазион је из пара дискова између којих су уметнуте оштрице. Тело пумпе је прикључено на цеви под притиском и усисне цевоводе. Схема рада пумпе није компликована. Зона смањеног притиска, која се формира у средини ротора, усисава воду из усисне цеви. Тада се она, користећи импелер, помера до зидова, а онда, захваљујући центрифугалној сили, засићена је. Тако постоји константан проток течности са самоусисном центрифугалном пумпом од усисног вода до тлачног дела. На усисној цеви је инсталиран повратни вентил (латица), тако да када се пумпа заустави, вода не излази из кућишта.

Редослед центрифугалних пумпи с самоубијањем:

 1. Кућиште и усисни цев су напуњени водом и покрећу ротор;
 2. Котач се окреће, формира се центрифугална сила и гура воду из центра точка на периферију;
 3. Као резултат тога, високи притисак истискује течност у цјевовод под притиском;
 4. Притисак у средини импелера је смањен и течност улази у кућиште пумпе.

Центрифугалне пумпе су једностепене и вишестепене. Зависи од тога колико је радних котача фиксирано у фотоапарату. Број радних точкова не мења алгоритам рада центрифугалне пумпе. Скоро сваки дизајн, пумпе за вагање имају своје недостатке. Оно што је најважније, пре стартовања, потребно је напунити пумпу водом кроз отвор за пуњење е. Још увек постоји центрифугаНе-самоусисна пумпа која се користи у индустрији. У одсуству извора електричне енергије, може се користити ручна пумпа.

Карактеристике и уређаји пумпе за воду за употребу у производњи иу свакодневном животу

Пумпе за пондерисане воде користе се за снабдијевање воде у кући, сеоским кућама, сеоским кућама, као и за залијевање града и сипање воде у контејнер. Трошкови су релативно скупи, постављени су на површину. Сиса воду до 9 метара дубине. Ако је модел самоусисне пумпе допуњен ејектором, могуће је подићи воду са дубине од 20-35 метара.

Једна од највећих група опреме за пумпање је пумпа за вагање за пумпање воде. Они долазе у различитим типовима и дизајну, а сваки од њих има своју апликацију.

Ако сте купили самоусисну пумпу за воду, нећете морати да жалите што сте одабрали, можда ћете открити да сте направили профитабилну куповину. Самоусисавајућа пумпа има чврсто тијело, отпорно на агресивну околину, његове перформансе су стабилне. Пондерисане пумпе раде скоро нечујно без хидрауличких удара. Да би се осигурао нормалан рад пумпе, неопходно је искључити одвод ваздуха у дугом цјевоводу. Да бисте то урадили, ставите га са благим одступањем према пумпи.

До данас многи преферирају да користе пумпу за воду у свакодневном животу

Карактеристике самоусисне пумпе:

 • Самоусисавајућа пумпа се може поставити на површину;
 • Самоусисавајућа пумпалако се инсталира, одржава и поправља;
 • Кућиште пумпе може бити израђено од јефтиног лијеваног жељеза или челика, будући да пумпа није под водом;
 • Увек је могуће довршити пумпу са снажним мотором.

Трајност, поузданост и ефикасност самоусисних пумпи пружиле су им већу популарност међу потрошачима. Помоћу површинске самоусисне пумпе за воду, можете обезбедити воду до куће, пре постављања централног водовода.

вортек пумпа: уређај и принцип рада

Намена вртложних самоусисних пумпи - пумпа мешавине течности и ваздуха и воде које не садрже механичке нечистоће. У поређењу са центрифугалним самоусисним пумпама, вортек пумпа је компактнија. Вриједи вортек пумпе јефтиније него центрифугалне, али на послу стварају много буке.

Вртложна усисна пумпа се разликује од центрифугалне тако да може створити излазни притисак од 5 пута више, али његове перформансе су мале. Ефикасност вртложне самоусисне пумпе није већа од 45-50%.

Кућне вртложне пумпе се користе за наводњавање вртних парцела, вртова. Када радите на вртложној самоусисној пумпи, постоји велики притисак, али он ради на малом напајању. Ово својство вртложне пумпе се прецизно користи у хемијској индустрији, која захтева високе притиске при ниској потрошњи, за пумпање алкалија, киселина и других хемијски активних супстанци.

Вртложна пумпа се обично користи за наводњавањепривате парцеле

\ т

Уређај за самоусисну пумпу за вртлог:

 • тело;
 • Импелер;
 • лопата;
 • Усисна рупа;
 • Оутлет.

Када се пумпа укључи, импелер почиње да се окреће, а флуид који хвата лопатице, поштујући центрифугалну силу, се укључује. Тако се у радној пумпи формира вртложни покрет. Отуда и име вортек пумпе. Особитост вртложне пумпе је у томе што једна и иста количина течности која се креће на мјесту од улаза до излаза, стално улази у интерхулпакуларну шупљину. Тако се испоставља да се понављано повећање енергије и, као посљедица, притисак врши.

Дизајн пумпе: врста намјене и примјена

Постоје типови пумпе за убризгавање и избацивање. Ове две врсте пумпи су високе перформансе. Разлика између њих је у томе што тип убризгавања пумпе може пумпати воду са дубине од 25 метара и млазом до 45 метара.

Тренутно постоје многе врсте пумпи за њихову примјену у разним подручјима производње иу свакодневном животу.

Приликом изградње подземних комуникација, као и бушења бунара, пумпе за воду се користе за пумпање воде. Самоусисна центрифугална пумпа, као и дијафрагма, биће погодна за ове сврхе што је више могуће.

Пре употребе пумпе најбоље је прво проучити њен дизајн и принцип рада

Предности самоусисних пумпи:

 • Једноставан за употребу и инсталацију;
 • Мала потрошњаструја;
 • Низак ниво буке;
 • Висок притисак и непрекидно снабдевање водом;
 • компактност и трајност предмета;
 • Дугорочна употреба.

Пумпа са мехом се користи за пумпање активних хемијских течности из буради, канистара и других посуда. Ова пумпа је веома једноставна за градњу. Њена ниска цена омогућава да се као једнократни трансфер отровног и опасног течног филтрата искористи. Санитарна пумпа се користи ако је потребно инсталирати купатило испод нивоа канализације. Омогућава вам да пумпате отпадну воду ако не могу ићи на гравитацију. Ако није могуће користити електрични мотор, користи се парна пумпа која се активира паром.

Принцип рада центрифугалне пумпе (видео)

Тренутно постоји широк спектар модела самоусисних пумпи за европску и домаћу производњу на тржишту опреме. Вагане италијанске производне пумпе су по просјечној цијени, али нажалост међу њима има и кривотворина. Могуће је купити италијанску пумпу са кинеским мотором. Најскупље пумпе за вагање произведене у Немачкој.