ПУХНП жице - дешифровање, спецификације и примена

Електрична жица ПУХНП је врста распрострањене електричне проводљивости ПУНП-а, с том разликом што не користи чврсте али флексибилне вене. Оба ова кабла су широко распрострањена због релативно јефтине опреме, у поређењу са препорученим ВВГ или НИМ. Међутим, приликом куповине потребно је узети у обзир да је кабловска ПУГНП и ПУНП забрањена употреба одредби ПУЕ, као опасност од пожара.

Шта је ПУГНП

бакарни кабл са два или три такта, чије се жице регрутују из најмање седам проводних нити које су међусобно увијене. Свака изолација језгре је израђена дебљине најмање 0,3 мм и изведена је у засебној боји. Ако је то кабл са два проводника, онда ће један од низова имати плаву боју за нулу, ау краткотрајној и уземљеној жутој жици са зеленом траком. Међутим, могуће је сусрести и друге боје, али изолација је жива у сваком случају ће бити различита. Дебљина вањске, укупне изолације је 0,5 мм - израђена је од бијеле или необојене ПВЦ пластике.

Спецификације одређују проводнике жица као проводнике електричне струје при напону који не прелази 250 В и фреквенцијом од 50 Хз. Њихов пресјек је од 0,75 до 4 мм ?, што вам омогућава да подигнете кабл за већину кућних потреба.

скраћеница за декодирање

Посебност ПУНП-а и ПУГНП-а је њихов раван облик, који се директно одражава у акрониму. На челу ПУНП ознаке, дешифровање имена изгледа као "П" - жица (иако је у суштини кабл), "УН" - универзална (без икаквих ограничења у сферамаапликацију), "П" - равна (живјела не у кругу, већ близу један другом). Ако је скраћеница "АПУнип", онда то значи да су направљене од алуминијума.

Сходно томе, декодирање ПУГНП жице се чита као "П" - жица, "УН" - универзална, "Г" - флексибилна, "П" - равна. С обзиром на чињеницу да је овај кабел флексибилан, алуминиј се не користи у његовој производњи, тако да се префикс "А" не појављује прије назива, али постоје и додатне варијације. Овај ПУНГПнг, са изолационим премазом смањене запаљивости и ПУГНПнгд-ЛС, који, поред тога што не гори, још увек не тиња.

Зашто у имену жице слово "Г" није на његовом месту само се може погодити - можда је то уобичајена грешка приликом регистровања имена, али можда је неко помислио да су тако сугласни.

Неће бити званичног коментара на ову тему, јер је ПНГНП забрањено да се користи због непоштовања савремених захтева за заштиту од пожара. Истина, "не примењује се" не значи забранити производњу, која се и даље ради због њене високе популарности због јефтиности.

Све је занимљиво и са производњом - ПУХНП не мора имати ознаке произвођача (ставља се само на етикете које су причвршћене на чврсту жичану удубину). Према томе, чак и ако су познате све техничке спецификације, ГОСТ-ови и ТУ, њихово извршење је тешко контролисати и нико то не гарантује.

Техничке карактеристике и радни услови

Производња се одвија у складу са ТУ 16К13-020-93 државног стандарда. Сврха ПУННП-а је дефинисана као заптивкаосвјетљење и напајање електричних уређаја мале снаге који раде у електричним мрежама напоном до 250 Волта. Метода слагања - стационарна. Главне техничке карактеристике су следеће:

 • Материјал проводних проводника - бакар.
 • Изолациони материјал - ПВЦ-пластика.
 • Радна температура при којој се чувају изолациона својства - од -50 до +50 ° Ц. Издржљивост до +70 ° Ц - кабл треба да издржи дуго загревање до ове температуре и краткорочно до +80.
 • Температура на којој је инсталација дозвољена - од -15. При нижим вредностима повећава се вероватноћа лома изолације на кривинама жице.
 • Средња еластичност - при полагању забрањених кривина са радијусом мањим од 10 промјера вањских каблова.
 • Допуштена влажност околине - 100%, на температурама до + 35 ° С.
 • Отпор је живио у дијелу од 1 мм? - до 27,1 Охм, живело 1,5 мм? - до 12,1 Охм, живели 2,5 мм? - до 7,41 охма и 4 мм? - 4.61 Охм. У тестним мерењима, овај параметар се израчунава на температури од 20 ° Ц, на контролном сегменту кабла дугог 1 км.
 • Процењени животни век - 15 година.
 • Обележавање - ПУГНП Кс * И, где Кс - број живота, а И - њихов попречни пресек.
 • Обележавање ПУНГПнг-а указује на повећану отпорност на паљење, ПУГНПнгд-ЛС - да би се смањила расподела дима током труљења.
 • Гарантни период - 2 године од датума почетка рада.

Види употребу жица у овом видеу:

Разлози за забрану употребе

Прво, ПУХНП жица не задовољава захтјеве за дебљинуизолација проводника. Ако захтеви ПУЕ недвосмислено указују на потребу употребе љуске дебљине најмање 0,4-0,5 мм, фабрички ТУ дозвољава употребу пластичног слоја од 0,3 мм.

Поред тога, ТУ 16.К13-020-93 је релативно слободан да дозволи толеранције на попречном пресеку живих - дозвољена грешка је 30%. Као резултат тога - ако се кабл купи на 2,5 мм ?, онда се у ствари може испоставити да су жице са жилама 2,5 - 30% = 1,75 мм ?. Јасно је да када се чак и повеже са номиналним оптерећењем, кабл можда неће моћи да издржи и отопи. Према статистикама, више од 50% свих ватрогасних жица догодило се управо при кориштењу ознака ПУНП и ПУГНП.

Укратко о глави

ПУХНП кабл је направљен у складу са застарелим ТУ, који није у складу са савременим безбедносним стандардима и његова употреба је забрањена захтевима ПУЕ. Сходно томе, одлука о куповини или не, преузима се у потпуности на сопствени ризик, јер у случају непредвиђене ситуације, испитивање ће показати да је коришћена погрешна жица.

Ако се из било ког разлога мора користити, мора се запамтити толеранције које постоје у ТУ, на којима је кабл направљен, и извршити све прорачуне као да раскрсница живи испод наведене номиналне вриједности за 30%. Када је кабл постављен на спољашњи начин, он се мора поставити у набор, чији крајеви су намотани изолатором, како би се спречио приступ ваздуху. У овом случају, чак и ако дође до значајног прегријавања, жица се неће упалити, јер неће бити приступа кисику.

Посебно радозналим купцима долазекабл са микрометром и провјера на лицу мјеста је жива. Ово је добар, али прилично релативан метод, јер се тест проводи на локалној површини жице, и нико не може гарантирати да ће резултати бити исти у његовој дужини.