Протупожарна метална врата: ГОСТ, једносмјерни дизајн Еи 60, браве за њих

Улазна врата за дом или радну собу морају нужно бити у стању да заштите од разних проблема, укључујући и пожар. Да би се супротставио овом феномену, уграђена су ватроотпорна метална врата која, према техничким карактеристикама, могу пружити апсолутно било коју просторију.

врсте конструкција

Подјела таквих производа на групе може се темељити на различитим карактеристикама. Према пројекту, противпожарна врата се могу поделити у углове, покривајући оба унутрашња.

Најпопуларнији и најједноставнији тип механизма је угао. Противпожарна метална врата овог типа се лако монтирају у апсолутно било коју рупу. Плоче у овом случају ће се налазити са спољне стране. Поклопци, у већини случајева, користе се, ако је потребно, за маскирање дефеката на вратима и користе се приликом постављања скупих врата.

Кутија за протупожарна метална врата се чешће израђује од челичног лима израђеног хладним ваљањем и има дебљину већу од 1,2 мм. Тип пожара који неуморно дизајнира директно утиче на дебљину лима. Стога, поуздана врата високог степена заштите имају значајну тежину и приликом њене уградње потребно је направити арматуру врата.

На основу дизајна врата, панели се деле на:

 • без оспоравања;
 • Двострано.

Главна разлика је број затварача у производу. Систем за гашење пожара у којем се користи металВрата са једним вратима, постављају се много чешће, јер се сматрају најпогоднијим и најпоузданијим са становишта потрошача. Међутим, на платну система шкољкаша постоје специјални уређаји који олакшавају лако и неометано отварање врата без обзира на ситуацију. Дакле, оба система су практично идентична у смислу сигурности.

Изградња стандарда и означавање производа

Документ "Грађевинске норме и правила" (СНиП) производи класификацију материјала који се користе у грађевинарству и разних структура на основу степена конфронтације опасности од пожара. Материјали за изградњу имају следеће карактеристике:

 • степен запаљивости;
 • токсичност;
 • степен пламена;
 • ширење ватре;
 • Формирање дима.

На основу степена запаљивости, материјали су изложени сагоревању и запаљивости. Запаљиви материјали заузврат имају, у складу са установљеном нормом, 4 типа запаљивости: од слабо запаљивих (Г1) до високо запаљивих (Г4).

Противпожарне конструкције, укључујући метална врата, према ГОСТ-у у правилима СНиП-а, подијељене су и означене на основу критерија који разликују граничну отпорност на пожар:

 • Кршење интегритета (Е);
 • Кршење функције лежаја (Р);
 • Губитак топлотно-изолационих својстава (И).

Израчунавање границе стабилности се израчунава у минутама. У документацији СНиП-а, челичне конструкције се могу поделити у 3 типа: ЕИ 15, ЕИ 30, ЕИ 60. Ова ознака вам омогућава да одредите временски интервал,током којих су врата у стању да одрже својствена својства чврстоће и топлотне изолације. Важно је знати да ватроотпорна метална врата према материјалима, у складу са ГОСТ-ом, треба да имају класу запаљивости не мању од Г3. Такође, готова тканина треба бити израђена тако да нема шупље формације.

Класа продуктов ЕИ 60

Производ са таквим карактеристикама је веома повољна опција за уградњу. Конструкције овог типа могу се израђивати према индивидуалним параметрима испод сваког улаза. За довољну заштиту широких отвора препоручује се уградња производа са бифуркационим механизмом. Метална противпожарна врата класе заштите ЕИ 60 могу имати као насипни и декоративни стаклени уметци. У овом случају, стаклени део производа направљен од каљеног ватросталног стакла, може бити око 25% укупне површине платна.

На основу степена поузданости, врата са стакленим елементима су незнатно нижа од чврстих челичних плоча. Међутим, такви дизајни имају и предности. Дакле, због стаклених елемената у случају нужде, можете пратити ситуацију на мјесту избијања.

Карактеристике модела ЕИ 60

Главна својства конструкција које имају класу заштите од пожара ЕИ 60 су:

 • Максимален период на поддръжка на планите за производството на производството е 60 минут;
 • Када је механизам врата затворен, локални погон се активира, а када се врата отворе, врата се отварајукоришћен ручни систем;
 • Време рада механизма по инерцији не прелази 15 секунди;
 • На почетку отварања платна потребан је утицај на механизам са силом која није већа од 30 кг /с.

Захтеви за дизајн производа

Обавезни захтеви који се примењују на улазне ватросталне елементе и конструкције регулишу присуство посебних отвора постављених параметара. Дакле, висина рупе треба да буде не мања од 180 цм, а одговарајућа ширина - од 80 до 120 цм

.

Платно врата направљено је са квадратним попречним пресјеком и прекривено је листовима ватросталног челика. За додатну изолацију у слоју се користи слој минералне вуне. Пећ на бази минералне вуне, због својих физичких својстава, није подложна паљењу, већ се само поступно топи. Међутим, да би се почело топљење, температура околине би требало да пређе ознаку од 1000 степени Целзијуса.

Могуће је израдити и ватроотпорна метална врата од алуминијумских лимова. Међутим, упркос великој предности таквих производа у смислу једноставности дизајна, систем има значајан недостатак. Ватростални алуминијумски производи, због својстава метала, имају мању чврстоћу и отпорност на ватру, за разлику од челика.

На ободу конструкције крила врата поставља се специјална гумена трака заптивача која штити од продора и излагања хладном диму. Трака се поставља на 1-2 слоја са обе стране врата.

Исто тако, на ватри се стално налазе сви производиутиче на способност елемената намештаја да издрже елементе ватре. Због тога се за таква врата монтирају ручице, петље и механизми за закључавање, отпорни на загревање. Материјал за оков од метала је посебан полимерни премаз. Таква конструктивна решења дозвољавају, у случају опасности, отварање врата од тренутка када се загреје платно.

Систем против блокирања паника

Анти-паниц браве против пожара које се користе за метална врата су дизајниране да обезбеде ефикасан и брз поступак евакуације за људе. Систем за закључавање је направљен тако да се споља само врата могу отворити помоћу кључа. Међутим, отварање изнутра настаје услед притиска ручке или након гурања врата у зависности од дизајна браве.

Међутим, систем противпожарне браве не укључује само сам механизам закључавања, већ и скуп елемената који обезбеђују функционисање система безбедности и ометање предострожности. Ту спадају затварачи врата, регулатори отварања, прагови, оловке, конзоле, системи за затварање. Само у присуству свих потребних детаља дизајна могуће је квалитетно обавити механизам закључавања и сва противпожарна врата.

Лоцк-латцх

Такав систем двораца је углавном намијењен за употребу на јавним мјестима. Надземни уређај у облику ручке-браве има 3 главне компоненте:

 • Блок за блокирање са носивим носачем, који се налази на левој страни крила врата;
 • Блок за блокирање са носачемгреду, која се налази на десној страни крила врата;
 • Дуга ручка у облику рукохвата која повезује оба блока.

Принцип таквог механизма је прилично једноставан. Да бисте отворили платно, врата су довољна за гурање ручке дршке, чиме се она спушта. У овом случају, механизми-вијци блокирајућих блокова раде и врата се растварају. У случају када је систем за закључавање механизама за затварање врата, врата врата остат ће у отвореном положају.

Захтеви за конструкције

Роба која је специјализована средства заштите мора се тестирати тестирањем и накнадним издавањем цертификата о усаглашености у складу са ГОСТ-ом. Због тога, поуздана и квалитетна ватроотпорна метална врата морају имати документе који потврђују њихову класу и тип.

Препоручени индикатори пожара који се користе за унутрашњост просторија често су временски интервал од 30 минута. Врата која воде у улицу морају издржати удар ватре најмање 45 минута.

Поздравља се присуство елемената за закључавање, обложених полимерним материјалима који се не загревају и опремљени антипаничним системом. Најпоузданији системи овог типа су браве, електроника и детектори дима и пожара у просторији. Такви пројекти могу се самостално отворити у случају активирања сензора и појаве потенцијалних опасности.

Осим тога, треба напоменути да је избор постељине итреба извести кутије противпожарних металних врата, узимајући у обзир попуњавање зидова зграде, њихову густоћу и крутост.