Протупожарна врата се изводе 60, 30, 90, глухих и са стакленим уметцима

Међу огромним бројем типова врата посебну нишу заузимају модели за гашење пожара, који су дизајнирани да осигурају сигурност људи и имовине, као и стварање посебне препреке за појаву пожара. Најпопуларнија противпожарна врата су не 60, која се могу инсталирати практично у свакој просторији.

Покушајмо детаљно да размотримо потребу за куповином врата 60 или других конфигурација отпорних на пожар. Могућност коришћења таквих платна је очигледна. Уосталом, они гарантују, ако не и потпуну, делимичну завршетак ширења пламена. Ако у одређено време ватрени центар неће бити елиминисан, дизајн ће једноставно почети да се деформише, долази до застоја.

Противпожарна врата еи 30, еи 60, еи 90 могу се инсталирати у свим зградама и просторијама, као што су:

 • стамбене зграде;
 • Производне радње;
 • Складишта;
 • Пословни објекти и остало.

Главна функција таквих врата, као што је већ наведено, је спречавање ширења пожара на местима масовне концентрације људи. Штавише, пламен се задржава само у одређеном временском периоду од 30, 60 или 90 минута, (што зависи од означавања ЕИ). За то вријеме сасвим је могуће евакуирати људе и изнијети из зграде све вриједне ствари.

Од свих постојећих система за заштиту од пожара, врата еи 60 се могу приписати најефикаснијем производу противпожарне заштите са оптималним односом цена /квалитет. Повољна вредност обезбеђујемогућност куповине дизајна за све заинтересоване особе, без обзира на финансијску ситуацију.

Варијације материјала који се користе

И тако, протупожарна врата типа Еи30 и други модели могу повећати удобност и сигурност рада зграда и објеката. Произвођачи сличних конструкција предвиђали су могућност израде крпе за врата из различитих материјала. Према томе, противпожарна врата еи 30, еи 60 или еи 90 могу бити изведена из:

 • метал - и кутија, а крило врата је направљено од челичног лима чија дебљина не смије бити мања од 1 мм;
 • Дрвеће - сирово дрво прије радова темељито се обрађује посебним кемијским средствима, чији је главни задатак спријечити спаљивање дрвеног материјала;
 • Стакло - у правилу, око 25% платна је ватростално стакло.

Карактеристика таквих врата је способност да не буде изложена отвореним изворима ватре, као и да се спријечи ширење производа изгарања. Технологија производње, наравно, разликује се у процесу прераде сировина, као и различитим начинима извођења припремних радова и монтажи пројекта.

Дрвена противпожарна врата могу изгледати апсурдно, али у стварности то није случај. Метална крпа за врата не изгледа увијек прикладно, поготово када је потребно одржавати један стилски дизајн унутрашњег простора. У таквим случајевима, дрвена врата су једна од најпогоднијих опција.

Могућност представљања дрвених пожарних врата еи 30инсталирати их у ресторанима, уредима, хотелима и другим мјестима масовног похађања људи. Уосталом, поред својих заштитних функција, врата стабла се изводе и естетски, надопуњујући собу неком врстом "врхунца".

\ т

До-фире врата еи 90 и сличне ватроотпорне конструкције имају своје карактеристике, и то:

Број платна - један или два капка, који могу варирати у величини и могу бити пасивни или активни. У овом случају, локација ручке врата одређује се појединачно у сваком случају и може бити и лијево и десно.

Смјер отварања - према техничкој документацији, крило врата се може отворити и на лијевој страни врата и на десној страни. У овом случају, важну улогу има локација шарки врата.

Врста крила врата - разликују се глува (Д) и остакљена (Ц) врата, од којих свако има своје предности. Остакљено платно може проћи кроз велику количину свјетла у просторији.

Предности противпожарних врата

Пре него што настави са уградњом таквих објеката, потребно је извршити кратак преглед свих постојећих модела како би се утврдиле потребне карактеристике.

Ако постоји ситуација када ће намјештај и сва имовина постати неподобна због пожара, врата ће се само деформирати након одређеног времена, односно 30, 60 или 90 минута (односи се на пожарна врата еи 90). Међутим, не истичу се угљен моноксид и штетне материјеТо се неће десити, јер се у процесу производње користе такве структуре, пуниоци природног порекла. У већини случајева користим базалтну вуну која се налази у оквиру крила врата.

Чак и ако дође до деформације врата, то не би требало да утиче на његову функцију. Све зависи од границе отпорности на пожар у једном или другом пројекту, који је предвиђен у фази производње противпожарних врата еи 60 и других модификација.

Ако је потребно, могуће је уградити димогасонепронитсаемие врата, која се израђују по специјалној технологији користећи специјалне заптивке.

Поред свих предности, ватрогасне бригаде такође имају недостатке.

Пошто је обезбеђена потпуна заштита од продора производа сагоревања и нема визуелне контроле над паљењем, постаје веома тешко детектовати паљење. Као резултат, процес евакуације и гашења пожара може почети веома касно.

Ако изаберете врата са високом сигурносном границом од ватрогасних врата еи 60, њихова цијена ће бити довољно висока да не буду увијек носили обични грађани који желе да обезбиједе сигурност за себе, своје породице и своју имовину. Ово заузврат смањује број потенцијалних потрошача и тржиште готових производа.

инсталација

Након куповине сложених и скупих протупожарних врата еи 90, инсталација је најбоље да се повјере стручњацима лиценцираним за пружање таквих услуга. То је, наравно, одређено искључиво сигурносним мјерама, јерелементарно кршење процеса инсталације крила врата може довести до трагичних посљедица. Може се нарушити непропусност заптивног фитинга, или се могу дозволити мање грешке у уградњи оквира оквира врата. Инсталирање овог типа врата се не препоручује самостално.

Ако се врата купују у чврстој организацији, њено руководство треба да обезбеди не само издавање докумената за обављање комерцијалних активности, већ и сертификата за продату робу. Поред тога, запослени морају бити запослени са особљем специјализованим за уградњу система за заштиту од пожара. Ако таква услуга није обезбеђена од стране компаније, боље је да куповину обавите негде другде. То је због чињенице да самостална претрага квалифицираних радника за уградњу врата може узети превише времена и труда, што ће резултирати додатним финансијским трошковима.

Документација за производе

До 60, као и све друге модификације, морају имати све потребне карактеристике као што је наведено у одговарајућој документацији. Поред сертификата о усаглашености, квалитет производа мора бити потврђен техничким пасошем. То су два потпуно различита документа, али један без другог нема моћ. У одсуству било ког од ових докумената, врата еи 60 (30-90) једноставно се не могу класификовати као отпорна на ватру, што доводи у питање репутацију саме организације продавца.

Политика одређивања цијена

Потребно је схватити да квалитетна врата која осигуравају сигурност при паљењу не могу јефтино коштати.На трошкове утичу следећи фактори:

 • Материјал од којег су направљена врата и оквир;
 • Тип пунила;
 • Димензије крила врата;
 • Конфигурација врата;
 • Опрема и завршни материјали;
 • Присуство вентилационих решетки, оштрица, итд.

Савесни произвођач је дужан да тестира своје производе, што у будућности гарантује висок ниво заштите. Дакле, није сувишно упознати се са резултатима таквих инспекција и осигурати да се дизајн изради у складу са захтјевима ГОСТ-а.

Типс

Пре него што кренете на куповину противпожарних врата, важно је да се упознате са свим нијансама избора сличног производа. Уосталом, можете се упустити у лукавости компанија, чија је главна сврха да остваре профит, а не да становништву квалитетну робу. Можда ће бити понуђена и пластична врата, али они сигурно не могу имати статус "ватре".

Нипошто није неопходно покрити врата било којим другим материјалом. Боље је изабрати модел који задовољава захтеве за дизајн што је више могуће у фази куповине. Било који други премаз само ће погоршати својства врата, чиме се смањује ниво пожарне сигурности.

Која врата изабрати - наравно, решити за вас. Избор оптималног односа цене-квалитета (степен отпорности на пожар) помоћи ће специјалистима, вођени Вашим захтевима и потребом да се обезбеди заштита од пожара у томеИначе, по нашем мишљењу, пожарна врата 60 ће бити најбоља опција.