Као сухозид, изравнати зидове

Лијепи зидни зидови не привлаче само очи, већ служе и као смирујући фактор за власнике сваког дома. Исправна геометрија омогућава да се обрада добро размотри. Многи постављају питање како правилно поравнати зидове у стану? Један од начина доброг изравнавања зидова је употреба сухозида.

Зидови сухозида властитим рукама - видео

Поравнање зидова без сухозида властитим рукама - видео


Како поравнати зид са сухозидом? Ово питање има две варијанте одговора:

  • уградња на лепак (суви зид на зиду без оквира),
  • монтажа на оквир.

Изградња зидова уз помоћ гипсолиста назива се "суво поравнање", за разлику од извођења гипсаних радова. У првом случају, опционално озбиљна квалификација извођача, довољно је имати почетне вјештине завршног рада и мало моћи руковати електричним апаратима. Да, и реновирана соба ће бити мање загађена. Усклађивање са бетоном или гипсаном малтером значи високу стручност радника, велику физичку активност и велике трошкове рада и материјала. Поравнање зидова са сухозидом властитим рукама може се обавити са неким знањем које ћемо сада размотрити.

Припрема за поравнање зида

Са финансијским трошковима, обе опције се могу упоредити, али се разликују од претходних и инсталационих процедура. Дрвени оквир захтијева избор квалитетних правоцртних и сушених трачница. Кадапочетна висока влажност дрвета након неког времена ће се појавити, а деформација зидова ће бити значајно погођена. Због тога се дрвена подлога мора набавити од провјерених добављача или се претходно припремити и осушити.

дрвени оквир

Опција са металним оквиром је лакша и практичнија. Потребно је само израчунати број зидних и водилица профила, монтажних носача и привјеска. Приликом одабира материјала за оквир, слиједите правило које захтијева вертикалну летву зидова са кораком од 60 цм, а на висини стропа више од 2,7 м пожељно је ојачати хоризонталну летву.

Метални оквир

Приликом одабира материјала потребно је знати сврху и укупне димензије просторије, методе причвршћивања гипсолиста и опције за даљњу обраду. Код изравнавања зидова без сухозида без скелета, минималан број хардвера, али је потребна значајна количина грађевинског лепка. Када користите леш, лепак није потребан, али постоје питања о избору материјала решетке. Гипсана плоча се бира на основу температурних карактеристика и индикатора влажности за уређење просторија.

Алати захтијевају електричну бушилицу, одвијач, просјечну жбуку за гипс, мјеру за траку, нож за конструкцију, металне маказе, посебну косу и хидраулички ниво. Комплет вијака и типли се бира на основу одабраног материјала и димензија оквира.

Завршна обрада зидова прајмера

Зидови се морају претходно очиститинепотребне старе материјале и третирати темељни премаз (избор и примјена прајмера). Од листова сухозида прије уградње потребно је уклонити посјекотину за нормалну завршну обраду.

Инсталација сувог зида на лепак

Завршна обрада зидова без сухозида без скелета и профила користи се са добром равнином примарних површина. Мале мане се компензирају уградњом упорних свјетионика - конструкцијских типлова, усклађених до нивоа и ограничавају инсталацију гипсолиста.

Производе се прелиминарне ознаке и сечење сухозида. Затим се припрема база лепка и наноси на полеђину листа. Љепило се разрјеђује у посебној посуди користећи бушилицу опремљену млазницом за мијешање. Количина куваног лепка треба да одговара припремљеном сувом зиду, јер се брзо замрзава. Цртеж фиксације се може обавити по ободу гипсолиста или тачкасто у кораку од 25-30 цм

.

Наношење лепка на суву зиду

Затим је лист притиснут уз зид и изложен нивоу. Ова процедура не би требала трајати више од 10 минута, неопходна за адхезију адхезива. За нормално сушење љепила потребно је оставити зазоре за приступ зрака између сусједних материјала и повући се са стропа и пода на 5-10 мм. Да би се избегло клизање листа испод, постављени су клинови или граничници.

Постављање сухозида на костур

На овај начин се прво уграђују металне или дрвене плоче. Дрвене шине се режу и монтирајуконструкцијски типлови. Неопходно је обезбедити температурне празнине за природне деформације биљног материјала. Ширина шипки која се поставља зависи од потребе за изолацијом зидова.

Метални оквир се монтира на специјалне ролне уз помоћ вијака. Монтажа профила врши се маказама на метал. У оба случаја, водилице су предвиђене за стропне и подне траке.

Гипсана плоча се причвршћује на оквир вијцима у кораку од 10-15 цм, глава вијка је утопљена у материјалу листа.

Довршавање зидова сухозида

Направили сте поравнање зидова сухозидом у купатилу на оквиру или без њега, и даље је потребна завршна обрада зидова. На мјестима зглобова гипсолист ставља посебну траку-серпианку, која се изводи фуговањем шавова. Такође је потребно применити закрпе монтажних вијака. Затим је могуће зидове ожбукати танким слојем малтера.

Након завршне фазе, добићете идеалну равну површину за додатно залијепљење тапета, сликање или било коју другу обраду. Остале занимљиве артикле за поправку можете наћи на нашем сајту.