Техничка врата: метална, ватроотпорна и др

Уз улаз и унутрашњост, постоје техничка врата. Такозвана челична врата специјалне намене. Најчешће се ови производи инсталирају на улазу у техничке просторије. Не разликују се у изузетном изгледу или оригиналном дизајну. Главни захтјеви који су им представљени је максимална поузданост и једноставност. Међутим, у зависности од тога где се врата монтирају, могу се увести додатни захтеви у дизајн техничких врата.

За улазна врата у складиштима и лабораторијским просторијама, висок степен заштите од лома и пожара, блокирање врата је најчешће лагана конструкција. Врата која су дизајнирана да штите од промаје, магично опремљена бравицама. Као што видите, техничка врата су различита и користе се за њихове сврхе и задатке. Погледајмо шта су, где се користе, који дизајн имају.

Врсте намјераваних врата

У зависности од сврхе, таква врата се могу поделити у неколико група:

  • Блокови врата који обезбеђују просечан ниво безбедности и ограничавају приступ треће стране;
  • Врата за посебне задатке;
  • противпожарне конструкције;
  • Модели који се користе у високо специјализованим условима.

Врата средње сигурности

Ови дизајни најчешће се виде у просторијама где драгоцености, предмети и опрема нису превише вредни. Може битискладиште, гдје се складишти другачији производ који се издаје умјетно, а његова количина се чува на рачуну.

Чини се да употреба техничких металних врата средње класе није прикладна у овом случају, али нема потребе да се обезбиједи висок ниво сигурности, јер само неколико особа, а чешће једна особа, имају приступ производу.

Такве структуре врата имају зоне високе одговорности. То могу бити различити панели, просторије комуникационих чворова са инсталираном опремом за рад мрежа или друге опреме, дистрибутивних објеката.

Такође нема смисла обезбјеђивати виши ниво сигурности, будући да се такви објекти стално прате и приступ странаца је једноставно искључен.

У овим случајевима, врата обезбеђују заштиту од продора у сврху крађе, оштећења - погодна је и за лабораторијске просторије. Ова категорија техничких врата се широко користи иу разним индустријским објектима за складиштење хемикалија, био-узорака и опреме.

Конструкције врата са специјалним функцијама

Производи двоструке употребе могу се сврстати у ову категорију, при чему је један од задатака обезбјеђивање заштите. Данас на тржишту можете наћи готовинска врата, опремљена прозорима за подизање готовине.

И под овом категоријом су врата за бубњеве са широким отворима. Њихова конструкција може бити веома различита. Често се оваква решења доносеу облику једног глувога и једног покретног крила. Постоје и модели шкољкаша.

Специјална техничка врата су врата на улазу. Често су ови пројекти додатно опремљени интерфонима, системима електричних брава, механизмима за закључавање кода.

Таква врата могу бити произведена са различитим нивоима заштите. Често су улазна врата на улазу опремљена додатним заштитним системима. На овим вратним крпама користе се специјални изолациони и завршни материјали.

Врата посебне намене

Ови производи се могу видети у лифтовима камиона, у разним лифтовима великих супермаркета. Они се инсталирају у болницама или у великим складиштима. Ови системи врата се изводе са различитим бројем вентила, али су неопходно опремљени електричним уређајима - то је потребно да би се пратило стање крила врата и округлог или правоугаоног прозора да би се пратила ситуација споља.

Противпожарни системи врата

Главна функција коју обављају протупожарна техничка врата је максимално кашњење у ширењу дима и пламена. За реализацију овог челичног платна крила опремљена је свим врстама негоривих материјала за бртвљење. Захваљујући овим заптивачима људи могу брзо да се евакуишу из просторије која гори.

Поред присутности заптивних маса, неки модели су опремљени посебним пунилима унутар платна. Омогућавају значајно успоравање раста температура и спречавање ширења пожара.

Постоји неколико опција за примјену ватроотпорних техничких врата. Прије свега, врата се разликују по материјалу - могу бити од челика или алуминија. Конструкција кутије може бити под углом, унутрашња, покривна.

Прва верзија се сматра једном од најпопуларнијих и најједноставнијих. Такве кутије се лако монтирају на сваком улазу, а плоче се налазе са вањске стране.

Кутије другог типа су постављене унутар отвора врата. Границе у овом дизајну нису потребне.

Трећа верзија дизајна се користи када је потребно сакрити недостатке рупе. Ова опција се користи ако техничка протупожарна врата имају атрактиван изглед.

Такође, модели се разликују по броју врата - већина произвођача нуди варијанте са једним и два седишта. Једнозидни производи данас се сматрају популарнијим. А шкољкаши су опремљени посебном аутоматизацијом, која им омогућава лако отварање у случају пожара.

Врата за посебне услове

Ова техничка врата су представљена у облику челичних конструкција са више заштитних система, као и повећаним нивоом топлотне и звучне изолације. Често је ријеч о вратима која су дио сигурносног комплекса и могу се аутоматски угасити тјескобом.

Уз висок ниво сигурности и контроле приступа, ови производи се разликују по изгледу и изгледу. Слична врата се широко користе у канцеларијама. На пример, ово може бити просторија са одвојеним безбедносним режимом.

Још једна примјена таквог дизајна пронађена је у просторијама у којима је успостављен разнолик режим. На пример, ово могу бити врата за серверску собу - приступ њима се може обавити не само из унутрашњости канцеларије. Друга функција ових техничких врата је заштита од климатских промјена и сметњи од буке.

Карактеристике популарних типова техничких врата

Врата за унутрашњу или спољашњу инсталацију могу се поделити у неколико категорија. Противпожарна је, оклопљена, заштићена од експлозија, врата за улазе, тамбуре, гараже, привремена или стационарна.

Најједноставнија од најпопуларнијих техничких врата су привремена врата. Састоје се од оквира направљеног од металног угла. Како се могу користити траке или листови, који се затим фиксирају методом заваривања. Ове одлуке се доносе на привременим структурама. Због свог дизајна неће бити у могућности да се заштите од пенетрације, али уз њихову помоћ можете сакрити алате и одећу од кише или снега.

Робуснији модел техничких металних врата израђује се на бази круте основе заварене из савијеног профила. Обавезно платно има појачала у облику ребара крутости. На платну се налазе два челична лима дебљине 2 мм са сваке стране врата. Унутар платна су материјали који изолују топлоту и буку. У зависности од укупних димензија јединице врата, она је опремљена обичним шаркама или лежајевима - најчешће број шарки варира од 2 до 4 инчаЗависно од тежине платна.

Што се тиче стаклених уметака, према стандардима у техничким вратима од стакла не би требало бити више од 25% укупне површине површине платна. На улазним двокрилним или петим вратима врата могу бити уграђена дебела блиндирана стакла на два врата, или на један. Ови модели су популарни због чињенице да можете посматрати ситуацију у просторији без потребе да улазите унутра.

резиме

Зато су техничка врата производи који су потребни за обављање њихових задатака. Употреба ових блокова врата оправдана је са економске и функционалне тачке гледишта.