Припрема четинарских биљака за зиму (видео)

Црногоричне биљке у врту - ово је прави украс, који у крајолик доноси елеганцију и строгост, поседујући магичну гравитацију, очаравајућу и умирујућу. Лажна идеја да четинари проводе своје зимско вријеме без проблема, доводи до болести и губитка украса биљака. Стога је припрема четинарских биљака за зиму важан и неопходан услов за очување њиховог декоративног карактера. Неколико једноставних и потпуно асистирајућих техника помоћи ће да се током зимовања сачува њихова свечана љепота.

И хранит ћемо се и пити

Припрема почиње од краја љета. Прва ствар о којој треба бринути је исхрана. Од августа азот треба потпуно елиминисати, са нагласком на фосфорно-калијумова ђубрива. Ово ће убрзати сазревање новог раста, повећати стабилност кореновог система и обезбедити супресивни ефекат. Након што се листови лишћа потпуно спусте на лим, пређите на залијевање водом. Ово је предуслов за повољно зимовање црногорице. Пречник круга наводњавања не би требало да буде мањи од пречника круне. Штавише, млађе биљке - што су важније, наводњавају се, јер коријени још нису пронашли довољну снагу и могу јако патити током замрзавања тла. Већа влажност земљишта ће то избећи.

Препоручује се да се клипни кругови множе, што ће помоћи у заштити кореновог система од мраза. Штавише, слој малча мора бити најмање 5 центиметара, прилично лабав. Рано у прољеће потребно је уклонити малч како би се избјегло подвлачење коријена.

ојачати четињаче

Веома је важно одржати интегритет круне током будућих сњежних падавина и ледених киша. За танке црногорице, које су постале крхке на хладном, чак и залеђивање ће постати огроман терет, да не спомињемо расипање снега. Мало оних који имају прилику да зими након сваког пада снега истресу из биљака. Стога је лакше спријечити, припремити биљке од јесени, него што би се елиминирале посљедице почетка прољећа.

Вертикалне пирамидалне крунице се подешавају у спиралу одоздо према горе без затезања. Нема потребе да стезите месара, круна треба да дише. Довољно је да се гране фиксирају у њиховом природном стању.

За вишецевне облике како би се избегло колапс дебла, они се фиксирају линијом која се не пуни. За хоризонталне (плочасте) врсте препоручује се да испод скелетних грана положе камење како би се спријечила њихова деформација под тежином снијега, иначе ће гране остати изобличене, круна ће изгубити свој природни изглед. То је камење, и ни у ком случају није дрво које у мокром стању може постати уточиште за разне врсте гљивичних инфекција. Младе "вертикалке" са танким стијенкама требају бити опремљене потпорним шеширима, убијајући их близу буре и причвршћујући их на стрије. Такав догађај ће спријечити нагиб стабла под тежином седимената и сачувати га од лома, закривљености и отвора заједно са нестабилним системом корена.

последњи колачићи

Препоручује се да се зимска прерада четинарских биљака проведе у комплексу, од штеточинаи болести истовремено. За борбу против гљивичних и других инфекција користе се фунгициди, код инсеката - инсектицида и акарицида. Веома добар резултат показује прскање лекова који садрже бакар из болести. Од штеточина можете користити лек Актеллик.

Од резидбе четинара у јесен најбоље је суздржати се, ослабит ће биљку и смањити шансе за успјешно зимовање. Чак и ако је то жива ограда, потребно је одложити формирање круне до прољећа. Уклоњене су само оштећене и оштећене гране по потреби.

Заштитити од опекотина

Четинари склоништа троше, јер не звуче апсурдно, не од мраза, већ од врућине и сунца. Биолошка особина ових биљака је способност да брзо напусти стање мировања под утицајем чак и благог пораста температуре током одмрзавања. Истовремено, корени који се налазе у замрзнутом тлу нису у могућности да обезбеде иглу довољну количину влаге. Да би се заштитили од таквих проблема, црногоричне биљке за зиму се извлаче са екранима на јужној страни или потпуно покривеним поклопцима.

Ни у ком случају се не може користити неткани изолациони материјал или полиетилен као покривни материјал, који је намијењен за одржавање топлине унутар склоништа. Њихова примена може да доведе до крештања током таљења. Препоручена "покрива" конзервативна врећа или газа, која пропушта хладни зрак унутар круне. Светла боја полица такође доприноси рефлексији сунчеве светлости, не дозвољавајући иглама да се загреју ида прерано напусте стање мировања. Склоните се не раније од одмрзнутог тла.

Реанимација зелених ученика

Ако се из неког разлога зимска штета још увијек догоди, онда би на почетку топлоте требало помоћи биљкама да што прије обнове оштећена подручја. Кобурилу борову попрскати топлом водом и нијансом са лаганом крпом. Када се просечна дневна температура достигне са осам степени, биостимуланти ("циркон", "епин", "ХБ 101") се обрађују, што буди ресторативне процесе у биљкама.