Принцип рада ПЛЦ-а (заштитни запорни уређаји)

За многе, више није вијест да модерна кућна електрична мрежа мора нужно имати заштиту РЦД-а. За оне који још не знају за такве заштитне елементе, рецимо да је то основа људске сигурности. Такође, уређај помаже у спречавању пожара узрокованог електричним ожичењем. Дакле, упознавање са овим елементом заштите и аутоматизације неће бити завршено. Разговарајмо детаљно о ​​уређају из којег је конструктивно уређен и који је принцип УЗО?

Како је струја цурења?

Мало ниже, размотрићемо шта је потребно УЗО-у, али прво ћемо схватити која је тренутна цурења? Сав рад уређаја је повезан са овим концептом.

Једноставним речима, цурење струје се назива његов ток од фазног водича у земљу дуж путање, што је за ту сврху непожељно и уопште није намењено. То може бити случај са електричном опремом или кућним апаратом, металним шипкама или цијевима за воду, мокрим зидовима.

Тренутно цурење настаје кршењем изолације, што се може догодити из више разлога:

 • старење као резултат дугог вијека трајања;
 • механичка оштећења;

 • Термички ефекат у случају електричне опреме која ради у режиму преоптерећења.

Ризик од тренутног цурења је да када дође до кршења изолације електричних инсталација на горе описаним објектима (кућиште уређаја, водовод или ожбукани зид), постоји потенцијал. Ако их неко дотакне, ондаће деловати као проводник, кроз који ће струја ићи на земљу. Величина те струје може бити таква да изазива најгоре посљедице, чак и до смрти.

Видео демонстрација УЗО

Како одредити да ли у вашој кући постоји цурење струје? Први знак овог феномена је једва приметан ефекат електричне енергије, тј. Када нешто додирнете, струја би била мало напухана. Најчешће је то опасна појава у купаоницама. Да би се гарантовала сигурност у свом стану, мора бити опремљен заштитним елементима.

У ту сврху користи УЗО (дешифрирати као заштитне уређаје) или диференцијалне аутомате.

Шта је основа за рад УЗО?

Принцип рада ПЛЦ-а је заснован на методи мјерења. На улазу и излазу, снимљени докази протичу кроз трансформатор струја.

Ако је очитање улазне струје веће од излаза, онда је круг негдје у тренутном цурењу и сигурносни уређај је искључен. Ако су ова исказа иста, онда РЦД не функционише.

Да објаснимо мало више о овом принципу за двожичне и четири системе. УЗО у једнофазној мрежи не ради када су проводници фазе и неутрални ток исте величине струје. За трофазну мрежу, потребна је иста индикација струје у нули и сума струја које пролазе кроз фазне жице. У обе верзије мреже, када постоји разлика у тренутним вредностима, то указује на изолацију. Дакле, због овог мјеста ће проћиструјно цурење, и заштитни путни уређај ће радити.

Затим се РЦД може укључити док се не открије оштећење.

Размотримо читав теоријски принцип УЗО као практични пример. Кућна централа је опремљена двополним заштитним путним уређајем. На његове горње терминале изведена је веза са каблом са двоструким проводником (фазни и нулти). На доњим стезаљкама, нула је спојена на фазу, која улази у неку врсту оптерећења, претпоставимо, у утичницу која напаја котао за гријање воде.

Заштитно уземљење тела котла врши се помоћу жице заобилазећи РЦД.

Ако је електрични систем у нормалном погону, онда се пренос електрона врши фазна жица од улазног кабла до котла ТЕН кроз РЦД. Вратили су се натраг преко УЗО-а, али већ на неутралној жици.

Струје које пролазе кроз уређај су исте величине, али је смјер у њима супротан (бројач).

Претпоставимо ситуацију када је сјена оштећена изолацијом. Сада ће струја кроз воду дјеломично бити на тијелу котла, а затим ће ићи преко земље кроз заштитни вод за уземљење. Остатак струје ће се вратити на неутралну жицу кроз УЗО, само ће бити мањи од улаза тачно на индикацију струје цурења. Ова разлика се одређује преко РЦД-а, а ако је цифра изнад подешене тачке рада, уређај одмах реагује на прекид круга.

Исти принцип рада и дјеловања РЦД-а, ако особа додирне голог водича или стамбеног просторауређај на којем се појавио потенцијал. У овом случају долази до цурења струје кроз људско тијело, уређај то одмах открива и зауставља довод електричне енергије искључивањем.

Неће бити озбиљних повреда, јер РЦД реагује готово тренутно.

конструктивно извршење

Дизајн УЗО-а ће нам помоћи да утврдимо како реагира на тренутно цурење. Главна радна места УЗО су:

 • Диференцијални трансформатор струје.
 • Механизам којим се прекида електрични круг.
 • Електромагнетни релеј.
 • Проверавање чвора.

Повезивање протуструјних - фаза и нуле на трансформатор. Када је мрежа у нормалном режиму, ови проводници у језгру трансформатора доприносе индукцији магнетних флукса који имају супротан смер један од другог. Због супротног правца, магнетни флукс у суми је нула.

Уређај и принцип рада УЗО на сљедећем видеу:

У намотају секундарног трансформатора врши се прикључак електромагнетног релеја, ау нормалним радним условима он је у мировању. Дошло је до тренутног цурења, и слика се одмах мења. Сада, фазни и неутрални проводници почињу да пролазе различите струјне вредности. Према томе, језгра трансформатора сада неће имати једнаке магнетне флуксове (они ће бити различити по величини и смеру).

У секундарном намоту ће бити струја и, када њена вредност достигне задату вредност,електромагнетни релеј ће радити. Његова веза је направљена у спрези са механизмом за растављање, одмах реагује и разбија ланац.

Као контролни чвор, користи се уобичајена отпорност (нека врста оптерећења, веза је направљена заобилазећи трансформатор). Овај механизам симулира струју цурења и провјерава радно стање уређаја. Који је принцип ове провјере?

На РЦД-у постоји посебна ТЕСТ типка. Његова главна сврха је да напаја струју из фазног проводника у испитни отпор, а затим у неутрални проводник, пролазећи кроз трансформатор. Због отпора струје на улазу и излазу ће бити различити, а створени дебаланс ће покренути механизам за гашење. Ако приликом провере, ЕЛВ није искључен, онда ће бити потребно одбити његову инсталацију.

Обратите пажњу! Испитивање УЗО-а мора се вршити редовно, идеална опција - једном мјесечно. Ово је захтјев за заштиту од пожара и не треба га занемарити.

Различити произвођачи ЦОУ-ова могу имати интерно конструктивно извршење, али опћи принцип рада остаје непромијењен.

Сви уређаји се разликују према принципу рада. Они су електронски и електромеханички. Електронски УЗО имају сложен круг, потребно им је додатно напајање за рад. Уређаји вањског напона електромеханичког типа нису потребни.

Како је УЗО у шеми?

На круговима за повезивање УЦО-а постоје два опште прихваћена симбола.

Упркос конструктивној сложености,ознака уређаја је покушала да буде што једноставнија. Нема ничег сувишног, само следећи елементи:

 1. Диференцијални трансформатор струје, који је схематски приказан као пресавијени прстен.
 2. Стубови (два за једнофазну мрежу, четири за трофазну мрежу).
 3. Прекидач који дјелује на прекид контакта.

У овом случају, полови имају два типа записа:

 • Понекад су равномерно постављене усправне линије, у зависности од броја (два или четири).
 • У другим случајевима, због компактности, повлачи се једна вертикална равна линија, а на њу се примјењује број полова у облику малих косих линија.

Главне радне карактеристике УЗО

Да би уређај радио у право вријеме, потребно га је исправно одабрати у складу са принципом рада овог производа и повезати га.

 • Главни параметар је номинална струјна вредност. То је максимална струја која може издржати овај уређај током дужег периода рада, остајући у радном стању и задржавајући заштитна својства. Ту слику ћете наћи на предњој плочи уређаја, мора одговарати једној од стандардних серија - 6, 10, 16, 25, 32, 40, 63, 80, 100 А. Овај параметар зависи од оптерећења на заштићеној линији и попречном пресјеку водича.

ПЛЦ повезивање укључује заједничку инсталацију овог уређаја са аутоматским прекидачима.

Важно је запамтити, јер УЦОС штити само од тренутних цурења, а машина реагује на одвајање круга у модукратки спој и преоптерећење.

Видео снимак приказује да ли се УЗО може повезати ако стан није приземљен:

У номиналној струји, ГВЕ би требало да се бирају на ред величине веће од оног од заложене машине.

 • Следећи важан параметар - номинално искључује диференцијалну струју. Ово је неопходна вредност тренутног цурења да би се угасио РЦД. У диференцијалним струјама постоји и стандардна серија, вредности у њој су нормализоване у милиамперима - 6, 10, 30, 100, 300, 500 мА. Али у УЗО-у ова цифра је назначена у амперима - респективно, 0.006, 0.01, 0.03, 0.1, 0.3, 0.5 А. Такође ћете наћи овај параметар на телу уређаја.

Да би се заштитили људи на ултразвучној јединици, потребно је подесити поставку за струју цурења од 30 мА, јер ће горе наведене вредности резултирати поразом, електричном траумом и чак фаталним исходом. Пошто је најопаснија среда у влажним подручјима, онда оно што штити њихов УЗО бирају поставку од 10 мА.

Надамо се да, знајући основну сврху УЗО-а и принципа његовог рада, нећете занемарити овај важан елемент заштите и учинити ваш живот сигурним.