Примена и врсте гипса

Гипс као материјал познат је још од давнина, али још није изгубио своју популарност и потражњу до данас. Осим тога, чак и најсавременији и побољшани материјали га не могу учинити достојном конкуренцијом.употреба гипсаје врло широка, од порцеланске сфере до медицине. Међутим, најтраженија је изградња.

Шта је гипс као материјал?

Направљен је од гипсаног камена. Спаљују се у пећима на различитим температурама, а затим пречишћавају до прашкасте мешавине. Површине обрађене гипсом могу апсорбовати нежељену влагу из ваздуха, као и изоловати је на веома сувом ваздуху. Пренесите овај материјал у сулфате. Постоједва типа гипса : гипс и алабастер. Прва је влакна, а друга житарица.

Које су техничке карактеристике грађевинског малтера?

Готово све смеше гипса имају сличне карактеристике.Ово укључује:

1. Густина.Грађевински материјал је фино зрната структура. У просеку овај индикатор варира од 2,6 до 2,8 г по цм

.

2. Период сушења.Скочи буквално за неколико минута. Искуство показује да се у четвртој минути, након мијешања, отопина лијепи, а након 30 минута потпуно се скрутне. Због тога се гипс мора разблажити у малим порцијама, иначе ће се смрзнути, и ништа се не може учинити с њим. Међутим, постоји начин да се тај процес успори. ИнУ раствор је додат водорастворљив животињски лепак. Његова употреба неће утицати на квалитет гипса.

3. Специфична маса.Масени однос је једнак количини заузетог гипса, тако да специфична, волуметријска и маса тежине има практично исте индексе.

4. Тачка топљења.Овај материјал се може загрејати до 700 степени Целзијуса! И неће променити свој облик или квалитет. Његово уништавање ће почети тек након 6 сати непрекидног дејства високе температуре.

5. Снага.При компресији је једнак 5 МПа, а материјал високе чврстоће - од 10 до 50 МПа.

6. Гипс одговара ГОСТ-у , односно државним стандардима.

7. Топлотна проводљивост и растворљивост. Он представља веома слаба проводника топлоте. И практично се не распада.

Шта разликује сорте гипса?

1. Конструкциа.Примена ове врсте гипса се протеже на стварање гипсаних делова и плоча за гипсане радове. Сав рад са њим би требао бити у стању да уради за 10-20 минута, јер се брзо смрзава. Материјал се мора у потпуности искористити за такав временски период. Само почетни тренутак стврдњавања гипса добија половину своје снаге. Приликом каљења не појављују се пукотине, па додавање неких посебних компоненти једноставно није потребно. Али то се не односи на супстанце које обезбеђују успоравање везивања. Ова грађевинска мјешавина смањује тешкоће у раду и материјалне трошкове уопће. Екстрахује се методом субверзије пасмина које садрже гипс.Након тога се гипс транспортује у производна предузећа у облику камења.

2. Висока јачина.У својој структури и саставу практично се не разликује од претходних врста. Међутим, у архитектонском облику, кристали су мањи, ау високој чврстоћи - више, тако да има мању порозност и огромну снагу. Проводи се методом температурног третмана у посебном уређају.употреба гипсаове врсте је прилично разнолика. Од њега се врше различита решења, смањују се партиције које не гори. Такође је вредно изабрати порцеланске водоводне уређаје, направљене су од гипса високе чврстоће. Не заборавите на сфере медицине, већ на стоматологију и трауматологију.

3. Полимер. Овај тип гипса је веома популаран само у трауматологији, на његовој основи праве завоје, који ће се у будућности користити за наношење завоја. Предности примене полимерних завоја су: оне су неколико пута лакше од једноставног малтера, преклапају се и са минималним временом дозвољавају кожи да дише, јер имају одличну пропустљивост, не упијају влагу, уз њихову помоћ можете посматрати процес спајања кости.

4. Целакаст гипс.Практично је исти као и полимер, само је његовом саставу дозвољено да растеже завоје са свих страна иу различитим правцима.

5. Конструкција или калуп.Нај еколошки прихватљивији, јер не садржи никакве адитиве. Користи се за стварање форме за скулптуре, различитестатуете, моделирање, итд. користи се иу аутомобилској и авионској инжењерској дјелатности. То је главни елемент сувих лопатастих супстанци. Овај тип гипса добија се из конструкције његовим просијавањем и брушењем. Из ње се чак праве утичнице!

6. Акрил.Направљен од акрилне смоле, која се просипа у воду. Када је ова врста потпуно замрзнута - материјал је сличан једноставној згради, али је лакше. Различита декоративна лајсна за гипсање је потпуна предност акрилног материјала. Гипс одржава различиту температуру, има малу апсорпцију влаге, тако да се може користити за стварање прекрасних и необичних фасада зграде. Врло је лако радити. Ако у смешу додате алуминијумски прах или мрвицу од мермера, онда ће малтер бити сличан мермеру или металу.

7. Полиуретан.Такође се користи у обликовању жбуке. По вредности је много профитабилније од архитектонског лица. Али на основу његових показатеља није другачије.

8. Бела гипс.Он је одличан асистент у разним поправкама. Све су у реду. Бијела жбука се може комбинирати с различитим грађевинским материјалима - то је његова главна предност. Хлади се око 7 минута.

9. фино зрнато или прозирно. Они су испуњени шавовима.

10. Течни гипс.Направити гипсани прах. Алгоритам за производњу је следећи: 1 - вода је кувана, 2 - уливена у гипс и мешана, 3 - мешајте док се не добије течна супстанца.

11. Водоотпоран или отпоран на влагу. Добија се обрадом материјала по специјалном алгоритму. Да би побољшао своје квалитете, додаје бард.

12. Ватростални. Сви гипс не носе ватру, али ова врста је направљена од пашеног гипса, који може издржати огромне температуре. Користи се у свим сферама, посебно тамо где је потребно повећати отпорност на пожар.

13. Архитектурно.Врло је пластична и не садржи токсичне елементе. Киселост гипса ове врсте је иста као код киселости људске коже. Обликовање овог гипса је веома популарно, па је потражња за њим егзалтирана.

Може ли нешто да замени гипс?

Да може. И овај материјал јеалабастер . Познат је иу грађевинском свијету, добивен од двухудног гипса обрадом високих температура. Према спољним карактеристикама, оне се не разликују једна од друге. Користи се ако соба има ниску влажност.

Разлике између алабастера и гипса

1. Гипс се користи у многим сферама дјеловања, без ограничења, алабастер је познат само у грађевинској индустрији.

2. Ако алабастер не додаје посебне компоненте, онда се 1 - врло брзо осуши, 2 - једноставно неће бити погодан за употребу.

3. Гипс је еколошки прихватљивији од алабастера.

4. Алабастер се одликује већом снагом од гипса.