Како направити полукруг од гипса на стропу

Прошли су дани када су људи једноставно волели квалитетно обрађене нивое зидова и плафона. Сада су се укуси купца променили. Желим нешто посебно, занимљиво и не као и сви други. Долази помоћ дизајнера који осмишљавају ексклузивни ентеријер и проналазе технолошка решења за његово креирање. Када се постави питање, из којег се прави прекрасан вишеслојни таван са завојима и округлим облицима, прво што вам падне на памет - сухозид. Израда дизајна из овог материјала? процес који захтева неку врсту фантазије, и не знају сви како направити полукруг сувог зида на плафону.

Материјали и алати

Следећи алат ће бити потребан за рад.

електрични:

 • Чекић? за монтажни профил
 • \ т
 • Литтле Булгариан? за сечење профила
 • \ т
 • Одвијач? за монтажну конструкцију
 • \ т
 • Нокат? за сечење лучних облика из плоча сухозида

мануал:

 • Маказе на металу
 • пастиеси
 • чекић
 • Бојење ножа са заменљивим ножевима
 • Рулет
 • оловка
 • кабл за опремање
 • правило два метра
 • спатула
 • четке
 • ваљци

Листа главних материјала укључује:

 • Профил водилице ПН, величине 27 * 28 * 3000 мм
 • Профилни плафон ПП, величина 60 * 27 * 3000 мм
 • Гипсана плоча ГКЛ, стандардне величине 9,5 * 1200 * 2500 мм. Сиви листови се користе у просторијама са релативно сувим ваздухом: просторије, хале. Или гипскартон ГКЛВ отпоран на влагу исте величине, онразликује се од ГКЛ у зеленој боји, а може се користити на местима са високом влажношћу ваздуха: кухиња, купатило, тоалет
 • Материјали за бојење: мешавине гипса и шприца, прајмер, решетка боје, лучни угао, боја
 • Остали мали потрошни материјали и прибор: равне линије, једнофазни профилни прикључци, сидрени клин, саморезни вијци из преса за монтажу металног оквира, саморезни вијци за причвршћивање сухозида на оквир, итд.

Овај списак алата и материјала укључује главна имена, ау пракси ће бити више реда величине, јер директно зависи од способности корисника и професионалности уметника.

Мало савета купцима материјала: приликом утовара аутомобила, пре свега утоварите суве плоче, у другом окрету - профиле, на крају - све остало.

Радни процес

Креирање полукруга на плафону је подељено на неколико фаза:

 1. Обрада површине облака и означавање за будућу полукружну конструкцију;
 2. Монтажа оквира са сложеним луком;
 3. Покривање равног елемента оквира равномјерним плочама сухозида;
 4. Савијање сухозида;
 5. Довршавање (сликарски радови).

Припрема и означавање плафона

Почиње радни процес за усклађивање стропа и зидова за будући дизајн. Површинска подлога, фиксирати металну мрежу и малтер у нивоу.

Након сушења малтера, обележавање стропа и зидова врши се према подацимацртежи Цртеж правих линија сложености не представља. Ради лакшег коришћења, користите кабл и ласерски ниво.

Главни нагласак треба да буде на закривљеном делу, односно на нормалној примени лука. Да бисте то урадили, направите компасе који се праве самостално, који се састоје од профила и два саморезна вијка, уплетена у основу профила на растојању један од другог, што је једнако радијусу полукруга. Према томе, први вијак је инсталиран у унапријед одређеном центру конструкције, а други је нацртан круг. Као резултат манипулација добијамо граничне производе.

уградња оквира

Сљедећа фаза је најкомпликованија и дуготрајна, јер захтијева пажњу професионалаца и концентрацију? уградња металног оквира. Неисправно састављен оквир доводи до жалосних посљедица у виду додатних радова, прекомјерног материјала и повећаних пукотина у процесу рада.

Први водилице су постављене на плафон са сидреним клином, а када су причвршћене за зид, може се користити ексер. Затим почињу да производе закривљене профиле.

Већини стручњака се саветује да савијају метал резањем бочних страна радног предмета маказама на металу. Али овај метод има значајан недостатак: бочне стране постају претјерано закривљене. Стога је све популарнија метода сечења малог бугарског с танким диском (промјер - 125 мм). Правилно означен профил неће постати стилски. Заобљени профил мора бити равномерно распоређен. Резултат се појављујешто је могуће ближе фабрици.

Користећи нивое и жице, завршите полукружни костур за суву градњу. Лијеп, визуално једнак лук доказује исправну монтажу металних конструкција. Не заборавите на уградњу једностепених конектора, у процесу рада треба користити све 8 рупа за самотирање.

инсталација сувог зида

Прекретница "скелетног" омотача је суви зид.

Сваки лист има предњу страну која се лако препознаје захваљујући фабричким сандуцима. Лист је причвршћен за оквир "лице" извана, а за стропне конструкције само један слој сухозида.

Приликом монтаже, вијци морају бити дубоки пола милиметра у односу на раван плоче. Иначе за вријеме спатуле постоји могућност уклањања из самонарезног заштитног слоја, што доводи до појаве рђе на обојеној површини.

Прије свега, доњи дио оквира је ушивен, а приложени лист мора пројицирати изван дизајна 5-7 центиметара. Када су плахте затворене, цела равна страна полукруга, која служи остатку сувог зида, је уредно одсечена електричним алатом. Полукружне бочне стране излазе, спремне за обрезивање закривљеним сухозидом.

Постоје два начина за савијање лима: сува и мокра. Сува метода је резање картона са десне стране листа на ниво траке у ширини од 2 до 5 центиметара и наставак прекривања језгре гипса да се добије савијени комад жељеног радијуса.

Вет метода се састоји од неколико поступних поступака,који дозвољавају савијање слова било које величине:

 1. Користећи игличасти ваљак, пробушите картон са обе стране листа;
 2. Пажљиво осушите суви зид водом неколико пута док се гипс не намочи;
 3. Док је лист мокар, припремите шаблон профила истог радијуса као главни пројекат;
 4. Пажљиво, уз избјегавање ломљења плоче, гипс се поставља на узорак и постепено се савија;
 5. Након потпуног савијања, оставите да се осуши. Завршени закривљени дио је монтиран на оквир.

завршна обрада

Довршавање процеса лакирања. Површина полукруга је загарантована. Наношењем кламерице или лепљиве траке фиксирати закривљени закривљени угао (угао треба пажљиво савити како би се избегло ломљење) на решењу дизајнерског малтера.

Носачи шавова помоћу решетке за бојење. Ставите производ од гипсаног картона у неколико слојева до потпуног поравнања и нанесите 2 слоја завршног гита.

Важно: прајмери ​​се праве испред сваког слоја китова и обавезно се допуштају да се осуше. Обојите површину ваљком и четком у 2-3 слоја у задњем заокрету.

Запамтите: да би квалитет био на висини, слиједите препоруке произвођача и резултат ће вам бити задовољан дуги низ година.

И за остало. Покушајте да урадите добро, али ће испасти лоше.