Врсте поликарбоната - величина, карактеристике и примена

Поликарбонат - модеран материјал, савршено замењује стакло, док му у многим својствима није инфериоран.

Поликарбонат је полимер који је због својих особина дефинисан као синтетички слабо запаљив материјал. Поредећи овај материјал са акрилом и стаклом, испада да је поликарбонат много јачи (100 пута у поређењу са стаклом и 10 - са акрилом). Широк и температурни опсег примене у коме су својства материјала непромењена - од -40 ° Ц до + 120 ° Ц

типови поликарбоната

Од специјалних сировина - гранула поликарбоната. Специјална обрада тањира једне или друге врсте поликарбоната. Поликарбонат се широко користи због својих својстава у грађевинарству, авионској техници, медицини, производњи кућанских апарата и електронике, гдје је потребно створити лагано али издржљиво тијело.

производња поликарбоната

поликарбонатне грануле

Постоје два типа поликарбоната:

 • монолит;
 • ћелијски.

монолитни поликарбонат

Монолитни поликарбонат - једина плоча, изглед је сличан стаклу. Међутим, поликарбонат је јачи од стакла 100 пута, 2 пута лакше и пролази више светлости (до 90%).

Плоче од монолитног поликарбоната

Дебљина панела може бити 0,75-40 мм. Често постоји вишеслојни монолитни поликарбонат. Распон боја и изглед могу варирати. Поред тога,различити слојеви често имају различита својства: на пример, један - јак, други - не пролази светлост, а трећи има мат површину. Широко распрострањен монолитни поликарбонат са два слоја који не пропуштају ултраљубичасто светло.

Главне карактеристике монолитног поликарбоната

Табела специфичне тежине поликарбоната

У области изградње монолитног поликарбоната, хоризонталне структуре су смањене. Није неопходно да имају стриктни правоугаони облик - то може бити и заобљени слој.

Прозирна поликарбонатна надстрешница преко терасе

Округли монолитни поликарбонат

Заобљеност облика се постиже примјеном технологије врућег обликовања. За технологију се користе специјалне куполе у ​​радијусу од 4-5 м са правоугаоним подом. За контролу дебљине монолитног поликарбоната користе се снажни фењери који се изводе у унутрашњости куполе.

Транспарентна купола од монолитног поликарбоната

Купола са сировим материјалом је уроњена у рерну, где се температура постепено пумпа и ваздух циркулише. Загрејан на одређену температуру, лист се утискује. Ударна чврстоћа штанцаног поликарбоната је веома висока због чињенице да се у процесу штанцања дијелови појачавају посебним ребрима. Уклоњена је потреба за уметањем металних ребара, због чега остаје мала тежина дизајна.

Друга опција - валовит обликполикарбонат

\ т

целуларни поликарбонат

Конструктивно, целуларни поликарбонат - је два (или више) слојева плоча, између којих се налазе уздужни премосници - крути ребри.

Плоче од ћелијског поликарбоната

Ћелијски поликарбонат се још увек зове ницорниц или структуриран. Међутим, у грађевинском сектору, назив "ћелијски поликарбонат" се чврсто успоставио. Ћелијски поликарбонат се користи за израду кровова, тенди, вентилационих светала на крововима индустријских објеката и просторија.

Ћелијска поликарбонатна ограда

Важно! Ћелијски поликарбонат се производи гурањем пелета загрејаних у растопљено стање кроз калупни део који одређује облик и величину будућег листа.

Карактеристике ћелијског поликарбоната

Структура ћелијског поликарбоната

Предности ћелијског поликарбоната, које одређују обим његове примене, су следеће:

 • мала тежина (1 м2 плоча тежи од 1500 до 3500 г, што је 6 пута мање стакла);
 • ниска топлотна проводљивост;
 • висока звучна изолација (2 пута већа од стакла);
 • висока отпорност на удар;
 • висока носивост;
 • висока пропустљивост (до 85% - и више од стакла);
 • флексибилност;
 • отпорност на дејство многих агресивних хемикалија, итд.

Поликарбонатна заштита од ултраљубичастог зрачења

Важно! Поликарбонат има негативансвојство које треба узети у обзир у процесу конструкције - под утицајем високих температура, материјал почиње да се повећава у запремини, што може да изазове хоризонтална преклапања са великим површинама или носивим конструкцијама.

Поликарбонат, као и стакло, такође има лош механички утицај. За успешну уградњу плафона прихвата се или не уклања заштитна фолија, или се врши обрада површине у посебним складиштима.

Прозирни ћелијски поликарбонат

Поликарбонатна ћелија у пољопривреди

Ћелијски поликарбонат се широко користи у пољопривредном сектору. Овде се цени висока отпорност на ударце, способност материјала да расипа директну сунчеву светлост, дуготрајно својство хабања и топлотне изолације. Поред тога, целуларни поликарбонат пролази само део ултраљубичастих зрака, што је сасвим довољно за нормалан живот биљке. Због ових својстава, целуларни поликарбонат се активно користи за изградњу пластеника и пластеника не само у индустријским размерама, већ иу приватне сврхе.

Поликарбонат са саћастим ћелијама

За изградњу стакленика и стакленика обично се користе листови порозног поликарбоната у дебљини од 8 мм. Ова дебљина се сматра златном средином - комбинација вредности и техничких карактеристика је најуспешнија. Многи произвођачи посебно израђују целуларни поликарбонат с премазом дебљине 8 мм, који не допушта да остане изнутраповршинске воде, што побољшава капацитет преноса светлости готовог стакленика.

Популарни произвођачи поликарбоната

Табела. Главне карактеристике целуларног поликарбоната дебљине 4 мм популарних брендова.

ПластиЛук Суннек \ т
Спецификације Од меасуремент СафПласт Новаттро Баиер Макролон Полигал
Удаљеност између ребара мм 6 6 5.8 5.7
Специфична тежина кг /м2 0.75 0.8 0.65 0.79
продор светла % 84-87 81 82 86
Минимални радијус савијања мм 700 750 800 700
отпорност на пренос топлоте м 2 ° Ц /у 5.8 4.6 2.56 3.9

Боје и примена Кинпласт ћелијског поликарбоната

Монолитни и целуларни поликарбонат - шта је уобичајено?

Оба типа поликарбоната имају заједничка својства, међу којима:

 • одлична трансмисија светлости;
 • лакоћа;
 • отпорност на удар;
 • ниска топлотна проводљивост.

Од ове двије врсте, прозирни подови су често изграђени од најсложенијих облика, како приватних тако и комерцијалних. Најчешће се преклапања поликарбоната могу наћи при регистрацији пријелаза, теретана, музеја, трговина и трговачких центара.

Поликарбонатни поклопац за умиваоник Пластилук

Стандард производи поликарбонатне плоче различитих типоваДебљина је 4 мм, 6 мм, 8 мм, 10 мм, 16 мм, 20 мм и 25 мм. На домаћем тржишту понекад има листова дебљине 32. Један лист, по правилу, има димензију од 2100 * 6000 мм или 2100 * 12000 мм.

Структура и дебљина поликарбонатних плоча

\ т

Важно! Панели 4 и 6 мм се не користе за уређење уличних конструкција. Њихова ударна чврстоћа и носивост нису намијењени за снијег и вјетар, па се такав поликарбонат користи искључиво за регистрацију вањског оглашавања - штитова, кутија, натписа и других.

Оптерећење снијегом у различитим регионима Руске Федерације

За градњу се обично користи поликарбонат 8-10 мм, а када је потребно одржавати топлину - дебљину већу од 20 мм.

Поликарбонат у приватној градњи

Поликарбонат је недавно постао доступан широј јавности и одмах стекао популарност. Његова релативна јефтиност и одлична својства нашла су одговор потрошача, а материјал је почео да се примењује у свим сферама живота, укључујући и приватну градњу.

Ограда од поликарбоната

Недавно је изградња ограда од поликарбоната постала раширена. Могућност стварања ограда необичног облика, добра изолација од буке и лакоћа уградње учинили су поликарбонат једним од најомиљенијих материјала међу дизајнерима и архитектима.

Ограда од поликарбоната

Важну улогу у свеукупном признању има чињеница да поликарбонат може бити преносив светлост и туп, различитих боја иформе Одличан простор за фантазије и могућност креирања нестандардног дизајна.

Ограда од поликарбоната

Поликарбонат се лако чисти, што олакшава одржавање ограде. За негу ограде од поликарбоната довољно воде и ХБ-ткива. Као додатни детерџент можете користити било који агенс који не садржи амонијак. Звучна изолација је такође велики плус за такву ограду.

Гаражне конструкције од поликарбоната

Два дизајнера - Тапио Спеллман и Цхристиан Грау - питали су се како створити необичну и практичну гаражу за премиум аутомобиле, тако да она изгледа модерно, с аутомобилом на видику и сигурношћу у исто вријеме. Одлука је донета скоро одмах: развили су гаражу са транспарентним зидовима од поликарбоната са додатком течних кристала који би могли да скрију аутомобил од очију трећих лица. У реализацији овог пројекта излази предивна зграда, која савршено испуњава своје функције и весели оку.

Гаража од поликарбоната без капија

Гаража од поликарбоната

Гаража од поликарбоната БГ-01 из Спектрума

Плакари, пластеници и зимске баште од поликарбоната

Начин употребе стаклене баште за филм постепено одлази. Филм у поређењу са поликарбонатом је непогодан и непрактичан - чак и ако његов интегритет не буде сломљен, онда ће се за 2-3 године неизбежно самоуништити под утицајем сунчевих зрака. Осим тога, филм треба уклонити током зимске сезоне ивраћена у пролеће, пружајући додатне изазове. Све је горе описано у тандему са неестетицхнистиу чине овај материјал веома незгодно и проблематично.

Много једноставнији и лакши за договорити стакленика са поликарбоната. Многе компаније пружају монтажне поцинковани оквир, који само треба да прикупи.

стакленика са поликарбоната

пент кров стакленика

Предности поликарбонатних стакленика

 • преклапа дуг живот (25 година);
 • дуг живот поцинковани оквир (25 година);
 • нема потребе да се стави темеља - оквир почива савршено на било којој површини;
 • мобилност дизајн - стакленик или стаклене, можете да пређете на другу локацију;
 • лакоћа склапање /демонтаже;
 • наставља време жетве због оптималне климе;
 • могућност постављен стаклену башту;
 • ассемблед парникови заузима мало простора;
 • стаклене баште кит садржи све потребне моунтинг који сигурно снима конструкције монтираном стању.

моунтинг сцхеме поликарбонат

За разлику од пластеника са другим материјалима, поликарбоната конструкција омогућава равномерна расподела лаких греда на свим биљкама. На пример, ако стаклене баште прекривен стаклом, УВ зраци, не бори, пада само на врховима биљака, док је доњи део остаје у сенци. Под таквим условима, биљке често пате и умиру.

Поликарбонат доприноси чињеници да је свјетлост равномјерно распоређена по цијелом подручју

Поликарбонат даје оптималну микроклиму за ефективан раст биљака. Осим тога, поцинковано гвожђе, из којег је израђен оквир, одликује се својом издржљивошћу и чињеницом да нема материјалне вриједности у очима криминалаца.

Важно! За љубитеље естетике и уређења, поликарбонат ће постати прави поклон - способност целуларног поликарбоната да узме најсложеније облике омогућава вам да смањите конструкцију било које врсте.

Стакленик поликарбоната држи топлоту много боље. Ако имате грејни стакленик или зимску башту, онда за годину дана можете уштедети око 30% потрошеног горива.

Цртање стакленика под поликарбонатом

Може бити корисно

Испод су неке корисне информације и употреба поликарбоната.

 1. За причвршћивање поликарбоната, произвођачи често испоручују специјалне профиле исте боје као и сами поликарбонатни панели. Својства профила се апсолутно не разликују од панела.

  Спојни профили за поликарбонат

 2. Ако се поликарбонат уништи, делови панела не представљају опасност за друге.
 3. За резање панела на комаде, није вам потребан посебан алат.
 4. Поликарбонат хемијски држи готово све супстанце (осим амонијака).

Сечење поликарбоната ножем

\ т

резање поликарбоната

Тренутно је поликарбонатједан од главних материјала који се користи у изградњи и уређењу приватних домаћинстава, баштенских парцела и пластеника. Рад са њим почиње резањем, што је овде детаљно описано.

Како чувати поликарбонат

За правилно складиштење овог материјала морате се придржавати неколико једноставних правила.

 1. Ако сте панеле поставили окомито, велика је вјероватноћа да ће се након 24 сата у овом положају унутрашњи рубови поломити. Држите само хоризонтално.
 2. Не препоручује се притисак на панел.
 3. Не излажите материјал механичким утицајима - површина се лако изгреба.
 4. Не можете излагати нове панеле у заштитном филму под директном сунчевом светлошћу - од овог филма можете прокључати до површине. Иако је лако поправити топлом водом и меком крпом.
 5. Поликарбонатне ролне чувају се највише 24 сата.

складиштење поликарбоната

Запамтите да је ваљање у ролни начин транспорта, а не дугорочно складиштење

Поликарбонат је модеран материјал који је чврсто заузео своје место у готово свим сферама људског живота.

Видео - Како изабрати добар поликарбонат