Зидови од гипса са сопственим рукама

Да бисте сами обавили жбукање зидова, требали бисте имати потребно знање и малу количину конструкцијских вјештина, а када радите са површином од гипсаних плоча - знати све значајке таквог материјала. О начину гипсања сухозида, детаљно ће бити описано у овом чланку, али прво је потребно одредити када ће зид сухозида нужно бити ожбукан, иу којим случајевима је могуће без ове процедуре.

У којим случајевима је прикладно гипсати суви зид

Добро гипсање сухозидних плоча је неопходно када су на површини материјала присутни мали недостаци и изобличења. Слој жбуке нанесен на зид сухозида, потпуно ће се носити с неправилностима. На малим дефектима наноси се танак слој китова, а затим на целу површину - малтер. Али, ако су дефекти превелики, такав ГЦЛ уопште не би требало да се користи.

Није вредно покушати сакрити проблем од гипса због погрешне израде оквира - жбука ће почети да пада, а листови сухозида под тешком тежином ће се погоршати.

Ако се плоча обрађује под тапетама или бојама, довољно је нанијети танак слој гита, гипс је опционалан.

Савети за малтерисање гипсаних плоча

Малтерисање је могуће само на сувом зиду отпорном на влагу, нормално због оштећења малтера. Препоручена температура у просторији је од + 5 ° Ц до + 35 ° Ц.

Гипсана плоча, као што је познато, састоји се од слојева картона и гипса, тако да је веома велико оптерећење на површинизидови овог материјала су непожељни. Гипс на површину са ГЦЛ треба нанети у танком слоју.

Такође, приликом наношења малтера, површина сувог зида мора бити потпуно очишћена од прашине и контаминације. У супротном, мало је вероватно да ће добити квалитетну и равномерно ожбукану површину.

Пре наношења малтера, пажљиво уметните сваки спој, као и удубљене главе вијака и тачке причвршћивања под-носача и разводних кутија. Након сушења гитове прије радова жбукања потребно је темељно залепити зид сухозида. Препоручује се употреба акрилног кита, који омогућује добивање паропропусне површине, како би се постигла максимална адхезија гипса са површином запсхапаклиуваннои сухозидних плоча.

Само савршено припремљени зид на сувом зиду може бити омалтерисан са свим правилима, тако да су сви наведени савети за малтерисање гипсаних плоча обавезни.

Каква врста гипса се може примијенити на сухозид, овиси о многим факторима, али, као што је већ речено, прекомјерно оптерећење на површини сухозида је контраиндицирано, тако да треба правилно одабрати малтер прије него што наставите поравнавање површине.

Како ожбукати суву градњу

Прије свега, потребно је припремити све неопходне материјале и алате који су неопходни да би се површина гипсаних плоча правилно залепила.

материјали

Прво морате купити мешавину гипса,који ће бити идеалан за извођење специфичних поправки или естетских задатака. Постоји другачији малтер за суву градњу; што је боље, често је тешко разумјети.

Све што се користи за поравнавање гипсане жбуке може се поделити на следеће типове:

 • Почетак - примена се спроводи пре свега
 • Завршна обрада - наношење смеше врши се у завршној фази изравнавања површине
 • Универзално - може се користити и као почетни малтер, и за завршну обраду површине

Многи мајстори који се баве самонивелирајућим зидовима од гипсаних плоча заинтересовани су за питање: "Да ли је могуће малтерисати гипсане плоче Ротхбанда?". Можеш. У неким случајевима, Роттбанд се може користити као кит. У овом случају, сува гипсана греда је опционална, можете одмах нанети гипс на припремљену површину уз обавезно даље поравнавање. Ако користите Роттбанд за изравнавање зидова, онда смеша треба да се припреми пре него што се стави малтер.

За извођење различитих дизајнерских идеја, жбукање сухозидних зидова може се обавити употребом украсних мјешавина. Декоративни изглед гипса разликује се од уобичајеног састава уз присуство додатних тврдих и пластичних инклузија. Сљедећи типови се могу користити за украшавање зида ГЦЛ-ом:

 • Структурна - додаје посебну структуру на површину мермерне мрвице или кварца
 • Фактура - садржи у свом саставувелики фрагменти камена, као и различита влакна. Након сушења текстура гипса изгледа као хомогена тканина, камен или дрво.
 • Венецијански - ова смјеса у свом саставу нужно садржи вапно и мраморну мрвицу. Стврднута површина венецијанског малтера личи на природни мермер.

Да би се зидови од гипса са сопственим рукама правилно извели, потребно је купити прајмер за рад са сухозидним материјалима и посебну перфорирану траку, која ће захтевати затварање шава између плоча ГКЛ.

Алати

Сљедећи важан корак је куповина потребног скупа алата. Поравнање зида са ГЦЛ-ом врши се помоћу следећих алата:

 • Шпатула - омогућава вам да спацкате инсталиране листове сухозида, а на зид ставите и готову гипсану смјесу. Препоручује се коришћење неколико алата, укључујући и угао, који вам омогућава да правилно извршите прави угао
 • .
 • Капацитет - неопходан за мешање раствора. У ту сврху, одличне пластичне канте од 5 литара
 • Бушење са специјалном млазницом - неопходно за мешање радног раствора
 • Љестве - у случају када је потребно затварање или жбукање стропа или високог зида
 • Канцеларијски нож - за резање сувог зида
 • Ренџер са специјалном решетком - користи се када је потребно утрљати гипсани слој
 • Четка или ваљак - за наношење прајмера

Када ће сви алати и материјали битикувани, можете наставити са малтерисањем сувог зида.

Радни процес

Како правилно обложити суву градњу, лако је разумјети себе. Рад почиње припремом фондације. Ако спој између плоча ГКЛ није претходно напуњен смјесом лопатице, онда сваки шав и спој морају бити затворени и поравнат како треба. Полагање је неопходно и различите пукотине, кроз рупе и рупе, које су настале као посљедица утапања глава вијака у сухозидни лим. ГКЛ страну, на коју се наноси малтер, треба увек темељно изравнати и осушити.

Након што кит потпуно нестане, наноси се прајмер на целу површину зида. После неког времена, када је површина прајмера сува, могуће је нанети гипсану смешу. Какав малтер за суву градњу зависи од многих околности. Ако није могуће нанијети добру гипсану смјесу, онда можете користити цементни малтер. Састав цемента треба нанети врло танким слојем. Само у овом случају, поправка ће се обавити квалитативно, а мала неједнакост ће бити потпуно елиминисана. Ако је страна сувог зида изобличена, онда се не препоручује употреба цементног малтера. Ако желите да затворите угао између ГКЛ и бетонског зида, онда треба користити само састав гипса.

Широка лопатица или ваљак се користи за жбукање. Ваљкасти лежајеви хоризонталних пруга, затим вертикални. Гипс за наношење ваљка не треба да буде предебеоније веома течно Максимална дебљина слоја је 5 мм.

Могу ли ставити декоративни малтер за гипсане плоче

Како жбукати зидове сухозида, схватити, али могу ли декоративну жбуку нанијети на сухозид? Декоративну жбуку је могуће наносити на сухозид, али дебљина слоја не би требала бити превелика. Декоративна верзија гипсаних зидова са ГЦЛ-ом вам омогућава да добијете естетски премаз, чак и ако једна страна ГЦЛ-а има значајну дисторзију.

За завршну обраду површине може се користити гипсана жбука на гипсаним плочама, која садржи више укључака. Састав текстуре гипсане мјешавине омогућава вам да добро симулирате различите природне материјале. Дебљина слоја текстуре такође треба да буде минимална, али премаз треба нанети у неколико слојева.

Технологија примене се мало разликује од глетовања ГКЛ за бојење или лепљење тапета. Декоративни слој малтера се наноси на припремљену површину, која такође мора бити темељно уземљена. Након тога, наноси се танки слој декоративне жбуке. Поравнајте слој текстуре помоћу велике лопатице. Рука која га држи мора да врши директне или кружне покрете.

Каква жбука за гипсање сухозида, као и како се користи састав гипса, тако да преграда или вањски зид имају добар изглед, може се тестирати у пракси. Да би се применио текстурирани малтер, такодје неце бити великих проблема у присуствуквалитетни алати и материјали.