Прекрасни пластеници - 15 најбољих опција са фото + инструкцијом!

Сваки баштован обично процењује стакленик у смислу његове функционалности и изузетно је риједак - у смислу атрактивности и како се дизајн уклапа у пејзаж вртног простора. Очигледно, само дизајнери, становници Европе и већ веома избирљиви сељаци ће прво и пре свега гледати како ће кућа тражити биљке у свом врту. Међутим, у ствари, естетска лепота било које зграде у земљи је такође важна за власника баште. И занимљиви, необични и само прекрасни стакленици - то није мит, и не чине их увијек тако тешким као што се чини.

прекрасни пластеници

Која је лепота стакленика?

Прво, да видимо шта је заиста љепота стакленика. Чињеница је да је овај концепт релативан. Једна особа воли једноставне и уредне дизајне, друга ће бити одушевљена малом зградом у готичком стилу, трећа се зове само стакленик који има необичан облик или је направљен од необичних материјала. Ипак, опћи знакови љепоте ће бити у било којем од ових стакленика.

Лијепа стакленика са темељима

Прекрасан стакленик је:

 • дизајн, изведен уредно и са неком марљивошћу, нема недостатака, једнак је (ако је само његова закривљеност - не идеја градитеља);
 • је израђен од најквалитетнијих савремених материјала;
 • чисту, а можда и нешто уређену структуру;
 • складно је комбинован са конструкцијом свих његових конструкција;
 • стакленик, под којим се брину о њему.

Гаража може бити лепа

Такођестакленик може бити леп и изнутра - може се претворити у удобан мали простор за одмор са јасним зидовима, стаклеником или зимском баштом. Типично, последње две врсте конструкција стварају људи који не могу да живе без једног дана без омиљених биљака и не желе да се баве баштом само током лета.

Ефикасна организација простора у стакленику

Још један добар стакленик може имати нестандардни облик крова - на примјер, овај дио се може направити у облику "жаруље", бити округли, налик крову кинеске куће. Постоје и такве структуре, које личе на руски терем или, на пример, пирамиду или метак.

вртна пирамида

Запамтите, за сваку парцелу можете одабрати свој стил стакленика. Готхиц, ретро и Вицториан стиле - савршено решење за традиционалну вилу. А за модерну кућу ће се уклопити геометријски тачне и концизније форме структуре.

Пројекат стакленика и кокошињац

Напомена! Главни дизајнер стакленика за ваш врт је ваша фантазија. Немојте се плашити да јој дате вољу - да у животу реализујете понекад најлуђе идеје. Главна ствар - пажљиво размислите о томе како их имплементирати.

Оригинални покретни стакленик

Ако се доњи дио стакленика стави на темељ и направи добар подрум, обложен украсним камењем или панелима, он ће такођер моћи дати дизајну готов и атрактиван изглед. Такође, сокл може бити израђен од дрвета или панела. Међутим, они изгледају најбољето су природни материјали.

Стакло такође игра важну улогу - посебно је видљиво у такозваним енглеским пластеницима, често са великим бројем стаклених елемената. Послови, наравно, у овом случају ће морати учинити много ако сами изградите кућу за биљке, али резултат ће бити вриједан тога. Поготово ако ће костур добити стварно ажур с много малих прозора.

Напомена! Овај застакљени узорак је (конвенционално) најлакши начин да се дизајну да одређени шарм и стил. Главни услов - стакленик не би требало да буде снажно осенчен уоквиреним детаљима.

Још једна одлична идеја за дизајн стаклене баште

Важну улогу у декорацији стакленика могу одиграти и разни декоративни елементи, анденетс, и тако даље. Изоштрени шиљци на крову коња, штукатура, лијепа резбарена врата и отвори, поновљени геометријски узорак - све то ће додатно украсити кућу за биљке. Око дизајна могу се појавити лијепи цвјетни лукови или лонци, лонци на стабљици, испуњени цвјетним биљкама, различитим цвјетним гредицама и алпским тобоганима.

Савет! Иначе, користећи сличне узорке и елементе не само на самом стакленику, већ и на објектима око њега, може се успјешно ући у концепт сеоске куће готово било којег облика.

Расвјета може учинити ваш стакленик љепшим и угоднијим. По ободу крова могуће је ослободити светлу ЛЕД траку. И унутра не би спријечило расвјету - она ​​је и корисна и лијепа. Чак и ноћуможете прошетати зеленилом, а са стране стакленика ће личити на кристално блиставу палату.

Опција расвете стакленика

Овде су вероватно све основне технике које се могу применити за стварање лепог стакленика. Међутим, многи могу бити огорчени: "А коме је потребна љепота, када је важно, који ћете усјев добити?" Одговор је једноставан - не мијешамо се с другим. Стакленик може бити и лијеп и функционалан. Нажалост, пуно новца се одмара - наручивање дивног дома за биљке је често врло скупо. Једно од решења је да изградите стакленик сопственим рукама.

Стакленик у Цорнваллу

Стакленици, зимске баште и стакленици - разлике

Многи туристи могу почети да тврде да стакленик треба да буде стакленик, и ништа што би га претворило у уметничко дело - то је судбина пластеника и зимских вртова. Али ове двије врсте дизајна не морају нужно бити лијепе. Хајде да схватимо које су главне разлике између зимског врта, стакленика и стакленика.

Табела. Главне разлике између стакленика, стакленика и зимског врта.

Тип конструкције десцриптион

греенхоусе

У пластеницима се обично узгаја цвеће или се узгајају егзотичне термофилне биљке. Често су опремљени простором за сједење, врло топло - чак понекад живе гмизавци или водоземци. У зависности од региона, објекти могу бити грејање или не-грејање, имати подлогу. Они се граде и насељавају /саде више од годину дана.

Зимни врт

У ствари, ово није сасвим дом за биљке. Овај пројекат је првенствено намењен за шетње и организовање рекреативних зона међу биљкама. По правилу, егзотични и вишегодишњи представници флоре су засађени и овдје живе цијеле године. У зимској башти могу живети птице, рибе, мале животиње - то је прилично пространа соба. Често постоји додатни анекс стамбене зграде или друге зграде. Будите сигурни да имате подлогу, грејање и добро осветљење. Изградња таквог дизајна није свачији џеп.

Хотхоусе

Ово је непрекидно радно подручје (повијесно је то био случај), али сада вртлари све више организују мале рекреативне површине у стакленицима. Обично се у стакленику једноставно узгајају различите биљне и бобичасте културе (не за љепоту, већ за продају или за ваш властити стол). Можете га изградити за неколико дана, или чак сати (у зависности од сложености дизајна). Догађа се да је и гријање и не гријање. Често се гради без темеља и може се користити само љети.

Још једна интересантна опција

Сада разумете разлике између стакленика, зимских вртова и стакленика. То јест, конвенционални дизајн стакленика је још увијек намијењен за садњу и узгој изравно за употребу, али то не спрјечава да буде лијепа. Размотрите неке од најзанимљивијих врста стакленика.

Енглисх греенхоусес

Британски стакленици сада постају све популарнији. Чињеница је да они поседују исту ствараристократија и шарм који недостаје у конвенционалним модерним конструкцијама. Веома воле инсталирати богате и успјешне људе у својим баштама, јер то је енглески стакленик који може нагласити достојанство и сигурност власника.

Енглески стакленик - лепота и практичност

Главне карактеристике било којег енглеског стакленика су облик крова, висина зидова и присуство капе. Кров таквог дизајна нужно има два нагиба, који могу бити прилично стрми. На мјесту спојева двију косина је често лијеп скакавац, украшен разним украсним елементима. Доњи дио стакленика нужно је постављен на темељ и има сокл, који је украшен природним каменом или прекрасном циглом.

Напомена! Класична енглеска стаклена башта одувек је имала базу од цигле, дрвени оквир, стаклени кров и зид. Сада су скелетне структуре често направљене од алуминијума и могу бити прекривене поликарбонатом.

Енглисх Греенхоусе

Због детаљног оквира и великог броја прозора стакленик ствара утисак отвореног и софистицираног дизајна. Она је у таквој "кући" и могуће је, поред узгајања биљака, одморити - ставити лежаљке и уживати у зракама топлог сунца.

куполе у ​​стакленицима

Још један врло лијеп облик који стакленик може имати је купола. А ако је енглески нешто класично и елегантно, онда је купола стаклена баш модерна, па чак и "просторна" зграда. Одлична је за оне који воле нове дизајнерске стилове високе технологије.

Минијатурни стакленик

Геокамп и простор за рекреацију у једној боци

Минијатурни стакленик (или геокамп) сличан је оном који се састоји од сегмената који подсјећају на саће, метак. Радије, чак ни метак, већ полусфера која стоји на земљи. Сегменти прозора који чине стакленик могу бити троугласти или шестерокутни. Дизајн снажно подсјећа на видиковцу и изгледа као нешто космичко, али у исто вријеме врло занимљиво, стога је често у стању да украси сеоску кућу.

Изванредна интерпретација простора куполе у ​​стакленику

Оквир куполе у ​​стакленику може бити израђен од пластике, дрвета, метала. У овом случају, може се прекрити филмом, стаклом и поликарбонатом.

Такав стакленик, поред лепоте, има много предности:

 • је добро осветљен изнутра;
 • је веома поуздан и не плаши се ветрова или снежних олуја;
 • добро одржава топлоту;
 • лакше је створити оптималну микроклиму за биљке;
 • ако је стакленик довољне величине, онда је врло погодно радити у њему - не притискају и не ометају бочне зидове.

Минијатурни стакленик од поликарбоната

Ако волите модерне стилове, купола је свакако ваша опција. Интересантно је да је дизајн већи, што олакшава и убрзава креирање.

\ т

Миниатуре греенхоусе

Минијатурни стакленик је споља веома различит од уобичајених лучних или двоструких структура. Такав стакленик је врло атрактиван, прилично компактан, и што је најважније - згодан и практичан, како кажуодмор

необичние конструкции

И да ли сте мислили да стакленик може бити не само леп, већ и необичан? И често је у нестандардном изгледу и то је његова лепота. Упознајте се са неколико необичних типова зграда за биљке.

  Изглед стаклене пирамиде је тачна копија најстаријих зграда - египатских пирамида, које су сакриле фараоне. Лако је градити, тако да они који нису јако упознати са конструкцијом и дизајном, али желе необичан и лијеп стакленик, могу сасвим изабрати ову врсту дизајна. Интересантно је да многи верују у чудесну моћ таквог дизајна: кажу, у стакленицима, пирамидама, биљке расту боље и плодоносније.

  Пирамид хотхоусе

 1. Аутобуски аутобус ... Али зашто не? Стари захрђали аутобус може испунити улогу готово готовог оквира. Извадите из њега седиште, формирајте кревете - и можете садити биљке. До последњег је било довољно светла, сјајило је кров. Прекрасан дизајн ће направити ажурирани слој боје.

  \ т

  Стакленик из старога автобуса

 2. Гаража за завесе је веома компликован дизајн, чије је стварање мало вероватно да ће обични баштован. Али изгледа, наравно, убедљиво и очаравајуће.

  \ т

  Обликовани пластеници: декорација средњовековног замка

 3. Полигонални стакленик је обично осмерокутан, иако би неко могао пожелети да уради више углова. Њена лепота је у симетрији и прецизности. Такав дизајн је изузетно риједак због чињенице даСасвим је тешко направити га својим рукама.

  Смалл полигонал греенхоусе

  Схема зимниј пластеник "Сибериан Пепелатс"

  Самоникла стакленик "Сибериан Пепелатс"

Својим рукама правимо леп стакленик

А сада се упознајмо са упутством да се направи оригинална и прелепа пластеника направљена од дрвета и поликарбоната. Има веома занимљив облик и нешто попут тунела. Нећемо га само трести /победити, већ ћемо га и залијепити.

Занимљив и оригиналан стакленик

Дизајн је такође познат као трансформатор у стакленику

Корак 1. Дакле, за почетак ћете морати да направите пројекат или цртеж, који ће приказати све димензије структуре.

Пример дизајна величине

Корак 2. Затим, према цртежу, потребно је направити шаблон за склапање лукова у облику кривине од дрвених дасака.

Шаблон за монтажу лука

Корак 3. Сада, са дужином од 3 м, са кружном пилом, морате сећи 72 траке дебљине 7 и ширине 45 мм.

Греда се реже на траке

Корак 4. Узмите претходно израђени шаблон и почните да обрађујете лепљење међусобно прскањем дрвених трака. Можете их ставити помоћу ПВА конструкције.

Траке су залијепљене на дрвени узорак

Корак 5. Ухватите плоче и фиксирајте их док се не осуше, што се може лако изрезати из старе камере аутомобила.

Савет! Фортако да можете фиксирати гумене вијке, испод прве даске поставите окомито на комаде од 20 малих комада дасака.

Траке су растегнуте гумицама. Можете видјети мале дијелове плоче, који су постављени испод прве траке

Корак 6. Након сушења лукова на њиховим доњим дијеловима причврстите вијке облоге од двије траке од поликарбоната и дрвене траке-размак између њих.

Фиксирање трослојне траке на луку

Корак 7. У сљедећој фази, једноставна темељна веза за трупац се склапа с металним угловима. Темељ је причвршћен за тло помоћу арматуре.

Изградња подрума од греде

Корак 8. Време је да сакупите све лукове. Лева и десна страна су међусобно повезане на врху користећи шине. За практичност процеса градње можете користити дрвене носаче. У доњем делу лук причврстите на подлогу дугим вијцима. На крову за ојачање оквира из унутрашњости лукова може се попунити уздужним естрихом.

Збирка првог лука

Већ су сакупљена два лука. Може се видети дрвени подупирачи

Сакупљени оквир стаклене баште

Корак 9. Након састављања оквира стаклене баште, најзанимљивија ствар је. Време је да се стакленик покрије поликарбонатом, чији су листови исечени на комаде, што је једнако ширини растојања између дрвених подова на луковима. Тада се ови комади једноставно убацују у жлебове.

причвршћивање поликарбоната

Обратите пажњу!Дужина сваког комада поликарбоната једнака је дужини од дна стакленика до горњих трачница.

Ови комади неће бити учвршћени вијцима - они ће се померати у жљебовима. Тако су изашле поликарбонатне завесе које би омогућиле отварање стакленика на било ком месту.

Листови су уметнути у жљебове формиране са три слојне траке (корак 6), тако да ће се померати

Корак 10. Горњи дио стакленика (на његовом крову) положен је и причвршћен велики лист поликарбоната, који формира визире на улазу и излазу из њега.

Велики слој поликарбоната је причвршћен на врх

Шема фиксирања целуларног поликарбоната уз помоћ термосатице

Корак 11. Прекријте крајеве стакленика поликарбонатом, монтирајте врата и директно врата.

Потпуно покривени стакленик

Конструктор трансформатора, поглед изнутра

Узгред, стакленик можете украсити не само извана, већ и изнутра. Фигурице патуљака, скулптуре животиња, лепе цвеће на правим местима - све то може претворити обичну кућу за биљке у праву бајку. Такав стакленик ће дефинитивно погодити ваше сусједе и до дубине душе ће се радовати дјеци која ће је дефинитивно одвести на шармантан врт.

Видео - Ве маке а беаутифул роунд хотхоусе