Правимо зимске стаклене баште властитим рукама: детаљно говорим

Присуство зимског стакленика омогућава узгајање поврћа, воћа, зеленила, цвијећа и других култура током цијеле године. У њему се чак ни не плаше јаких мраза, јер је запечаћена и има грејање, што вам омогућава да одржавате жељену температуру. Зимски стакленик се прави са пажљиво дизајнираним дизајном, који подразумева избор најпогоднијег материјала, грејање, вентилацију, осветљење. Мораћете да размислите о другим питањима, на пример, да изаберете место где ће се налазити.

Карактеристике

Прије свега, потребно је одредити сврхе за које ће се користити. Овај дизајн је погодан за гајење традиционалних усева, печурака, цвећа итд. Често стакленик служи као стакленик за егзотичне биљке и воће.

Када се подигне, треба узети у обзир величину. То је обавезно, јер ће зимски стакленици имати гријање, и што ће бити више, то ће вам бити потребно више енергије за одржавање жељене температуре. Поред тога, његова величина зависи од броја усјева које намеравате да узгајате у њему. Такође треба водити рачуна да изаберете поклопац за ову зграду. Уосталом, обични филм не може заштитити биљке од снијега и мраза.

Типови зимских стакленика

Један од главних фактора који утичу на поузданост стаклене баште је правилно одабран материјал. Треба га изабрати на основу следећих критеријума:

 • лакоћа;
 • јачина;
 • трајност;
 • поузданост;
 • објективну вредност.

Због њихове разноликости, могуће је лако пронаћи најпогодније у оквиру планираног буџета.

Зимски стакленици у свом облику су:

 • лучни, од поликарбоната;
 • једнострано, са земљаним насипом;
 • , опремљен стакленим кровом и главним зидовима.

Да би се добила добра жетва чак и зими, треба водити рачуна при избору материјала и система гријања.

изабрати материјал

Будући да зимски стакленик треба да буде издржљив и запечаћен, за оквир се обично користи дрво или метал. Оба ова материјала су одлична за стакленике и имају многе предности.

Метал је издржљивији, издржљивији и издржљивији. Након што сте му дали избор, не можете сумњати у квалитет стакленика. Са друге стране, дрво је боље третирано и не загрева се током лета.

Пажња:Ако одлучите да користите дрво, треба да користите дебеле, чврсте полице.Уосталом, они ће држати не само цијелу структуру, већ и снијег, који ће нужно бити састављен на крову.


Као материјал за облагање може се користити стакло, филм или целуларни поликарбонат. Ако зауставите селекцију на филму, имајте на уму да ће морати да обложи оквир у неколико слојева. Само тако могу заштитити биљке у стакленику од зимских прехлада.

Стакло, упркос свим његовим заслугама, има неке недостатке. Посебно, крхкост, пристојна тежина и прилично сложена инсталација.

Идеалан материјал за пластенике сагрејање, а то су признали многи њихови власници, је ћелијски поликарбонат. Одликује се својом малом тежином, лакоћом уградње и одличном пенетрацијом светлости. На овој фотографији може се видети зимски стакленик направљен од целуларног поликарбоната.

Кључни фактор за добру жетву је прави избор система гријања. На крају крајева, само вам омогућава да загрејете стакленик и задржите жељену температуру у њој. А за то је потребно одредити које ће гријање бити најпогодније у стакленику зими.

Избор система грејања

Није баш лако одабрати прави систем гријања за такав стакленик. Овде вам може затребати помоћ стручњака који зна како да направи зимски стакленик са ефикасним грејањем. Иако, ви то можете сами и сами. Постоје многе врсте грејања, од којих свака има своје предности и недостатке које треба узети у обзир приликом избора.

За грејање:

 1. Биолошко загревање. Загревање стаклене баште је последица распадања биолошки активних супстанци. Најједноставнији од њих је стајњак. Али овом методом можете да загрејете само малу површину.
 2. Сунце. Ова метода је најјефтинија и приступачнија, али је неприхватљива за зимске прехладе и обично се користи ако су зиме "меке".
 3. Грејање ваздуха. Метода се састоји од грејних и вентилационих уређаја. Топли ваздух из њих пада у горњи и средњи део стакленика.
 4. Електрична енергија. Грејање стакленика током зиме на овај начин је прилично ефикасно. Као грејаче можете користити калорифере,конвектори, топлотне пумпе, инфрацрвено зрачење.
 5. Грејање пећи. То значи уградњу пећи. Уз његову помоћ, можете одржавати жељену температуру, чак и при јаким мразима. Гориво може бити огревно дрво, угаљ или гас. У исто вријеме, зидови пећи ће се гријати, тако да није било садње око њега.
 6. Гасно грејање. Грејање у стакленику, значи уградња гасних грејача. Али имајте на уму да ако одлучите да загрејете стакленик гасом, треба обезбедити добру вентилацију.

Изаберите систем грејања, траг на индивидуалној основи. Требало би узети у обзир какве ће биљке бити засађене, локалну климу и планирани буџет за ову сврху.

С обзиром на чињеницу да је наша земља прилично ледена зими, размислите о могућностима гријања које су погодне за умјерену и хладну климу.

Умерена клима

Ако је нормална зимска температура - 20 степени Целзијуса, идеална опција је гријање уз помоћ електричних уређаја. У ту сврху, на примјер, можете користити инфрацрвене гријалице или дизалице топлине тако што ћете их инсталирати у стакленику за зиму.

Пажња:Искориштавањем прве методе и обуздавањем гријача испод плафона, могуће је директно пренијети топлину у тло и биљке.

Практично неће бити зрака за загријавање. Осим тога, овај начин гријања је доступан свима, јер је цијена инфрацрвених гријалица разумна. Међутим, постоји и недостатак - тешко је регулисати потрошњу електричне енергије.

Топлотне пумпе са пумпом за бушење.Трошкови енергије су минимални у раду и могу одржавати температуру чак и при јакој хладноћи. Њихова цена је прилично објективна и износи око 20 хиљада рубаља.

хладна клима

Ако зимски мраз досегне ознаку - 40 степени, загревању стакленика треба приступити посебно пажљиво. Ако је могуће, инсталирајте зимски стакленик поред куће која има гријање воде. Приликом изградње стакленика, потребно је ставити у тло метал-пластичне цијеви, спојене на повратну цијев сустава гријања куће.

Пажња:Можете поставити мали котао малог капацитета директно у стакленик.Цеви, као у претходној верзији, треба положити у земљу.

Сличан систем гријања чини стакленик потпуно самосталним и биљке у њему неће се бојати ни јаких мраза. За одлагање продуката сагоревања користите димњак. Ваздух за сагоревање се узима са улице. Упркос својој ефикасности, у овом систему постоји и минус - значајан трошак.

Ако не постоји могућност загријавања стакленика са гасом, могуће је уградити котао на чврсто гориво, додатно поставити регистре или конвекторе дуж периметра.

Препоручује се да се упознате са методама загревања пластеника сопственим рукама.

закључак

Ако је избор материјала и врста гријања зимског стакленика исправан, не може се бојати биљака у њему. Неће трпети ни најтежи мраз. Главна ствар је да се постигне добра непропусност и могућностредовно одржавати жељену температуру. Зимски стакленици властитим рукама, ако правилно прилазе својој монтажи, неће попустити сличним структурама које су створили професионалци. Они ће бити чврсти, топли, са добрим осветљењем и омогућиће вам да жетве током целе године.