Зимске пчеле у пластеницима од поликарбоната - препоруке пчелара

Важан дио успјешног управљања пчеларством је правилна организација зимовања. Смањује неизбежни губитак броја пчела на минимум и утиче на продуктивност у новој сезони. За физиолошки јаке породице пива, боље зимовање је бесплатно, чак иу оштрим климатским условима. Али за ослабљене пчеле, таква зимовања могу бити последња.

У регионима са зимским и леденим зимама, садржај пчела уопште није изводљив, тако да су пчелари присиљени да граде посебне просторије. Употреба поликарбонатних стакленика уместо уобичајеног пчелара је једна од најбољих опција, која омогућава да се смање финансијски трошкови и обезбеди неопходна контрола стања пчела (или неколико) током зимског периода.

Зимовање пчела у стакленику поликарбоната

Пројектне карактеристике пластеника за зимовање пчела

Обични стакленик од поликарбоната може се користити зими као пчелица.

Зимњење пчела у стакленику поликарбоната је најкомпетентније, еколошки прихватљиво рјешење за пчелињи уређај

Главне функције које треба обавити за зимовање пчела:

  • заштита од буке, температурних флуктуација и јаког ветра;
  • стварање оптималног режима влажности ваздуха;
  • штедња хране;
  • продужење радног вијека кошница.

Пчела у снегу

Ако оставимо стакленик у његовом изворном облику, онда он неће моћи у потпуности да оствари свезадаци. Тако ће се сунчани дан загријати јаче него у мраку. Ситуацију можете поправити тако што ћете на плоче од поликарбоната уградити материјал отпоран на светлост - теал или пергамент. А да би се соба још више заштитила од температурних промјена, добро је уметнути додатну изолацију изнутра. Прикладни полистирен од пене или полистирен од листова за ту сврху.

Алтернативна опција (спољашња изолација пластеника са пјеном)

Додатно загревање кошница

Топлотна изолација не само да штити од мраза. С доласком прољећа, када је врућина на улици, склониште ће бити хладније, тако да пчеле неће прерано избацити из кошнице. Подешава температуру у затвореном простору користећи вентилационе отворе и врата. Дакле, на самом почетку зимовања, када се време непрестано мења, пчелар мора бити веома пажљив и контролисати температурни режим. За пчеле је посебно штетно за прегријавање, стога прозоре и врата држите отворене у топлије дане и затворите мраз.

Модерне технологије зимовања пчела

Важно! Разлика у собној температури и кошницама доприноси повећаној влажности. Пратите влажност ваздуха у стакленику са мерним инструментима. Нормална вредност је између 75-80%. Подешавање индикатора се постиже повећањем или смањењем дотока свежег ваздуха.

Утицај температуре у зимском периоду на резултате зимовања пчелињих породица

Приликом постављањаКошнице зими, обавезно водите рачуна о заштити глодаваца. Направите специјалне металне подлоге испод шарки и заштитите око металном решетком. Ако има много кошница и морате их поставити на два нивоа, онда направите регале од металних профила или фитинга. Испод, ставите кошнице са најјачим породицама и ставите слабе на врх.

Припрема пчела за зимовање

Биолошко здравље пчела је од највеће важности за успешно зимовање. Пчеле које раде на асортиману меда пре почетка прехладе ретко преживе до следеће сезоне. Слична је ситуација и са пчелама, које гаје у септембру или октобру. Искусни пчелар почиње да кува пчелиње породице за зиму од средине лета.

Мед након годишње пумпе треба оставити у довољној количини за храњење пчела током зимовања. У просеку 1 кг живе масе пчела иде за зиму од 8 кг меда. У пракси, овај број зависи од услова зимовања и размножавања пчела.

Табела. Просек трошкова хране.

начин зимовања Потрошња хране (кг) на 1 кг живе масе пчела
У кућишту 7-8
под снегом 8-8.5
Пчелар 7-7.8

Пре слања породице пчела за зиму, сакупите гнезда. За породицу од 2,5 кг живе тежине, потребно је оставити у гнезду 15 до 20 кг квалитетног меда и залиха у складишту око 10 кг. Јаке породице за зимовање су много профитабилније да пошаљу кошнице са два кошнице, са много сточне храненалази се у горњем слоју.

Методе сакупљања пчелињих гнезда за зиму: А - обострано (свод), 1 - оквир са медом, 2 - клуб пчела на празним ћелијама; Б - једнострано (под углом); Б - брада

Збирка пчелиних гнезда за зиму

Монтажа склопа главчине са више отвора

Важно је правилно поставити оквир у кошницу. Они којима је предвиђено формирање клуба треба да имају залиху меда не мање од 2 кг. На ивицама кошнице морате ставити пуни кадар. Правилним сетом гнезда, редовни и нередовити оквири се наизменично измјењују - тако да се елиминише смрт пчела са довољним залихама хране јер нису могли доћи до оквира медом.

Храњење крме у саћу за зиму

Важно! У крмној залихи не можете укључити оквире меда или меда посљедњег мита из усјева као што су сунцокретове или крупне биљке. Прије зимовања потребно их је замијенити медом од годишњих патака, претходно резервираних за те намјене.

Поглед горе у гнездо пре зимовања

Да би се зауставио касни узгој, пчеле се хране са шећерног сирупа. Оптимално за припрему сирупа се ставља шећер од 3 кг за 2 литре воде. Повећање концентрације може довести до чињенице да се сируп кристализира и пчеле ће га тешко користити. Слабији раствор може бити закисељен - да би се искључила ова ситуација, препоручујемо додавање мало сирћетне или лимунске киселине готовом сирупу. Правило кухања је у почеткукувајте воду и напуните шећер. Иначе се не распада у потпуности. Не препоручује се дуже кухање сирупа, боље је одмах након пуњења шећера уклонити из ватре и темељно промијешати док се потпуно не отопи. Храњење би требало да буде великодушно.

Гнијежђење зими

Корисно је комбинирати ђубрење са превенцијом болести - само додати жељени лијек сирупу. "Фумагилин-Б" је погодан за ширење болести цревне болести.

"Фумагилин-Б" у лечењу мучнине пчела

Лијек за лијечење пчела "носемат"

Важно је да пре почетка зимског одмора, пчеле успевају да добро лете и да ослободе црева из фецеса. Ако пчеле ставите у собу за зимовање пре него што направе добар лет, у пролеће у кошницама можете наћи ослабљену и расплодну породицу, апсолутно неспремну за сезону сакупљања нектара.

Припрема материце је веома важна фаза

Успешно зимовање пчелиње породице директно зависи од здравља, старости и квалитета материце. Млада појединачна материца даје највише садница. Добра техника за слање породице са чврстом материцом на зимовање - коришћење привремених слојева. Пчеле из привремених слојева удружене су са главним породицама, стари мољци су замењени свежим.

Бее утерус

Ради лакшег коришћења, свака материца треба да буде обележена бојањем. Једну годину, једну боју, две године, и тако даље, тако да је лако бацити старуи замените га млађом. На великим пчелињама свима је погодно додијелити број и ставити га у кошницу у коју је смјештена. Приликом померања материце у другу кошницу број се помера заједно са њим. Препоручује се да сваки кош има засебну бележницу са записима о раду са датумом и временом. Због тога је веома лако бринути за пчелиње породице.

Пожељно је означити сваку материцу

припрема кошница

У не-загрејаним стакленицима препоручује се да кошнице буду изоловане од споља. За ове сврхе је погодно да се користе листови пене. Горњу и доњу висину треба оставити отвореном, благо смањујући ширину отвора. Унутар кошнице, на завршеном утору ставите мамац и прекријте платно. На задњем зиду, платно је благо искључено да би се створили услови за бољу вентилацију кошнице.

Гнездо је прекривено платном

Ставите на платно изолациони јастук од маховине или другог лабавог и хигроскопног материјала, а затим поставите горњи поклопац.

Рупе у стакленику

Лед у ходнику испред ока - једна од могућих посљедица неправилне припреме

Након што су пчеле припремљене и стављене на зиму у складу са свим нормама, пчелару се не препоручује да узнемирава остале пчеле својим присуством. Ограничити контролу температуре и влажности и повремено (не више од два пута мјесечно), обавити визуалну контролу кошница. Ако се у неким од њих пчеле осећају нелагодно,о томе што можете научити о необичном зујању кошнице, њежно га отворите и видите који је разлог.

поглед на кошницу

Када се гледа у замраченим стакленицима, укључите црвено светло.

Како одредити најбоље вријеме за изложбу пчела на зимовање

Јесенско време је променљиво. Након краткотрајне прехладе може доћи до загријавања. Припремљена кошница се ставља на стално место зимовања само са почетком стабилних негативних температура. Тако да пчелама дајете прилику да направе квалитетан азимовски лет. Кошнице испред изложбе треба добро осушити, тако да их је немогуће одвести до мјеста зимовања у лошем времену - за то је погодан само сухи дан. Добра ноћна прилика је касно увече или чак ноћ. У овом тренутку, све пчеле су се већ вратиле у кошницу и њихова активност је минимална.

У стакленику можете бацити снијег тако да температура не расте оштро

Гојење у стакленику из поликарбоната патлиџана

У топлој клими, она се узгаја на отвореном тлу, али у тим подручјима, неразријеђеним топлотом, патлиџане засађене само у стакленицима. За више информација погледајте овај чланак.

Предности и недостаци поликарбонатних пластеника за зимовање пчела

Употреба пластеника за презимљавање има многе предности. Навели смо само неколико.

  1. Ниска цена и једноставност инсталације. Готова пластеника је лако монтирати у једном дану.
  2. За регионе са благом климом, употреба стакленика дозвољаваспаси слабе породице од смрти.
  3. Ако пчеле нису имале времена за летење око зимовања, лако би било створити услове за летење једноставним загријавањем у стакленику. То се може урадити на крају зиме, када пчеле већ морају очистити цријева, али вријеме за изложбу на улици није баш прикладно.
  4. Зимска брига за кошнице се обавља у удобним условима.
  5. На негативним температурама изван ваздуха, пчеле не ометају дневну светлост. Ако ваш стакленик одржава температуру у просторији од 0 до 4 степена топлоте, примијените замрачење како бисте искључили бриге пчеле. Водите рачуна ио недостатку буке.
  6. За подручја са кишним јесенским мјесецима, гнезда се могу припремити директно у стакленику. Ако је температура на улици још увијек висока, припремљене кошнице треба изнијети на улице док се не почне стабилна хладноћа.

Зимовање пчела

Важно! Од недостатака треба истаћи само да зимовање пчела у стакленику треба да буде под сталним надзором. Ова опција је прихватљива само када је стакленик у близини пребивалишта пчелара. Као опција земље, метода није прикладна.

Када лете у стакленицима, пчеле често губе оријентацију, а одређени проценат умире - лете, не примећујући препреке од прозирног материјала, и губе снагу, покушавајући да их пробију. Ситуација се може исправити постављањем рупе за одвод у углу. Заузета пчела неће изгубити оријентацију.

Овде у таквом транспарентномпчеле у стакленику се осећају као "црна кутија" и не могу да се крећу

Пчеларски производи нису само слатки и мирисни мед. Прополис се користи у медицини, народни доктори користе помор, Козметолози додају восак у чудесне масти, широко се користи у изради свијећа и другим подручјима. Пчелињи уједи пружају куративну акцију са многим болестима.

Мед има много корисних својстава

Рад пчелара је веома тежак и пун ризика. Лена особа не би требала ни покушавати да се бави узгојем пчела. Поред велике количине знања које је потребно стално обнављати властитим опажањима и експериментима, пчелињак захтијева много физичког рада и финансијских улагања. Најтрајнији и упорни пчелари напредују.

Видео - Пролећни лов пчела у стакленику