Полице за гипсане плоче

Гипсане картонске полице су оригинални декоративни елемент сваког ентеријера. Дизајнирани у складу са дизајном просторије, оригинални дизајн постаје права декорација просторије. Зидне полице са ГКЛ-ом могу се користити у кухињи, ходнику, купатилу, дјечјој соби и другим просторијама. Уз њихову помоћ можете украсити углове, победити прозор. Пратећи упутства корак по корак за израду, полице у зиду са гипсаним картоном властитим рукама могу се направити брзо и квалитетно.

Предности и недостаци сувог зида при изради полица

Да бисте разумели како направити гипсане плоче властитим рукама, укључујући и књигу, морате се упознати са снагама и слабостима овог завршног материјала.

Међу позитивним карактеристикама сухозида може се разликовати:

 • Висок степен топлотне изолације
 • Способност да се изврше најнеобичније и најинтересантније идеје у обради зидова, прозора, углова. Материјал је флексибилан и једноставан за употребу. Листови од гипс картона омогућују израду полукружних структура, различитих ниша, за уградњу расвјетних уређаја
 • Добра отпорност на пожар. У случају пожара свијетли само слој од картона. У продаји су плоче са високим степеном заштите од пожара - ватроотпорне
 • Када користите специјалне плоче које су отпорне на влагу, можете направити полице у купатилу, кухињи
 • без бриге о деформацијама и оштећењима завршне површине.
 • Способност комуникације скривене

Ако правимо полице од сухозидавластитим рукама, препоруча се купити завршни материјал од провјереног произвођача, с високим перформансама.

Упркос читавој листи предности, ГКЛ има своје слабости:

 • Структура мисли која захтева пажљиво руковање материјалом
 • Низак ниво звучне изолације

Идеје гипсаних гипсаних плоча властитим рукама:

О чврстоћи полица од гипсаних плоча и њихових конструкција

Дрвене, стаклене или пластичне полице, које се користе као декор, имају високе карактеристике чврстоће, њихова површина је солидна основа. ГКЛ се, упркос својој крхкој структури, може користити и за масивне производе, само ако су произведене двије полице.

Ако је величина објекта већа од једног метра, онда је потребно додатно монтирати фурнир или дрвени уметак. Кухињске полице треба да буду чврсте као што могу пасти испод тежине посуђа.

За ормар за књиге од 40-50 цм довољно је направити дизајн једног листа дебљине 12-15 мм. Инсталацију треба извршити на неколико места фиксирања помоћу вијака. Читава сложеност овде је сложеност раздвајања крајева ивица. Број књига на таквој полици не може бити већи од 10 комада.

Угаона полица са сухозидом сопственим рукама са осветљењем може повољно попунити празан простор.

Да би се гарантовала чврстоћа малих полица у свим облицима утовара,препоручује се употреба скелета.

Декор полица од гипсаних плоча мора бити израђен у складу са постојећим дизајном просторије. Украсите собу - њена главна сврха. Стаклене полице изгледају оригинално.

Да би се осигурало да листови сухозида могу издржати оптерећење, потребно је инсталирати систем армирања од металних профила или дрвених шина. Упутства корак по корак за израду оквира ће бити детаљније описана у наставку.

Материјал за завршну обраду се монтира на летву помоћу вијака или љепила. Употреба профила који се лако може савијати, резати, омогућава вам имплементацију било каквих идеја у уређењу интеријера у ходнику, кухињи, купатилу, ходнику.

Опције за полице од гипсаних плоча

Зависно од типа конструкције, полице са ГКЛ су:

 • Отвори. Користи се као декор. Ово је добра опција за уређење дневног боравка. Инсталирањем полица сухозида у ходнику можете креирати индивидуални дизајн просторије.
 • Затворено. Преузети функционално оптерећење, боље је инсталирати их у ходницима и спаваћим собама. У већини случајева, они су направљени са довољним капацитетом

По локализацији полица постоје:

 • Централно, смештено у центру собе. Често се изводе као цели ансамбл ниша и полица. Посебно импресиван, овај аранжман изгледа као у дневној соби у којој је телевизор постављен у центру.
 • Кутна конструкција сувог зида је пожељна за употребу у малим затвореним просторима. Они наступају идекоративни и функционални задатак. Полице за књиге се такође могу направити у углу собе

Поред тога, могу се израдити зидне полице направљене од сухозида:

 • Позадинско осветљење, али овде треба узети у обзир димензије нише. Уграђени уређаји за осветљење могу бити појединачни или у већем броју. Такво осветљење доприноси индивидуалности просторије и наглашава креативни приступ власника куће
 • Без позадинског осветљења. Такав дизајн је једноставан и једноставан за инсталацију

​​Постоје и полице:

 • Декоративне сврхе. Није потребно додатно фиксирање, што одређује лакоћу уградње
 • Функционална сврха. Израђују се у случају уградње тешких предмета. Препоручује се постављање великих полица за књиге на сувом зиду на ојачани оквир

Покривне полице са ГКЛ-ом могу бити или декоративне жбуке или боје, тапете. Све ће зависити од дизајна собе.

Израда полица властитим рукама: инструкција корак по корак

цртање скице

У процесу пројектовања, одређује се величина и облик производа. Готова скица се наноси на површину зида, на њој се израђују ознаке, означавају се приближна мјеста причвршћивања производа. Када наиђете на пројекат, морате направити листу материјала и алата које требате инсталирати.

Величине плоча варирају: дужина варира од 2 до 4,5 м, ширина 1,2 - 1,3 м, дебљина 6 - 24 мм. С обзиром на параметре материјала за завршну обраду, можете изабрати правиопцију и израчунати могуће оптерећење.

Припремни догађаји

Пре свега, са радне површине се уклањају сви избочени елементи, што спречава равномерно постављање галванизованих профила.

Ако постоје пукотине, дубоке пукотине, оне морају бити затворене. Након тога, покријте целу површину са дубоким прајмером за пенетрацију да бисте спречили усијање првог слоја малтера.

Често се домаћи мајстори суочавају са питањем "Како властитим рукама направити гипсане картонске полице?". Принцип израде угаоног и директног дизајна је скоро исти, само у првом случају профил се реже на више места како би се добио прави облик.

Монтажа металног оквира

Зидне конструкције, укључујући и гипсане плоче у прозорима, препоручују се за уградњу на ојачану решетку како би се повећала њихова снага и функционалност. За рад ће вам требати шуроповерт и вијци, који се морају фиксирати на удаљености од 250 мм један од другог.

За одржавање великог оптерећења користе се дебели лимови дебљине више од 18 мм и монтажни елементи у облику лептир-вијака.

Метални профили се монтирају на зид са учесталим корацима, користе се траверси и оквири за учвршћивање оквира.

Да би се оквир учврстио што је могуће јаче, препоручује се да се водилице причврсте на под или под на плафону и да поставите скакачице између водилица и профила.

Облагање полица сувим зидовима

Завршетак монтажеметални оквир, можете наставити до његове облоге:

 • Ако је ниша уграђена у зид, онда се прије свега причврсте читаве плоче, а затим резбарени дијелови
 • Ако је уградња нише извршена одвојено, онда су комади жељене величине прво исечени
 • Прије свега, потребно је везати вањске стране полица, а затим причврстити унутрашњост нише

Ако је осветљење опремљено рефлекторима, онда кришке морају претходно да пресеку рупе у односу на величину расвете. Уграђено осветљење се може обавити након завршетка.

Полице од гипсаних плоча у кухињи властитим рукама боље покривају влажном гипсом или бојом како би продужили вијек трајања производа.

финална обрада

Углове полица треба прекрити металним углом, спојити траку за појачање - серпианку. На њега нанесите танак слој мјешавине лопатице. Изоштри сва неравна мјеста.

Приземите површину која ће бити покривена завршном спатнуванном смјесом.

Према упутама корак по корак, полице од сухозида властитим рукама су постављене врло брзо и једноставно. Ако се користи стакло, оквир треба бити ојачан како би се избјегли даљњи проблеми.