Постављање утичница и прекидача властитим рукама

Врло често, када обављате поправке, желим промијенити сву електричну енергију у кући, а тиме и прекидаче с утичницама. Али од неуспеха, не може свако то да уради сам. Стога вам нудимо да прочитате наш чланак, који ће вам помоћи у инсталирању прекидача.

Захтеви и препоруке за уградњу електричних склопки

У складу са законским нормама о електричној сигурности, прекидачи морају бити постављени тако да размаци између склопне опреме не буду мањи од 500 мм.

Када је инсталиран у просторијама, влажност је већа од 60%, испуњење захтјева за уградњу ПЛВ-а је обавезно. Међутим, ако квадратура просторије овог типа прелази 8 квадратних метара, из сигурносних разлога је забрањена уградња електричне опреме за редовно извршење. За купатила и купатила користе се електрични елементи са заштитом од прашине и влаге који се монтирају на удаљеност од извора влаге не мање од 60 цм

Главни захтјеви за уградњу електричне опреме могу се јасно назвати:

 • ради само са искључењем аутоматског прекидача;
 • Имплементација контактних група, у присуству асистента.

типови прекидача

По типу извршењапрекидачи се могу поделити у следеће групе:

 • Дугме- најновији тип прекидача, који се брзо стиснуо у модеран дизајн;
 • додир- нова реч у дизајну прекидача светла. Принцип рада лежи у систему контроле електричне енергије помоћу микроконтролера. Њихова примена дозвољавасмањују вероватноћу кратког споја, а такође повећавају радни циклус осветљења и ресурса прекидача. Ови прекидачи раде додиром.
 • ротациони- је већ застарели тип. Развијени су почетком прошлог стољећа. Међутим, они су остали тамо. Ретко интересовање за њих манифестују се антиквари и дизајнери.
 • клавијатуре- ови прекидачи су опремљени већином канцеларија и стамбених просторија. У извршавању два или више тастера можете контролисати велике групе уређаја за осветљење.
 • пригушивачи- ови прекидачи омогућавају контролу нивоа осветљења у затвореном простору помоћу уграђеног реостата.


Методом пребацивања разликује се:завртањ и вијак

- вијак .Проводници су причвршћени вијцима помоћу плочица. Негативна чињеница за овај тип причвршћивања је постепено слабљење силе притиска, што доводи до потребе за повременим повлачењем спојева.

- метода вијчаног типа због конструкционих особина знатно убрзава процес инсталације и смањује вјероватноћу лома контакта са проводном арматуром.

Начин монтаже, сви типови прекидача могу се подијелити на:
- спољашње. Користи се при инсталирању отвореног ожичења или када није могуће користити другу врсту инсталације.
- интерно. У прекидачима такве изведбе, стезни механизам је скривен у зиду. Апликација је могућа само када се утопижице Тренутно је то најчешћи тип прекидача.

Потребни алати и материјали

Да би се уградили прекидачи властитим рукама, потребни су сљедећи алати и опрема:

 1. Тестер
 2. клијешта
 3. Радилице
 4. Откривање разних сорти и врста
 5. Перфоратор и бушилка с победитовим облицом
 6. Отвор за длета, за уградњу унутрашњих прекидача

Избор висине уградње

Две варијанте инсталације се користе

 1. Монтажа на висини од 1600 мм од пода. Таква варијанта била је главна током совјетске ере. Предност кориштења сљедеће схеме инсталације: недоступност за малу дјецу, уобичајена појава за старије генерације.
 2. Прекидачи за монтажу 900 мм од пода, препоручени према модерним стандардима за уградњу. Метод је погоднији у смислу употребе - нема потребе за подизањем руку.

Без обзира на то која је опција изабрана, прекидачи морају бити инсталирани не ближе од 15 цм од готовине на страни врата.

Потребна удаљеност прекидача:

500 мм - од цевовода за гас и грејање;

100 мм - од шупљина врата и прозора;

100 мм - из углова просторије;

800 мм - од судопера.

Истовремено са пројектовањем електричног система потребно је уљудно изабрати мјесто постављања намјештаја. Ако се то не уради у овој фази, онда може доћи до ситуације да ће прекидач бити блокиран или полаискочи из ормара. Неопходно је узети у обзир сваки тренутак, након инсталације без глобалних трансформација неће бити довољно.

Инсталација и повезивање

Уградња прекидача и утичница властитим рукама: видео

 • Внешна инсталациа

Прекидачи за спољну инсталацију се састоје од склопне и прекидачке опреме и кућишта.

Директна инсталација почиње са постављањем места за слетање - клипом који је диелектрик. У зависности од врсте површине која се користи, причвршћивачи се израђују помоћу клинова, вијака или вијака. Затим унутар клипа уметните механизам прекидача. И најновији проводници. По завршетку инсталације и провјере ваљаности, постављени су кључеви. Инсталација Двокружни прекидач са отвореним ожичењем омогућава вам да контролишете два кола осветљења.

 • скрита инсталациа

Прекидачи за унутрашњу уградњу монтирани су у специјалном стаклу - кутији за унутрашњу монтажу прекидача.

Бушењем круне, која је постављена на чекић, израдити зидну бушилицу. Карактеристика ове методе бушења је уобичајена бушилица - равна површина зидова продубљивања. Помаже да се направи округла, савршено равна рупа точно величине под-носача.

Ако је потребно, уградити једно-струјни прекидач у зид од цигле или гипсаних влакана, он се мора инсталирати помоћу гипсаних смеша.

Следећа фаза је -глађење површине зидаиспод кабловске линије.

Канал испод жице мора бити довољно простран да би се омогућило слободно слагање и маскирање проводника.

карактеристике смештаја

Истовремено са фазом уградње прекидача, потребно је унапријед размотрити могућност помицања намјештаја у просторији. Већина прекидача је монтирана на нивоу од око 900 њих из сексуалног покривања, због чега је потребно предвидјети неки средњи прекидачки положај, тако да у сваком кретању намјештаја остају доступни.

У случају помоћног осветљења, прекидачи се постављају на исту локацију. То доприноси практичности и практичности употребе.

У случају да кућа има површину већу од 2 да би се повећала ефикасност и трајност светиљки за осветљење, монтирати систем укључених прекидача. Понекад се у те сврхе користе прекидачи са сензорима покрета, који укључују осветљење када се особа појави, ау његовом одсуству више од 1 минута искључи напајање.