Предности и мане ЛЕД лампи

Око ефикасности употребе ЛЕД лампи, и даље постоје бројне контроверзе. Непрестани талас контрадикција остаје на високом нивоу, захваљујући континуираном брзом развоју чврстих извора светлости, што доводи до нових предности и недостатака. Пре пет година, купци су направили избор ЛЕД сијалица за само три главна критеријума: трошак, снага светлосног тока и радни век. Данас, купац свесно приступа избору - пре него што оде у продавницу електричних производа, покушава да сазна детаље о новости са Интернета.

Предлажемо да пажљиво размотрите обе стране медаље како бисте помогли у вођењу разноврсних производа и донели сопствене закључке о потреби преласка на ЛЕД осветљење.

предности

Мала потрошња енергије, са дугим вијеком трајања, огромном снагом свјетла и еколошком прихватљивошћу, четири су неоспорне предности, захваљујући којима су свјетиљке на бази ЛЕД диода. Тешко је порећи ту чињеницу. Али морате узети у обзир да је свака од наведених предности попраћена корекцијама које сивим тоновима додају живописну слику.

Потрошња електричне енергије је 9 пута мања од потрошње жаруља са жарном нити.Подаци који указују на ниску потрошњу енергије јасно су истакнути на амбалажи. Али да ли оне одговарају стварности? Не увек Ако узмемо у обзир кинеске безимене узорке, можемо наћи да су мерења потрошње струје, праћена прорачуноммоћ, показују одличну у најгору страну декларисане вредности резултата. Намерним претјеривањем садашњих, непоштени произвођачи настоје повећати свјетлосни учинак кристала. У овом случају, ефикасност се смањује, а вијек трајања жаруље понекад се смањује од деклариране. А ово је недостатак. Али овај недостатак, по правилу, својствен је само јефтиним кинеским моделима.

Радни век 30-50 хиљада сати!Да, много је више од претходника и то је заиста озбиљна предност. Декларисана вредност важи само када се користи ЛЕД у лабораторијском окружењу, тј. При температури кристала од око 25 ° Ц. У стварности, то је немогуће и, у најбољем случају, температура пн транзиције неће прећи ознаку на 75 ° Ц. лампе обезбеђују висококвалитетни стабилизатор струје и ефективну дисипацију топлоте из ЛЕД-а, затим 30 хиљада сати, а трајаће првих 10 хиљада сати - са минималним губитком светлости. У супротном, време квара је нагло смањено. Такође је вредно поменути и деградацију ЛЕД - неповратног процеса смањења њиховог нивоа светлосног тока с времена на време. То јест, што дуже ради лампа са ЛЕД лампом, то је мање светла. Због високог животног века, произвођачи ЛЕД сијалица не производе студију о деградацији светлосног флукса. И ако се изводе, онда у убрзаном моду. Због тога произвођачи не могу тачно да кажу колико ће времена светиљке сјати мање ведро за 10%, а кроз неке за свих 30% и неће бити могуће користити је. То је тоево предности ...

Шта да радим ако ЛЕД лампица престане да сија? Поправите га!Ово је још један плус, који није присутан у халогеним и сијалицама са жарном нити. Током рада може доћи до хладног контакта за лемљење или паљење отпорника. Склопиво кућиште омогућава да дођете до било ког чвора и, уз мало труда, вратите рад производа.

Температура боје класичне жаруље са жарном нити је 2800 ° К, што заједно са природним сунчевим зрацима увече. ЛЕД извор може да зрачи светлост у широком опсегу - од 1800 ° К и прелази границу од 6000 ° К. У зависности од дестинације, потрошач може подићи ЛЕД лампу било ког тона: хладну, неутралну, топлу.Често укључивање и искључивање не утичу на животни вијек ЛЕД диоде, ау тренутку напајања напаја одмах на пуну снагу. Ово достојанство не постоји у флуоресцентним лампама, које не воле честе промене и пале се два минута. Поред тога, у ЛЕД расветним уређајима нема опасних хемијских елемената, а њихова сијалица може бити од пластике, што их чини мање крхким.

Неоспорна предност лампе на бази ЛЕД-а је могућност дуплицирања фактора облика било ког другог уређаја за осветљење. Као резултат ове модернизације, тржиште је преплављено ЛЕД сијалицама са широко распрострањеним стандардним постољем: Е14, Е27, Г4, Г5 и др. Пластични кофер са температуром загревања не вишом од 60 ° Ц - погодан је и сигуран.

ЛЕД-овитехнологија није напустила пут и аутомобилску индустрију. Висока светлост и хладно светло снажних белих ЛЕД диода изазвало је ксенонско осветљење. У премиум аутомобилима, прелазак на нови тип предњих светала је потпуно оправдан, т.К. Цена аутомобила иде у позадину, уступајући место дизајну, удобности и поузданости.

С обзиром на горе наведено, главни критериј за избор ЛЕД жаруље треба да буде његов произвођач. Само ће квалитативни производ бити својствен свим горе наведеним погодностима.

недостаци

У ЛЕД лампама постоји један значајан недостатак, што отежава њихову широку дистрибуцију и резултира значајним недостатком. Ово је висока цена. У земљама са ниским приходима, становништво нема новца да купи ЛЕД лампе за дом, а држава одбија да инвестира у унапређење уличне и индустријске расвете, настављајући да трансформише мега-енергију у топлоту. Данас многи људи не желе да дају новац за модерну сијалицу и чекају неколико година када ће се исплатити и имати користи од уштеде електричне енергије.

Постоји још једно објашњење за то - низак квалитет јефтиних кинеских производа, што подрива репутацију ЛЕД лампи. Тржишта у европским земљама су преплављена кинеским сијалицама, које су, дакле, прецијењене техничке спецификације, умјесто квалитетног возача монтираног конвенционалног диода. Као резултат тога, поузданост производа се понекад смањује.

Недостаци укључују чињеницу да је број произведених производаЛЕД производи у Русији су оскудни у поређењу са сличним производима који долазе из Кине. Осим тога, цијена домаћих ЛЕД лампи је већа, што одбија многе купце.

Међу недостацима ЛЕД сијалица које су својствене свим врстама производа, треба нагласити следеће:

  • деградација кристала, као резултат тога, постепено, из године у годину, губи своју светлост;
  • неутрална и хладна бела светлост потискује ослобађање хормона мелатонина, који је одговоран за регулисање сна;
  • употреба претварача за спуштање са функцијом стабилизације струје, што доводи до повећања цене производа.

Недостаци који су обично својствени јефтиним кинеским производима укључују:

  • високи коефицијент таласања;
  • неудобну температуру боје;
  • лоше карактеристике боја;
  • неконзистентност светлосног флукса и еквивалент жаруље са жарном нити.

Упркос инхерентним недостацима, чврсти извори свјетлости сигурно улазе у будућност. Стога, да наставите са кашњењем са куповином - да не једете здраву одлуку. Потребно је само да сазнате више о тренутним могућностима ЛЕД сијалица, које се могу наћи на страницама нашег часописа.