Како израчунати снагу котла на чврсто гориво?

Тренутно постоји прилично велик избор уређаја за гријање који се могу користити за ефикасно организирање аутономног сустава гријања. Разумљива је жеља потрошача да смање зависност од централизованих услуга за топлоту и електричну енергију. Уштеда средстава која се троше на грејање на гас је значајан фактор на који становници приватних кућа обраћају пажњу.

Поред тога, не постоји увек технолошка могућност за повезивање са централизованом снабдевањем гасом. У таквој ситуацији, котловска опрема која ради на крутим горивима игра главну улогу. Моћан котао на чврсто гориво је одлична алтернатива за гасну опрему. Произвођачи су успели не само да повећају технолошки капацитет ове врсте грејне опреме, већ и да постигну значајно повећање ефикасности агрегата на чврсто гориво. Висока снага и висока ефикасност котла на чврсто гориво, који раде на различитим врстама фосилних и органских горива, чине такве уређаје популарним и популарним.

Важан аспект за избор правог уређаја за грејање за сопствене потребе је израчунавање капацитета котла. Погледајмо ближе како да то урадимо и шта да тражимо.

Зашто је потребно израчунати снагу грејног уређаја

Појава технологије гријања, високе технолошке карактеристике, наведене у техничком пасошу, дају само површну идеју о техничким могућностима котла на чврсто гориво. Главни параметар који утичеВаш избор је снага машине. У потрази за њом понекад доносимо исхитрене закључке и преплаћујемо, купујући моћне јединице које не испуњавају стварне захтеве и задатке.

Цена-квалитет + топлотна снага, однос је одлучујући за било коју опрему за грејање. Произвођачи нуде потрошачима котлове различитих типова грејања, од којих сваки испуњава одређене услове рада. Ипак, у сваком хотелском случају, важно је имати разумијевање о томе како би уређај за гријање требао радити и који ресурс троши јединицу. Дизајниран да задовољи потребе и конструкционе карактеристике просторних параметара рада уређаја за загревање на чврстим горивима, правилна уградња опреме, омогућит ће излазу кућног система за гријање оптималан начин рада.

Многи потрошачи постављају питања. Како самостално израчунати снагу властитог котла на чврсто гориво, које у будућности неће имати проблема са радом система гријања. Нема ништа компликовано. Направивши минимум знања и напора, можете добити прелиминарне податке који дају идеју о томе шта би требало да буде грејни уређај и како је боље потонути.

Снага котла - теорија и стварне чињенице

Апарати за гријање који раде на угљу, дрвету или другом органском гориву обављају одређене послове који се односе на загријавање расхладног средства. Вриједност рада котловске опреме одређена је количином топлинског оптерећења које може поднијетикотао на чврсто гориво при сагоревању одређене количине горива. Вредност конзумира количина горива средстава која се издвајају топлотне енергије за оптималне услове рада и опреме су снаге котла.

погрешно изабрана за напајање уређаја за ложење не може да обезбеди потребну огревне воде температуре котла. Лов-повер солид уређаји не дозвољавају аутономни систем остварите своје потребе у погледу становања и загревање ГИС софтвера. Биће потребе да се повећа снага аутономног уређаја. Напротив, моћан уређај ствара проблеме током рада. Ми ћемо морати да структурне промене у постојећем систему грејања за смањење топлотно оптерећење уређаја чврстог горива за грејање. Зашто трошити гориво на драгоцјено гориво ако нема потребе за толико топлоте.

За референцу, вишак котловски техничке параметре система грејања доводи до тога да је у расхладном кругу ће пружати импулсивно. Честе укључивање и искључивање из уређаја за ложење доводи до прекорачења потрошње горива, смањење оперативних способности опрема за грејање уопште.

Са теоретске тачке гледишта се израчунао оптималан рад котла опреме није компликована. Приближно је претпостављено да је 10 кВ довољно за гријање стамбеног простора од 10 м2. Овај индикатор је узет узимајући у обзир високу топлотну ефикасност зграде и стандардструктурне карактеристике објекта (висина плафона, површина остакљења).

Теоретски, израчун се врши на основу следећих параметара:

  • површина загрејаног простора
  • специфични капацитет грејне опреме за грејање 10 ск. м, узимајући у обзир климатске услове у вашем региону.

Таблица приказује просјечне параметре котловске опреме коју користе потрошачи у региону Москве:

Површина стамбене куће, други објекти, м2 Препоручени капацитет јединице, кВ
60 - 200 до 25
200-300 25 - 35
300 - 600 35-60
600 - 1200 60-100

Изгледа да су параметри топлинског оптерећења на папиру оптимални, теоријски, што очигледно није довољно за сагледавање локалних услова. Склопљена јединица у стварности би требала имати редундантне могућности. У стварности, човек мора бити вођен опремом, способном да ради са малом количином енергије.

Напомена: Превелики капацитет котла на чврсто гориво ће вам омогућити да брзо достигнете оптимални начин рада цијелог сустава гријања у кући. Додатни ресурси морају премашити процијењене податке за 20-30%.

Стварни учинак агрегата на чврсто гориво зависи од комбинације различитих фактора. Климатски услови региона у коме живите могу да се прилагоде приликом избора котла за грејање. За средњи опсег се претпоставља да су следећи параметри снаге котловске опреме оптимални:

  • Једнособан стан у граду - котао са почетним оптерећењем од 4,16 до 5 кВ;
  • за двособна стана - опрема номиналне вриједности 5,85-6 кВ;
  • трособни стан ће имати довољно да има агрегат од 8,71-10 кВ;
  • четворособни стан, стамбена приватна кућа ће захтијевати за инсталацију котловске инсталације параметре од 12-24 кВ.

Важно! Када је у питању инсталација котловске опреме за чврста горива у приватним кућама и приградским стамбеним зградама, потребно је фокусирати се на уређаје великих технолошких могућности. За гријање и одржавање ХВП стамбене зграде са површином од 150 м2 или више, потребно је поставити чврсти котао од 24 кВ или више. Све зависи од интензитета система гријања и количине домаћинства у врућој води.

Избор технологије грејања мора увек бити индивидуалан, на основу процењених података и сопствених потреба.

Опције за израчунавање капацитета јединица на чврсто гориво

Тачност ваших прорачуна зависи од узимања у обзир свих фактора и индикатора на које смо обратили пажњу. За боље разумевање, можете направити низ акција које ће дати идеју о томе како се то ради.

Специфична снага грејног уређаја означена је словом В. За регионе наше земље са тешком климом овај параметар је 1,2-2 кВ. У јужним регионима специфична вредност грејача се креће од 0.7-0.9 кВ. Просечна вредност у овом случају је 1,2-1,5 кВ.

За почетак, одређујемо површину простора за грејање. Следећиподаци о примљеној области се дијеле са специфичном вриједношћу снаге котла уграђеног у кући на одређеном подручју. Резултат је подијељен на 10, од ​​израчунавања теоретског омјера потрошене снаге гријне опреме за гријање 10 квадратних метара. метара.

На пример: израчунавамо ограничавајуће оптерећење котла на угаљ за просјечну стамбену зграду површине 150 м2.

  • Стамбени простор је - 150 м2. метара.
  • Специфични капацитет система грејања за грејање 10 м2 је 1,5 кВ.

За рад користимо следећу формулу: В = (150 к 1.5) /10. На крају добијамо 22.5 кВ. Добијена вредност је полазна тачка за избор аутономног котла на чврста горива, узимајући у обзир технолошке могућности система грејања и сопствене потребе домаћинства.

Напомена: Након што је пронашао сличан модел технологије грејања, поставио је 20-30% капацитета за повећање технолошких могућности целокупне опреме за грејање. Број путника у кући зависи од оптерећења система ГВП, угодне температуре у кући, под условом да котао ради у оптималним условима.

У сличном сценарију, можете израчунати потребан ресурс система гријања за зграду било које величине. Увек водите рачуна о климатским условима и вашим захтевима за котловску опрему.

Видео запис детаљно описује начин на који су направљени потребни прорачуни

Оптимални избор технологије грејања - нијансе и суптилности питања

Научивши за себе неопходне параметре снаге котла на чврсто гориво, који ће стајати у вашој кући, можете наставити са пројектовањем и инсталацијом система грејања. Треба напоменути да тражени подаци о опреми термалног оптерећења ресурса утичу на вриједност јединице. Гријачи мале снаге имају ограничене технолошке могућности и дизајнирани су првенствено за гријање малих просторија. То могу бити сеоске куће, сауне и гостињске куће типа земље.

Ако је потребно, поставља се питање како повећати функционалност и ефикасност апарата на чврсто гориво. У овом случају постоје паметна техничка и инжењерска рјешења, чиме ће повећање ефикасности котла дати опипљив учинак.

На уму: да се значајно повећа ефикасност уређаја, може се уградити у димњак додатни измењивач топлоте, који ће примити топлоту од одлазећег испаравајућег отпада. Економајзер (додатни измењивач топлоте) ће повећати за 20-30% номиналног капацитета котловске опреме.

Непримјерено је користити котлове на чврсто гориво високог капацитета за аутономно гријање стамбених зграда. Таква опрема је незграпна и захтијева инсталацију посебног великог простора. С обзиром на величину и велики капацитет индустријске котловске опреме, важно је имати на уму значајне трошкове горива.

Ова техника је идеална за индустријско грејање. Потребно је много топлотеса грејањем великих индустријских објеката и објеката. У предузећима се уграђују агрегати на чврсто гориво са високим термичким оптерећењем.

Закључци

Избор технологије грејања - задатак је сложен и одговоран. Није потребно одмах тражити моделе агрегата на чврсто гориво, који имају велику снагу. У неким случајевима, за гријање стамбене куће, уградња јединице с почетним параметрима од 24-36 кВ је сасвим довољна. На температури изван прозора -30 ° Ц, такав котао ће омогућити стварање температуре унутар просторије на + 20-22 ° Ц и загревање воде у систему ГВП-а на вриједности од 40-45 ° Ц.

У сваком случају, могуће је направити избор у корист једне или друге врсте технике грејања

Велики капацитет котла може бити потребан у најтежим ситуацијама када су климатски услови приморани да управљају системом за грејање у побољшаном режиму. Међутим, такве ситуације нису систематичне, а већину времена ваш уређај за гријање ће радити у смањеним режимима. Ако очекујете да ће се велика количина топле воде користити за потребе домаћинства, одмах се морате усредоточити на више енергетске опреме. У модерним приватним кућама, више од 50% капацитета грејне опреме иде за обезбеђивање топле воде становницима куће. Прикључење система грејања на "топли под" такође је приморано да обрати пажњу на опрему котла са већом снагом.

Покупити котао је потребно не само на основу стварног капацитета. Овде се игра улога оперативних могућности грејањатехника, начин и квалитет услуге котловске опреме. Користећи оптималну врсту горива за вашу опрему за гријање, доступност аутоматизације ће вам омогућити да постигнете нормалан рад котла на чврсто гориво.