Како израчунати строп напетости

Затезни строп даје беспријекорно глатку површину и скрива све пукотине на плафону. Овај третман је веома практичан и може трајати јако дуго. Многи више воле да сами инсталирају напонски плафон. У овом случају потребно је извршити прелиминарни прорачун пројекта. Компетентна калкулација ће вам помоћи да купите довољно материјала.

Стретцх стропови: унапред подешено време изградње

Да бисте прецизно измерили дизајн, морате узети у обзир конфигурацију просторија. Ако је соба правоугаоног или квадратног облика, учините је много лакшом.

Сврха квадратне или правоугаоне просторије је у следећем редоследу:

 1. Прво морате нацртати скицу собе. То ће вам олакшати навигацију.
 2. Затим уклоните величину сваког зида. Да бисте то урадили, користите рулет зграде.
 3. Затим измерите дијагоналу просторије.

Ако соба има правокутну конфигурацију, морате обавезно измјерити сваки зид. Често се дешава да су супротни зидови асиметрични.

Да бисте измерили структуру затезног плафона, морате нацртати скицу просторије и извршити мерења по ободу

Ако просторије имају комплексну конфигурацију, онда су потребна мерења следећим алгоритмом:

 • Прво нацртајте скицу стропа.
 • Затим измјерите сваку равну површину зидова.
 • Условно подијелите собу на неколико трокута.Затим измјерите дијагоналу сваког од њих. Не заборавите да израчунате све углове.

Димензије и други параметри затезних плафона

Тканина за напонски строп не разликује се само по својој текстури, већ и по величини. При избору материјала морате обратити пажњу на друге карактеристике тканине.

Обично се за обраду стропа користи фолијски лист. Ширина овог платна је 130 275 цм. Дебљина платна варира од 0.15 до 0.2 милиметара.

Приликом одабира филмске тканине, неопходно је обратити пажњу на такав параметар као што је влачна чврстоћа. Да би тканина трајала дуже време, она мора да издржи уздужно оптерећење од 12-13 Невтона по милиметру у квадрату.

Стретцх стропови су у облику фолије и тканине. Разликују се по величини, дебљини тканине и затезној чврстоћи

Карактеристике стропног стропа:

 1. Ширина тканине. Типично, панел од тканине има стандардне димензије, односно 3100 милиметара или 5100 милиметара. Постоје модели у којима ширина платна досеже 4100 милиметара.
 2. Затезни лим може издржати температуре од -35 до +40 степени.
 3. Дужина тканине може варирати.

Како измерити укривљени тензиони плафон

Провођење мјерних радова за сложени обрис кривуље облика много је сложеније. Међутим, то можете урадити сами, под условом да се строго придржавате упутстава. Потребно је израчунати исцртане строповена сличан начин.

Измераване на криволиниране напълнителни стропови се изработва с помоста на скица на предвиден строп

.

Наводила за мерење криволинијског плафона:

 • Прво морате нацртати детаљну скицу собе.
 • Затим одредите величину свих равних зидова. Не заборавите да израчунате дијагонале.
 • На скици означите плафон решетком. Корак одаберите себе.
 • Забележите контролне тачке на слици.
 • Користите контролне тачке за репродукцију тачног распореда плафона и израчунајте потребну количину материјала. Ако све урадите како треба, добићете прецизна мјерења.

Користите ласерски ниво да бисте убрзали рад мерења. Такође, немојте се плашити мањих грешака. Захваљујући својим дизајнерским карактеристикама, ПВЦ-тканина се лако растеже, тако да размак од 2-3 центиметра није критичан.

Како израчунати строп напетости: инструкција корак по корак

Пре него што наручите потребне материјале за уградњу затезног плафона, потребно је израчунати површину плафона. Технологија прорачуна је врло једноставна. Ако просторија има правоугаону конфигурацију, требало би да измерите њену ширину и дужину. Даље морате помножити вриједности.

Ако ваша соба има различите нише и перформансе, технологија рачунања ће бити мало другачија. Прво морате нацртати скицу собе, а затим измјерити све параметре собе и разбити скицу у трокуте и правокутнике. Затим морате да израчунате све области цифара и да добијете добијене вредности.

Да би се израчунала површина напетог стропа у правокутној просторији, потребно је помножити ширину по дужини просторије

Израчунавање просторије са вишеслојним плафоном је мало компликованије. Стручњаци савјетују прво израчунавање површине. Резултат ће вам омогућити да подигнете потребну количину материјала за рад.

Прорачун вишеразинског плафона се врши у следећем редоследу:

 1. Уклоните димензије са зидова.
 2. Затим израчунајте површину пода. Ако је правоугаони, онда једноставно помножите дужину по ширини.
 3. Измерите висину и дужину вертикалног дела плафона помоћу конструкцијског рулета.
 4. Помножите висину и дужину стропа.
 5. Саставите површину пода и површину вертикалних секција.

Минимална величина повлачења за затезне стропове

Ако ваш стан има ниске таванице, али желите уградити затезну тканину, онда морате знати минималну величину дизајнерског алинеја. Неке крпе се могу поставити на удаљености од 3 центиметра од главног стропа.

Ако поставите минималну димензију увлачења, користите технологију монтаже клином или спајањем. И даље можете користити харпунску технологију, али у овом случају величина повлачења ће бити 5-6 центиметара.

Минимална допустива величина за повлачење тензионног плафона је један центиметар

Минимално повлачење се може постићи постављањем затезног стропа израђеног од тканине. У овом случају, величина повлачења ће бити само 1 центиметар. Међутим, моратеузети у обзир да приликом уградње платнене тканине са минималним клиренсом, неће бити могуће водити комуникацију у простору јастука.

Колика је максимална величина за затезне стропове

Максимална дужина затезног стропа нема ограничења. Међутим, ширина тканине ће зависити од земље производње производа. На пример, тканине направљене у Француској имају стандардну ширину од 2,1 метра. Плафони, које производе немачке фирме, имају већу ширину, односно 3 метра.

Ако тражите најшире платно, обратите пажњу на платна направљена у Кини. Њихова ширина достиже 5 метара.

Максимална ширина панела на плафону је 5 метара

Плафонске таванице су велике величине, због чињенице да је њихова конструкција једноставнија. Стандардна ширина тканине је 5 метара. Постоје модели у којима су величине још веће.

Монтажа затезних плафона (видео)

Обрачунски поступак за затезну тканину је врло лако обавити. Потребно је само нацртати скицу и измерити димензије просторије. Ако све урадите како треба, тада ћете добити тачну површину просторије и моћи ћете купити довољну количину материјала за инсталацију. Приликом одабира платна обратите пажњу на његову величину. Ако имате низак строп, изаберите тканине. Они ће омогућити минимални размак између конструкције и главног стропа.