Течни тапети: украс стропа

Међу најпопуларнијим начинима унутрашњег уређења зидова и плафона може се назвати текућа тапета. За рад с овим материјалом није потребна посебна обука, а цијена сухе смјесе не иде далеко изван класичног папирног материјала.

Шта су течне тапете

Течна тапетаје завршни декоративни премаз који има грубу текстуру и може бити било које боје. Продаје се у сувом облику, а за припрему радне отопине ​​довољно је додати воду у смјесу.

Овај материјал не садржи хемијске укључке, па се може користити за завршну обраду плафона у дјечјим собама.

Възможността на този материал:

 • Течни тапети вам омогућују да сакријете неједнакост зидова и плафона.
 • Када се оштећени премаз лако обнавља, простор за поправке практично није распоређен на општој позадини.
 • Због велике пропустљивости паре, влага се не накупља испод површине, што искључује стварање гљивица и плијесни.
 • Дебели материјал помаже у смањењу губитка топлоте, а такође је добар звучно изолован материјал.
 • Штити од пуцања темеља на којем је материјал слаган, чак иу случају значајног скупљања и деформација.
 • Висока естетика завршног премаза, која се постиже због одсуства зглобова и зглобова.
 • Огромна гама боја и велики избор текстуре материјала омогућују вам да креирате различите обрасце на стропу и зидовима.
 • Чак иу одсуству искуства вођењаТечни радови за тапете омогућују вам да обављате такве радове самостално.

Течни тапети имају недостатке о којима морате унапријед знати:

 • Материјал је нестабилан према влази, па се не препоручује обрада зидова и плафона у просторији са високом влажношћу.
 • Многе врсте течних тапета изгарају од ултраљубичастог зрачења, па је њихова употреба у собама са панорамским кровом практично неоправдана, јер материјал губи естетске квалитете.
 • Материјал има веома ниску стабилност и абразију, па се при високој пропустљивости у унутрашњости ова варијанта третмана не препоручује.
 • Састојци садржани у овом материјалу упијају мирисе, тако да није препоручљиво пушити у просторији са третманом овог материјала или користити супстанце са јаким мирисом.

Ови недостаци у третирању текућих плафона практично нису видљиви, тако да је овај материјал најпогоднији за радове на стропу.

Типови течних тапета

Постоји неколико главних врста овог материјала за радове на стропу:

 • целулоза . Они имају најнижу цену. Састав материјала је целулозна влакна која лијепе и боје пунила.
 • памук . После наношења, имају веома атрактиван изглед са мат сјајом. Памук, који се користи као основа за ову врсту тапета, одликује се високом звучном и топлотном изолацијом.
 • свила . Имају велику вредност, али имају своје физичке и декоративне особинесу на недостижном нивоу. Свилене течне тапете практично не изгарају на сунцу, а захваљујући употреби природне свилене нити, оне имају најотпорнију површину међу таквим материјалима.
 • мешовито . Имају различите материјале који су што је могуће уравнотеженији за високе декоративне особине и механичку чврстоћу. Имајте ниску цену. Мјешовити тип вам омогућава да значајно уштедите новац који се троши на поправке, практично не смањујући естетске и физичке квалитете завршног плафонског покривача.

Декорација плафона са течним тапетама

припрема стропа

Сликање плафона са течним тапетама почиње припремом базе. Ако на плафону постоји слој креча, онда га треба темељито очистити.

Ако се након грубљења на плафон наноси течна тапета, онда је површина довољно уземљена. У том случају, потребно је нанети два слоја прајмера у интервалу од 3-4 сата. Када се последњи слој потпуно осуши, можете почети да наносите течне тапете.

За примјену овог материјала на спуштеним строповима, који се састоје од сухозида или дрвених плоча, потребно је и уземљење површине. У овом случају, количина прајмера не би требало да буде превелика, и смеша треба да буде равномерно распоређена по површини.

Ако је потребно уклонити стару течну позадину за наношење новог слоја, површину натопити обичном водом. Након бубрења материјала мора бити изгребан лопатицом. Затим држите стандардни примерплафонска површина.

Ако је плафон обложен бијелом или бојом, материјал мора бити потпуно уклоњен са површине. Тек након тога можете прећи на површину стропа.

Ако постоје значајне неједнакости на плафону, оне морају бити прекривене гипсом. Након потпуног сушења могуће је почети са применом овог материјала.

Израчунајте количину позадине

Количина течног тапета потребног за поправке треба да се израчуна унапред. Такође, потребно је мало више залиха овог материјала, тако да ако је потребно, поправке оштећеног премаза могу да се ураде са истом врстом тапета.

Да би се осигурало да цео плафон у просторији има исту нијансу, требало би изоставити целокупну запремину смеше, која се такође треба правилно израчунати. Обично један килограм суве мешавине је довољан да покрије површину плафона са површином од 3 - 5 м2. Дебљина превлаке код таквог протока материјала ће бити око 1,5 мм.

Ако је површина стропа потпуно једнака, онда је за прорачун потребно одабрати минималну вриједност протока материјала. За неуједначене стропове потребно је израчунати максималне могуће показатеље.

израда позадине

Потребно је користити воду, чија температура не прелази +25 степени, иначе ће рјешење бити веома вискозно, а правилна примјена на плафону ће бити тежак задатак.

Такође се не препоручује употреба воде на температури испод +20 степени. У овом случају, значајно је вријеме за набирање текуће позадинеће се повећати, што ће утицати на укупно време поправке плафона.

Количину воде за мијешање смјесе треба одабрати на темељу израчуна омјера наведених на амбалажи.

Ако треба да додате декоративне елементе у раствор, онда прво излити, а онда све остало. Мешање се мора вршити ручно. Не препоручује се употреба грађевинских мешалица.

Цртање на плафону

Када радите са течним тапетама, не треба заборавити да текстура узорка зависи од начина њихове расподеле на површини. Ако се наношење тапета од самог почетка врши уздужним покретима, онда се ова метода треба даље користити. Ово је посебно тачно када се примјењују мјешавине које укључују велика влакна.

Пре него што наставите са наношењем течног тапета на равну и површинску површину плафона, морате инсталирати све елементе декорације. Ако се за обраду папира зидне облоге постоља и штукатуре инсталирају након фиксирања тапета, онда се помоћу ове верзије третмана то мора урадити унапријед, иначе се ти детаљи не могу сигурно причврстити на порозну површину текућих тапета.

Наношење течног тапета на површину стропа врши се помоћу широке лопатице или лопатице. Након наношења раствора треба га поравнати са ваљком или одговарајућим пластичним гратерима.

Сушење тапета зависи од садржаја влаге у раствору и дебљине премаза. У просјеку, потребно је око 36 сати да се потпуно осуши.За равномерно сушење течних тапета није препоручљиво провјетравати просторију или укључивати уређаје за гријање.

Заштита течних тапета

Тако да су течне тапете дуго трајале, прекривене су лаком. Најраширенија примјена на површини текућег лака за тапете, што укључује и акрил. Овај тип лака не садржи хемикалије које би агресивно утицале на површину.

После наношења лака, површина течног тапета постаје мање хигроскопна, што омогућава обраду таваница у кухињи са течним тапетама.

Након наношења лака површина постаје мање подложна деструктивном дејству ултраљубичастог зрачења. Упркос чињеници да ће употреба заштите течних тапета са лаком повећати укупне трошкове поправке, временом ће се исплатити део финансијских улагања због повећаног трајања завршног премаза.

Поправка плафона са премазом течних тапета

\ т

Овај тип завршних материјала омогућава, ако је потребно, поправку оштећене површине без губитка изгледа тапета. Поправак стропова из текућих тапета не одузима много времена, а за његову имплементацију потребни су сљедећи алати:

 • Прскалица са водом
 • спатула
 • пластични гратер

Боцу за распршивање наноси се на површину тапете на којој је дошло до оштећења. Након неког времена након бубрења, пуњени материјал се уклања шпатулом. Уместо уклоњеног слоја нанесите нови слој материјала и поравнајте површину са једномниво Након сушења поправљена површина неће се истицати на општој подлози.

Декорација плафона текућим тапетама властитим рукама може се извести у било које доба године, пружајући оптималну и уједначену температуру сушења материјала. Овај процес треба да се спроведе на температури од око 20 степени.

Декорациа на строп с течниј тапет - видео:

Декорациа на строп с течное обои - фото: