Под топла вода властитим рукама из плинских котлова у кући: како се правилно спојити у стан, компетентна схема прикључења на систем гријања

Већ неколико година, међу системима грејања, водоводни систем је веома популаран, повезан са гасним котлом. Инсталирање ове врсте грејања није јефтино, тако да је многи инсталирају својим рукама


За и против топлог пода

Као и код свих других система, топли подови имају своје плусеве и минусе.

плусес

Једна од предности је профитабилност, као и независност од мрежа ако је систем прикључен на котао. У хладним данима она ће подржати топлину у вашој кући, захваљујући циркулацији топлог ваздуха који ће вам омогућити да ходате боси без страха од свог здравља. Такође ћете моћи да креирате унутрашњост својих снова, јер се нећете мешати у цеви, "пузите" по зидовима, не морате се скривати испод радијатора од тила.

недостаци

Једини значајан недостатак је висока цијена таквог система гријања. Нажалост, не може сватко приуштити инсталацију тако скупог дизајна у стану.


Типови и карактеристике котлова

Постоји много опција за повезивање топлог пода са котловима. Подељени су на гас, електрични, чврсто гориво, дизел, комбиновани.

електрични

Електрични котао је најскупљи извор загријавања расхладног средства, али истовремено и најлакши за одржавање. Вода се загрева ТЕН или индукцијом.

чврсто гориво

Такви модели котлова се сматрају најекономичнијим у нашем времену, јер њихов рад може битикористите све гориве материјале. То укључује отпадно дрво, угаљ или дрво високог квалитета. То је профитабилно и згодно, са које стране не изгледају. Њихов једини недостатак је потреба за контролом пуњења пећи, иако модерни дизајни котла дозвољавају да ватра дуго горе без људског присуства.

дизелски мотори

Овај дизајн за многе може изгледати још профитабилније од гасног котла, јер је извор топлоте гориво дизел горива. То је повољно јер је аутономно, користи природни гас. Може дуго да функционише, без људске интервенције.

комбиновано

Овај дизајн задовољава могућност преласка са једне врсте горива на другу. Може имати два ложишта и један. За промену врсте горива довољно је заменити горионик. Ове опције грејања су корисне за зграде у којима су могући привремени проблеми са снабдевањем горивом.

гас

Наравно, најчешћи тип котлова је плин. Они су најекономичнији и практичнији, јер гас има најнижу цену, а ефикасност је највећа. Гасни котао даје топлоту на рачун сагоревања природног гаса или мање популарног типа - пропан. Такви дизајни немају посебне уређаје, али су се појавили нови модели који укључују функцију под називом "топли под". Њено укључивање доводи до смањења неефикасне моћи. Визуално је котао сличан малом ноћном ормарићу или висећем ормару. Врло је погодан за повезивање пода топле воде у просторији.

постојеразличите врсте котлова, који се разликују по многим параметрима.

подови

Такви котлови се инсталирају стандардном методом. Модерни дизајни су малих димензија, што је веома добро, јер не заузимају пуно простора. Може се користити за гријање зграда великих и малих површина. Исто тако, за разлику од зидних котлова, они не стварају непотребно оптерећење на површини зидова, што је важно за оквирне куће.

зидни

Причвршћена за зидове, који би требали бити јаки, јер тежина котла није велика. Користи се за грејање не баш великих кућа са површином до две стотине квадратних метара. Постоје модели, израчунати на квадрату више, али овдје ће вам требати и монтирати снажније.

Такођер, котлови су двокружни и једнокружни.

једно-коло

Послуживање само једне линије грејања. Сматрају се најекономичнијим јер користе мало горива, тј. Плин.

двокружни

Служи и за напајање система за грејање и за грејање воде, који се може користити за употребу у кухињи и купатилу. Међутим, вода неће бити тако врућа као код котлова или гасних ступова. Недостатак је што уређај неће радити у исто вријеме на два начина. Ако прикључите топлу воду, онда аутоматски искључите грејање.


Постоје и различити материјали за пренос топлоте.

челик

Челик - најјефтинији и најједноставнији материјал. Краткотрајна је: на њој се брзо појављују пукотине, јер је склон томена корозију. Модерни програмери покушавају да отклоне ове недостатке наношењем различитих премаза.


Нерђајући челик

За разлику од других котлова, они имају многе предности. Они комбинују својства материјала од ливеног гвожђа и челика.

ливено гвожђе

Имају антикорозивни премаз, карактеристичан за сваки материјал од ливеног гвожђа је крхкост, а котлови нису изузетак. Због тога се мора водити рачуна да се загревање равномерно подеси. Ово неће дозволити да се котао испуца.

бакар

Бакар се користи за зидне моделе, тако да су котлови направљени од овог материјала лагани. Такви материјали нису подложни корозији, имају малу инерцију, што омогућава брзо подешавање температуре.

кругови за повезивање

Постоје три главне шеме за стварање такозваног топлог пода: колектор, једна цијев и двије цијеви.

оне-пипе

Ово укључује повезивање преко уметања једне гране ожичења између двије батерије или између радијатора и котла. Једини недостатак је да у таквој шеми није могуће подесити температуру воде. Ако уметнете одмах након котла, под ће бити веома врућ, а ако је последња батерија веома хладна. У радијаторском систему гријања не можете чак ни искључити струјни круг из мреже.

двоцевна

Таква шема повезивања омогућава уметање кола између повратних и притисних грана ожичења. Ово ће вам дати могућност да подесите запремине, да пумпатекроз контуру пода, одредити потрошњу енергије, контролисати температуру грејања. Постоји недостатак: уметање арматуре за блокирање и регулацију у месту где се налази под. Ово не само да може покварити изглед просторије, већ и учинити контролу температуре мање доступном.

Цоллецтор

Ова шема обухвата снабдевање колектора топлом водом. На њега су прикључени и сви прикључни водови котла с различитим гријачима. Прије спајања топле подне, потребно је инсталирати колекторски ормарић смјештен на приступачном мјесту за доводну и повратну цијев. Пре тога, колектори су опремљени са запорним вентилима. Можете поставити термометар за контролу температуре, али је боље купити спреман комплет, који поред уобичајених укључује и вентиле за затварање на свим излазима за уградњу расхладне течности. Ово ће омогућити да се један круг затвори за поправку, а да не онемогући цео систем.

Ова шема такође укључује кружну пумпу која ће олакшати циркулацију воде у цевима. Инсталира се између колектора, доводне цијеви и повратне цијеви прије цјевовода. Систем грејања са топлим подом је веома ефикасан за грејање просторија. Сада морате да схватите шта је топло подно вода.

Овај систем, који има спиралне цеви дебљине 15-20 мм, налази се у бетонској рекуперацији или директно испод пода. Носач топлоте, кроз који вода циркулише кроз цијеви, преноси топлину на површину пода, а она, пак, даје топлину унутар просторије. ПипесОни су чврсто постављени тако да не загревају котао на екстремно високе температуре. Биће довољно 45-50 степени. Што је нижи извор топлоте, то се соба боље загрева.

Начини повезивања и могућности инсталације

Након разматрања шта се догађа са котловима, може се доћи до закључка да су варијанте гаса најпогодније за спајање пода топле воде. У основи, систем гријања се прикључује на зидни плински котао.

Ако желите да повежете свој систем грејања сопственим рукама, онда ће вам требати:

  • Рулет;
  • ниво;
  • тастери;
  • одвијачи;
  • перфаратор;
  • резач цеви и други алати који ће помоћи у процесу.

Приликом постављања подне топле воде, најважније је полагање цјевовода. Прије тога, потребно је поравнати подножје вијцима који штите цијев од вруће воде од различитих оштећења. Композиција садржи пијесак-цементни малтер, након чега настаје очвршћавање чврсте коре, која штити цијев. Такође, цев служи као батерија са великом површином дисперзије. За изолацију је најприкладнија глина. Изнад је потребно поставити водонепропусне фолије, као и рефлектор

Одражавајући материјал, круг грејања је одсечен од подне плоче и простора испод њега. Треба да буде високог квалитета, тако да топлота оде на под и загрева ваздух у просторији, а не обрнуто. Цеви се постављају у облику спирале директно на рефлектор. Уметни, у овом случајудолази из постојеће мреже коју опслужује један котао.

Постоје две варијанте причвршћивања цеви:

  • Прва се користи арматурном мрежом на коју су цијеви причвршћене жицом.
  • Други - са тракама за фиксирање и посебним клиповима, који се могу купити у специјализованим продавницама.


Дужина цевовода не смије прелазити 80-90 цм, а дужина цјевовода од једног метра није прикладна за постављање такве конструкције. Ако то није довољно, морат ћете додати нову контуру, узимајући у обзир да би требали бити исти.

Следећи корак је да се цевовод учврсти на хранилицу колектора. Одмах након тога можете направити пут. Мора бити сложен у једном комаду да би се избегло цурење. Технологија уградње топлих подова подразумева проверу целог система. Ова фаза се састоји у чињеници да се топла вода, под притиском, доводи у цевовод. Тест траје око два сата. Ако је све у реду, онда је могуће ставити естрих. Затим је инсталиран бојлер. Ово захтева одобрење од гасних и ватрогасних служби.

Затим све цеви можете повезати са млазницама са наврткама или спојницама. Прикључак у котлу се врши само од металних цеви. Након уградње експанзионе посуде која регулише притисак у кругу. Тада је потребно инсталирати колектор - два елемента цијеви, који су постављени један за другим. Број млазница треба да се подудара са бројем контура. Спаја се доњи и горњи део цевивитх бипасс. На горњем дијелу цијеви инсталирани су манометар и испуст зрака, а на доњем - кран за одвод воде из цјевовода.

Пумпа за подно грејање може да се постави било где, а термостат је на месту које није погодно за пропух. Након што поново проверите да ли је аутоматско повезивање тачно, можете прво повезати под. Да би се то урадило, вода је испуњена свим контурама, а ваздух се спушта. Неопходно је проверити како вентили и вентили раде, као и затегнути или спојеви. Да би се то постигло, врши се неколико провјера контроле тлака у интервалима од једног до два сата. За то време дозвољено је да се смањи притисак за само 20 килопаскалата. Ако је све у реду, онда сте и сами водили тако радно интензиван рад.

важне препоруке

Инсталирањем таквог система код куће, држите једноставне стручне савјете. Прије свега, ако никада нисте били укључени у инсталацију или поправку уређаја за гријање, боље је да тај посао пренесете професионалцима. Ако одлучите сами да урадите овај задатак, онда пре почетка рада пажљиво израчунајте потребне материјале. То вам штеди буџет, а ви ћете бити сигурни да процес инсталације неће бити прекинут због недостатка било ког важног елемента. Не уштедите на квалитету материјала, јер зависи не само од топлине вашег дома, већ и од сигурности. Из свега наведеног можемо закључити да изградња таквог система гријања може чак и неискусна особа, али прво моратетеорија добре студије. Онда можете преврнути било коју планину.

Тања инсталација топле воде види испод.