Вода из бунара мирише на сумпороводик, шта да ради

Без сумње, аутономно снабдевање водом има неколико предности у односу на централизовано. То се једноставно не би догодило, брига о бунару мора стајати сама. Власници приватних кућа често су суочени са ситуацијом у којој вода из бунара почиње да мирише сумпороводик. Шта учинити под таквим околностима, не знају сви.

Али проблем лежи не само у томе што вода за пиће смрди и постаје неугодна по укусу. Сасвим је могуће да је једноставно опасно користити га. Размотрићемо разлоге зашто вода у бунару може добити неугодан мирис, аи рећи о начинима њене ликвидације.

опасност од водоник-сулфида

Лош мирис воде из саме дизалице мало је вероватно да ће задовољити било кога. Али проблем је у томе што је пијење не само неугодно, већ и ризично.

Где се трули смрад?

Водоников сулфид је хемијско једињење сумпора са водом, који је безбојни гас са мирисом покварених јаја и слатког укуса. Може ући у спојеве са многим металима, слабо растворљивим у води, запаљивим, ау великим концентрацијама отровним.

У распадању протеина у воденој средини постоји одсутност водоника у одсуству или ниском садржају кисеоника као резултат активности анаеробних бактерија. Што је дубља ваша бушотина, већа је вероватноћа непријатног мириса из славине. Његов извор може бити:

 • аквифери који садрже руде са импрегнацијом сумпора и недостатак приступа кисеонику;
 • прекривен зидом мула и дном импрегнираног довода водебунари;
 • садрже органска тла која су погодила довод воде кроз оштећење кућишта и почела су се распадати без приступа кисеонику;
 • контаминација подземних вода, на пример, нафтних деривата.

Треба напоменути да се мирис сумпороводика у артерским бунарима често јавља. Да би се појавио у конвенционалном бунару, требало би да се догоди нешто изванредно, на пример, антропогено загађење.

Оштећење водоник-сулфида за људско тело

Већина људи у школи на хемијском курсу само памти да је водоник сулфид испарљив гас са мирисом покварених јаја. Али да ли су сви свесни његових здравствених ризика?

 1. Ваздух, чак и са малом количином сумпороводика, изазива мучнину, повраћање, вртоглавицу, умор и главобоље.
 2. Значајно накупљање гаса може прво изазвати упалу капака, затим плућни едем, конвулзије, несвестице, и као резултат тога довести до смрти.
 3. Висока засићеност ваздухом водоник-сулфидом може узроковати брзу смрт, чак и при једнократној инхалацији.
Веома је важно знати да се гас више не осећа док парализује мирисни нерв. Мирис мочваре нестаје, слабост и вртоглавица се могу отписати због умора или других узрока, а токсин наставља да утиче на тело. Ако је случај у бунару, блокирајте воду, обавезно проветрите просторију и почните да откривате узроке непријатних мириса.


Напомињемо да се ни купање ни прање посуђа са водом са високом концентрацијом сумпороводика не могу избећиалергијске реакције и изазивање других оштећења организма.

Да ли је могуће користити замрзнуту воду за техничке сврхе

Да би се користила течност која мирише на покварена јаја, у економским потребама не би требало да буде. Вода засићена сумпороводиком узрокује корозију метала. Све челичне цеви и делови уређаја који су у контакту са течношћу су покривени рђом и брзо се истроше. Може бити веома скупо за мајсторе да га користе чак иу техничке сврхе.

Можда биљке засађене у вашој башти, чија је цена далеко већа од могућих губитака од поправке цеви и пумпи, и морају се хитно полирати. То можете урадити само ако постоји аутоматизовани систем за наводњавање. Суочени са ваздухом, водоник-сулфид пролази кроз врсту аерације, а опасне бактерије ће нестати без да су наудиле вашим засадима. А ако ћете ручно залијевати врт или град, запамтите да мирис водиковог сулфида у бунарској води указује на присуство опасних твари за људе. Уласком у плућа, ваздух који је прашен влагом може проузроковати значајно оштећење здравља.

Узроци непријатних мириса

Водиков сулфид у води из бунара може бити само сметња, из које се лако уклања и може захтијевати значајна материјална улагања. Понекад је потребно организовати и нови водовод.

Размотримо одвојено три варијанте појављивања непријатног мириса воде, али прво прочитајте пажљиво следећа два параграфа.

Шта учинити пре свега

Пре откривања зашто је вода избунари мирисе на сумпороводик, обавезно их проследите на лабораторијску анализу. Потребно је знати концентрацију отровних супстанци и могућност употребе воде у чишћењу површине. Уосталом, не може свако себи приуштити да се пресели на друго место да би решио проблем. Осим тога, можда у води постоје и неке друге штетне нечистоће које не смрде тако "дефинитивно".

Уопштено говорећи, за власнике индивидуалног водоснабдијевања, годишња процедура за испоруку воде за анализу треба да постане обавезна и уобичајена.

Неисправно одабрана локација рупе

Може се десити да је бунар постављен на водоносни слој, који се директно спаја са слојем сумпорне руде. Још једна могућност - слој рудника налази се изнад притиска воде и током бушења укључује сумпорну стену која је пала у бунар.

Вода мирише на сумпороводик од тренутка увођења бушотине, и пошто је од виталног значаја да се ослободи мириса, ситуација ће се одмах поправити. Али то се обично не дешава и чињеница да вода из бунара пада у мочвару, открива се у тренутку пумпања након бушења.

Ако желите унапред предвидети сличну ситуацију, питајте да ли у вашем локалитету постоје (или су раније постојале) налазишта минерала. Ово не мора нужно бити сумпорна наслага - она ​​је у малим количинама често праћена рудом, нафтом и гасом. Ниједна производња не исцрпљује у потпуности депозите, али довољно је покварити мирис воде из вашег зденца и мала количина пасмине.

Само разбијатопла вода

Понекад се труле мирисе јављају само када је топла вода укључена. У овом случају, лакше је елиминисати извор смрада, јер је његов узрок микроорганизми који се развијају на наслагама соли у колони, котао, котао.

Да би се уклонио лош задах, довољно је уклонити вагу и темељито испрати опрему. Да бисте избегли понављање ситуације, поставите филтер на улазу воде у бојлере.

Хладна вода мирише на сумпороводик

Најнеповољнија ситуација када се појави мирис покварених јаја када се укључи хладна вода. Може бити неколико разлога за то, наиме:

 • кућиште је изгубило своју непропусност;
 • тешке падавине проузроковале су да многе воде у тлу уђу у водоносни слој који се користи за унос воде;
 • антропогено тровање подземних вода;
 • контаминација зидова муља усисне цеви и дна извора.

То је елиминација мириса овог порекла, који захтева највећу количину новца и труда, и ми ћемо се детаљно осврнути на њих.

Начини прочишћавања воде из мириса сумпороводика

Тек након што направите анализу воде из свог зденца, можете наставити са мјерама усмјереним на прочишћавање воде. Пре свега, треба да откријете разлог зашто је почео да мирише на покварена јаја, јер је могуће да је оштећено кућиште, и ставили филтере - губитак новца. Најбоље је упутити агенцији која је направила бунар.

Заптивање кућишта

Ако је кућиште напукло илиДобили сте и остала оштећења у вези било каквих поправки које можете говорити само у случају када је израђена од црног или нерђајућег челика. Не може бити говора о било каквој рестаурацији пластичне или азбест цементне конструкције. Не треба ни покушавати да вратите поцинковане или емајлиране чауре.

Можда ћете морати обавити заваривачке радове, замијенити дио цијеви или чак избушити нову бушотину. Решите ово питање са квалификованим стручњаком.

Третман воде за домаћинство

Па, када поред аутономног водоснабдијевања у дворишту постоји нормална бушотина. Из њега је могуће црпити воду за домаће потребе или, ако је потребно, засадити посебно вриједне биљке, како не би нестала док не дође до водовода. Осим тога, вода из бунара готово никада не загађује сумпороводик.

И шта треба да урадите ако имате само бунар? Не изводите исто са кантама са суседима. Уклањање замрзнуте "ароме" из мале количине воде може бити независно.

 1. Најлакше је зауставити воду на улици. У контакту са кисеоником, серотипови брзо умиру, а да би се убрзао процес, неколико пута мешајте течност.
 2. Можете сипати 10 литара балона водоник пероксида, а затим очистити кућни филтер - то ће помоћи да се ослободите лошег мириса.
 3. Две кашичице јода у кантици за течност помоћи ће у решавању проблема. Ако добро промешате раствор, спустите нацрт на дно и лагано сипајте чисту воду у други контејнер, можете без филтера.
 4. Врло доброчини уклањање сумпороводика раствореним у светло ружичастој нијанси мангановог сумпора калијума. Међутим, течност би требало да се подвргне двоструком чишћењу.

јодманган оксид калиј

Ни у ком случају не можете код куће да третирате мирисе водоник-сулфида користећи хлор. Уместо једног проблема добијате још један.

Чишћење извора и водоснабдевања

Поступак чишћења артешки бунара не мора се вршити независно. Његова дубина је од 30 до 300 м, једноставно је немогуће направити дегазацију средствима. Поверење за чишћење зидова кућишта од муља и других лежишта специјалисте. Тада је потребно пумпају воду са дна, где живе органска једињења која хране серумске бактерије.

Ако током инсталације бунара нисте прекрили дно шљунком, пожељно је то урадити након чишћења. Пасмина крхотина ће служити као природни филтер и смањити вјероватноћу контаминације питке воде сумпороводиком. Чишћење извора на местима где подземне воде имају тенденцију да постану загађене решава проблем у периоду од 1 године до 3 године.

физичко дегазирање

Да би се уклонио водоник сулфид из воде, довољно је да се осигура његов контакт са ваздухом. Проблем загађења водозахватног система запаљивим гасом јавља се прилично често, да би се ријешио проблем обично користе дегазатори или аератори. Они долазе у два типа:

 1. Инсталација без притиска састоји се од велике пластичне посуде у коју вода улази кроз специјалне бризгаљке. Она јепрскањем методом штанцања и у контакту са ваздухом, засићен је кисеоником. Водоник сулфид оксидира и пада на дно у облику талога. Кроз површину воде, гас остаје испарљив, а компресор за кисеоник се може инсталирати да убрза процес. Офф-тхе-схелф аератор заузима пуно простора и треба му заштита од временских непогода. Вода га улази гравитацијом.
 2. Одводник под притиском је много практичнији, јер је компактнији од неразвученог и зато заузима мање простора. Дегасатор улази у течност обогаћен кисеоником помоћу пумпе. Уређај се може инсталирати у подруму или спремишту у приземљу.

Хемијска обрада воде

Оксидирајући хидроген сулфид може да делује не само кисеоник, већ и натријум хипохлорит, озон или водоник пероксид. Вода пречишћена хемијским средствима садржи нерастворљиви талог у облику различитих једињења сумпора. Прикупља се помоћу специјалних филтера, а чиста, спремна за употребу и текућина сигурна текућина улази у воду.

адсорбенти

Различити сорбенти могу се убрзати реакцијама оксидације. Активни угаљ се најчешће користи за чишћење воде из славине. Уклања из воде не само сумпороводик, већ и друге нечистоће. Филтери угља дају најбољи резултат у комбинацији са дегазификацијом притиска. Не заборавите да их треба редовно мењати.

Филтер угља

закључак

Пре него што почнете да чистите воду, обавите лабораторијску анализу, позовите стручњака и изаберите методна основу добијених података. Вода за пиће је од виталног значаја за вас и ваше чланове породице, фокусирајте се на њен квалитет, а не на трошкове рада.