Вода загрева гаражу сопственим рукама

Климатски услови у већини руских региона су такви да је у зимском периоду рад гараже или другог привредног објекта немогућ. Међутим, за многе мушкарце, гаража није само мјесто за похрану аутомобила, већ и комплетна радионица. Загревање воде у гаражи је један од најбољих начина да се заштитите од мраза, да формирате удобне микроклиматске услове у просторији, без обзира на температуру која се тренутно налази на улици.

Општи захтеви

За гаражу је потребно узети у обзир неколико важних тачака:

 • Висококвалитетна топлотна изолација. У случају да су зидови дизајна сувише хладни, чак и најучинковитији круг гријања ће бити бескористан, јер загријан зрак једноставно не може остати унутар просторије.
 • Чврстоћа. Важно је постићи потпуно одсуство нацрта. Превише интензивна циркулација ваздуха, циркулација ваздуха у окружењу - све то ће проузроковати пребрзо хлађење просторије, повећати трошкове горива, смањити укупну ефикасност.
 • Објект мора стајати на чврстој подлози или барем сексуалној вези. Значајне количине хладноће расту из тла, док ће цемент смањити овај негативни ефекат.

Ови моменти, у идеалном случају, треба узети у обзир приликом изградње гараже. Ако се случај односи на већ готов дизајн, морате учинити све да га побољшате.

Круг грејања мора да испуњава следеће захтеве:

 • Безбедност. Одсуство отвореног пламена, са изузетком вероватноће експлозије и засићења ваздуха угљен моноксидом - све је то међу обавезним захтевима.
 • Аутоматизација. Шема треба да обезбеди аутоматско одржавање оперативних параметара у нормалним условима, доприноси безбедности и практичности у раду.
 • Независност од спољних фактора. Ово се односи на системе који користе електричну енергију. Флуктуације напона не би требало да доведу до квара на опреми.
 • Исплативост. Чак се и најсигурнији систем тешко може назвати успешним и ефикасним ако његов рад укључује велику потрошњу горива. Скрећемо пажњу да у гаражи није потребно загревати ваздух до ознака релевантних за стамбени простор. Довољна вредност - око 12 степени.

Главни чланак: грејање ваздуха у гаражи сопственим рукама.

Ако је поред викендице ...

Власници сеоских кућа често смањују економску изградњу у сусједству главне стамбене изградње. У таквој ситуацији, шема ефективног загревања течности у гаражи може укључивати прикључак на већ постојећи главни котао.

Међутим, то ће бити ефективно само ако је котларница довољно близу. Ако морате направити велику грану са главне линије, губитак топлоте ће се показати превисоким, жељена ефикасност се не може постићи.

Ако се из неког разлога не можете спојити на главни котао, морат ћете монтирати засебни уређај. У гаражи постоји велика површина за томогуће је издвојити простор у углу, малој конструкцији боље је направити продужетак.

изабрати котао

Пре него што направите ефикасан систем, морате правилно изабрати одговарајућу јединицу. Идеална опција - плинска опрема, али није увијек могуће њено инсталирање. Главни проблем је потреба за добивањем пуно сертификата и дозвола. Према прописима, гаража спада у категорију техничких просторија за складиштење запаљивих материја. Стога се као алтернатива може узети у обзир технологија чврстог горива (огревно дрво, специјализовани дрвени брикети, угаљ):

 • Исплативост. Ова својина се објашњава ниским трошковима саме опреме (то важи чак и за моделе са значајном снагом), као и ниском цијеном горива, што је посебно релевантно за крајолик, гдје дрво вриједи пени.
 • Инсталирање технике је изузетно једноставно, за то није потребно позивати професионалце.
 • Пристојна ефикасност.

Ефикасно загревање воде из буржоазије у гаражи је релевантно за просторије са површином до 30 квадрата, будући да камење карактерише снага од само око 3 кВ. За комерцијалне зграде на великом простору на неколико катова боље се уклапају котлови великих димензија. Од недостатака уређаја на чврсто гориво, могуће је издвојити само не баш погодно руковање, потребно је стално замјењивати нове дијелове горива.

Ради гријања мале гараже моћи ће се инсталирати и електрична енергијакотао Одмах истичемо чињеницу да је метода погодна за мале објекте са добром топлинском изолацијом, јер је цијена струје прилично висока, сама потрошња ће изазвати огромне рачуне за комуналне услуге. У погледу компактности, поузданости, сигурности и аутоматизације, ова техника је идеална.

Изаберите метод повезивања

У гаражи властитим рукама могуће је реализирати неколико схема прикључења гријања:

 • једна цев;
 • Две цеви;
 • Комбинација.

За једнопросторну схему са малом собом, то ће уштедети време, труд и материјале без угрожавања ефикасности рада. Међутим, у великим просторијама боље је користити двије цијеви.

Ако говоримо о типу расхладне течности, онда не треба користити обичну воду - превелики ризик од смрзавања, а лед само цијепа цијев изнутра, обнова сустава захтијева велика финанцијска улагања. Оптимална опција је специјализована антифриз, која не представља опасност за цеви, која има екстремно ниску температуру кристализације.

редослед монтаже

Дакле, размотримо како да организујемо ефикасно грејање гараже водом сопственим рукама:

 • Извођење прорачуна, набавка одговарајућих потрошних материјала и опреме.
 • Одређивање места за уградњу котла, уградња (пре него што је потребно залити подлогу или ставити на површину снажан лим).
 • Постављање експанзионе посуде. Идеално, резервоар би требао бити на дну система, нависина око пола метра од пода.
 • Монтажа радијатора и батерија. За причвршћивање уређаја на зидове користе се специјални ојачани типлови. Да не би дошло до проблема са циркулацијом ваздуха, препоруча се оставити неколико центиметара размака између радијатора и зида, 10-20 центиметара - између радијатора и пода.
 • Дужина цеви. Брзо прикључите металне цеви на спојнице или завариваче. За фиксирање цеви на бази полипропилена користи се посебан грејни уређај.
 • Пуњење антифриза. Пробни рад, провера ефикасности, брзина загревања ваздуха, пропуштање или други знаци квара.

Дакле, ефикасан систем гријања у гаражи може се потпуно уредити самостално. Да бисте то урадили, не морате да трошите пуно времена, труда и ресурса, довољно је само да правилно решите сва организациона питања и да не правите грешке у калкулацијама!