Пластична жалузина (24 слике): бирамо моделе од ПВЦ-а - монофоне под дрветом

За заштиту од сунца и занимљиве погледе пролазника свуда се користе ролетне. Пластичне ролете заузимају водећу позицију у продаји и уградњи већ више деценија, не само као буџетска опција за заштиту прозора, већ и као естетски елемент унутрашњости.


Историја појаве

Пластичне жалузине најчешће се користе у стамбеним и нестамбеним просторијама. Предаци ролетне се могу сматрати капцима који су чврсто затворили прозор. Слично као и модерни производи за заштиту од сунца и интрузивни погледи на модел су изумљени у Италији. Према легенди, љубоморни Италијан је желио сакрити љепоту своје вољене из занимљивих погледа.

Капци уопште нису пропустили сунчеву светлост, тако да су непокретне дрвене даске биле причвршћене за прозоре под углом од 45 степени. Тако је дневна светлост продрла у стан, а са улице се сматрало да ништа није могуће. Ово објашњава порекло речи "жалузија" од речи "љубомора".


Званично ауторство са патентираном идејом припада Џону Хамптону. Он је средином 19. века патентирао и почео да производи ролетне.

Прве ролетне су биле од дрвета. Сада мноштво материјала, облика, текстура нема граница. Али пластичне ламеле не губе своју популарност и користе се свуда у свакој земљи иу сваком ентеријеру.


врсте

Класификација производа од ламелног материјала. Ин пластицВенецијанери од ПВЦ-а. Ролетне су прилично једноставне у дизајнерским перформансама и састоје се од:

 • врата која обављају заштитну функцију (ламеле);
 • причвршћивачи;
 • вијенац;
 • врпце или ланци за подешавање ламела.


Тренутно произвођачи нуде жалузине у зависности од правца причвршћивања пластичних ламела:

 • хоризонтално;
 • хоризонталне касете;
 • вертикално.Всакаа тип съдържа долочена ширина на ламеле:

 • хоризонтално - 25 или 50 мм;
 • вертикална - 89, 100, 110, 127 мм.

Хоризонталне ролетне се лако причвршћују на било који прозор. Обим таквих производа је разнолик: дневни боравак, купатило, кухиња, нестамбени простори, канцеларије и трговачке платформе, остакљени балкони и лође, отварање веранди и павиљона (за заштиту од сунца, оштрих удара ветра).

Казетне хоризонталне жалузине посебно су дизајниране за пластичне прозоре и причвршћене су директно на стакло, које не деформише оквир. Да бисте их инсталирали, морате се обратити специјалистичким услугама. Овај тип вам омогућава да лако отворите прозор за провјетравање. Сам дизајн прозора изгледа као цјелина и органски се уклапа у сваки интеријер.Посебност вертикалних модела је причвршћивање врата с обје стране за стабилност у одабраном положају: одозго се ламеле причвршћују за стрехе, а одоздо су причвршћене ланцем.

Вертикалне ролетне - одлично решење за пословни простор. Зависно од тогаСа стајалишта дизајнера, вертикална верзија може покривати само прозор, а може бити величине пуноће завјесе од стропа до пода. Произвођачи вертикалних модела нуде опције за комбиновање ламелног материјала (нпр. Пластике и метала или тканине), као и различитих облика ламела.

Поред употребе пластичних ролетни на прозорима, оне могу обављати функцију зонирања, која се користи као преграда у канцеларији, као екран, за затварање врата.

Предности и недостаци

Употреба ПВЦ-а у производњи жалузина има своје посебности.

плусес:

 • демократска цена;
 • велика палета боја ламела (до 800 нијанси боја);
 • могућност употребе посебних премаза који имитирају текстуру дрвета, тканине, метала и других материјала. Овакве превлаке дају производу преглед статуса, благо повећавајући његову цену у поређењу са употребом сличних природних материјала;
 • естетски изглед и могућност употребе у сваком ентеријеру;
 • лакоћа рада;
 • дуготрајно коришћење (квалитативна пластика служи 8-10 година);
 • могућност наручивања величине производа по појединачним величинама без ограничења дужине, за разлику од дрвених или других природних материјала ламела;
 • висококвалитетни ПВЦ је отпоран на флуктуације температуре и влажности.


минуси:

 • нискоквалитетна пластика гори;
 • лош дах новог производа у првим данима употребе;
 • имају јефтине засторекратак живот (до 5 година).

Продуцт Царе

Захваљујући механизму затварања и отварања капака, загађење је сведено на минимум. Али, као и сваки други производ, потребно их је очистити. Типично, латице и вијенци одлажу велику количину прашине. Пластичне ламеле и метални вијенци се лако утрљају влажном крпом.

Када се користе ролетне у кухињи или у просторији у вези са производњом, гуме, честице масти и друга тешка загађења воде могу се депоновати на ламеле. У овом случају, влажна крпа не може. Произвођач препоручује да се жалузине уклоне са прозора и да се накратко натопи у сапуници, а затим уклони остатке контаминације крпом. Са таквим чишћењем могућност оштећења првобитног изгледа ламела је минимална.

Код чишћења категорички се не препоручује употреба абразивних детерџената, чије честице могу оставити огреботине на пластичној површини.


За брже чишћење ролета специјализоване продавнице нуде уређаје у облику пинцета, на чијим крајевима су причвршћене меке крпе од микровлакана. Тако је чишћење производа 2 пута брже.

Како правилно водити рачуна о хоризонталним жалузинама, погледајте следећи видео.

Спојни елементи и величине

Јединствена предност пластичних жалузина је њихова димензионалност. Дужина и висина су ограничени само величином просторије. Ролете могу само да затварају стакло, причвршћују се на оквир или на отвор прозора или врата.Вертикалне жалузине се такође могу причврстити у прозор или врата, монтажне конзоле се могу причврстити на зид или плафон. Ограничење може послужити само машти и дизајнерској одлуци купца.

Да бисте добили производ на правом мјесту на прозору или на вратима, можете сами уклонити мјеру, али је поузданије повјерити мајстору који ће инсталирати готов производ. Типично, произвођач квалитетних пластичних ролетни укључује бесплатну опцију мјерења и инсталације.

Распрострањена преваленција пластичних застора резултира огромним бројем рецензија. У принципу, повратне информације од купаца су позитивне. Пластичне жалузине потпуно штите од сунца, расипају директну сунчеву светлост, скривају собу од чудних погледа.

Цена квалитетних ролетни је у средњем ценовном опсегу. Купци препоручују да изаберете квалитетан производ који ће обратити пажњу на квалитет ламела. Добра пластика нема оштар непријатан мирис, када се притисне на прорез, не деформише се, не зачепљује и не ломи се.

Власницима вертикалних модела саветујемо да обрате пажњу на причвршћивање ламела на стрехе. Због прекомерне дужине, вертикалне ламеле често долазе са вилице. Добри вертикални модели испод имају ваге, које фиксирају ламеле у проширеном правцу, и не дозвољавају да се ламеле раздвоје у различитим правцима од одвода.