Практично иде у подрум: како да то урадимо како треба

Ако ваша кућа има подрум, онда бисте требали унапријед размислити о дизајну и изгледу подрумског степеништа. Подруми и подруми у свакој кући користе се потпуно другачије. Али у исто вријеме их обједињује један - за њихов нормалан рад потребно је осигурати подрум са прикладним улазом, што подразумијева присуство степеница. То је прилично лак задатак, али то није тако лако. Треба имати на уму да би било која љестве требала бити прилагођена одређеним захтјевима, као и поштивање сигурносних стандарда.

Одлазак до најтамнијих углова: степенице у подруму

Приликом уградње љестава, мора се имати на уму да би требао бити, прије свега, сигуран, удобан, складно уклопљен у унутрашњост и стога не заузима пуно простора.

Суочени са љествама у подруму, треба бити сигуран, практичан и удобан за све чланове породице

Да би исправно изабрали материјал за будући дизајн, исправно направили све прорачуне и на крају били задовољни резултатом,треба да одговорите на следећа питања:

 • Колико често ће се користити подрум, и сходно томе, и степенице;
 • Хоће ли се носити тешки, тешки предмети;
 • Колико ће мердевине бити изложене утицају спољашњих фактора и где је главни улаз у њега - унутар куће или споља;
 • Која је површина подрума у ​​односу на локацију изградње објекта;
 • Са којим параметрима ће му бити удобнокористити;
 • Шта би требало да изгледа као степениште ако води до првог, а затим до другог спрата, како не би пореметило стилски дизајн дома;
 • Колико ће новца бити потребно за такав рад.

Што се тиче величине дизајна, она би требала бити широка око 90 цм, што је неопходно да би се удобно спустио на њега и, ако је потребно, могло би бити замућено двоје људи.

Рупа би требала бити слободна, а лумен би требао бити такав да нема "жеље" да падне на ноге.

Ширина степеница може бити 25-35 цм.Ако ће бити више - доћи ће до неугодности приликом подизања, а ако буде мање - онда ће спуштање бити опасно. Висина позорнице може бити од 12 до 22 цм

Нагиб за пут до подрума треба да буде одабран у границама од 25-75 степени. Међутим, на овај фактор утиче дужина самих степеница.

Треба схватити да слободан простор собе зависи од степена нагиба степеница. Што је мањи нагиб, више слободног простора и обрнуто.

Степенице до подрума од куће: сорте градње

Нема много варијанти које могу бити степенице које воде у подрум или подрум. То је због чињенице да таква структура треба да подлеже строгим захтевима који су повезани са специфичностима структуре простора.

Најпопуларније су дрвене степенице у подруму са платформом

Шта може бити? Размотрите три главне врсте ових структура:

 • марш- најједноставније степенице. Лако их је урадити властитим рукама, јер овај дизајн не садржи никакве завоје ије равна линија. Истина, она треба много простора.
 • Са локацијом- обично се користи за "П" или "Г" - сличан дизајн. То је плус у способности да направи малу паузу током успона. Али у исто време потребно је доста простора, тако да није погодно за мале просторије. Велика ширина другог пролаза је понекад непотребна.
 • дизајн вијака- најкомпактнија опција, али не тако згодна као претходна. Степенице таквих степеница су обично уске и стрме, што може знатно отежати преношење великих објеката.

Да би се смањила величина степеништа у подруму, могуће је користити узводне степенице.

 • дрвенаје изузетно непожељна опција. Подрумске просторије се, по правилу, не загревају, тако да је влажност ваздуха константно висока. То може бити узрок појаве гљивица или плијесни на дизајну и накнадно ће га поништити.
 • металје одлична опција за лестве у подруму. Таква структура је прилично једноставна у инсталацији, не боји се влаге, дуго служи, не захтијева велике финансијске трошкове.
 • бетон- мирно издржати било какве атмосферске појаве, стога се такве степенице могу сигурно поставити чак и са улице. Али у исто време дизајн ће бити крупан и обезбедиће додатно оптерећење зидова. Најчешће се користе у техничким просторијама или гаражама.

Идите сопственим рукама у подрум: цртеже и шта су укључени у њих

Без обзира на врсту и начин градње, цртежи марширања љестава морају бити направљени прије почетка радова. Ово је неопходно да би се правилно израчунала величина будућих мердевина.

Обавезан корак је да се изради компетентан нацрт будућих степеница, где ће се приказати главне карактеристике грађевине

.

У овом цртежу, по правилу, приказани су:

 • Висина степеница и степеница;
 • ширина степеница и цијеле љестве;
 • Величина марша за мердевине;
 • Висина лумена.

Уз помоћ цртежа можете израчунати дужину мердевина, ако је непозната.

Да бисте то урадили, морате да нацртате прави угао на милиметар, с обзиром на скалу. Надаље, кутомјер је забиљежио нагиб љестава и повукао линију. Линија је израчунала дужину.

Металне степенице у подруму од куће: карактеристике инсталације

Степенице, израђене од металних конструкција, показале су се као најиздржљивије, удобније и издржљивије. Али с тим је теже монтирати га од дрвета, а метал је подложан корозији.

Ако су прије радова на материјалу видљиви зарђали дијелови, морају се уклонити, обрадити специјалне алате. Осим тога, након уградње металних степеница, неће бити сувишно примијенити на изградњу неколико слојева емајла или боје.

Металне мердевине на подруму су веома једноставне и једноставне

Демонтажа мердевина у подруму метала може бити путем канала. За ово вам је потребно:

 • Метални канали;
 • Метални лимови дебљине 1 мл;
 • Цементни малтер са бетоном за бетонски темељ;
 • Углови од 5 цм за степенице;
 • Анти-корозија или боја.

После свих прорачуна, канали и потребни делови метала се секу. Затим је уз помоћ апарата за заваривање потребно спојити примљене битове са угловима, да би се напустио оквир. Претеране приливе и неједнакости уклања Бугарин. Све је обрађено антикорозивном композицијом.

Даље степенице су фиксиране у подруму. На месту где ће се мердевине налазити, направљен је мали бетонски темељ дубине од око 15-20 цм, а доњи део мердевина постављен је испред ископане јаме, испуњене дробљеним каменом и изливеним бетоном.

На крају, потребно је само да скратите степенице и да их лемите у оквир. Након тога, уклоните све непотребне ожиљке и приливе. Поново нанети антикорозивни састав. Метално стубиште у подруму је спремно.

Бетонске степенице у подруму властитим рукама: конструкцијски савјет

Степенице од бетона које воде до подрума - ово је најпоузданија опција. Такав дизајн ће издржати сва оптерећења и осигурати сигурност путовања. Такве мердевине нису страшна корозија и њена особина у екстремно дугом животном веку.

Његови недостаци могу се приписати прилично високој цијени новца за материјале и великом времену потребном за изградњу таквог пројекта.

Многопреферира да одабере бетонске степенице за подрум, јер их карактерише поузданост и практичност

Због чињенице да су бетонске степенице интегрална структура, промена нечега након њене инсталације ће бити практично нереална. Зато је неопходно што прецизније направити све прорачуне и опетовано све проверавати.

Читав процес подизања степеница од бетона у подрум састоји се од следећих акција:

 • Дрвена оплата је постављена.За то можете користити малу плочу од иверице дебљине око 2 цм, док је доњи део ојачан даскама или гредама да издрже терет. Они су постављени на плочу, што неће дозволити да бетон "побегне" и стави се преко ревера, означавајући кораке. За снагу дизајна користе се углови метала.
 • Ојачање.Такође се користи за јачину надолазећих мердевина. Посебну пажњу треба обратити на рубове корака како би се продужио вијек трајања њиховог рада.
 • Пуњење бетоном.Боље је почети одоздо и осигурати да током рада нема додатне празнине.

Након што се бетон замрзне (траје око 7 дана), демонтирају се сви додатни елементи у резу. Након тога се љестве полирају, малтеришу и пуштају у рад.

Степенице до подрума гараже сопственим рукама: шта да узмете у обзир

Уградња љестава у подруму или подруму гараже битно се разликује од изградње степеница од подрума до приземља.

Покупите и инсталирајте лестве у подруму гараженеопходно узимајући у обзир величину просторије

Све треба узети у обзир:

 • Које подручје заузима будући дизајн;
 • У којој мери ће она бити сигурна и способна да издржи тежину?
 • Са којим ће се нивоом влаге морати "борити";
 • Њен изглед.

Посебно треба обратити пажњу на израчунавање јачине степеница, од којих зависи њена сигурност. Да бисте то урадили потребно је да узмете просечну тежину одрасле особе (око 80 кг) и додате мало оптерећење (25-30 кг).

Изградња мердевина до подрума (видео)

С обзиром на све савјете и препоруке, може се закључити да се не може уштедјети на подрумском степеништу у приватној кући или другој згради. Неопходно је озбиљно приступити овом питању и извршити монтажу објекта узимајући у обзир све норме заштите од пожара и зграде. У овом случају, можете се надати да ће степенице дуго служити и задовољити власнике стамбене зграде или зграде.

Погодне степенице до подрума (опције за фотографије)

)