ОСБ за подове

Многи питају: "ОСБ плоча, можете ли поставити такав материјал на под?". Већина експерата тврди да ОСБ под са својим карактеристикама превазилази популарне плоче или шперплоче. То потврђују бројна свједочења људи који су третирали такав материјал у својим домовима.

Функције и спецификације

Плоче као подни материјали обављају следеће важне функције:

 • служе као једнак и чврст темељ за савремене подне облоге;
 • створити практично савршену површину;
 • захваљујући високим топлотним изолационим својствима, одржава топлину у затвореном простору и спречава њено испаравање;
 • је одличан изолатор буке захваљујући вишеслојној и густој структури.

Међу позитивним карактеристикама материјала треба поменути следеће:

 • декоративни изглед и сјај;
 • отпорност на механичка оптерећења;
 • висок ниво отпорности на висок садржај влаге у ваздуху;
 • отпорност на пожар;
 • равнотежна снага;
 • лакоћа руковања, лакоћа руковања и брзина монтаже;
 • демократска вриједност.

Слагање бетонских плоча

Најлакши начин да се плоче користе је да се поравна бетонски под. За почетак, бетонска површина мора бити добро припремљена. Да бисте то урадили, уклоните све смеће из ње и темељно очистите. Ако на бетону има прашине, то ће погоршати љепљење љепила. Покријте поклопац првим слојем. То омогућава неутрализацију могуће емисије прашине у процесуискориштава и побољшава приањање љепила на подлогу.

Следеће питање је: како растегнути ОСБ плочу. Они једноставно леже на бетонској површини и по потреби изводе подрезивање. Подрезивање је боље урадити помоћу алата. Након тога, на завесу ОСБ са назубљеном лопатицом нанесите љепило и залијепите листове на бетон. У процесу инсталације потребно је оставити празнине (0,3 цм) између плоча, а између ОСБ-а и зида који се повећава на 1,2 цм. Таква ширина спојева је неопходна како би се компензирала могућност ширења плоча под утјецајем влаге или високе температуре. За трајно фиксирање плоча, након сваких 25 цм, зачепити типле.

Завршна фаза је чишћење затворених плоча од смећа и попуњавање празнина по ободу просторије. Након 3-4 сата, вишак сушене пене треба пажљиво очистити ножем.

Полагање ОСБ на плоче

ОСБ се може поставити директно на старе грубе подне даске. Прије свега, потребно је одредити колико је равна површина дрвеног пода једнака. Ако су неке ствари јако повишене или потресене, оне морају бити привучене и добро фиксиране. У случају да под снажно шкрипи, можда ће бити потребно поправити заостатке. Затим, уз помоћ великог брусног папира или брусилице из дрвеног пода, очистите стару боју и мале бразде.

Након тога, плоче се постављају на дрвену подлогу тако да се шавови помичу. Крст у облику штапа није дозвољен. Такође, у процесу рада мора се запамтити и јаз између елемената. После распоредаплоче почињу бушити рупе за вијке. Размак између њих - око 25 цм, затим се вуче на дрвене подне шрафове. Ако је под био недовољно јак, могуће је направити други слој ОСБ-а, који не дозвољава преклапање спојева. Пукотине близу зида напуните монтажном пјеном.

Третман ОСБ под покрићем

Поравнање ОСБ-а са плочом грубог пода чини је свестраном подлогом за плочице, линолеум, ламинат и друге подне облоге. Могуће опције за под:

 1. Боја или лак . Ова опција се примјењује само ако ОСБ дјелује као покривач. Неће бити потребне посебне припреме за фарбање премаза. Главна ствар је добро очистити површину од прашине. Довољно је два до три слоја лака или боје.
 2. тепихилилинолеум. Приликом уградње ових материјала потребно је уклонити неједнакости које се јављају на спојевима. И шавови не би требало да буду празни, напуњени су заптивачем.
 3. цријеп . Таква обрада захтева посебну снагу ОСБ-ове базе. У другом - ништа компликовано. Плочица се лијепи директно на ОСБ помоћу посебног љепила.
 4. Ламинат. База ОСБ плоча не захтева никакву припрему. Као под ламинатом, по правилу постоји подлога, онда ће мала грубост грубог пода бити невидљива. Сам по себи, ламинатни материјал је прилично крут и издржљив, тако да није неопходно додатно ојачати темељ са ОСБ-ом.

Знајући како закључити и шта покрити плочу, могуће је избјећи различите маленевоље које се могу ометати током операције. ОСБ - висококвалитетан, отпоран на влагу, издржљив и јефтин материјал, помоћу којег можете брзо и јефтино поравнати стари или бетонски под без посебних вјештина, квалификација и знања.